Σε επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αποδίδει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα ομαδικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ρόδου.
Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου.
Το θέμα των καταγγελιών Γάλλων τουριστών για «μαζική δηλητηρίασή» τους κατά την παραμονή τους στη Ρόδο, την περασμένη εβδομάδα, πήρε χτες και σήμεραμεγάλες διαστάσεις σε γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γεγονός που οδήγησε νωρίς το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΤ στο νησί για ελέγχους.
Το υπουργείο Τουρισμού ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ να διερευνήσουν σχολαστικά τις καταγγελίες των ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες και σήμερα σε γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,εκατοντάδες τουρίστες, στην πλειονότητά τους Γάλλοι, που έμεναν σεξενοδοχείο της Λίνδου,παρουσίασαν συμπτώματαδηλητηρίασηςβαριάς μορφής,που ήτανπαρόμοια με τα συμπτώματατης γαστρεντερίτιδας.
Οπως υποστήριξαν τα γαλλικά ΜΜΕ, βάσει των καταγγελιών των τουριστών, περίπου 400 με 600 γάλλοι τουρίστες, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από την περιοχή της Τουλούζης, «έπεσαν θύματα της κακής ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ρόδου».
Ενδεικτική ήταν η μαρτυρία στην ιστοσελίδα Ladepeche.fr του κ. Ζαν-Πιερ Λακό, καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ», που ανέφερε ότι η οικογένειά του πλήρωσε 20.000 ευρώ για διακοπές στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.
Σύμφωνα με τον κ. Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους στη Ρόδο κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη».

«Οπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι και η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες. Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο, πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο. Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους, παντού…», ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ζαν-Πιερ Λακό.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα έμοιαζαν πολύ με αυτά των φορέων της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός chikungunya που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Ο λόγος που οδήγησε τον καθηγητή σε αυτό το συμπέρασμα ήταν «η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού του ξενοδοχείου, αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».

\

Πάντως, σύμφωνα με τους ελέγχους του κλιμακίου του ΕΟΤ που έφτασετην Πέμπτη το πρωί στη Ρόδο,με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, κ. Πάνο Λειβαδά, το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης δεν μπορούσε να στοιχειοθιετηθεί.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του ΕΟΤ, ταπρώτα δείγματα νερού και φαγητού του ξενοδοχείου που εξετάστηκαν αμέσως από τις αρμόδιες υγειονομικέςυπηρεσίες της Ρόδου, ήταν αρνητικά, ενώ σήμερα δόθηκαν προς εξέταση και νέα δείγματα.

Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν διακομίστηκε κανένας από τους ενοίκους του ξενοδοχείου. Αντίθετα, στο Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου αναζήτησαν ιατρική βοήθεια περίπου 10 άτομα.
Αργά το απόγευμα το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι από τις 14/08/2014 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου και τα Εργαστήρια του δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) διερεύνησε έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ:

* Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2014 και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της ξενοδοχειακής μονάδας.

* Κρούσματα αναφέρθηκαν μέχρι και τις 18/08/14, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό.
* Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία.
* Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου, ενώμεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.
* Τα αποτελέσματα τουεργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
* Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτήν την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα, πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο, ενώ πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός».