Η πρώτη επαφή της με την Κική Δημουλά ήταν μέσω αλληλογραφίας το 2000. Αν και σύντομη, ήταν αρκετή για να προσθέσει μια σπίθα στον ήδη μαγικό κόσμο που η ποίησή της έκλεινε μέσα της σε μια δύσκολη εποχή. Εκείνη η σπίθα, 17 χρόνια αργότερα, μετατράπηκε σε δημιουργική φαντασία για τη Σοφία Καμαγιάννη, οδηγώντας τη να σε μουσική παράσταση αφιερωμένη στα έργα της μεγάλης ποιήτριας. Το «Πέρασα… Κική Δημουλά – Σοφία Καμαγιάννη» είναι ένα μικρό θέαμα πάνω στην πολυπρισματική ποίηση της Δημουλά και κάνει πρεμιέρα σήμερα στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Σε τρία διήμερα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη η Σοφία Καμαγιάννη θα επιχειρήσει να ζωντανέψει τα κείμενα της μεγάλης ποιήτριας, επιστρατεύοντας τον λόγο και τη μουσική. «Η ιστορία πάει κάποια χρόνια πίσω. Ξεκίνησα αρχικά να δουλεύω πάνω στην ποίηση της Δημουλά αραιά και χωρίς συγκεκριμένο στόχο, εννοώντας ότι δεν υπήρχε στο μυαλό μου κάτι ολοκληρωμένο ως πρόθεση. Σιγά σιγά αποφάσισα ότι θέλω να κάνω ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο. Αγαπώ όμως πολύ και το θέατρο και τις πολύτεχνες παραστάσεις, κι έτσι, με το υλικό που μάζευα, δεν άργησε να πάρει αυτό μια άλλη κατεύθυνση. Εφτασα πια να δουλεύω πάνω σε ένα «σενάριο» ενός έργου και όσο πιο πολύ με συνάρπαζε η ιδέα τόσο γινόταν όλο και πιο σύνθετο και ενδιαφέρον στο μυαλό μου» επισημαίνει η συνθέτρια και πιανίστρια που σκηνοθετεί το έργο.

Στο θεατρικό κομμάτι της παράστασης πρωταγωνίστριες είναι η Γιώτα Φέστα αλλά και η Θεοδοσία Σαββάκη, που συναποτελούν τα διαφορετικά πρόσωπα της μεγάλης ποιήτριας. Και οι δυο τους δρουν επί σκηνής σε συνάρτηση με την παρουσία των ποιημάτων της Δημουλά που ακούγονται είτε στο σύνολο των στίχων τους είτε με κάποιες απομονωμένες φράσεις. «Εχω δουλέψει με κάποια ολόκληρα ποιήματα, με κάποια αποσπάσματα και, τέλος, με κάποιες σκόρπιες φράσεις, από αυτές τις πολύ δυνατές της που είναι σαν συνθήματα –τις ακούς μια φορά και σου μένουν για πάντα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχω επικεντρωθεί σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο, έχει ποιήματα από όλες τις εποχές της και άρα από διάφορες συλλογές» τονίζει η Καμαγιάννη.

Πέρα από το ποιητικό έργο της Δημουλά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν και τη φωνή της ίδιας μέσω απαγγελιών και ηχογραφημένων αναγνώσεων στίχων της σ’ ένα ιδιαίτερο κολάζ. «Η Δημουλά συμμετέχει στην παράσταση μέσω της «παρουσίας-απουσίας» της. Ακούγεται η φωνή της ηχογραφημένη και επεξεργασμένη. Το πάντρεμα του φυσικού ήχου – τεχνολογίας το αγαπώ ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε όλες τις δουλειές μου. Η ιδιαίτερη φωνή της Κικής Δημουλά και ο καταπληκτικός τρόπος που η ίδια διαβάζει τα ποιήματά της αποτέλεσαν τη βασική πηγή μουσικής έμπνευσης, ήταν η αρχή του ταξιδιού. Ο ρόλος της είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν των δύο ηθοποιών. Μάλιστα, επειδή δεν τη βλέπουμε φυσικά στη σκηνή, τη φανταζόμαστε, είναι το πιο εξωλογικό κομμάτι της ηρωίδας».

INFO

«Πέρασα… Κική Δημουλά – Σοφία Καμαγιάννη». Σήμερα κι αύριο στις 21.00 στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα, τηλ. 210-3636.144, είσοδος 5-12 ευρώ). Η παράσταση θα επαναληφθεί επίσης στις 23, 24, 30 και 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα και 24 και 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης