Τα 1.000 πορσελάνινα βάζα του Jeff Koons τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά στο πωλητήριο της γκαλερί Gagosian στη Νέα Υόρκη αποτελούσαν κεντρικό θέμα συζήτησης. Ο κορυφαίος εικαστικός φιλοτέχνησε τα συγκεκριμένα αντικείμενα το 1998 κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα βάζα του Koons με τίτλο «Puppy» παριστάνουν ένα λευκό σκυλάκι ράτσας Highland Terrier. Η απόκτηση ενός Puppy Vase με σκοπό να τοποθετηθούν μέσα σε αυτό τα πολύχρωμα λουλούδια της αγροικίας του, σε γραφική περιοχή της Πελοποννήσου, με θέα το Costa Navarino, είχαν φέρει τον γνωστό επιχειρηματία στο επίκεντρο της προσοχής. Η συζήτηση ξεκίνησε από την τέχνη, για να περάσει στην πολιτική, την οικονομία και να καταλήξει στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη ναυτιλία. Παρακολουθούσα επιχειρηματίες και εφοπλιστές να «μπερδεύουν» το… θειάφι και το κάρβουνο με τις κινήσεις των ελλήνων ναυτιλιακών παραγόντων όπως επίσης των Τούρκων, Γερμανών και Δανών.

Πλοιοκτήτης από τους παλιούς και ισχυρούς υποστήριζε ότι δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τους Γερμανούς οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα πολύ σύντομα με αφορμή τα Ποσειδώνια ως γνήσιους συναδέλφους του. «Οι Γερμανοί είναι περισσότερο επενδυτές παρά εφοπλιστές», επισήμανε. Οι νεότεροι συνάδελφοί του, στο πολυτελές εστιατόριο της Βουλιαγμένης, τον παρακολουθούσαν με προσοχή να μιλάει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο shipping. Ο άνδρας σημείωσε με υπερηφάνεια ότι ο έλληνας πλοιοκτήτης είναι καλοπληρωτής σε πολύ δύσκολες μάλιστα εποχές.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την άποψή του, διαθέτει εξαιρετικούς πλοιοκτήτες, κυρίως όμως σπουδαίες ναυτιλιακές σχολές. Ενας νεότερος εφοπλιστής αναφέρθηκε στους Δανούς και Ιάπωνες, σημαντικούς σήμερα παράγοντες στην παγκόσμια ναυτιλία. Η παρουσία των Ιαπώνων θα είναι λέει εντυπωσιακή στα Ποσειδώνια. Εκδηλώσεις, συζητήσεις και μεγάλα parties με «φόντο» την ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Με ελικόπτερα στα νησιά

Ο Jeff Koons ετοιμάζεται και πάλι να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα και την Υδρα. Στενός φίλος εδώ και πολλά χρόνια με τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, απολαμβάνει τις περιηγήσεις του στο μικροσκοπικό, αριστοκρατικό νησί και τις επισκέψεις σε σημαντικά εικαστικά γεγονότα.

Ο διεθνούς φήμης γκαλερίστας Ταντέους Ρόπακ, ο οποίος επισκέπτεται πολύ συχνά την Υδρα, λέει ότι εκεί υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα σπίτια που έχει δει ποτέ. Ο Λάρι Γκαγκόσιαν, ο μεγαλύτερος ίσως γκαλερίστας της εποχής μας, θα βρεθεί επίσης στα ελληνικά νερά. Ο «δύσκολος» Λάρι συνηθίζει να επισκέπτεται πρώτα την Ιταλία και μετά την Ελλάδα. Πάντα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Ο Γκαγκόσιαν ενοικιάζει πολυτελή θαλαμηγό για τις βόλτες του στα ελληνικά νησιά. Ακριβώς όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος έχει μία «αδυναμία», να προσγειώνεται δηλαδή, σε χωράφια και ξέφωτα με υπερσύγχρονα ελικόπτερα. Ο Μπράνσον, ο οποίος είναι μάλλον απογοητευμένος από τις επενδύσεις που είχε κάνει στο παρελθόν στην Υδρα, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πρόσφατα το ελικόπτερο του Μπράνσον πέταξε με κατεύθυνση την ιδιόκτητη Σπετσοπούλα των Νιάρχων. Πληροφορούμαι ότι οι γιοι του greek tycoon Φίλιππος και Σπύρος δεν θα «εμφανιστούν» σε μεγάλο ιδιωτικό κάλεσμα συγγενών τους εφοπλιστών στο Πόρτο Χέλι με αφορμή την σημαντική γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας.

Γαλλικές φίρμες σε καροτσάκια λαϊκής

Οι τεράστιες πορτοκαλί χαρακτηριστικές σακούλες του οίκου Hermès, έχουν τοποθετηθεί από τους ιάπωνες επισκέπτες πάνω σε μεταλλικά καροτσάκια από αυτά που χρησιμοποιούν οι κυρίες όταν κατεβαίνουν στη λαϊκή αγορά. Οι Ιάπωνες, θορυβώδεις, εκφραστικοί περνάνε με ταχύτητα από τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και την πολυσύχναστη Πανεπιστημίου για να «καταλάβουν» τελικά, εντελώς εξαντλημένοι, τις καρέκλες του ιστορικού Zonars. Ξεκουράζονται για λίγο απολαμβάνοντας παραδοσιακούς ντολμάδες με αβγολέμονο, πετάγονται για λίγο στο ξενοδοχείο τους και επιστρέφουν με κατεύθυνση τα καταστήματα Louis Vuitton, Prada, Dior και τα κοσμηματοπωλεία Bvlgari και Chopard. Οι Ιάπωνες με τα μεγάλα ψάθινα καπέλα και τις χειροποίητες Hermès σαγιονάρες, αφήνουν πολλά χρήματα, ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομία.

Τραπεζίτες, φιλελληνικά θέματα και φόρμουλες

Στην κοντινή ιδιόκτητη επίσης Κορωνίδα το ζεύγος Γιώργου Λιβανού θα φιλοξενήσει αποκλειστικά τραπεζίτες και brokers με αφορμή τα Ποσειδώνια. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος διαθέτει εμβληματική κατοικία στην Belgravia του Λονδίνου. Ενα σπίτι γεμάτο από σπάνιους, πανάκριβους πίνακες, αποκλειστικά με φιλελληνικά θέματα. Παγκοσμίου κύρους εικαστικοί και θέματα τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον. Επιστρέφω στο σκηνικό της Υδρας με τα ψηλά, πετρόκτιστα σπίτια και τα γραφικά δρομάκια που λάτρεψαν η Σοφία Λόρεν, η Οντρεϊ Χέπμπορν, η Τζάκι Κένεντι, ο Λέοναρντ Κοέν. Οι δημοφιλείς φόρμουλες της Μίνας Βαλυράκη θα «βλέπουν» από τις αρχές Ιουνίου Αργοσαρωνικό, μέσα από το εντυπωσιακό My Υδρα Concept Store (φωτογραφία) του ζεύγους Σοφίας Βαχάρη – Κώστα Τσουβελεκάκη.