«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει δυστυχώς καταρρεύσει». Αυτό ήταν το επιστέγασμα των δηλώσεων του νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος παρεμποδίστηκε από ομάδα φοιτητών να εκφωνήσει λόγο κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής, όπως εξελίχθηκε, τελετής απολογισμού της πρυτανείας του απερχόμενου Θεοδόση Πελεγρίνη και υποδοχής της νέας πρυτανικής Αρχής.

Οταν ο νέος πρύτανης ανέβηκε στο βήμα, περίπου τριάντα φοιτητές δεν του επέτρεψαν καν να αρχίσει. Τα συνθήματά τους στρέφονταν κατά του νέου πρύτανη αλλά και κατά της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών. Ο κ. Φορτσάκης, αφού προσπάθησε για περίπου δέκα λεπτά να ακουστεί, στο τέλος κατέβηκε από το βήμα και αποχώρησε. Λίγο αργότερα δήλωσε: «Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που παραλαμβάνω. Αφύλακτο, βορά στην αναρχία και την παρανομία, ακάθαρτο, διοικητικά αποδιοργανωμένο, ακαδημαϊκά νεκρό, με οξύτατα φοιτητικά ζητήματα, εγκαταλελειμμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό». Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης είχε αναφερθεί στα πεπραγμένα της θητείας του με μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, κεντρική ιδέα της οποίας ήταν η αποδοκιμασία των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας. Ο απερχόμενος πρύτανης αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις περυσινές κινητοποιήσεις στον χώρο των ΑΕΙ.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πελεγρίνης στα κρούσματα βίας που σημειώνονται στο πανεπιστήμιο για τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. «Οι φοιτητές μας, ας μη μας διαφεύγει, είναι νέοι, έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο» είπε σχετικά. «Επόμενο είναι να είναι διεκδικητικοί και, παρασυρόμενοι από τον δυναμισμό της διεκδίκησης, ενίοτε να προβαίνουν και σε βίαιες ενέργειες. Καταδικαστέες ασφαλώς! Καθώς όμως τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα, θα πρέπει ακόμη και σε φαινόμενα που προκαλούν την αποστροφή μας και μας πληγώνουν να ψάχνουμε να βρούμε μήπως υπάρχει κάποια θετική πλευρά. Εχουμε αναρωτηθεί, αλήθεια, γιατί το αποκρουστικό φαινόμενο του φασισμού που μέσα από μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή τείνει να σαρώσει την ελληνική κοινωνία, δεν έχει εμφανιστεί στο ΕΚΠΑ και στα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Μήπως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στον δυναμισμό των φοιτητών, ο οποίος ομολογουμένως είναι αποκρουστικός;» διερωτήθηκε ο απερχόμενος πρύτανης.