Η σύλληψη της της τηλεοπτικής ηθοποιού Αλισον Μακ είναι το τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ της πολύκροτης υπόθεσης Νέξιουμ (Nxivm), καθώς ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της να αφεθεί ελεύθερη χωρίς εγγύηση. Η 35χρονη ηθοποιός, γνωστή από την συμμετοχή της ως Κλόε Σάλιβαν στην αμερικανική σειρά «Smallville» με θέμα τα παιδικά χρόνια του Σούπερμαν στο Κάνσας, κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων. Οτι δηλαδή στρατολογούσε γυναίκες τις οποίες οδηγούσε να κάνουν σεξ με τον γκουρού και ηγέτη της αίρεσης Νέξιουμ, Κιθ Ράινερ, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Μάρτιο στο Μεξικό και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα αναμενόταν να εκδικαστεί νέο αίτημα των συνηγόρων της ηθοποιού για καταβολή εγγύησης προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη.

Το νέο σκάνδαλο του Χόλιγουντ χρονολογείται από το 1998 όταν ο Κιθ Ράνιερ δημιούργησε τον οργανισμό Executive Success Program (ESP) για να βοηθήσει μέσω σεμιναρίων όσους ήθελαν «να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους». Πέντε χρόνια αργότερα διεύρυνε τις δραστηριότητές του ιδρύοντας τη Νέξιουμ. Το κόστος στα νέα προγράμματα ανερχόταν στα 5.000 ευρώ για όποιον ήθελε να τα παρακολουθήσει. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, οι συμμετέχοντες στο τέλος των σεμιναρίων ήταν υποχρεωμένοι προκειμένου να εξοφλήσουν την οφειλή τους στον Ράινερ να εργαστούν στη Nέξιουμ. Η έδρα της οργάνωσης ήταν στο Ολμπανι της Νέας Υόρκης αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά, του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής.

ΣΚΛΑΒΕΣ – ΑΦΕΝΤΕΣ. Ο Ράινερ δημιούργησε το 2015 την DOS, τα μέλη της οποίας ήταν μόνο γυναίκες. Στην κορυφή αυτής της παράλληλης οργάνωσης – πυραμίδας που βασιζόταν στη σχέση σκλάβας του σεξ και αφέντη βρισκόταν ο Ράνιερ. Για να αποκτήσουν τον τίτλο της σκλάβας οι γυναίκες έπρεπε να δώσουν κάποιες επιβαρυντικές για εκείνες εγγυήσεις: φωτογραφίες, έγγραφα και επιστολές τα οποία, αν για οποιονδήποτε λόγο εγκατέλειπαν την DOS η οργάνωση θα μπορούσε να τα δημοσιοποιήσει. Στις βασικές υποχρεώσεις των γυναικών που προσχωρούσαν στην οργάνωση ήταν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τον αρχηγό της αίρεσης. Επίσης με την είσοδό τους στην αίρεση σημαδεύονταν με τα αρχικά του Κιθ Ράνιερ, αφού τις ακινητοποιούσαν τα άλλα μέλη της οργάνωσης και βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή.

Οι πρώτες διαρροές από την αποστασία κάποιων μελών είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» τον Οκτώβριο του 2017 όπου αποκαλύπτεται η συνεργασία της Αλισον Μακ με τον Ράνιερ στο πρόγραμμα στρατολόγησης γυναικών. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης η Αλισον Μακ βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας, ήταν ιεραρχικά δεύτερη τη τάξει μετά τον Ράνιερ.