Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας τους και ενώ είχαν στα χέρια τους καυτές δικογραφίες, ακόμα και με πολιτικές διαστάσεις, οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης έρχονται να ανατρέψουν, για μία ακόμα φορά, το σκηνικό των ερευνών για τα οικονομικά εγκλήματα που βρέθηκαν στο στόχαστρό τους.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς με δύο κινήσεις τους στέλνουν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: εδώ και οκτώ ημέρες έχουν αρχίσει να διαβιβάζουν τις σοβαρές εκκρεμείς δικογραφίες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Χρήστο Μαρκογιαννάκη, χωρίς οι ίδιοι να τις αξιολογήσουν ποινικά, αν και είχαν φτάσει ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος υπόπτων τέλεσης κακουργηματικών πράξεων του οποίους οι ίδιοι είχαν καλέσει και είχαν εξετάσει. Οι σοβαρότερες ώριμες δικογραφίες για τις οποίες είχαν ολοκληρώσει το έργο τους ήταν για τη λίστα Λαγκάρντ και τα δάνεια των κομμάτων.

Αφορμή για την κίνησή τους αυτή αποτέλεσε η πρόσφατη θεσμοθέτηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, στον οποίο κρίνουν ότι ουσιαστικά περνά σχεδόν το σύνολο των δικών τους αρμοδιοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, εκτιμώντας ότι περιορίζεται δραστικά το πεδίο δράσης τους, αιφνιδιαστικά έκλεισαν όλους τους φακέλους για να μη θεωρηθεί ότι ενεργούν αναρμοδίως. Είχαν φροντίσει μάλιστα να ενημερώσουν και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα (2 Μαΐου 2013), με μια αυτοτελή ενέργειά τους, ενόψει της λήξης της θητείας τους, για την ανανέωση ή μη της οποίας καλείται να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης με λιτές και άνευ σχολίων επιστολές τους ενημερώνουν τους ανώτατους δικαστές ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση του οικονομικού εισαγγελέα.

Οι ερμηνείες. Οι αποφάσεις των οικονομικών εισαγγελέων ερμηνεύονται πολλαπλώς από δικαστικές πηγές, που παραπέμπουν στην παλαιότερη παραίτησή τους από την ίδια θέση. Τότε βέβαια ο Αρειος Πάγος δεν τους είχε αντικαταστήσει αποδίδοντας τα αίτια της παραίτησής τους σε «επιχειρηθείσα νομοθετική κατάργησή τους».

«Το γυαλί όταν σπάσει δύσκολα ξανακολλάει», έλεγαν με νόημα δικαστικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του ΑΔΣ «οι δύο εισαγγελείς ίσως θέλησαν να προλάβουν την απόφαση για την ενδεχόμενη μη ανανέωση της θητείας τους».

«Το πεδίο των ερευνών των οικονομικών εισαγγελέων περιορίζεται και το μόνο που μένει να ασχοληθούν είναι η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία, όταν τα αδικήματα αυτά τελούνται από ιδιώτες και όχι από κρατικούς αξιωματούχους», έλεγαν νομικοί επιχειρώντας να εξηγήσουν την κίνηση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το νούμερο ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία», αντέτειναν οι… διαφωνούντες με την κίνηση των εισαγγελέων.