Στην αφόρητη ζέστη καταδικάζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ οι προϋπολογισμοί λιτότητας, Όπως προκύπτει από σχετική καταγραφή των προβλημάτων στα συστήματα ψύξης που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), «λειτουργούν Παθολογικές, Καρδιολογικές, Πνευμονολογικές και άλλες κλινικές χωρίς κλιματισμό με καύσωνα».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αιτία είναι η απουσία πόρων, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας να μην υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης των μονάδων κλιμαστισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα νοσοκομείων που… πάσχουν από υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνοντας ότι η καταγραφή συνεχίζεται.

Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Ο κλιματισμός στην Παθολογική κλινική είναι χαλασμένος.

Σισμανόγλειο: Στο κτίριο Ν4 υπολειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, το Αιμοδυναμικό, δύο Παθολογικές κλινικές και μία Πνευμονολογική κλινική.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Λειτουργεί κλιματισμός στις διοικητικές υπηρεσίες όχι όμως στις κλινικές. Οι ασθενείς δροσίζονται στην πλειονότητα τους με ανεμιστήρες.

Χατζηκώστα Ιωαννίνων : Δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός – ούτε καν ανεμιστήρες.

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Δεν υπάρχει κλιματιστική κάλυψη σε όλες τις κλινικές

Νοσοκομείο Λευκάδας: Υπάρχουν κλιματιστικά αλλά όχι σε όλους του θαλάμους. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν έγινε συντήρηση.

Μαιευτήριο «Έλένα Βενιζέλου»: Τα κλιματιστικά υπολειτουργούν. Είναι ασυντήρητα και κάποια χαλασμένα, με αποτέλεσμα να τρέχουν νερά.

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ο κεντρικός κλιματισμός υπέστη βλάβη και η τεχνική υπηρεσία περιμένει τα απαραίτητα ανταλλακτικά.

Νοσοκομείο Νάουσας: Ο χώρος αναμονής των Ασθενών στα ΤΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία δεν έχει κλιματισμό.

Νοσοκομείο Φλώρινας: Την τελευταία πενταετία δεν έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση στα κλιματιστικά, καθώς ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί, συνεπώς δεν υπάρχει και η δυνατότητα αντικατάστασης της ούτως ή άλλως πεπαλαιωμένης μονάδας.

Νοσοκομείο Κιλκίς: Τα κλιματιστικά είναι ασυντήρητα και μοιραία χαλασμένα σε πολλούς θαλάμους νοσηλείας, χώρους επισκεπτηρίου και προσωπικού.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου: Σε πολλούς θαλάμους νοσηλείας τα κλιματιστικά είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι ασθενείς και οι συνοδοί τους.