Με κίνητρο να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και όχι να ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο διέγραψε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων.

Αυτό ήταν κατ’ ουσίαν το «διά ταύτα» της πλειοψηφίας των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό. Κατά παραδοχή μάλιστα του ίδιου του προέδρου του Νίκου Πάσσου, το Δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του τιμωρώντας τον με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. H απόφαση, αν και δέχεται ότι εκείνος αλλοίωσε τη λίστα, όπως φάνηκε, ικανοποίησε τον πρώην υπουργό καθώς υπήρξαν και πέντε από τους δεκατρείς δικαστές που ψήφισαν υπέρ της πλήρους αθωότητάς του, αλλά η ανακοίνωσή της προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Υστερα από δεκατρείς συνεδριάσεις έφτασε η ώρα της κρίσης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κάθησε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για δύο κακουργήματα: απόπειρα απιστίας και νόθευση εγγράφου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου (σ.σ. προβλεπόμενη ποινή από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και ισόβια).

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχαν ακριβώς έξι όταν ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος του κουδουνιού στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που σήμανε την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κάλεσε τον κατηγορούμενο στο βήμα προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφαση που ελήφθη.

n Το πρώτο κεφάλαιο αφορούσε το κρίσιμο ζήτημα της παραγραφής των δύο κακουργημάτων που αντιμετώπιζε: Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος εξάλειψης του αξιοποίνου, είπε ο πρόεδρος.

n Το δεύτερο κεφάλαιο αφορούσε την ενοχή ή μη του κατηγορουμένου: Η ουσιαστική κρίση των δικαστών μπορούσε είτε να στείλει τον πρώην υπουργό στη φυλακή είτε να του επιτρέψει να διατηρήσει την προσωπική ελευθερία. Και τότε άκουσε πως κατά πλειοψηφία οι δικαστές, με ψήφους 8 έναντι 5, τον κήρυξαν ένοχο μόνο για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου και αθώο ομόφωνα για το δεύτερο κακούργημα της απόπειρας απιστίας.

Στο σύντομο σκεπτικό που απαγγέλθηκε από έδρας, ο Νίκος Πάσσος ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του δέχθηκε ότι ο πρώην υπουργός ήταν αυτός που διέγραψε από το USB τα τρία αρχεία με τα συγγενικά του πρόσωπα και όταν το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, είχε 2.059 αρχεία. Με την πράξη του αυτή, όπως δέχθηκε το δικαστήριο, ήθελε να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, αλλά δεν αποδείχθηκε η ζημία εις βάρος του Δημοσίου.

n Το τρίτο κεφάλαιο είχε να κάνει με την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικού στο πρόσωπο του κατηγορουμένου. «Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι’ αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου» τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου. Ωστόσο, ομόφωνα οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

n Το τέταρτο κεφάλαιο αφορούσε την ποινή: Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε φυλάκιση 4 ετών. Οι δικαστές έριξαν πολύ χαμηλότερα τον πήχη επιβάλλοντάς του τελικά φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή.

n Ο επίλογος της δίκης γράφτηκε διά στόματος του προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Κύριε κατηγορούμενε, το Δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του. Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει οδηγό στη μελλοντική ζωή σας. Αν και όπως φάνηκε, δεν θα ασχοληθείτε με την πολιτική καθώς την έχετε εγκαταλείψει».

Πώς ψήφισαν οι δεκατρείς δικαστές

Τρεις τάσεις επικράτησαν στις διασκέψεις του Ειδικού Δικαστηρίου:

Οι πέντε δικαστές που είχαν την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί εντελώς αθώος λόγω αμφιβολιών ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος (αρεοπαγίτης) και τα μέλη του Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου, που υπηρετούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι πέντε δικαστές που τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος ήταν οι Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτρης Κράνης, Αντώνης Ζευγώλης, Μαρίνα Παπαδοπούλου (Αρειος Πάγος) και Κωνσταντίνος Πισπιρίκος (ΣτΕ).

Οι τρεις δικαστές που ψήφισαν να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για νόθευση ήταν οι Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου (Αρειος Πάγος).

Οπως λένε δικαστικοί, σε περίπτωση που διαμορφώνονται τρεις απόψεις, για να σχηματιστεί πλειοψηφία η μειοψηφική τάση προσχωρεί σε μία από τις άλλες δύο. Ετσι και εδώ οι τρεις δικαστές που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για κακουργηματική νόθευση ψήφισαν τελικά υπέρ της πλημμεληματικής ενοχής του.

Η δήλωση της υπεράσπισης

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμία δήλωση μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Αντ’ αυτού οι υπερασπιστές του Βασίλης Δημακόπουλος και Τάκης Βασιλακόπουλος επεσήμαναν ότι από την απόφαση «βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το Δημόσιο».