Πακέτο σωτηρίας για το Μετοχικό Ταµείο

Προβλέπει «κούρεµα» στα µερίσµατα και αύξηση στις εισφορές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς ∆ηµάκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2011 07:00 |
 Πακέτο σωτηρίας για το Μετοχικό Ταµείο

Σε µείωση του µερίσµατος των αποστράτων του Στρατού Ξηράς και της Αστυνοµίας κατά 25% αλλά και αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία αξιωµατικών γιατο Μετοχικό Ταµείο Στρατού (ΜΤΣ) από 4% σε 5% προχωρά η κυβέρνηση µε απόφαση που υπέγραφη χθες.

Πρόκειται για µία κίνηση µε την οποία επιδιώκεται να µπει φρένο στην περαιτέρω ταµειακή κατάρρευση του επικουρικούταµείου των αξιωµατικών Στρατού και Αστυνοµίας το οποίο εδώ και χρόνια αντιµετώπιζε µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα καθώς τα χρέη του ΜΤΣ υπερβαίνουν πλέον τα 350 εκατ. ευρώ!

Χθες, ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος και ο αν. υπουργός, υπέγραψαν σχετική υπουργική απόφαση καισήµερα θα κάνουν το ίδιο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Με τροπολογίες στο νόµο που θα ακολουθήσουν, θα γίνουν και ορισµένες ακόµα περικοπές σε κάποιες παροχές. «Πρόκειται για σηµαντική µεταρρύθµιση που αντιµετωπίζει µία παθογένεια χρόνων», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

∆ύο φορές την τελευταία 5ετία πήγε ο ταχυδρόµος στο Μετοχικό Ταµείο Στρατού το µήνυµα της επερχόµενης κατάρρευσης, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι αρµόδιοι τον... πυροβόλησαν: στο «καµπανάκι» προειδοποίησης του 2005 και στην «καµπάνα» συναγερµού το 2008 απάντησαν µε αυξήσεις και δάνεια αντιστοίχως.

Η κατάληξη για το επικουρικό ταµείο των αξιωµατικών και υπαξιωµατικών του Στρατού Ξηράς και της Αστυνοµίας ήταν προδιαγεγραµµένη: σήµερα το χρέος του ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ και κάθε έτος δηµιουργεί έλλειµµα 60 εκατ. ευρώ! Η τελευταία τριµηνιαία καταβολή µερίσµατος έφτασε στους περίπου 59 δικαιούχους απόστρατους µε 25 ηµέρες καθυστέρηση, έπειτα από µια ακόµη αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργείου Αµυνας για εξασφάλιση δανείου από το υπουργείο Οικονοµικών.

Με 25 ηµέρες καθυστέρηση – στο τέλος Ιανουαρίου – θα δοθεί και το επόµενο µέρισµα: αυτήν τη φορά η καθυστέρηση θα οφείλεται στις αναγκαίες αλλαγές στο µηχανογραφικό σύστηµα, ώστε τα µερίσµατα να είναι στο εξής – και τουλάχιστον για 1-1½ έτος – ψαλιδισµένα κατά 25%!

Στην απόφασηαυτή, µεταξύάλλων, κατέληξε χθες το εποπτεύον υπουργείο Αµυνας προκειµένου να διασωθεί το Ταµείο και το µέρισµα – έστω και κουτσουρεµένο.

Ταυτόχρονα το «σχέδιο σωτηρίας», όπως το ονόµασε ο αν. υπουργός Αµυνας Παν.

Μπεγλίτης που το επεξεργάστηκε, περιλαµβάνει και αύξηση της εισφοράς «υπέρ ΜΤΣ» των εν ενεργεία αξιωµατικών από 4% σε 5% επί του µισθού τους. Σε ευρώ, για να το πούµε απλά, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν κατά µέσο όρο τον µήνα 260 ευρώ αντί 350 ευρώ και στους εν ενεργεία θα κρατούνται περίπου 20 ευρώ παραπάνω από τον µισθό τους. Παράλληλα τα χρέη προς το υπουργείο Οικονοµικών θα πάψουν να είναι άµεσα απαιτητά όλα µαζί και θα εξοφληθούν λίγα λίγα µέσα σε 20 χρόνια.

Το υπουργείο Αµυνας και η διοίκηση υποστηρίζουν ότι µε το «πακέτο σωτηρίας» – που διαµορφώθηκε κόντρα σε εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων απόστράτων – θα επέλθει ισορροπία εσόδων - εξόδων στις αρχές του 2012 και µετά θα αρχίσει η ανάπτυξη – ωστόσο η αγωνία µετόχων και δικαιούχων παραµένει.

Η αρχή της κατάρρευσης
Τι είναι όµως εκείνο που οδήγησε στην κατάρρευση ένα εύρωστο Ταµείο µε πολύ καλούς κοινωνικούς πόρους και µεγάλη ακίνητη περιουσία; Πιάνοντας µια άκρη της ιστορίας, φτάνουµε στο 2000, όταν άρχισαν σταδιακά οι αυξήσεις στο µέρισµα – µέχρι το 2006 η συνολική αύξηση ήταν 61%! Το χρηµατοκιβώτιο του ΜΤΣ βρέθηκε τότε µε πολλά χρήµατα, καθώς τη 10ετία 1990 - 2000 πωλήθηκαν πολλά κτίρια του Ταµείου, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθούν τα έσοδα και να λυθούν προβλήµατα που είχαν επικαλεστεί οι τότε διοικούντες για να προχωρήσουν στην πώλησή τους. Μέσα στον πακτωλό των χρηµάτων αυτών ήταν και πολλά προενταχθέντα µισθώµατα (80 εκατ. ευρώ) από τη µακροχρόνια µίσθωση του «φιλέτου» του Μεγάρου του ΜΤΣ µεταξύ Πανεπιστηµίου και Σταδίου – νυν Attica –, όπως και 36 εκατ. ευρώ από την πώληση µετοχών της Γενικής Τράπεζας στις αρχές του 2004. Μεγάλες ήταν και οι εισροές από τον κοινωνικό πόρο 4% από κάθε είδους αγορές του Στρατού – για παράδειγµα, το «χρυσό» για τους εξοπλισµούς διάστηµα 2000-2004 εισέρρευσαν από τον Στρατό άνω των 200 εκατ. ευρώ!

«Ενιωσαν πλούσιοι, έδωσαν αυξήσεις και ξέχασαν την εξασφάλιση του µέλλοντος», λέει σήµερα κορυφαίο στέλεχος του Ταµείου. Και όταν για πρώτη φορά ο απολογισµός του 2004 φάνηκε ελαφρώς ελλειµµατικός, δεν αντέδρασαν – συνέχισαν τις αυξήσεις.

«Ηταν η πρώτη επίσκεψη του... ταχυδρόµου, τον οποίο ναι µεν δεν... σκότωσαν, αλλά τον αγνόησαν», λέει στέλεχος του υπ.

Αµυνας. Το έλλειµµα µεγάλωσε το 2005, το 2006, το 2007 – αλλά πάλι αδράνεια. Τη διετία µάλιστα 2004 - 2006 η αιµορραγία του ΜΤΣ µεγάλωσε: µε ένα διοικητικό τρικ στα όρια του νόµου και µέσω απλών µαρτυρικών καταθέσεων, η τότε γαλάζια ηγεσία του Πενταγώνου έκανε δεκτές προσφυγές εκατοντάδων απόστρατων που δήλωναν «αδικηµένοι», µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί, όπως λένε οι κρατούντες σήµερα, µια «βιοµηχανία» προαγωγών.

Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις
Το 2008 αναλογιστική έκθεση µεγάλης λογιστικής εταιρείας έδειξε ότι επέρχεται πλήρης κατάρρευση το 2017 – µε πλήρη δηλαδή εκποίηση ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Οι αρµόδιοι – πάντα µε άνωθεν κάλυψη – κράτησαν αυτό που τους βόλευε, το «2017», και δεν έλαβαν υπόψη την επισήµανση της µελέτης ότι δεν θα υπάρχει ρευστό από το 2009 έως το 2010 – όπως φυσικά και έγινε! Ηδη από το 2009 άρχισε ο δανεισµός από το υπουργείο Οικονοµικών, που σήµερα έχει φτάσει τα 144 εκατ. ευρώ!

Και πάλι όµως δεν έγινε τίποτε: η µελέτη έµεινε στα συρτάρια και κανένα µέτρο δεν ελήφθη – µόνο νέα δάνεια! Από τη λογική της αδράνειας δεν βγήκε για κάποιους µήνες και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά σκέφτηκε ως λύση την ενοποίηση των Μετοχικών Ταµείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για να την εγκαταλείψει γρήγορα.

