Δεκατέσσερις διαφορετικούς ηλεκτρονικούς πίνακες θα πρέπει να συμπληρώνουν από το 2016 οι υπόχρεοι σε υποβολή πόθεν έσχες. Για την κατανόησή τους, η απόφαση Τσακαλώτου – Παπαγγελόπουλου ενσωματώνει αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης όλων των κωδικών, αφήνοντας όμως αναπάντητους γρίφους κυρίως αναφορικά με τον προσδιορισμό της αξίας κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και μετάλλων.

Οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν κάθε είδους εισόδημα του προηγουμένου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

ΟΙ ΘΥΡΙΔΕΣ. Ο πίνακας 7 αφορά τις θυρίδες σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα. Δηλώνονται δικαιούχος και συνδικαιούχοι, το περιεχόμενο ή η μεταβολή, το ίδρυμα που φιλοξενεί τη θυρίδα, η χώρα και το έτος μίσθωσης της θυρίδας.

Στον πίνακα 8 ακολουθεί η αποτύπωση των μετρητών τα οποία φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων καθώς και τα τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι. Το σκανάρισμα περιλαμβάνει το όνομα του ιδιοκτήτη (υπόχρεος, σύζυγος ή τέκνα), την κατάσταση ή μεταβολή (την πρώτη φορά τι είναι και στη συνέχεια τι άλλαξε), το είδος, την ποσότητα, τη μονάδα μέτρησης, την αξία κτήσης και την αξία πώλησης, το νόμισμα, τον τρόπο κτήσης, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων και το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης των χρημάτων.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. Από κόσκινο περνούν στον πίνακα 9 και οι καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεκατρείς διαφορετικές στήλες έχει ο συγκεκριμένος πίνακας και ο υπόχρεος καλείται να συμπληρώσει τον δικαιούχο, το είδος του λογαριασμού, τους δικαιούχους, σε άλλη στήλη αριθμητικά το πλήθος των δικαιούχων, το IBAN και τα τέσσερα τελευταία ψηφία της προθεσμιακής κατάθεσης, τη χώρα, το υπόλοιπο του λογαριασμού, την ημερομηνία του υπολοίπου (31-12 ή «αρχική δήλωση), το νόμισμα, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων, το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης και στην τελευταία στήλη – στο δεκατριάρι – τυχόν παρατηρήσεις.