Φορούν τα καλά τους και με αναμμένα τα κεριά στα χέρια ακολουθούν ευλαβικά τον Επιτάφιο. Οταν όμως η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής τελειώσει, το πρόγραμμα χιλιάδων πιστών ανά την Ελλάδα δεν προβλέπει βραδινή ανάπαυση στο σπίτι αλλά… τσιπουροκατάνυξη στις ψαροταβέρνες και ντελίβερι με νηστίσιμα – λόγω των ημερών – εδέσματα. Ενα άτυπο έθιμο που κρατά εδώ και δεκαετίες και που, όπως παραδέχονται πολλοί καταστηματάρχες, είναι σημαντική οικονομική ανάσα σε καιρούς κρίσης.

«Οσο παράξενο και αν ακούγεται, μετά την περιφορά του Επιταφίου γίνεται χαμός. Για αυτή ειδικά την ημέρα οι ποσότητες υλικών που προμηθευόμαστε είναι τριπλάσιες από τις συνηθισμένες. Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που τρώνε κανονικό σουβλάκι με κρέας, οι περισσότεροι όμως επιλέγουν νηστίσιμες πίτες ή καλαμάκια με λαχανικά ή μανιτάρι» λέει ο Περικλής Αθανασιάδης, υπεύθυνος του σουβλατζίδικου Derlicious στο Κολωνάκι. «Εξίσου καλά πάνε και τα ντελίβερι εκείνη την ημέρα. Μπορεί βέβαια λόγω Πάσχα να μην παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα, φεύγει άλλωστε πολύς κόσμος εκτός Αθηνών. Οσοι όμως μένουν πίσω δεν μας ξεχνάνε» καταλήγει.

Στην πλατεία της Καισαριανής η εικόνα δεν είναι διαφορετική. «Είναι σαν να αμολάς ελεύθερο ένα λύκειο» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ελένη από την ψαροταβέρνα Τράτα. «Από το 1987 που έχουμε το μαγαζί, το συγκεκριμένο βράδυ δεν πέφτει καρφίτσα. Υπάρχουν φυσικά οι σταθεροί πελάτες μας, υπάρχουν όμως και αυτοί που ενώ βγαίνουν σπάνια, επιλέγουν ειδικά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής για τη βόλτα τους». Δύσκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει με σιγουριά την κοσμοσυρροή και τις ρίζες αυτής της παράδοσης. «Υποθέτω ότι ο κόσμος μετά την κηδεία έχει ανάγκη για παρέα και ευχάριστη κουβέντα. Κανείς όμως πραγματικά δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτός ο χαμός».

Οι μεγάλες παρέες και οι οικογένειες έχουν την τιμητική τους. Οπως και κάθε είδους πιάτο θαλασσινών, με τιμές βέβαια προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής. «Πάνε οι εποχές που είχαμε τις καραβίδες βουνό. Πλέον έχουμε πιο οικονομικά πιάτα γιατί θέλουμε και εμείς να δουλέψουμε και οι πελάτες να φύγουν ευχαριστημένοι. Αναμφισβήτητα όμως το βράδυ της Μ. Παρασκευής είναι για εμάς σημαντική οικονομική ανάσα» υπογραμμίζει η κυρία Ελένη.

Στη Θεσσαλονίκη. Η νυχτερινή έξοδος μετά τον Επιτάφιο είναι ένα έθιμο που προκαλεί… πανζουρλισμό τόσο στους δρόμους όσο και στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου Ντερλικατέσεν το επιβεβαιώνει. «Κατά την περιφορά ένα είναι το θέμα που μονοπωλεί την κουβέντα: πού θα πάμε να διασκεδάσουμε μετά τη λειτουργία. Το δικό μου μαγαζί δεν λειτουργεί αυτή την ημέρα. Στα μεζεδοπωλεία και στις ψαροταβέρνες της πόλης όμως γίνεται το αδιαχώρητο. Χωρίς υπερβολή για να βρεις τραπέζι θα πρέπει να έχεις μέσο κάποιο δήμαρχο με πιθανότητα 100% να επανεκλεγεί».

Η έγκαιρη κράτηση είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τραπέζι για φρέσκα ψάρια στον Θερμαϊκό ή σταντ στα μπαράκια του Κέντρου. «Εκείνη την ημέρα το πρόγραμμα προβλέπει φαγητό για αρχή και ποτό για το δεύτερο μέρος της βραδιάς» υποστηρίζει ο Θεσσαλονικιός Τέλης Παπαδόπουλος, νικητής το 2009 στον διαγωνισμό World Class Bartender. «Τα μπαρ όμως είναι για τους πιο νέους» διευκρινίζει «και σίγουρα είναι πάντα ο τελευταίος σταθμός της διασκέδασης».

Στον Βόλο

«Φωτιά», όπως κάθε χρόνο, φαίνεται ότι θα πάρουν και φέτος τα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου. Οι πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις είναι θετικές και οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να στήσουν επιπλέον καρέκλες και τραπέζια. «Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές τις εβδομάδας. Κάποιοι πιο προνοητικοί κλείνουν και είκοσι μέρες πριν» υποστηρίζουν καταστηματάρχες της περιοχής.