Τη µεγαλύτερη ευθύνη, όπως επισηµαίνουν πολλές πλευρές, έχουν οι λάθος επιλογές των διοικήσεων. Η θρυαλλίδα όµως για την «έκρηξη» ήταν, κατά τους ειδικούς, η επιλογή κατά τη 10ετία 1990 - 2000 να ενοποιηθούν κτίρια, γραφεία και οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (π.χ. Ακαδηµίας 3, Β. Σοφίας και Αιγινήτου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος στην Αθήνα, Τσιµισκή και ∆ραγούµη και Τσιµισκή και Κοµνηνών στη Θεσσαλονίκη) έναντι περίπου 44 εκατ. ευρώ. Η µακρόχρονη µίσθωση του «φιλέτου» του Μεγάρου ΜΤΣ (νυν Attica) µεταξύ Σταδίου και Πανεπιστηµίου κρίνεται σήµερα επωφελής από τη διοίκηση, ωστόσο ο ΣΥΣΜΕ∆ ζητά έρευνα για το πώς έγινε η ανανέωση της µίσθωσης. Πληγή θεωρούν αρκετοί και την υπόθεση της Γενικής Τράπεζας, η οποία ανήκε στο ΜΤΣ. Η εµπλοκή στις αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου απορρόφησαν τεράστια ποσά: 225 εκατ. έως το 2000, ενώ τα αιτήµατα για άλλα 75 εκατ. ευρώ τα επόµενα χρόνια οδήγησαν στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

ΤΑ ΧΡΕΗ
του Μετοχικού Ταµείου Στρατού υπερβαίνουν πλέον τα 350 εκατ. ευρώ δηµιουργώντας έλλειµµα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Εικονική πραγµατικότητα

ΑΝ ΡΙΞΕΙ κανείς µια µατιά στους πίνακες δικαιούχων του ΜΤΣ, θα του δηµιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Στρατός και η Αστυνοµία αποτελούνται κατά 30% από...ανώτατους αξιωµατικούς, αφού από τους περίπου 60.000 οι 18.000 παίρνουν µέρισµα αυτών των βαθµών.

Η εξήγηση είναι απλή: µε βάση τον νόµο, αρκετοί αποστρατευόµενοι, π.χ.

συνταγµατάρχες, φεύγοντας παίρνουν για έναν µήνα τον βαθµό του µίνι ταξίαρχου. Αυτό δηµιουργεί, πάλι µε βάση τον ισχύοντα νόµο, µισθολογική αναβάθµιση κατά δύο βαθµούς, οπότε στον κατάλογο δικαιούχων του ΜΤΣ εµφανίζονται ως αντιστράτηγοι – µε το ανάλογο µέρισµα. Υπάρχει δηλαδή µια «εικονικότητα» ως προς τον πραγµατικό βαθµό και το µέρισµα που σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζει ευθεία ανταποδοτικότητα.

