Η εντεινόμενη παρουσία του στο εξωτερικό γίνεται αντιληπτή με μια ματιά στον κατάλογο των μεταφράσεων την περίοδο 2016-2017: σαράντα έλληνες συγγραφείς είδαν τα έργα τους στα ράφια πολλών εντός και εκτός Ευρώπης βιβλιοπωλείων. Χώρια που πέντε ανθολογίες ποιημάτων και δοκιμίων για την «Ελλάδα της κρίσης» κυκλοφόρησαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Διόλου παράξενο λοιπόν που το ελληνικό βιβλίο αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στην 69η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης: οι 200 τίτλοι από τους 60 εκδότες καθώς και το πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι μόνο μερικές από τις ατραξιόν του ελληνικού περιπτέρου.

Τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης είναι η Γαλλία, τα ελληνικά νούμερα όμως δεν πάνε πίσω: από 11 το 2014 και από 20 το 2016, οι εκδότες που δίνουν το «παρών» με δική τους βιβλιοθήκη αυτή τη χρονιά είναι 24: Αγρα, Αιώρα, Ενάλιος-Ωκεανός, Εστία, Ικαρος και Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης αλλά και Κέδρος, Κλειδάριθμος, Cube-Art Edition και Libron Εκδοτική, Μελάνι επίσης, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη και Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Οπερα και Romiosini, Society for Biotechnology-Biosciences & Culture, Συμπαντικές Διαδρομές και University Studio Press και τέλος τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris συμβάλλουν στην παρουσία τού ελληνικού βιβλίου σε μια έκθεση με επαγγελματικό χαρακτήρα, ευνοϊκό για συνεργασίες και ανοίγματα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Φρανκφούρτη, την οργάνωση της οποίας ανέλαβε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαθέτει ένα περίπτερο έτοιμο να προβάλει τους σημαντικότερους εγχώριους βιβλιοφιλικούς θεσμούς: η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-6 Μαΐου 2018, θα προβληθεί με σχετικό ενημερωτικό υλικό που θα καλύπτει το επικείμενο αφιέρωμα της διοργάνωσης στις χώρες της γαλλοφωνίας. Η διεθνής διάκριση της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 θα έχει το δικό της μερίδιο σε ενημέρωση και προβολή. Το 36ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (30/8-1/9), θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από την πρόεδρο της οργάνωσης Βασιλική Νίκα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ. Κατά τα άλλα, η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη θα παρευρεθεί στη δεξίωση για τους βραβευμένους, όπως και η ίδια, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Ενώ μια έκθεση δεκαπέντε βραβευμένων ελλήνων εικονογράφων έχει σκοπό, όπως περιγράφεται και στον τίτλο της, να δώσει στους επισκέπτες «Μια εικόνα του κόσμου της εικονογράφησης στην Ελλάδα».

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια συζήτηση μεταξύ του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Δημήτρη Τζιόβα και της συγγραφέως Ελένης Γιαννακάκη με αφορμή τις μελέτες «Creece in Crisis – The Cultural Politics of Greece» και «Critical Times, Critical Thoughts» που επιμελήθηκαν αντιστοίχως, αλλά και μια ανάμεσα στην καθηγήτρια Κάρεν φαν Ντάικ, τον συγγραφέα Θεόδωρο Χιώτη και τον ομότεχνό του Αντριαν Κάσνιτς για τον αντίκτυπο και την υποδοχή της σύγχρονης ελληνικής ποίησης σε Αγγλία, ΗΠΑ και Γερμανία. Τέλος, η εκδήλωση «Η λογοτεχνία είναι χρησμός» θα τιμήσει τον Θανάση Βαλτινό ως σύγχρονο κλασικό των ελληνικών γραμμάτων.

INFO

Η 69η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου