Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της 51χρονης Αμερικανίδας η οποία τραυματίστηκε βαριά ύστερα από έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου στη Σαντορίνη, το βράδυ της Ανάστασης. Η ασθενής παραμένει διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης, με τους θεράποντες ιατρούς της να επισημαίνουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την πορεία της υγείας της.

Την ίδια ώρα, πάντως, ιεράρχες σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν τους τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η Εκκλησία μπορεί να βάλει φρένο στο αιματηρό έθιμο των βεγγαλικών. Οπως λένε, οι δυνατότητες των μητροπόλεων είναι περιορισμένες, παρότι κατά καιρούς με εγκυκλίους έχουν επισημάνει τους κινδύνους. Αυτό που πάντως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν είναι πως η συνήθεια της εκτόξευσης κροτίδων την βραδιά της Αναστάσεως δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τον χριστιανισμό.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει. Δεν μπορούμε όμως να το σταματήσουμε» τονίζει ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, τακτικό μέλος της Συνοδικής ΕπιτροπήςΤύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Ιεραρχίας. Αυτό που πρέπει να γίνει, σημειώνει, είναι «οι κατά τόπους μητροπολίτες, οι δήμοι, οι τοπικές Αρχές να διαπαιδαγωγήσουν τον κόσμο γι’ αυτή την επικίνδυνη συνήθεια, ώστε να μην εορτάζουμε με αίμα. Ολοι πρέπει να συμβάλουμε και να συνεργήσουμε». Επισημαίνει, δε, ότι πολλές φορές οι ρίψεις βαρελότων επιδοτούνται από τοπικούς συλλόγους που κάνουν εράνους για την αγορά του μπαρουτιού.

Μητροπολίτης εδώ και 13 χρόνια, ο κ. Δωρόθεος έχει γίνει μάρτυρας πλήθους τραυματισμών από κροτίδες. «Εχω ζήσει πολλά ατυχήματα. Εχω δει παιδιά που έχασαν τα χέρια τους και έμειναν ανάπηρα. Ομως την επόμενη χρονιά αρκετοί απ’ αυτούς έκαναν τα ίδια. Δυστυχώς δεν διδάσκονται… Στο χωριό Στενιές της Ανδρου κάθε χρόνο καίγεται το σύμπαν από τα βαρελότα. Σπάνε τζάμια, τραυματίζονται άνθρωποι. Αλλά το κακό επαναλαμβάνεται. Γιατί να αμαυρώνεται η Μεγάλη Εβδομάδα σε μια περίοδο που έχουμε και επισκέπτες στα νησιά;».

Η ορθοδοξία. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τονίζει από την πλευρά του πως η Εκκλησία στο παρελθόν με αποστολή εγκυκλίων έχει ενημερώσει τους πιστούς για την επικινδυνότητα της ρίψης βεγγαλικών. Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως η εκτόξευση βεγγαλικών «δεν αποτελεί θρησκευτικό έθιμο ούτε είναι στις παραδόσεις του λαού. Δεν εκφράζουν τίποτα». Στο ερώτημα αν η Εκκλησία μπορεί να κάνει κάτι για να περιοριστεί το φαινόμενο απαντά πως το θέμα είναι καθαρά νομοθετικό. «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοιες πράξεις. Δεν νομίζω ότι η Εκκλησία μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο». Παρόμοια άποψη διατυπώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε συστάσεις, αλλά ποιος θα μας ακούσει; Η Πολιτεία και η Αστυνομία είναι αυτές που θα πρέπει να λάβουν μέτρα». Μια χρονιά, αναφέρει, «είχα ενημερώσει την Αστυνομία και τον δήμο για μια περιοχή της μητρόπολης όπου οι ρίψεις κροτίδων είναι πολύ έντονες. Απάντηση δεν πήρα από κανέναν…».