Παπακωνσταντίνου: «Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα»

Νέο πακέτο 25 δισ. για τις τράπεζες

Σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό το Φθινόπωρο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2010 15:10 |

Νέο πακέτο εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα» και προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το προσεχές Φθινόπωρο.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Τον ίδιο μήνα, όπως είπε, κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Ο.Σ.Ε.

Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων.


Μέχρι 15 Μαίου η δεύτερη δόση

Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και θα εκταμιευτεί μεταξύ 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «χρειάζεται δουλειά».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ., η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε ένα πρόγραμμα τόσο δύσκολης προσαρμογής -όπως είπε- υπάρχουν και κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με την υστέρηση εσόδων, με υπερβάσεις δαπανών του κράτους στο β’ εξάμηνο, υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση από ελλείμματα νοσοκομείων κ.λπ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ακόμη ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αύξηση του ΦΠΑ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές από το Φθινόπωρο

«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον κλάδο της υγείας, επανέλαβε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο»

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία.

«Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

Έως 15 Σεπτεμβρίου η εκταμίευση της β' δόσης

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να διευκρινίσει ότι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα συντάχθηκε ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν περιέχει νέες δεσμεύσεις ή νέα μέτρα, και το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συμπλήρωσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β’ δόσης του δανείου, η οποία -όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΕΚΟΦΙΝ προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010

«Αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπάρξει το 2010, τους στόχους θα τους πιάσουμε με βάση το σημερινό ΑΕΠ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου» και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει. «Είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», κατέληξε.

42
10
07/08/2010 16:17
Αντι να δωσουν στις τραπεζες τα 25 δισ για να αποκτησουν ρευστοτητα να αναγκασουν αυτους που τα εβγαλαν εξω (δεν ξερω με ποιο τροπο ) να τα γυρισουν πισω αυτη ειναι η μονη λυση που υπαρχει.

....

Στην αθηνα υπαρχουν 25000 αστεγοι που λοιμοκτωνουν ενω σαν κρατος ξοδευουμε τεραστια κονδυλια για ασφαλεια και τωρα θελουμε να χαρισουμε και 25 δισ στις τραπεζες
κατι πρεπει να γινει με τον παραλογισμο σε αυτην εδω την χωρα καταφερνεται και τον ποιο ηρεμο ανθρωπο να τον εξοργισεται με αυτα που βλεπουμε και ακουμε καθε μέρα.


