Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο hot spot της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ολη μέρα τη Δευτέρα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hot spot. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες, συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.

Η φωτιά εξαπλώθηκε και έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, και όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να γλιτώσουν από τη φωτιά μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

Τους περίμεναν οι κάτοικοι με άγριες διαθέσεις

Οι Αραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς την Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντάς τους πίσω.

Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς την Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της αστυνομίας που καταβάλλει προσπάθεια να επιστρέψουν πίσω στις εγκαταστάσεις οι περίπου 5.000 πρόσφυγες. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν επιστρέψει περίπου 500 άτομα.

Γύρω στα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών αναφέρει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Οσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ βρήκαν μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους καμένους, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους καμία, ιδιαίτερα από τις ποικιλώνυμες και ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ. Και οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ισχυρές βροχοπτώσεις…

Ζητούσαν από τον δήμαρχο να παραιτηθεί

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας και οι κάτοικοι της Μόριας, με αφορμή τον σχεδόν διπλάσιο αριθμό προσφύγων που διαμένουν στο τοπικό hot spot, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 10:00 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι, αφού διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης, έφτασαν στην προκυμαία για να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους, εξαιτίας, όπως λένε, της αδράνειάς του.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, τα αίματα άναψαν έξω από το δημαρχείο, όταν αναρχικοί προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια. Μόλις τους αντιλήφθηκαν, οι κάτοικοι της Μόριας τους κυνήγησαν στα σοκάκια και, με τη βοήθεια της αστυνομίας, τους απομάκρυναν. Στο δημαρχείο οι διαδηλωτές ζητούσαν επίμονα από τον δήμαρχο να βγει έξω, ενώ τον αποδοκίμαζαν και του ζητούσαν να παραιτηθεί.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, ενώ αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία. Όλοι τους οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, στη σκιά και των χθεσινών επεισοδίων, βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.

Ο κ. Γιαννέλλης ανέφερε συγκεκριμένα πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ. Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Στη σύσκεψη συζητούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων.

Φόβοι για σοβαρότερα επεισόδια από τον δήμαρχο Λέσβου

Τον φόβο ότι θα υπάρξουν και νέα σοβαρότερα επεισόδια, εάν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση στο νησί, εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm».

«Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή μετά από μια –δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά», ανέφερε ο κ. Γαληνός με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο hot spot της Μόριας.

«Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη εχθές. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη ότι «πάρα πολλοί μετανάστες και προσφυγές έφυγαν από τη Μόρια όπου ήταν να γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής και αυτή τη στιγμή αναζητούνται».

Ο δήμαρχος Λέσβου έκρουσε τέλος των κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό κλίμα» που δημιουργείται στο νησί. «Υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους τους οποίους συμπαρίσταται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις των κομμάτων τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη», σημείωσε.