Η εξέταση γενετικού υλικού (DNA) επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το ζεύγος των βούλγαρων Ρομά είναι οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας, του ξανθού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Πρόκειται για το ζευγάρι του Ατάνας Ρούσεφ και της Σάσας Ρούσεβα, που είχαν εντοπιστεί την περασμένη Τετάρτη από τις βουλγαρικές αρχές.

«Τα τεστ DNA έδειξαν ότι η Σάσα Ρούσεβα είναι η βιολογική μητέρα και ο Ατανάς Ρούσεφ είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού που ονομάζεται Μαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σβετλοζάρ Λάζαροφ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Το ζευγάρι ζει στον καταυλισμό Νικολάεβο, κοντά στην πόλη Γκούρκοβο. Το ζευγάρι φέρεται να έχει τουλάχιστον άλλα επτά παιδιά, ενώ μέλη της οικογένειας επιβεβαίωσαν ότι η μητέρα είχε γεννήσει και είχε εγκαταλείψει ή πουλήσει ένα παιδί στην Ελλάδα.

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πούλησε το παιδί της στους έλληνες Ρομά, κάτι που ενδεχομένως επισύρει ποινή φυλάκισης. Η ίδια αρνείται ότι το πούλησε και ισχυρίζεται ότι το έδωσε στο ζευγάρι στα Φάρσαλα όταν ζούσε στην Ελλάδα γιατί δεν είχε χρήματα να το μεγαλώσει.

Η Μαρία, ηλικίας 4 έως 6 ετών, αναμένεται να μεταφερθεί σε κέντρο υποδοχής της Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια, σύμφωνα με τη Γιάνα Κάνεβα, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της πόλης Στάρα Ζαγκόρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BGNES της Βουλγαρίας.

Αίτημα αποφυλάκισης θα υποβάλει το ζευγάρι Ρομά από τα Φάρσαλα

Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης προτίθενται να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη οι συνήγοροι των δύο Ρομά που εμφανιζόταν ως γονείς της μικρής Μαρίας, με βασικό επιχείρημα ότι δεν προκύπτει θέμα αρπαγής του παιδιού.

Αυτό διότι η εξέταση DNA αποκάλυψε τους βιολογικούς γονείς της μικρής στη Βουλγαρία και η γυναίκα που ταυτοποιήθηκε ως μητέρα δήλωσε ότι άφησε το παιδί στο ζευγάρι από τα Φάρσαλα. Αυτό συνάδει με τον ισχυρισμό των κατηγορούμενων ότι επρόκειτο για παράνομη υιοθεσία αλλά όχι για αρπαγή.

Οι κατηγορίες βάσει των οποίων προφυλακίστηκαν ήταν «αρπαγή ανηλίκου και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση».

Οι δυο Ρομά κρατούνται, η μεν γυναίκα στις φυλακές Κορυδαλλού ο δε άνδρας στις φυλακές Λάρισας.