Η πρώτη φορά που ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης απασχόλησε δημοσίως για πολιτική του πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας σχόλια και στην κοινή γνώμη, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε να μπει φρένο στην έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων για πετρέλαιο στο Ιόνιο για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα θαλάσσια κήτη…

Ώς τότε ο αποκαλούμενος και Ταρζάν των Βρυξελλών, λόγω κυρίως της μακριάς του κόμης, κινείτο πολύ αθόρυβα, αποφεύγοντας να συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ τότε βγήκε ακαριαία, διά του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και αρμοδίου επί των γεωτρήσεων Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έσπευσε να… καθησυχάσει τον 35χρονο ευρωβουλευτή πως τα κήτη του Ιονίου «κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες από ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες ελλήνων ευρωβουλευτών».

Η δεύτερη και ενδεχομένως τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε με τον Κρίτωνα Αρσένη ήταν χθες, όταν ο ευρωβουλευτής με επιστολή του προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο γνωστοποίησε την αποχώρησή του «από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ανέφερε δε με νόημα ότι «η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες», για να τονίσει ότι επίκεντρο της απόφασής του είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, δε, θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι συμμετείχε το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε τη μάχη της αυτοκάθαρσης από τη διαπλοκή, προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε ασχολίαστη την ενέργεια του κ. Αρσένη, ο οποίος παράλληλα είχε ήδη ανακοινώσει ότι «θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής», και τον κάλεσε ανοιχτά να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή. «Εφόσον ο κ. Αρσένης νιώθει ότι ανήκει στην κοινωνία των πολιτών, η ολοκληρωμένη και έντιμη κίνηση θα ήταν η παραίτηση από το αξίωμα του ευρωβουλευτή και όλα όσα αυτό συνεπάγεται», σχολίασε δηκτικά η Ιπποκράτους. Φρόντισε δε να υπενθυμίσει ότι ο κ. Αρσένης ανεδείχθη ευρωβουλευτής επειδή είχε ενταχθεί στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης να επισημάνει ότι έκτοτε εκπροσωπεί τον εαυτό του στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλίες για τις οποίες ενημερώνει το ΠΑΣΟΚ μέσω δελτίων Τύπου…

Ο Κρίτων Αρσένης όμως, ο οποίος εντάχθηκε ως επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ευρωλίστα του 2009 καταλαμβάνοντας την 8η θέση στη σειρά κατάταξης, φαίνεται ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις. «Η παραίτησή μου θα ήταν προδοσία προς τα κινήματα πολιτών, που παλεύουν ανυπεράσπιστα απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση», δήλωσε στον Βήμα FM.

Η ένταξή του κ. Αρσένη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2009 θεωρήθηκε τότε ως μία φυσιολογική εξέλιξη. Ηταν νέος, φρέσκο πρόσωπο, με εναλλακτικές αναζητήσεις, ευαισθησία στο περιβάλλον και εντυπωσιακό βιογραφικό (μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ). Κοινώς υπηρετούσε πλήρως την «πράσινη ανάπτυξη» του Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης όπως αυτό του 2009, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της εξουσίας.

Οι χθεσινές αντιδράσεις όμως από το ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα επικριτικές: «Οταν κάποιος διορίζεται σε μία κομματική λίστα και θέλει να ανήκει στην κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί να τα κρατάει και τα δύο. Αυτή η θέση ανήκει στο κόμμα», δήλωσε οργισμένη η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι γιος της Μαρίας Αρσένη, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Στο βιογραφικό του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τα 15 του ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Πήρε φωτιά το Διαδίκτυο

Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έγραψε αμέσως στο twitter: «Η ιδεολογικοποίηση του θράσους θέλει ταλέντο. Οποιος διορίστηκε ευρωβουλευτής και θέλει να αποχωρήσει οφείλεινα παραδώσει την έδρα του». Εξίσου επικριτικόςο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Διαφωνεί και φεύγει από το ΠΑΣΟΚ ο διορισμένος

κ. Αρσένης, αλλά δεν παραιτείται…Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, Κρίτωνα! Τζάμπα μαγκιές!». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε: «Τη μιαο Ραγκούσης, την άλλη ο Κρίτων… τι τραβάμε, Θεέ μου, με όλους τους διορισμένους!».