10
Γιωργος κ.
12/04/2011 12:47
Απαντηση στον κ. παντελη . Μεχρι την ενοποιηση των Σ.Α οι προερχομενοι εκ Χωροφυλακης ανηκαν στο Μ.Τ.Σ κ οι της Αστυνομιας Πολεων στο ταμειο Πολιτικων υπαλληλων οπου πληρωναν κ πληρωνουν της αντιστοιχες εισφορες Απο ενοποιησης των Σ.Α οι νεοεισερχομενοι του σωματος μπαινουν με μια αναλογια στο ΜΤΣ η το ταμειο .πολιτικων υπαλληλων κ πολλοι βαζουν κ μεσο να ανηκουν στο δευτερο λογω της κακης καταστασης του ΜΤΣ, ΟΠΟΥ Κ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.Σταματηστε λοιπον να γραφετε ανακριβειες κ αναζητηστε τις ευθυνες στους κκ εκ του στρατευματος προερχομενους υπευθυνους για το χαλι του ταμειου κ την αδιαφανη διαχειρηση τοσων ετων.Αλλωστε τα αμειγως αστυνομικα ταμεια κ οικονομικα ευρωστα ειναι κ παρεχουν τα μερισματα κ τα εφ απαξ κανονικα κ εντος ευλογου χρονου .
Νατασα Μ.
14/03/2011 20:02
Γεια σας! Εγω ειμαι κορη συνταξιου αστυνομικου και ειχε δηλωσει στο ΜΤΣ να αφαιρεσει μερικα απο το μισθο του και οταν γινω 25 ετων, δικαιουμαι καποιο ποσο απο το προγραμμα του ΜΤΣ. Εκανα κατα γραμμα ο,τι χρειαζεται το ΜΤΣ ( εκδοση βιβλιαριο τραπεζης, φωτοτυπιες κτλ) και τα κατεθεσα στις αρχες του Αυγουστου του 2009... Μου ειπαν οτι εντος 12-15 μηνων θα τα επαιρνα...Φτασαμε Μαρτη 2011 και τιποτε ακομη... Και η αδελφη μου ( που παντρευτηκε και δηλωσε την ιδια χρονικη περιοδο που ηταν εγκυος 8μηνων...τωρα μολις γεννησε και το δευτερο) μας ελεγαν θα ειχε μεγαλυτερη προτεραιοτητα στο να καταθετουν τα χρηματα...και παλι τιποτα. Τωρα ιδεα δεν εχω και δε καταλαβαινω τι γινεται με το ΜΤΣ... Θα μας το δωσουν ποτε ή αδικως περιμενουμε? Βοηθηστε μας γιατι εχουμε σοβαρη αναγκη!!!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ'' 3 / 2 / 2011
03/02/2011 16:12
ΤΟ Δ Ι Α Ι Ρ Ε Ι Ν ΚΑΙ Β Α Σ Ι Λ Ε Υ Α Ι ,, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΛΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1. ΩΣ ΔΙΩΧΘΕΝΤΑΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ......ΔΗΘΕΝ'''' ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΝΥΜΦΕΥΣΗ. 2. Η ΚΟΙΝΩΝΙΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ........ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ ΚΑΝΑΝΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ Μ.Τ. Σ.....ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ....... ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘ/ΠΟΣ ΛΑΓΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΕΡΙΚΟΚΟΣ ΔΟΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΣΚΟΝΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΙΟΤΙ ΦΤΑΙΜΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΜΠΑΤΑΡΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.......ΞΕΧΝΑΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΙ ΑΚΙΔΕΣ ΑΣ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,ΤΕΛΟΣ,
ΜΝΗΜΗ
08/01/2011 19:00
Για τους αντισιακους σας πειραξε που 200 αποστρατοι στρατιωτικοι που πηγαν στον ΕΛΑΣ πηραν μερισμα το 2003. Και δεν σας πειραξε που οι αποστρατοι του ΕΔΕΣ παιρνουν μερισμα απο το 1949-50.... ΝΤΡΟΠΗ
ΔΗΣ
07/01/2011 01:09
Ένα πράγμα μόνο θέλω να τονίσω με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ποιά είναι η συμμετοχή των στρατιωτικών ( ενός κλάδου χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα) στη διοίκηση-διαχείριση ενός Ταμείου που ονομάζεται μετοχικό; ποία η ενημέρωση τους για τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις που λαμβάνει το ΔΣ; Απάντηση: KANENA, ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Πρόεδροι διορισμένοι από τον Υπουργό Εθν. Αμύνης ενεργούσαν και ενεργούν κατ'' εντολή του (επωφελεία ημετέρων και ίσως με προσωπικό όφελος), σε βάρος του στρατιωτικού που εκτελεί την αποστολή του κατά κύριο λόγο στις ακριτικές περιοχές εμπιστευόμενος την διαχείριση των χρημάτων του και του ταμείου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του, oι οποίες τον προδίδει. Ξαφνικά δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από μερίδα του τύπου και ενημερώνεται έκπληκτος, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, ότι τόσα χρόνια ενήργησε "ωσάν μωρός παρθένος" και άρα ευθύνεται για την κατάρρευση του Ταμείου. Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ σε όλο τους το μεγαλείο. ΑΙΣΧΟΣ. Εάν η στρατιωτική ηγεσία διαθέτει ίχνος αξιοπρέπειας και η πολιτική ίχνος εντιμότητας ας ενημερώσουν για τις αποφάσεις και τα πρόσωπα που οδήγησαν το Ταμείο στη σημερινή κατάσταση. Σε προσωπικό δε επίπεδο, παρακρατείται επί 2 έτη το βοήθημα (ΒΟΕΑ) που δικαιούται να λάβει το παιδί μου, βάσει των ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ (σε τι εποχή ζούμε) κρατήσεων που μου εγένοντο επί 25 έτη. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΧΟΣ.
karabelas k
05/01/2011 23:55
Γιατί κανείς δημοσιογράφος δεν τολμά και δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες; Τι φοβάται; Η αλήθεια είναι μία: Ότι με την απόφαση να πληρώνεται μέρισμα ΜΤΣ στους λαμβάνοντες σύνταξη δήθεν ΄΄αντιστασιακούς΄΄, βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ΄΄αντιστασιακών΄΄ μαϊμού συνταξιούχων να παίρνει μέρισμα χωρίς να έχει καταβάλει ούτε δραχμή στο ΜΤΣ.
Δ.Ν.
05/01/2011 16:01
Δεν έχω πολλές αντιρρήσεις σε αυτά που λές, αντιθέτως, έχω πολλά να σου (τους) καταμαρτυρήσω. ΄Ομως θα παρακαλούσα για λόγους ευπρέπειας και αλήθειας να δεχθείς ότι
1.Δεν ενσωματώθηκαν οι Αστυνομικοί στο Μ.Τ.Σ., αλλά οι Αξ/κοί του Στρατού Ξηράς οι οποίοι ανέρχονταν σε ποσστό στο 32%"
2. Η εκπροσώπηση των Αστυνομικών της πρώην Χωροφυλακής στην Διοίκηση του Ταμείου σε ποσοστό % ήταν 0%.
3. Γιατί αποφεύγεται να πείτε ότι στην Γενική τράπεζα οι εκάστοτε υπουργοί Αμύνης, διόριζαν μέχρι και τις κομμώτριες των κυρίων τους;
4. Τώρα ζήτησαν συμμετοχή των Αστυνομικών στην διοίκηση του Ταμείου, αλλά νομίζουμε αυτό έγινε για να συνδιαχειριστούν την κρίση.
5. Μπορεί να ζητηθούν ευθύνες από τους Αστυνομικούς για τα δάνεια που συνάφθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις;
Κατά τα άλλα έχετε δίκαιο και, αν χρειαστεί έχω και άλλα στοιχεία να σας παρουσιάσω. Π.χ. Με ποιό δικαίωμα στον λεγόμενο "οίκο ευγηρίας" δικαιούνται είσοδο ΜΟΝΟ οι Αξ/κοί του Στρατού;;;
Παπά Μαρία
05/01/2011 14:40
Επειδή όλον αυτό τον καιρό γράφονται διάφορα για τους στρατιωτικούς που παίρνουν μεγάλο μέρισμα... ΄Ισως θα έπρεπε κάποιοι να σας επισημάνουν ότι λόγω μισθολογικών προαγωγών εχουν πληρώσει εισφορές για το εν λόγω μέρισμα. Αυτό για αποκατάσταση της αλήθειας.
αλεξια
05/01/2011 12:09
Φυσικα, αφου φαγανε τι φαγανε οι επιτηδειοι και τα λαμογια μεσω της απονομης βαθμων κατω απο το τραπεζι στους ημετερους, τωρα δεν εχουν λεφτα να πληρωσουν και πρεπει να πλήρωσουν το μαρμαρο ολοι οι υπολοιποι
Παντελής Μ.
05/01/2011 08:36
Επειδή όμως δεν τα λέτε όλα, για το πώς οδηγήθηκε το ΜΤΣ σε αυτό το σημείο, απλά να επισημάνω μερικά πράγματα:

1. Με την ενσωμάτωση της ΕΛ.ΑΣ στο ΜΤΣ βρέθηκαν να παίρνουν μερίσματα συνταξιούχοι της ΕΛ.ΑΣ χωρίς ΠΟΤΕ αν έχουν πληρώσει εισφορές ή να έχουν δώσει εισφορές για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα έπρεπε για να δικαιολογεί το μέρισμα τους.

2. Επίσης με την απόφαση να πληρώνεται μέρισμα στους λαμβάνοντες σύνταξη "αντιστασιακου", βρέθηκε ένας ακόμα σημαντικός αριθμός να παίρνει μέρισμα χωρίς να έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.

3. Δεν βλέπω πουθενά στο άρθρο να διευκρινίζεται ότι η ηγεσία του Ταμείου είναι πολιτική και διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

4. Όσο για την Γενική Τράπεζα, απλά να πούμε ότι το ΜΤΣ καλούταν κάθε φορά να την σώζει και να "διορθώσει" το κομματικό "πάρτυ" που γινόταν με προσλήψεις κλπ.