Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Βαρβακείου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Εβελίνα Μαρκοπούλου και ο 17χρονος μαθητής της Β’ τάξης στο 1ο Λύκειο Γλυφάδας Τόμας – Κόνραντ Γιούστσικ είναι οι νικητές της πέμπτης απονομής μαθητικών βραβείων που χορηγούν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Οι δύο μαθητές διακρίθηκαν στη σύνταξη Εκθεσης Ιδεών, η οποία για τον μήνα Μάρτιο 2015 είχε θέμα «Τα χρόνια της κρίσης, χιλιάδες μορφωμένοι νέοι Ελληνες μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερη τύχη –και ιδίως εργασία –στο εξωτερικό. Οταν βρεθείτε στη θέση τους θέλετε περισσότερο να φύγετε ή να μείνετε στην Ελλάδα και γιατί;». Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ για τον καθένα, κοινωνική προσφορά της Attica Bank.

Η επιλογή τους έγινε υπό την εποπτεία του πρώην υπουργού Παιδείας, φιλολόγου, γλωσσολόγου, πανεπιστημιακού καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη και με τη συμμετοχή του μακροβιότερου προέδρου της ΟΛΜΕ καθηγητή Νίκου Τσούλια. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με την απονομή των δύο τελευταίων βραβείων (μηνός Απριλίου) που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου.

Οι δύο νικητές

Γυμνάσιο. Η Εβελίνα Μαρκοπούλου είναι μαθήτρια της Γ’ τάξης του Βαρβακείου Γυμνασίου Αθηνών και αγαπημένα της μαθήματα είναι η Βιολογία και τα Μαθηματικά. Καταπιάνεται όμως και με τη δημιουργική γραφή από πολύ μικρή ηλικία. Ονειρό της είναι να ασχοληθεί με την ιατρική επιστήμη, παράλληλα όμως γράφει και σενάρια. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά, αλλά μεγάλη της αγάπη είναι τα ισπανικά καθώς λατρεύει, όπως λέει, τη λατινοαμερικάνικη κουλτούρα και τους χορούς. Η Εβελίνα μοιράστηκε τη χαρά με τους γονείς και τα τρίδυμα αδελφάκια της.

Λύκειο. Ο Τόμας – Κόνραντ Γιούστσικ είναι ο πρώτος αλλοδαπός μαθητής που βραβεύεται στον διαγωνισμό των «ΝΕΩΝ». Ο Τόμας κατάγεται από την Πολωνία, αλλά ζει στην Ελλάδα από δύο ετών μαζί με τους γονείς του και τη θεωρεί επίσης πατρίδα του, χωρίς να έχει πάντως καθόλου αποξενωθεί από τη γενέτειρά του. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό των «ΝΕΩΝ». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος αυτός, χωρίς να πηγαίνει σε φροντιστήριο, συγκεντρώνει βαθμολογία σχεδόν 19,9 στην τάξη του στο 1ο Λύκειο Γλυφάδας, ενώ έχει μια αίσθηση της ελληνικής γλώσσας που αρκετοί συνομήλικοί του θα ζήλευαν.