Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα της λεγόμενης δεύτερης γενιάς μελών που στρατολογήθηκαν στη 17 Νοέμβρη είναι ο 56χρονος σήμερα Χριστόδουλος Ξηρός. Γεννημένος στην Ικαρία, στο νησί όπου έζησε επί σειρά ετών, ο «Μανώλης» –όπως ήταν το κωδικό του όνομα στην τρομοκρατική οργάνωση –είχε καταδικασθεί έξι φορές σε ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή με κομβικό, εκτελεστικό ρόλο σε 33 τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι το μεγαλύτερο από τα έντεκα παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου Ξηρού και της συζύγου του Μοσχούλας και εργαζόταν ως κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Στρατολογήθηκε στη 17 Νοέμβρη το 1983 και τον ακολούθησαν τα αδέλφια του Σάββας και αργότερα ο νεότερος, Βασίλης, ο οποίος έχει ήδη αποφυλακισθεί. Ο Χριστόδουλος ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Σάββα αλλά και τον Βασίλη Τζωρτζάτο.

Ο ίδιος στο δικαστήριο περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια. «Γεννήθηκα σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου, σε μια φτωχή οικογένεια. Από τα αδέρφια μου, όντας ο μεγαλύτερος γιος, έπρεπε από πολύ μικρός να βοηθώ την οικογένειά μου στον δύσκολο αγώνα για την επιβίωση. Αυτό ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο, γιατί με δίδαξε από πολύ νωρίς να έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, να εκτιμώ και να στηρίζω τους συνανθρώπους μου και να κοιτάζω τους άλλους ανθρώπους στα μάτια».

Στην Αθήνα ήρθε το 1979 σε ηλικία 21χρόνων και εγκαταστάθηκε αρχικά φιλοξενούμενος σε σπίτι συγγενικού του προσώπου. Σε καταθέσεις του ανέφερε ότι συμμετείχε σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, σε συνελεύσεις, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, ενταγμένος στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σε μια συγκέντρωση στο Χημείο, τέλη του 1983, γνώρισε πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με άλλο κεντρικό πρόσωπο – κλειδί του εκτελεστικού βραχίονα της 17 Νοέμβρη, τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Βήμα βήμα ήρθε σε επαφή με πρόσωπα του πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Σε προανακριτική του απολογία περιέγραψε τον πυρήνα δράσης, πώς γίνονταν η προετοιμασία για τις επιθέσεις, οι συνεννοήσεις, τα συνθηματικά ακόμα και οι πρόβες και η χρονομέτρηση των διαδρομών.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ. Η πρώτη επιχείρηση στην οποία μετείχε ήταν η ένοπλη επίθεση – απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αμερικανού λοχία Ρ. Τσαντ τον Απρίλιο του 1984. Και από τότε σύμφωνα με τη δικογραφία ακολουθούν:

– Η δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφερράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη.

– Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυφύλακα Ι. Γεωργακόπουλου.

– Η δολοφονία του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου.

– Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμερικανού Τζ. Κάρος.

– Η δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν.

– Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γ. Πέτσου.

– Η απόπειρα δολοφονίας κατά του επιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη.

– Η δολοφονία του αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ.

Μετείχε ακόμα στην επίθεση με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο, στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο, στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια και σε ένοπλες ληστείες για χρηματοδότηση της οργάνωσης. Η τελευταία επιχείρηση στην οποία μετείχε ήταν η επίθεση με ρουκέτα εναντίον του υπουργού Ιωάννη Παλαιοκρασσά τον Ιούλιο του 1992. Μια επιχείρηση που στάθηκε μοιραία για έναν νεαρό περαστικό, τον Θάνο Αξαρλιάν.