Για επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως καταγγέλλεται, «το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ανέλαβαν καμία οργανωμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης του προσωπικού προκειμένου να περιορισθούν τα κρούσματα ιλαράς» ενώ «μεγάλα νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι «το Pasteur δεν κάνει έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό των νοσοκομείων δωρεάν. Μόνο επί πληρωμή. Όσοι εργαζόμενοι έστειλαν δείγματα, πλήρωσαν από την τσέπη τους 40 ευρώ. Ο έλεγχος αντισωμάτων δεν συνταγογραφείται. Το πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα Νοσοκομεία Παίδων διαθέτουν ελάχιστο αριθμό αντιδραστηρίων μόνο για τα παιδιά που νοσούν, ενώ τα Γενικά και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε μία δόση αντιδραστηρίων. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν συμβατά εργαστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς, ενώ δεν προμηθεύτηκαν ούτε ένα εμβόλιο κατά της νόσου.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι δεν προμηθεύει τα νοσοκομεία με αντιδραστήρια λόγω κόστους, ενώ υπενθυμίζουν ότι 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι «εάν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι τρέξουν να προμηθευτούν εμβόλια από τα φαρμακεία, χωρίς έλεγχο αντισωμάτων, τα εμβόλια θα εξαντληθούν αμέσως και δεν θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, όσοι διαθέτουν αντισώματα δεν είναι απαραίτητο να κάνουν το εμβόλιο.

«Όλη αυτή η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση της ιλαράς, δείχνει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη γρίπη, αφού ο χειμώνας είναι προ των πυλών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Τρίτη 3 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 215 κρούσματα ιλαράς, χωρίς ευτυχώς κανένα εξ αυτών να είναι θανατηφόρο.