Σε φουρτούνες έβαλαν επτά θαλασσοδάνεια του μεγάλου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 25 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά κακουργήματα, που τιμωρούνται ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Καταιγιστικές εξελίξεις για πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην πυραμίδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες σηματοδοτεί το πόρισμα -καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος επτά ατόμων.

Οπως προκύπτει από το πόρισμα, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 έπειτα από εντολή της επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου αφορά 25 κατηγορουμένους, 7 εντάλματα σύλληψης, 5 κακουργήματα που τιμωρούνται ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ζημία του Δημοσίου που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε φύλλο και φτερό όλες τις προβληματικές δανειακές συμβάσεις μεγάλου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου που υπεγράφησαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο από το 2007 μέχρι και το 2012. Η κ. Παπανδρέου ακολουθώντας τα ίχνη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διαπίστωσε ότι σε καμία περίπτωση τα επίμαχα δάνεια δεν κατέληξαν για την εξυπηρέτηση των σκοπών που είχαν εγκριθεί. Στο τέλος διαπίστωσε ότι κανένα από τα επισφαλή αυτά δάνεια δεν εξυπηρετείται, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του Δημοσίου εν μέσω κρίσης.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Υπέρογκες χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες συγκεκριμένων επιχειρηματιών χωρίς εξασφαλίσεις, επιχείρηση απόκρυψης τεράστιων χρηματικών ποσών μέσω οφσόρ εταιρειών και αγορών ακινήτων στο εξωτερικό, περιγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και την έκδοση επτά ενταλμάτων σύλληψης από τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη.

Κεντρικό ρόλο από την εισαγγελική έρευνα φέρονται να έχουν στελέχη αλλά και πρόσωπα που πέρασαν από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως οι Αγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Τον κατάλογο των επτά ενταλμάτων συμπληρώνουν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς και Κυριάκος Γριβέας καθώς και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα.

Το τρίπτυχο των κατηγορούμενων επιχειρηματιών συμπληρώνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος όμως είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, για τα αποκαλούμενα θαλασσοδάνεια της Proton Bank που δόθηκαν όταν εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας.

Η μεγάλη έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 με εντολή της Ελένης Ράικου και με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που έκαναν λόγο για επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μέσα στους επόμενους μήνες ο φάκελος της δικογραφίας συμπληρώθηκε από πέντε πορίσματα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος, που αποτέλεσε πρώτη ύλη στα χέρια της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου. Εκείνη με τη σειρά της επέκτεινε την έρευνα σε όλα τα προβληματικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007 μέχρι και το 2012. Το αποτέλεσμα; Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 400.000.000 ευρώ.

Στο αποτελούμενο από 129 σελίδες πόρισμά της η κυρία Παπανδρέου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια:

– Δάνεια που εγκρίθηκαν κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ειδικής νομοθεσίας ζημιώνοντας την περιουσία του Δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

– Τη διαδρομή τεράστιων χρηματικών ποσών που εκταμιεύτηκαν ως δάνεια και οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να τα νομιμοποιήσουν μέσω οφσόρ εταιρειών ή ακόμα και με την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό.

– Τα «φάουλ» των επιχειρηματιών που γενικώς και αορίστως δεσμεύονταν ότι θα χρησιμοποιούσαν τα επίμαχα δάνεια για επέκταση των σκοπών των εταιρειών τους, ενώ στην πραγματικότητα πλούτιζαν οι ίδιοι. Σε μία μάλιστα περίπτωση διαπίστωσε ότι στη δανειακή σύμβαση υπήρχε ειδική ρήτρα για μη παρακολούθηση της χρήσης του επίμαχου δανείου!

Το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας είναι η άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα: απάτη, απιστία, άμεση συνέργεια σε απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ». Στο διά ταύτα του πορίσματός της η κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον κατηγορούμενο Αγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο αναφέρει ότι: «Από τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών, το έτος 2008 μέχρι και το 2012, προκύπτει ότι αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των ετών αυτών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση».

Από την πλευρά του ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, μετέβη χθες στο Ιατρικό Κέντρο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα κριθεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.