@ nionios 6/8/2010 04:13
07/08/2010 15:49
Και του Καραμανλή τα 28 εγγυήσεις ήσαν.
markosfocus
07/08/2010 14:03
Τελικα τι αλλο θελετε να καταλαβετε οτι ετσι λειτουργει το καπιταλιστικο συστημα?Λεφτα υπαρχουν,αλλα για ποιους?Τα χρηματα αντιπροσωπαυουν τον πλουτο μιας κοινωνιας.Πλουτος παραγεται, αλλα ας δουμε που πηγαινει?1ο - το μισο ΦΠΑ πηγαινει στο ταμειο της Ε.Ε.(για να μας δανειζουν μετα τα λεφτα μας με τοκο)2ο - στον ΣΕΒ(κρατικες επιδοτησεις για να επενδυουν με δικα μας λεφτα συν τις φοροαπαλλαγες).3ο - στον ΟΑΕΔ για φτηνο εργατικο δυναμικο για τους μεγαλοεπιχειρηματιες(παιρνουν απο εκει συμβασιουχους υπαλληλους που τους πληρωνει το κρατος δηλ μεταξυ μας πληρωνομαστε για να πλουτιζουν αυτοι).4ο - γη και υδωρ στους ιδιωτες(αποχαρακτηριζουν δαση και παραλιες για να χτιζουν εργοστασια και ξενοδοχεια μαζι με τα παραπανω)5ο - δημοσια περουσια σε πολυεθνικες, ελληνες και ξενους - λιμανια(κινεζοι), αεροπλανα(βγενοπουλος), δρομους(διοδια σε γερμανους), οσε, δεη, οτε, ελτα κτλ)6ο - εξοπλιστικα προγραμματα(παιρνουμε αχρηστα οπλα για να ειμαστε <καλοι> συμμαχοι στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.).7ο - απο τα ασφαλιστικα ταμεια τα παιζουν στο χρηματηστηριο(για να ενισχυουν και με αυτον τον τροπο τις παραπανω εταιριες).8ο - στις αγαπημενες μας τραπεζες(28 δις περυσι και 25 φετος για να μας δανειζουν τα λεφτα μας με τοκους).9ο - συνεχεις αντιλαικα μετρα(ασφαλιστικο, μειωσεις μισθων για πιο φθηνη εργασια, γαι πιο πολλα κερδη του μεγαλου κεφαλαιου).10ο - βαλτε σε ολα αυτα και τις μιζες και τα <εξτρα> των κυβερνοντων και ο καταλογος δεν εχει τελειωμο.Ολα αυτα γινονται ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ, με τους νομους του αστικου κρατους παρακαλω!Το ιδιο το καπιταλιστικο συστημα, που το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ το εξυπηρετουν ειναι αυτο που μας κλεβει τον πλουτο μας και με την βουλα.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
07/08/2010 13:58
@999
Αφού το παραδέχεσαι πως δεν είσαι οικονομολόγος, τι τα θές και ασχολείσαι με το θέμα; Δεν σε προβληματίζει το γεγονός πως αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, όσο τα λές, θα τόχε σκεφτεί και κάποιος άλλος πρίν απο σένα; Η οικονομία για να λειτουργήσει πρέπει να διασφαλιστεί μια σχετική ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος! Γι''αυτό επιμένουν όλοι σ''αυτό! Οι Τράπεζες αποτελούν το κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας! Αν δεν λειτουργεί, πεθαίνουν τα πάντα!
Ενας αναγνωστης
07/08/2010 13:26
@Ολα για τους τραπεζιτες 6/8/2010 19:59: <<επαιξες, εχασες...ο επομενος. >> Ακριβως! Ο καπιταλισμος, τουλαχιστον στη θεωρια, δεν προβλεπει κανενα ειδος ιδιαιτερης μεταχειρησης του ταδε τραπεζιτη απο το κρατος. Ειναι μεν σκληρο οικονομικο συστημα, αλλα σκληρο για ολους - στη θεωρια λεμε. Δυστυχως ομως στην πραξη συμβαινουν κι αλλα πραγματα. Οπως για παραδειγμα οτι το χρημα αρχιζει να επιρεαζει την πολιτικη. Αποκτα σιγα σιγα δυναμη οχι μονο οικονομικη αλλα και πολιτικη. Αυτο εχει ηδη συμβει εδω και δεκαετιες, ετσι ωστε να μη μπορουμε να μιλαμε πια για καθαρα οικονομικο συστημα οταν μιλαμε για τον καπιταλισμο. Στην ουσια εχει γινει οικονομικο-πολιτικο συστημα. Ειναι μερος των ιδιων των κυβερνησεων. Οι τραπεζικοι εχουν γινει τα αγαπημενα παιδια των πολιτικων και ευνοουνται τοσο πολυ, ωστε αντιφασκουν οι ιδιοι στα λεγομενα τους περι ανταγωνισμου κλπ. Δηλαδη, ναι μεν επικροτουν τον ελευθερο ανταγωνισμο και τα