Αισθητός στη μισή Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και από την Πελοπόννησο έως τις Κυκλάδες, έγινε ο πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής ανατολικά της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, χαρακτήρισε τη δόνηση η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μαρία Σαχπάζη.

Στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή».

Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, στον υποθαλάσσιο χώρο 145 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Η κυρία Σαχπάζη προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 90 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4, 7 Ρίχτερ (στις 6.48 π.μ.) και 2,6 Ρίχτερ (στις 7.13 π.μ.).

Αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί, όπως διευκρίνισε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο χώρος όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισήμανε η κυρία Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτίμησε, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» κατέληξε.

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τέτοιοι σεισμοί», πρόσθεσε, «δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα».

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του σεισμού είναι σύνηθες για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ.