Στη δημιουργία αστικού οπωρώνα και σε σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις θα συμμετέχουν μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος.

Μια μέρα πριν τον μεγάλο Μαραθώνιο, οι μικροί δρομείς που θα τρέξουν στη διαδρομή των 1000 μ της διοργάνωσης, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν έναν αστικό οπωρώνα στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το μήνυμα ότι «ο αγώνας για το Περιβάλλον είναι Μαραθώνιος».

Ο Διεθνής Μαραθώνιος αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, με ιστορικές, πολιτιστικές και τουριστικές προεκτάσεις. Είναι,όμως, και μία μεγάλη εκδήλωση ανθρώπινης αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μαθητές θα μεταφέρουν γραμμένο στα μπλουζάκια τους το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης («ο αγώνας για το Περιβάλλον είναι Μαραθώνιος»), ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του αγώνα (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Φυτώρια Βασιλειάδη, οι νεαροί αθλητές θα προβούν στη φύτευση οπωροφόρων δέντρων, δημιουργώντας αστικό οπωρώνα έξι στρεμμάτων, απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, ακριβώς δίπλα από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου.

Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιεί το Σάββατο 5 Απριλίου (11:00πμ). Θα δημιουργηθεί έτσι, ένα ακόμα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το οποίο σχολεία και δημότες θα μπορούν να επισκέπτονται, προς εκπαίδευση και συντήρηση, γευόμενοι παράλληλα τους καρπούς από το κτήμα της πόλης.

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε για τη συγκεκριμένη δράση: «Η Θεσσαλονίκη μετά τους δημοτικούς λαχανόκηπους και τον αστικό αμπελώνα, αποκτά και τον οπωρώνα της, που αποτελεί μια ιδιαίτερη συνεργασία Δήμου, φορέων και δημοτών για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός ακόμη ελεύθερου χώρου στην πόλη μας.

»Είναι μία συμβολική κίνηση που υλοποιείται από ομάδες μαθητών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία καινοτόμα δράση και ν’ αφήσουν ένα «πράσινο» αποτύπωμα στην πόλη τους βελτιώνοντας έναν ελεύθερο χώρο, στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Μαραθωνίου».

Ο οπωρώνας θα αποτελείται από όλα τα είδη της ελληνικής χλωρίδας και θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους: δημότες, επισκέπτες αλλά κυρίως μαθητές. Τα σχολεία θα επισκέπτονται και θα ενημερώνονται για την καλλιέργεια οπωροφόρων και αμπελιών στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

»Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε μια όμορφη γωνιά της πόλης με ποικιλίες και είδη της ελληνικής υπαίθρου και να δώσουμε στην νέα γενιά την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτά τα στοιχεία καθώς η εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση για την ευαισθητοποίηση και την προστασία του».

Η χημικός μηχανικός Λιάνα Γούτα, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και υπεύθυνη για τις περιβαλλοντικές δράσεις της διοργάνωσης, δήλωσε από την πλευρά της: «Φέτος, με τη θερμή ανταπόκριση και υποστήριξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θελήσαμε να ξεκινήσουμε μια δράση που θα έχει διάρκεια και αθροιστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας το αποτύπωμα του Μαραθωνίου μέσα στην πόλη, πρασινίζοντας ελεύθερους χώρους μέσα σ΄αυτή».

Επιπλέον, ο τομέας περιβάλλοντος της οργανωτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου καθώς και θεσμικούς υποστηρικτές της, θα πραγματοποιήσει και καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων, γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης και την αισθητική εικόνα των περιοχών.