ρισκα και ολα τα αλλα, αλλα οταν τα βρουν σκουρα τοτε συνεχιζουν να τα επικροτουν αλλα μονο για τους αλλους. Για τον εαυτο τους ομως απαιτουν στην ουσια σοσιαλισμο δια της ιδιαιτερης μεταχειρησης απο το κρατος. Αν το μεταφρασω αυτο σε καταστασεις καθημερινης ζωης, τι συμπερασμα βγαζω; Οτι αν εγω μπω μεσα τοτε απλα το κλεινω το μαγαζι, και μου λενε οτι τους κινδυνους τους ηξερα. Ενταξει. Αν ομως μπουν αυτοι μεσα τοτε προστατευονται χωρις να ισχυει τιποτε καπιταλιστικο για αυτους. Δυο μετρα και δυο σταθμα. Οι μεν κλωτσια η δε χαδακια. Αυτο δεν ειναι καπιταλισμος. Αυτο ειναι οικονομικη αριστοκρατια, η ισως και τυραννια.
999
07/08/2010 12:50
Οικονομολόγος δεν είμαι αλλά... 53 δις δώσανε στις τράπεζες για τον Α ή Β λόγο. Είναι εξώφθαλμο και άκρως προκλητικό για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τον μικρομεσαίο που πασχίζει να κρατήσει στη ζωή την επιχείρησή του καθώς οι τράπεζες κλείσαν τις στρόφιγγες του δανεισμού. Φαίνεται πως χορηγούν μόνο στους κολλητούς τους. Και κάτι πολύ απλοϊκό, αν χρησιμοποιούσαμε αυτά τα 53 δις που πηγαίνουν σε αδιαφανείς τσέπες, θα είχαμε ξεπληρώσει το 1/6 των χρεωστουμένων...
Ολα για τους τραπεζιτες
06/08/2010 19:59
Οι τραπεζες χρειαζονται ρευστοτητα για να δανεισουν χρηματα και να κινηθει η αγορα. Μεσα σε ενα χρονο δυο κυβερνησεις εχουν δωσει εγγυησεις στις τραπεζες υψους 53 δισ ευρω. Αν αυτα τα χρηματα δινονταν ως εγγυηση σε μια κρατικη τραπεζα προς αυξηση του αποθεματικου της κεφαλαιου (μεσω δανεισμου απο την ΕΚΤ), η κρατικη τραπεζα θα μπορουσε να εκδωσει δανεια προς τον κοσμο υψους 530 δισ (περιπου) και με επιτοκια εξαιρετικα χαμηλομισθα, προς οφελος της αναπτυξης και της ανακουφισης μερικων απο τα χρεη στις ληστρικες τραπεζες. Στις ΗΠΑ, ο νομπελιστας οικονομολογος Joseph Stiglitz εκανε αυτην ακριβως την προταση για την δικη του χωρα με την δημιουργια μιας κρατικης τραπεζας (αφου τετοιες δεν υπαρχουν στο λικνο του νεοφιλελευθερισμου) ως εναλλακτικο σχεδιο αντι του πακετου σωτηριας προς τις "παθογονες τραπεζες" (υψους 900 δισ δολλαριων). Εκει, καταλαβαινουμε γιατι δεν εγινε...στην Ελλαδα με την σοσιαλιστικη κυβερνηση γιατι οχι? (ρητορικο το ερωτημα). Αν καποιες τραπεζες αντιμετωπιζουν προβληματα (ουτε κατα διανοια) ας πεσουν. Αυτο θα πει καπιταλισμος...επαιξες, εχασες...ο επομενος.
Μαρία
06/08/2010 16:22
Πολύ καλά! Εμάς μας πίζουν όλο το χρόνο, μειώσεις στις μειώσεις και φόροι πάνω στους φόρους, δεν τολμάς να πας στο super market και σε αυτούς δίνουν δισεκατομμύρια....κοινωνική πολιτική φίλε μου....αυτά είναι!!! Με τις υγείες μας κύριε Παπακώ...τι άλλο μας περιμένει?
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
06/08/2010 15:25
nionios 6/8/2010 14:48.
Άσε της εξυπνάδες φίλε , να απαντάς επί της ουσίας ,αναφέρθηκες στα 28 δις Ευρω του Κ. Καραμανλή ότι ήτανε δώρα στης τράπεζες και σου θύμισα ότι ήτανε το ίδιο με αυτό που γίνεται τώρα ,σχετικά με της παλιές καλές εποχές κάθε εχθές είναι καλλίτερο του σήμερα μη το ξεχνάς αυτό , σε ότι αφορά την αξιοπρέπεια μας ,καλύτερα να ασχολείσαι με την δικιά σας ΕΑΝ βέβαια σας έμεινε , συνεχίζω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστότερο .
Σχετικά με καλά 40 ,τι να κάνουμε ο καθένας έχει το επίπεδο του .
νικ
06/08/2010 15:24
Δωστε τα ολα στιs υπερκερδοφορεs τρπεζεs που πινουν το αιμα του λαου, που δανιζονται με 1% και δανιζουν με 15........φτου σαs!!!
nionios
06/08/2010 14:48
@ ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 6/8/2010 13:00

