Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου. Το σημείο βρίσκεται μεταξύ του πολυκαταστήματος Attica και κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο θέατρο Αλίκη και σε καταστήματα από το ύψος της Κολοκοτρώνη μέχρι και την Πανεπιστημίου. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν αναφέρθηκαν ευτυχώς τραυματισμοί.

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα – στις 5:10 και 5:15 – σε ιστοσελίδα και εφημερίδα. Κλειστή παραμένει η οδός Αμερικής για έρευνες από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί Πανεπιστημίου (λίγο μετά τις 2 μ.μ) και η οδός Σταδίου (λίγο πριν τις 11 π.μ).

Αναλυτικά τα γεγονότα όπως έχουν μέχρι στιγμής:

5:10 – 5:15 άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα «Zούγκλα» και στην Εφημερίδα των Συντακτών, λέγοντας ότι μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, υπάρχει Ι.Χ. με 75 κιλά εκρηκτικά, το οποίο θα εκραγεί σε 45 λεπτά.

Αμεση η κινητοποίηση της Αστυνομίας η οποία απέκλεισε την περιοχή. Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ. NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο όχημα. Απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι, κυρίως άνδρες security, ενώ αποκλείστηκε η περιοχή σε μεγάλη ακτίνα.

5:55 Ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα. Το όχημα διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και καταστήματα.

6:00 Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες.

Οι αξιωματικοί ερευνούν, μεταξύ άλλων, και τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχει γίνει καταγραφή των κινήσεων των δραστών πριν και μετά τη στάθμευση του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ.

Στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ, ενώ παράλληλα άνδρες της αντιτρομοκρατικής κοιτάζουν τις κάμερες ασφαλείας της περιοχή, για το αν έχουν καταγράψει τις κινήσεις των τρομοκρατών πριν και μετά τη στάθμευση του αυοκινήτου καθώς και πιθανές κινήσεις της ομάδας υποστήριξης που πιθανόν να υπήρχε.

Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από την αστυνομία. Από νωρίς το πρωί υπάρχουν αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα καθώς η αστυνομία έχει κλείσει τις οδούς Σταδίου από Αιόλου και Πανεπιστημίου από Βασ. Σοφίας και τις κάθετες οδούς. Ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά.

Οι έρευνες

Στον χώρο της έκρηξης έφτασαν πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ. οι οποίοι με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν έρευνες τόσο στην οδό Αμερικής όσο και σε παρακείμενους δρόμους αναζητώντας στοιχεία.

Παράλληλα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν στοιχεία μέσα από εικόνες από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στη περιοχή αλλά και ανθρώπους που ήταν στη περιοχή τη στιγμή εκείνη (υπάλληλοι εταιρειών σεκιούριτη) οι οποίοι μπορεί να αντιλήφθηκαν τους τρομοκράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί εξετάζουν σοβαρά μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ένα άτομο στάθμευσε το όχημα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή. Κατά πληροφορίες το όχημα είχε κλαπεί στις 6 Απριλίου.Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ διατηρούσαν τα γραφεία τους και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σημειώνεται ότι στο σημείο που οι άγνωστοι άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση Ι.Χ. και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί.

Η μέρα και το σημείο το οποίο επελέγη για το συγκεκριμένο χτύπημα δεν είναι τυχαίο, καθώς την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών κάνει την πρώτη κίνηση εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, ενώ την Παρασκευή φτάνει στην Αθήνα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον στις 10 Απριλίου 2010 οι Αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη μελών της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφος του Πόλα Ρούπα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση να κρύβεται ο Νίκος Μαζιώτης και να επρόκειτο για ενέργεια που έγινε σε συνεργασία με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Το τρομοκρατικό χτύπημα «θυμίζει» ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά βαν που είχε γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών.