Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ηΕισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου ναδιερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης τηςSiemens επ’ αόριστον.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση»αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευναανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη.

Το πρωί της Τετάρτης η κ. Δημητρίου, κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για τυχόν ευθύνες στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου προκειμένου να της παραδώσει το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της μεταφραστκής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών γύρω από το θέμα της μετάφρασης του βουλεύματος στην υπόθεση της Siemens.

Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την κ. Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.