Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίουτων φυλακών Κορυδαλλού που έκανε δεκτό το αίτημα του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση 48ωρης άδειας.

Να δοθούν απαντήσεις για την παροχή άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον Πρωθυπουργό ζήτησε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας πως η κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη να δίνεται άδεια «στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, o οποίος δεν έχει ψελλίσει ούτε μία συγνώμη και δεν έχει δείξει μεταμέλεια». Όπως πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Κοντονή και τον Πρωθυπουργό να απαντήσουν για την άδεια και να που την άποψή τους.

«Αν σεβόταν τον νόμο που επικαλείται σήμερα, δεν θα έπαιρνε ένα 45αρι πιστόλι και θα αφαιρούσε ζωές», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, στο πλαίσιο διήμερης άδειας.

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με υποχρεωτική παρουσία δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τη φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ) .

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γιαυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Σύμφωνα με τον νόμο ο κρατούμενος καλείται σε ακρόαση από το συμβούλιο και απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται σχετικά με τη χορήγηση της άδειας, όπως έγινε και εν προκειμένω.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο του αιτήματός του για τη χορήγηση της πρώτης άδειας.

Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε την 48ωρη άδεια.

Οπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.

Κούρτοβικ: Δίκαιη η 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα

«Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας», δήλωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά την 48ωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

Αναφερόμενη στη 48ωρη άδεια, είπε πως είναι «ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές». Eνα δίκαιο συμβούλιο, είπε, έκανε μία δίκαιη κρίση. «Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια. Το ευχαριστούμε».

Η κ.Κούρτοβικ απευθυνόμενη όπως είπε «σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων χωρίς να έχουν δικαίωμα», ζήτησε να σεβαστούν το δικαίωμα της άδειας του κ.Κουφοντίνα. «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα που παίζει από το πρωί στα κανάλια δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λινστσάρει ανθρώπους όπως είδαμε χθες στην Ευελπίδων».

Η μεταμέλεια, πρόσθεσε, δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. «Η κρίση του συμβουλίου στηρίχθηκε στο ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας. Και έπαιξε ρόλο και η προσωπικότητα του φυλακισμένου. Είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.», ανέφερε.