Με την πρόθεση να βγάλει …οφσάιντ τον ρατσισμό και να αναδείξει ότι «η μπάλα κυλά με τον ίδιο τρόπο για όλους», το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ στο έργο BRISWA (the Ball Rolls In the Same Way for All).

Το έργο στοχεύει στο να εξετάσει το φαινόμενο του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα και στο να βρει λύσεις συνολικής αντιμετώπισής του.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του δημιουργήθηκε κοινοπραξία συνεργατών από έξι ευρωπαϊκές χώρες: εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο θα συνεισφέρει στον τομέα του μαθηματικού προγραμματισμού και της ανάλυσης δεδομένων, οι υπόλοιποι συνεργάτες της κοινοπραξίας είναι οι «System Dynamics Italian Chapter» και «Academy FC» (αμφότεροι από την Ιταλία), «Coltea Brasov 1920» (Ρουμανία), «You Football Tournament DOO» (Σερβία), «Ακαδημία Ποδοσφαίρου DHSE» (Ουγγαρία) και «Bulgarian Sport for All¨» (Βουλγαρία).

Αναλυτικότερα, το έργο BRISWA, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, στοχεύει στην κατανόηση της κατάστασης στην Ευρώπη όσον αφορά το ρατσισμό (με έμφαση στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο) και στην αναγνώριση όλων εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στη δημιουργία και εξάπλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.

Επιπλέον, έχει ώς στόχο την εκτίμηση των συνθηκών που αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές μέσω της ανάπτυξης επιμέρους μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, τα οποία θα υποβοηθήσουν τη σχεδίαση και δοκιμή καλών πρακτικών που θα καταπολεμούν φαινόμενα ρατσισμού, σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή αυτών των πολιτικών, ξεκινώντας από τους νέους και τις διάφορες ακαδημίες ποδοσφαίρου και η καθιέρωση και εκπαίδευση νέας ειδικότητας του προπονητικού επιτελείου για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και ομάδες, του οποίου ο σκοπός θα είναι ο εντοπισμός τέτοιων φαινομένων και η χρήση μέτρων που θα εμποδίζουν την εξάπλωση τους μέσα στον εκάστοτε σύλλογο.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο ιταλικός κλάδος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού System Dynamics Society, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην ανάλυση μοντέλων, την εκπαίδευση, την ενέργεια, το περιβάλλον, την υγεία και τα πληροφοριακά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://briswa.eu/