Στάθη καλά 40! 1 χρόνο έχει γκρεμιστεί το σύστημα ρουσόπουλου που κυβερνούσε την Ελλάδα και εσύ ακόμα αμεταννόητος!
Μου θύμισες τις παλιές καλές εποχές που εσύ και κανα 2 άλλοι βάζατε την υπεράσπιση του Καραμαλή πάνω από την αξιοπρέπειά σας.
Συνεχίζεις και τώρα κατά πως φαίνεται ακάθεκτος, οπότε καλή συνέχεια.
Aduan
06/08/2010 14:40
@ TINA S

Ποια φωνη βρε Τινα, ποια φωνη....???
Ολα αυτα τα ζωα του τοπου μας τη φωνη τους την εχουν για να φωναζουν υπερ των κομματων και των αρχηγων τους.......
Ελαχιστοι Ελληνες εχουν μεινει σ''αυτη τη χωρα κοριτσι μου...
Και αυτους τους αποκαλουν, εθνικιστες, ρατσιστες και φασιστες....καποιοιι προοδευτικοι αναρχοκουλτουριαρηδες, με ανοιχτο μυαλο και υπερμετρη ευφυια !!
Ολοι οι υπολοιποι ειναι γαλαζιοι, πρασινοι, κοκκινοι και κιτρινοι......


ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
06/08/2010 13:00
nionios 6/8/2010 04:13.

Μήπως ζούσες σε άλλοι χώρα ΝΙΟΝΙΟ όταν μοίραζε τα 28 δις στης τράπεζες ο Κ. Καραμανλής .
Και του Κ. Καραμανλή κρατικές εγγυήσεις προς της τράπεζες ήτανε και όχι ζεστό χρήμα όπως μάθατε να λέτε ψευδός εσείς του Πασοκ , μάθατε μια ζωή με το ψέμα να ζείτε , αλλά όλα αυτά ευτυχώς τελειώνουνε ,έστω και δυσάρεστα για τους τάχα μου σοσιαλιστές που τόσα χρόνια φορούσανε κουκούλα .
Νίκος
06/08/2010 12:51
Ότι να ναι... Μόνο η Εθνική τράπεζα την τελευταία 5ετία είχε ΚΕΡΔΗ 5.5 δις ευρώ. Και για να μην γράφω κατεβατά οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν όλες κέρδη. Καμία δεν είχε χασούρα τα τελευταία 10 έτη. Γιατί ακριβώς χρειάζονται ενισχύσεις, ενέσεις ρευστότητας, κ.λ.π.; Απο κου κι ως που θα καταρεύσουν ρε κομματόσκυλα; Είστε με τα καλά σας;;;;;;;
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
06/08/2010 12:04
Κρατικοδίαιτος νεοφιλελευθερισμός!Τα κέρδη ιδιωτικά,οι ζημίες δημόσιες.Στην Ελλάδα ακόμα και οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες, δημόσιοι υπάλληλοι είναι!
TINA S
06/08/2010 11:22
Είναι τραγικό που ακόμα ασχολούμαστε με κόμματα και ακούγοντια φωνές όπως να σωπάσουν οι δεξιοί... κλπ. Κοίταμε το δέντρο και δεν βλέπουμε το δάσος. Η ουσία είναι ότι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, κυβερνήσεις (ανεξαρτήτου χρώματος) κάνανε πλιάτσικο στην περιουσία του ελληνικού λαού και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, καλείται πάλι ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα ..... Επιτέλους πιά!! Σταματήστε να σκέφτεστε κομματικά και ενεργήστε σαν έλληνες! Πέρασε από τη βουλή η απόφαση ότι μια χούφτα έλληνες πρέπει να αντιπροσωπεύονται από 300 άχρηστους και δεν ακούστηκε πουθενά τίποτα τα ΜΜΕ σώπασαν! Δίνονται πακέτα στήριξης στις ... Τράπεζες ! πάλι!!!! Τι κάνουμε? αφήνουμε το συνταξιούχο να την πληρώσει πάλι? που είναι οι φωνή μας???
Aduan
06/08/2010 09:56
@ Aγύριγο κεφάλι

Ρε φιλαρακι για ποια τυχον καταρευση του τραπεζικου συστηματος μιλας....? Οι τραπεζες πηραν μεσα σε 2,5 χρονια 28 δις απο τους Γαλαζιους και 25 δις απο τους σοσιαλιστες του κ***ου για στηριξη, οταν ο ετησιος τζιρος μιας μονο τραπεζας ανερχεται απο αρκετες 100αδες εκατομυρια ευρω μεχρι 1 δις....
Αυτοι ειναι οι πραγματικοι αριθμοι....οι ακριβοδικαιοι....
Μη πιπιλατε ολοι την καραμελα της καταρευσης οπως πριν 1,5 χρονο πιπιλαγατε την καραμελα της κρισης....
Ξυπνηστε ρε διαολε....
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
06/08/2010 09:39
KΟΣΜΑ, δεν σε λυπούνται καθόλου! Κάθε φορά που θάρχετε η Τρόϊκα, θα μοιράζει δίς στίς Τράπεζες για να σου κάνει τα νεύρα τσατάλι! Ούτε βαλτοί νάταν αδερφάκι μου!
Αλέξης
06/08/2010 06:35
Πακέτα στήριξης για τις τράπεζες, πακέτα αφαίμαξης εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτή είναι η σσοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρεας
06/08/2010 04:51
Καλα αυτοι δεν ειναι που προεκλογικα λιθοβολουσαν τον Καραμανλη για τα 28 Δις προς τις Τραπεζες για την διατηρηση της ρευστοτητας? Μεχρι τωρα ,σε διαστημα 10 μηνων δινουν στις ''''κακες'''' Τραπεζες 16 25= 40 δις. Δηλαδη τοτε δεν ηταν σωστη η ενεργεια της προηγουμενης κυβερνησης ,ενω τωρα σωστα πραττει η κυβερνηση της Τροικας? Μαλλον για λογικη του Καραγκιοζη μοιαζει αυτη της Σοσιαλιστικης κυβερνησης.
Παναγιώτης Μ
05/08/2010 22:20
Αλεκος παναγουλης 5/8/2010 19:00Μια χούφτα κοπρόσκυλα, ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, ΛΑ ΟΣ βασανίζουν ένα λαό. Ένα λαό του 6%..... το Λαό των ΚΚΕδων
Aγύριγο κεφάλι
05/08/2010 21:23
H τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα συνεπιφέρει την αμετάκλητη πτώχευση της χώρας και ενός εκάστου πολίτη της ατομικά.Αυτό λένε οι αριθμοί.Που είναι, όπως πάντα,ακριβοδίκαιοι.
33
05/08/2010 20:36
nikow

Αγαπητέ φιλε αν καουν οι τραπεζες παλι εμας θα βαλουν να τις πληρωσουμε οπως εγινε και το 2008 αυτη ειναι η ποιο λαθος λυση .
Ntinos
05/08/2010 19:45
Γλυκά μου παιδιά, στο βίντεο ο τρίτος που μιλάει Αγγλικά με αυτή την σιχαμερή βορειο-γερμανο-φινλανδο-δανέζικη προφορά το λέει ξεκάθαρα: υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απαραίτητη μια περικοπή στους μισθούς για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Τι μπαρούφες μας λένε ο ΠΑΠ και ο ΓΑΠ (αυτός ειδικά που πήγε τελευταία; εξαφανίστηκε με το κανό;) για μη περικοπές μισθών; Ή μήπως νομίζουμε ότι δεν ξέρουμε αγγλικά για να καταλάβουμε τις αηδίες που μας λένε αυτοί οι κακόμοιροι της τρόικας που δείχνουν σαστισμένοι στο βίντεο από τα φλας και την δημοσιότητα. Μάλλον μας φοβούνται και λιγάκι, μπορεί να τους σφύριξαν και μια-δυο βρισιές στο δρόμο (ουκ αδίκως αλλά αυτοί είναι ουσιαστικά οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, οι κλητήρες που μας στέλνουν τα γεράκια της ΕΕ για να σιγουρευτούν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους)
Συνταξιουχος
05/08/2010 19:40
και μερος της δικιας μου συνταξης ειναι σε αυτα τα 25! Εσεις τι δωσατε για το καλο των τραπεζιτων "μας"?
η
05/08/2010 19:30
Λεφτά υπάρχουν αλλά είναι στις τσέπες των κλεφτών
και είτε δεν ξέρουν ποιοι είναι οι κλέφτες και βαριούνται να τους βρουν
η δεν μπορούν να τα βγάλουν από τις τσέπες τους
η δεν θέλουν να τα βγάλουν από τις τσέπες τους
λεφτά υπάρχουν πολλά σε ξένες τράπεζες και στις τσέπες λίγων.
Λίγα να καταφέρουν να βγάλουν από τις τσέπες τους και να ρίξουν σε δημόσιες επενδύσεις που δημιουργουν πολλές θεσεις απασχολισεις θα πάρει αμεσως μπρος η αγορά.
η
05/08/2010 19:30
Λεφτά υπάρχουν αλλά είναι στις τσέπες των κλεφτών
και είτε δεν ξέρουν ποιοι είναι οι κλέφτες και βαριούνται να τους βρουν
η δεν μπορούν να τα βγάλουν από τις τσέπες τους
η δεν θέλουν να τα βγάλουν από τις τσέπες τους
λεφτά υπάρχουν πολλά σε ξένες τράπεζες και στις τσέπες λίγων.
Λίγα να καταφέρουν να βγάλουν από τις τσέπες τους και να ρίξουν σε δημόσιες επενδύσεις που δημιουργουν πολλές θεσεις απασχολισεις θα πάρει αμεσως μπρος η αγορά.
kostas
05/08/2010 19:20
Τελικά η λύση βρέθηκε: η τρόικα να κυβερνά τη χώρα για πάντα και όχι το Ελληνικό κοινοβούλιο σε μια Ελληνικού τύπου Δημοκρατία όπου όλες οι αποφάσεις παίρνονταν για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό καλό. Πράγματα που λογικά έπρεπε να είχαν γίνει το 1990, γίνονται τώρα έστω και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αλεκος παναγουλης
05/08/2010 19:00
Ο λαος πρεπει να σταματησει να στηριζει τα κομματα των τραπεζοληστων, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ. Το τραπεζαοληστρικο συστημα εχει αγριεψει για τα καλα και ζητα το αιμμα του λαου. Μια χουφτα κοπροσκυλλα βασανιζουν ενα λαο.
Βασίλης
05/08/2010 18:35
Καποιοι θα υποστηρίξουν την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, απλά όχι ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα...

Δυστυχώς οι ''Γερμανοί΄ δείχνουν απροκάλυπτα ποιός έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, αδίστακτα ταπεινώνοντας (και πάλι) τον υπουργό και Ελληνική κυβέρνηση.

Ο χαρακτηρισμός του συμπαθούς υπουργού, ως ''Ιφιγένειας'' που του απέδωσα όταν πήγε στον Αλμούνια και Τρισέ να υπερασπιστεί τα ''ταγμένα και ακοστολόγητα'' το Φθινώπορο δυστυχώς δικαιώνεται και πάλι. Θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο προσεκτικός προεκλογικά, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται...

