Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τους χειρισμούς και ιδίως τις παραλείψεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η κάλυψη την οποία παρείχε το Μαξίμου στον υπουργό Ναυτιλίας έχει οδηγήσει πρακτικά στον αυτεγκλωβισμό του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι υποχρεωμένος πολιτικά να στηρίξει τον υπουργό του μέχρι τέλους, μολονότι δέχεται εφεξής και φίλια πυρά, προκειμένου να μη φανεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις. Διότι εκτός από την αντιπολίτευση, που ζήτησε από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του Κουρουμπλή, αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η εικόνα της κυβέρνησης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν μετέβη στην Κρήτη για να συμμετάσχει, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Για πολλούς, η «τοξικότητα» του υπουργού με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό είναι ο βασικός λόγος που έμεινε εκτός της πρωθυπουργικής αποστολής. Πηγές του Μαξίμου, με τις οποίες συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ», δεν επιβεβαίωναν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας παρέμεινε στην Αθήνα έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ωστόσο τόνιζαν με σημασία πως «ο υπουργός έχει να κάνει δουλειά» με το ναυάγιο και τον περιορισμό της μόλυνσης στον Σαρωνικό. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά σημεία για τα οποία δέχεται σφοδρή κριτική ο Κουρουμπλής ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τα τρία πρώτα κρίσιμα μερόνυχτα του ναυαγίου στη Σαλαμίνα έλειπε σε ταξίδι στο Λονδίνο, προκειμένου να ενημερωθεί για το… Brexit. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν επίσης απευθείας στον Κουρουμπλή και στη διάψευσή του σχετικά με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Ναυτιλίας απείλησε το Μαξίμου ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί εάν ο Αλέξης Τσίπρας τον απομακρύνει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τηλεοπτικός μαϊντανός. Το κλίμα βαραίνουν ακόμη περισσότερο οι συνεχείς εμφανίσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή στα μέσα ενημέρωσης, μολονότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε σπεύσει από την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο να χρεώσει σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι μεγαλοποίησαν την υπόθεση του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ετσι, σε τρεις διαδοχικές χθεσινές παρεμβάσεις του, o υπουργός Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι η σύμβουλός του που ειρωνευόταν στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συγγενής του, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη εκ μέρους της και υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα λάθος. Διερωτήθηκε ωστόσο: «Δεν μπορώ να έχω έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης μου;». Λίγο αργότερα, επιτέθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη, όταν εκείνη τον κάλεσε να παραιτηθεί και τον αποκάλεσε ψεύτη, λέγοντάς της μεταξύ άλλων: «Εχετε έρωτα η οικογένεια Μητσοτάκη με τη λέξη «ψέμα». Μην τα βάζετε μαζί μου, κυρία Μπακογιάννη. Θα βρείτε τον μπελά σας».

Νέο «άδειασμα» από EMSA. Οι εξηγήσεις Κουρουμπλή δεν ήταν πειστικές, όμως, ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, μετά τη διαμάχη στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν ζητήθηκε έγκαιρα ή όχι η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (EMSA) για την απορρύπανση του Σαρωνικού, ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι το πιο κοντινό πλοίο του EMSA βρισκόταν στη Μάλτα και ήταν δεσμευμένο, οπότε γι’ αυτό δεν ζητήθηκε αρχικά βοήθεια. Ο EMSA, ωστόσο, διά της εκπροσώπου του διέψευσε τον Κουρουμπλή, δηλώνοντας ότι πλοία ήταν διαθέσιμα από την πρώτη στιγμή στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Αντίστοιχη θέση με τον πολιτικό του προϊστάμενο για την καθυστέρηση στο αίτημα ευρωπαϊκής συνδρομής διατύπωσε και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος όμως προέβαλε άλλη δικαιολογία: ότι το πλοίο του EMSA δεν… χωρούσε στο στενό της Σαλαμίνας!

Ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε επίσης «ατυχία» το γεγονός ότι η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έγινε νύχτα και πως η πετρελαιοκηλίδα και το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής έγιναν αντιληπτά στον Πειραιά τρία 24ωρα αργότερα. Για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, είχε δεχθεί ήδη σφοδρή κριτική από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κλειστή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή. Μάλιστα, τους άκουσε να του λένε χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε όταν βγαίνουμε στα κανάλια» και πως «σημασία έχει τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα και όχι τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες».

Το «μπαλάκι» στη Θέμιδα. Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε, τέλος, πως ζήτησε από τον Αρειο Πάγο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ λέγεται ότι ζήτησε επίσης να επανεξεταστούν όλες οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία δέκα χρόνια για λαθρεμπορία καυσίμων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με εντολή του υπουργού θα πραγματοποιηθούν έκτακτες επιθεωρήσεις πλοίων.