Υποψήφια για βραβείο η Τήλος ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2017 12:30 |
Υποψήφια για βραβείο η Τήλος ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

Υποψήφια για βράβευση, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η Τήλος, σε διεθνή διαγωνισμό για υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στον στόχο της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030 (EU Sustainable Energy Awards).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων θα γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.
  
Η Τήλος, το ελληνικό νησί με τους 800 κατοίκους, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα TILOS, με βάση το οποίο στο νησί θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αναμένεται να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της ΕΕ.

Στο έργο TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.
  
«Η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι' αυτό θα αποκαλείται και ως το πρώτο "πράσινο νησί"» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά - Αλιφέρη.

Οπως είπε, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2013, όταν υπήρξε και η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να ακολουθήσει η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο πρόγραμμα Horizon, όταν και κατατέθηκε η πρόταση που βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, ακόμη και μεταξύ κολοσσών της βιομηχανίας.

«Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό". Το πρόγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λογική που έχουμε ως αυτοδιοίκηση αλλά και κάτοικοι, μια λογική περιοχής χαρακτηρισμένης ως Natura, Καταφυγίου Αγριας Ζωής. Το TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας» περιέγραψε η δήμαρχος.

Οπως εξήγησε, χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης των πολιτών είναι πως η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση "έξυπνων μετρητών" και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί».

Πλέον αναμένεται να εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης, από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια.

Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων στοχεύει στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία, με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται στις αρχές του 2019 για το σύνολο των υποσυστημάτων, κάτι που θα δώσει και άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.

«Κατά τη δεκαετία του '90 ήμασταν μόλις 270 κάτοικοι κι ένα νησί που κινδύνευε με ερημοποίηση, ένα σχολείο που κινδύνευε να κλείσει» σημείωσε η δήμαρχος του νησιού. «Σήμερα στο νησί κατοικούν περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι χαμηλός, αφού έχουμε πολλά παιδιά, έχουμε από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και λύκειο, μια ενεργή κοινωνία» είπε.

2
πολιτης
19/06/2017 18:54
.... το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο 800 κατοίκων νησάκι της Τήλου θα εγκατασταθεί ενεργειακό πρόγραμμα 16 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με άλλα λόγια πρόγραμμα που κατά μέσο όρο θα κοστίσει 20.000 € ανά κάτοικο. Είναι δυνατό λοιπόν αυτό να λέγεται πρωτοπορία ; Με 20 χιλ. ευρώ ανά κάτοικο θα μπορούσαν να λυθούν και με το παραπάνω οι ενεργειακές ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο. Με τα μισά από αυτά θα μπορούσε άνετα να κρίνεται βιώσιμο ακόμα και το Ελληνικό δημόσιο χρέος.... Μην τύχει λοιπόν και σας πάρει πρέφα ο Σώρας, θα έχει μεγάλη πλάκα ....
Πάνος Π
19/06/2017 16:39
Τα υπόλοιπα νησιά την περιμένουν, να αντιγράψουν το σύστημα τέτοιες προσπάθειες πρέπει να προωθούνται