«Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας μίλησε για «επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας» από την κυβέρνηση

χαρακτηρίζοντας «μύθο» τα περί εξόδου από το τούνελ.

«Ζούμε μια περίοδο μύθων. Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη. Μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία.

Μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε, πάντως, ότι «οι κοινωνίες που υποφέρουν μπορεί να εξεγείρονται, να σωπαίνουν, να απελπίζονται -αλλά δεν παραμυθιάζονται», καθώς «οι μύθοι δεν δίνουν ούτε δουλειά, ούτε ψωμί, ούτε μόρφωση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως και τις συλλογικές συμβάσεις.

«Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», επεσήμανε, καλώντας τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τη στάση του.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει «με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

«Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουν τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και παραγωγικές δυνάμεις.Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στόχος, κατά τον ίδιο, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της ευρωπεριφέρειας, αντίστοιχη αυτής του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος και ρήτρα ανάπτυξης.

Μίλησε επίσης για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι να εκτοπιστούν οι ιδιωτικές, αλλά για να ενθαρρυνθούν.

«Ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο.

» Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης στους τομείς του νερού και του ηλεκτρισμού, ενώ για το θέμα της ΑΟΖ είπε

«Ας το λάβουν αυτό καλά υπόψη τους όσοι λογαριάζουν, χωρίς το ξενοδόχο, να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο και να λεηλατήσουν ακόμα και μελλοντικούς ενεργειακούς πόρους συμψηφίζοντας τους με το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης ευρωπαϊκής ΑΟΖ, δηλαδή της συνεκμετάλλευσής τους από κοινού με τους δανειστές μας.

Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρα – αποικία χρέους.»

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης των θεσμών κοινωνικής προστασίας, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Η προσφώνηση του Δ.Δασκαλόπουλου

«Το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει».

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσφωνώντας τον Αλ.Τσίπρα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επικαλέστηκε ρήσεις του Μαρξ: ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου.

Και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε».

Χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις.

Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.

Διερωτήθηκε όμως γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Και επισήμανε ότι η αποδοτικότητα που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.