Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να βγουν στον αέρα οι πρώτοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση τουλάχιστον 3.000 νέων σημείων δωρεάν ασύρματου Ιντερνετ στους δήμους, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για δωρεάν WiFi σε όλη τη χώρα.

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών έχει ήδη ζητήσει από τους δήμους να υποδείξουνκεντρικά σημεία στα οποία θα μπορούσε να τοποθετηθείδωρεάν ασύρματο Ιντερνετ.

Ηδη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνιών, Μενέλαο Δασκαλάκη, οι περισσότεροι δήμοι έχουν στείλει τις απαντήσεις τους και αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων.

Με τη λήξη της επεξεργασίας θα προκύψουν επακριβώς ο τελικός χάρτης των νέων σημείων WiFi, καθώς και ο προϋπολογισμός των απαιτούμενων έργων. Παράλληλα με τον προσδιορισμό των νέων σημείων WiFi, το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει τις τεχνικές προδιαγραφές εγκατάστασής τους που θα περιληφθούν στους διαγωνισμούς.

Στα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών είναι να τρέξουν περίπου εφτά διαγωνισμοί, δηλαδή ένας διαγωνισμός ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το έργο εγκατάστασης των νέων σημείων WiFi θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης. Οι ανάδοχοι των έργων θα αναλάβουν την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των δωρεάν σημείων WiFi για 2 έτη. Στη συνέχεια, τη διαχείριση – λειτουργία των σημείων WiFi θα αναλάβει είτε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών είτε οι ίδιοι οι ΟΤΑ.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Δασκαλάκης, πρόκειται για την εγκατάσταση νέων σημείων WiFi και όχι για το «ξαναζωντάνεμα» των περίπου 600 παλιών σημείων WiFi που έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια σε δήμους.