Επίθεση στον Πρωθυπουργό για φυγομαχία εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το «λάθος» του ΔΝΤ και την οποία τελικά απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την παραδοχή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν είναι ακαδημαϊκό θέμα η ανεργία και η φτώχεια που έχει προκαλέσει η ύφεση στη χώρα.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα ήδη από το καλοκαίρι και έχει επιτύχει κούρεμα χρέους, δύο χρόνια παράταση στο πρόγραμμα και διόρθωση στο στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν θα περικοπούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε θα μπουν νέοι φόροι.

«Απόδειξη ήττας η απουσία Σαμαρά»

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποβάλει την επίκαιρη ερώτηση για το λάθος του ΔΝΤ στον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν πήγε στη Βουλή για να απαντήσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η σημερινή είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει ο ίδιος στον Πρωθυπουργό, ενώ συνολικά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει σε 30 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, που κατατέθηκαν σε επτά μήνες. «Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας» είπε.

Κάλεσε, δε, το προεδρείο υπό τον Γιάννη Τραγάκη να του απαντήσει αν κρίνει πως «το να λιποτακτεί ο πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική μάχη τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία» και ζήτησε «να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού» εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να ορίζει τους υπουργούς, που θα απαντούν στις ερωτήσεις, ενώ για το θέμα της απουσίας ορισμένων υπουργών ανέφερε ότι και το προεδρείο έχει απευθυνθεί σχετικά.

Εξήγησε, ωστόσο, πως σε μια επτακομματική Βουλή οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και σε πρόταση, που έγινε, να υπάρχει μία συνεδρίαση την εβδομάδα για να απαντώνται οι ερωτήσεις ενός υπουργείου, δηλώνουν κόλλημα οι ίδιοι οι βουλευτές.

Η αξιοποίηση του λάθους του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση καθαυτή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, κάτι που θα ήταν ευκαιρία για να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος, δε, στην απάντηση που πήρε ο Γ. Στουρνάρας στο Eurogroup ότι πρόκειται για ακαδημαϊκή συζήτηση, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση τα αποτελέσματα της ύφεσης: οι άνεργοι, τα λουκέτα στα καταστήματα, η έλλειψη φαρμάκων, η αδυναμία των πολιτών να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το ζήτημα και σημείωσε ότι μπορεί η χώρα να έχει κάνει μεγάλα λάθη, αλλά και οι εταίροι έχουν μεγάλο κομμάτι ευθύνης που αντελήφθησαν πολύ αργά το ζήτημα του πολλαπλασιαστή. Πάντως, όπως είπε, κάνει λάθος ο κ. Ρεν αν νομίζει ότι φταίει μόνο η Ελλάδα για την ύφεση.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι ήδη από το καλοκαίρι, πριν από τη δημόσια παραδοχή του Ολιβιέ Μπλανσάρ, είχε θέσει το ζήτημα στην τρόικα. Διαπραγμάτευση έγινε και υπήρξαν αποτελέσματα: κούρεμα του χρέους, δύο χρόνια παράταση στο πρόγραμμα και διόρθωση στόχων για το πρωτογενές έλλειμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι λάθος στον πολλαπλασιαστή δεν σημαίνει ακύρωση ή έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει που θα βρούμε τα λεφτά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Γιάννη Στουρνάρα ότι την ίδια ερώτηση: «που θα βρείτε τα λεφτά» έκανε και ο προκάτοχός του Γ.Παπακωνσταντίνου, την ώρα που έκρυβε στα συρτάρια του τη λίστα Λαγκάρντ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδικεί περαιτέρω κούρεμα του χρέους, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί και κάποιοι από τους εταίρους, γιατί δεν συντονίζεται με τον νότο για μια κονή ευρωπαϊκή λύση και γιατί δέχεται την πολιτική της Μέρκελ.

Επιπλέον, με αφορμή τις δηλώσεις Μέργου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και επισήμανε πως η κυβέρνηση έδωσε «σήμα» στο ΣΕΒ ότι θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί, την ώρα που έληγαν οι 42 κλαδικές συμβάσεις. Υπογράμμισε, δε, ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών δεν θα φέρει ανταγωνιστικότητα, καθώς υπάρχει άνοδος στο κόστος του χρήματος και άνοδος στο κόστος παραγωγής.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για κατεδάφιση της κοινωνίας και τόνισε ότι αυτό που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τελικά δεν θα γλιτώσει θα είναι η συζήτηση που κάνουν όλοι οι Έλληνες στο σπίτι τους: «Φτάνει, δεν πάει άλλο».

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των λόγων του Γ.Μέργου και του Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι ο γγ του υπουργείου Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία, δεν είπε ότι θα μειωθεί περαιτέρω ο μισθός.

Τα λέτε αυτά, προφανώς, γιατί αισθάνεστε συμπιεσμένος από κάποιους στο εσωτερικό του κόμματός σας, είπε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ.Στουρνάρας και κατηγόρησε για «επικοινωνιακή Βαβέλ» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε την τοποθέτησή του, διαβεβαιώνοντας: «Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, ή αύξησης φόρων» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Κατέληξε, δε, λέγοντας: «Είμαστε μακριά από το επιθυμητό, αλλά η πορεία μας έχει αρχίσει. Μόνο εσείς δεν το βλέπετε».