Επιχείρηση αποσυμφόρησης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων –κυρίως δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας –αρχίζει ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στόχος είναι το Κολέγιο των Επιτρόπων να υιοθετήσει, πιθανότατα και σήμερα, πρόταση για μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη-μέλη περίπου 40.000 προσφύγων, οι οποίοι θα φτάσουν στις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις τις προηγούμενες δύο ημέρες οι λιμενικές Αρχές εντόπισαν περίπου 1.000 μετανάστες που επιχειρούσαν να εισέλθουν παρανόμως στις ακτές της Κω, της Μυτιλήνης, της Χίου, της Καλύμνου, του Πλωμαρίου, της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας. Το φαινόμενο αυτό είναι καθημερινό και το Λιμενικό Σώμα εντόπισε μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο 2.000 μετανάστες στο θαλάσσιο μέτωπο της χώρας.

Ανάλογη κατάσταση, ίσως μάλιστα χειρότερη από πλευράς αριθμού μεταναστών, καταγράφεται στην Ιταλία προκαλώντας έμφραγμα. Για τον λόγο αυτό στην επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών, την οποία προβλέπει διάταξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρέπεμψε ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) δρομολογούμε πρόταση προς τα κράτη-μέλη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπου θα μπορεί πλέον ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθούν από τα κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» –όπως η Ελλάδα –σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη σύσκεψη.

Για τους νεοεισερχόμενους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου θα αφορά νεοεισερχόμενους μετανάστες, οι οποίοι σε ορίζοντα διετίας θα μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αποσυμφορηθούν Ελλάδα και Ιταλία ή άλλα κράτη που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μία καταρχήν κατανομή για μετεγκατάσταση 25.000 μεταναστών από την Ιταλία και 15.000 από την Ελλάδα. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών επισήμαιναν πάντως ότι στόχος είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα οδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφωθεί για την Ελλάδα σε 30.000 τον χρόνο.

Η κατανομή ανά χώρα θα γίνεται βάσει αντικειμενικών και αξιόπιστων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός, το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και οι ήδη αιτούντες άσυλο σε αυτές. Οπως αναφερόταν, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση Αβραμόπουλου, η οποία συναντά ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, η διαδικασία μετεγκατάστασης θα είναι υποχρεωτική για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες και θα αναλάβουν να εξετάσουν τις αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν οι πρόσφυγες.

Οι ρήτρες. Ωστόσο, η πρόταση έχει και κάποιες ρήτρες για την Ελλάδα και την Ιταλία. Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν πως θα απαιτηθεί να βελτιώσουν το σύστημα εξέτασης και χορήγησης ασύλου, αλλά και να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται, θα προβλέπεται αναστολή του μηχανισμού μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για έξι μήνες.

Μέριμνα επιχειρείται να υπάρξει και για όσους πρόσφυγες συσσωρεύονται σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπως για παράδειγμα η Τουρκία ή ο Λίβανος. Επιδίωξη των προσφύγων αυτών είναι να καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο κράτος της ΕΕ και για τον σκοπό αυτό καταφεύγουν σε δουλεμπόρους προκειμένου να τους μεταφέρουν έναντι αδρής αμοιβής.

Με την προωθούμενη πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου θα ληφθεί μέριμνα για περίπου 20.000 πρόσφυγες, οι οποίοι εντάσσονται στο καθεστώς διεθνούς προστασίας, ώστε να μεταφερθούν σε χώρες της ΕΕ με νόμιμες διαδικασίες και να αποφευχθούν τα ναυάγια στις μεσογειακές ακτές. Οι διαδικασίες θα γίνουν σε συντονισμό με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Μπήκαν προτεραιότητες και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει δυνατόν και να ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική αλλά και να υπάρξουν και όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

Τα αγκάθια. «Δίνουμε έναν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να μπορέσουμε στοιχειωδώς να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση με ανυπέρβλητες δυσκολίες» ανέφερε, από την πλευρά της, και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ενδεικτικό είναι ότι στο κεντρικό Γραφείο Ασύλου Αττικής εντάθηκαν τα προβλήματα στην εξέταση των αιτήσεων, μετά την αποχώρηση 30 υπαλλήλων – πρώην δημοτικών αστυνομικών που επανέρχονται τώρα με τον Νόμο Κατρούγκαλου στα παλαιότερα καθήκοντά τους.