δυστυχώς επιβεβαιώνει το ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει την διαπραγματευτική δύναμη και ανάστημα που επιβάλλουν οι καιροί...φαίνεται όμως να διαθέτει την επιμονή και να σφίγγει τα δόντια και αυτό είναι θετικό.

''μη μου τους κύκλους τάρεττε''
nikow
05/08/2010 18:34
ομορφες τραπεζες ομορφα ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΝΕΣΤΗΣ
05/08/2010 18:24
μπραβο ρε Παπακωνσταντινου

Ανεκαλυψες οτι ολα τα λεφτα τα ειχανε φαει οι γιατροι-δικηγοροι-φορτηγατζηδες-εστιατορες-συνταξιουχοι-φαρμακοποιοι-ναυτικοι Ευτυχως γιατι ολοι εμεις νομιζαμε οτι τα φαγατε εσεις οι πολιτικοι. Ευτυχως
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Παντως δεν θα εχης καλο τελος
ΠΑΠ
05/08/2010 17:09
Από τα 120 Δις δάνεια τα 55 μέσα σε ένα χρόνο στις τράπεζες. Του χρόνου θα τους δώσουμε και άλλα. Ειναι ΨΕΜΑΤΑ και ΨΕΥΤΕΣ όσι έλεγαν ότι έφτεγε ο δημόσιος τομέας. Οι τράπεζες ήταν για φτώχευση και καταχρέωσαν τους Ελληνες για να σώσουν τους τραπεζήτες. Δυστιχώς υπουδουλώασμε την Ελλάδα για χάρη των τραπεζιτών. Παπανδρέου δυστιχώς αυτοί που σε στηρίζουν και στηρίζεις είναι αυτοί που τα κλέψαν.
Γιωργος Λιαγκας
05/08/2010 17:06
Αυτοι η κυβερνηση ειναι για γελια και για κλαματα.Οταν ο καραμανλης εδεινε το πακετο των 28 δις στις τραπεζες το Πασοκ φωναζε για σκανδαλο,φωναζε γιατι επρεπε να τα δωσει στους φτωχους και οχι στις τραπεζες και τωρα τους δινουν ξανα 25 δις.Αν εχουν εστω λιγη τσιπα πανω τους πρεπει να παραιτηθουν ολοι μαζι γιατι ειναι ανικανοι τελειως.
Κωστακης
05/08/2010 16:57
Οπως ειπε ο Γιωργακης,
"λεφτα υπαρχουν" ....για τους τραπεζιτες.
Aduan
05/08/2010 16:47
Στηριξτε τις τραπεζες μην τυχον και πεσουν εξω......
Σοσιαλιστες κατα τ'' αλλα.....
Αλητες πολιτικοι
Κοροιδαρες ψηφοφοροι......
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
05/08/2010 16:45
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κυρία Λούκα Κατσέλη Υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπουργό Κοινοποίηση κ. Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου κ.κ. Βουλευτές Μ.Μ.Ε. Αθήνα, 2-08 -2010 Θέμα: Στο δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η Νέα Σεισάχθεια! Έτσι μόνο θα αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη που έρχεται! Νέα Σεισάχθεια 2010, Οικονομική Πράσινη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή!!! Να ψηφιστεί η πραγματική Νέα Σεισάχθεια και όχι η παραποιημένη, εδώ και τώρα! Λευτεριά στους νεο-σκλάβους, στους ληστρικούς τραπεζίτες, πολίτες! Σεισάχθεια < αρχαία ελληνική σεισάχθεια : σείω (ταρακουνώ) άχθος (βάρος, χρέος) Στο δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, θα μπορούσε να περιληφθεί: Α. Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. Β. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία ρύθμιση με υψηλότερο επιτόκιο του υπάρχοντος! Γ. Ρύθμιση δανείων επιτρέπεται ανά έτος, ανάλογα την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Επιτρέπεται μη καταβολή 3 δόσεων ανά έτος, λόγω οικονομικής κρίσης (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστο, ως εξισορρόπηση από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού) Με αυτές τις απλές διατάξεις θα επωφεληθούν δέκα εκατομμύρια πολίτες και δεν θα καταφύγουν στη πολυδαίδαλη, μακροχρόνια και αμφίβολη δικαστική ρύθμιση του νόμου υπερχρεωμένων νοικοκυριών! Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες! Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ. Παρατηρήσεις: 1. Θετικό το νομοσχέδιο υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Μερικές σημαντικές βελτιώσεις, τροποποιήσεις της ασάφειας και χρονοβόρας διαδικασίας μπορεί να γίνουν, προς όφελος του Πολίτη!. 2. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για άτομα που είναι μεν υπερχρεωμένα, αλλά η τράπεζες δεν κάνουν συγκέντρωση οφειλών, γιατί έχουν πολλά δάνεια και κάρτες σε πολλές τράπεζες! Έτσι οι πολίτες δίνουν όλο το μισθό τους σε κάρτες και δάνεια, ενώ με μια συγκέντρωση οφειλών θα έδιναν το 1/3 του μισθού τους και θα είχαν και περίσσευμα (πράσινος μισθός σεισάχθειας). 3. Να μπει διάταξη οι τράπεζες να κάνουν συγκεντρώσεις οφειλών δανείων και καρτών που ήδη έχουν δοθεί στους πολίτες ακόμα και αν υπερβαίνουν το 100πλάσιο του ορίου των δανείων και καρτών που θα μπορούσε να πάρει ο πολίτης. Δηλ. όσα δάνεια και κάρτες είναι σε κάθε πολίτη να ενωθούν σε ένα δάνειο. 4. Χρυσός Κανών Δανειοληπτών: Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη! Δηλ. το σύνολο των μηνιαίων δόσεων του πολίτη σε όλα τα δάνεια που οφείλει σε όλες τις τράπεζες δεν μπορεί να υπερβαίνει το να υπερβαίνει το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη! Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα είτε πρόκειται για δάνεια είτε πρόκειται για ρύθμιση δανείων.. ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ! Δώρο της κυβέρνησης ή δώρον άδωρο!? Θα γεμίσει η Ελλάδα δικαστικές αγωγές πολιτών με τραπεζίτες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν καθοριστεί πιο καλά οι όροι της εξωδικαστικής ρύθμισης! Η Υπουργός κ. Λ. Κατσέλη παρουσίασε από τον Οκτώβριο του 2009 τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι'' αυτά. Συγκεκριμένα: * Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. * Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη. * Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού. * Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, * Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά την Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών. Παρατηρήσεις Κριτική: Ο νόμος που ψηφίστηκε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου 2010 είναι αρχικά καλός, αλλά απευθύνονται μόνο σε 150.000 δανειολήπτες, που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας! Όμως υπάρχουν ακόμα 10.000.000 πολίτες που έχουν δάνεια και είναι υπερχρεωμένοι σε διάφορες τράπεζες και οι τράπεζες αρνούνται να κάνουν ρύθμιση! Θετικό είναι και το δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να προστεθούν διατάξεις που παραλήφθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους πολίτες, όπως: α. Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. β. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης. Παρατήρηση: Ας σημειώσουμε ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, αν οι τράπεζες πριν λίγα χρόνια είχαν δεχτεί μια συγκέντρωση οφειλών υπερδανεισμένων, που οι ίδιες δημιούργησαν, αφού δεν έκαναν, σκοπίμως, ευκολίες αποπληρωμής ή συγκέντρωση οφειλών, αν δεν είχε πληρωθεί όλες οι δόσεις! Έτσι ο μικρο-δανειολήπτης ξανα-δανειζόταν με πιο επαχθείς όρους μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο ατέλειωτου υπερδανεισμού στο τέλος του οποίου υπήρχε η πλήρης οικονομική καταστροφή και αυτοκτονία! Η Αρχαία Σεισάχθεια του Σόλωνα: Ο Σόλων, 638 - 559 π.Χ., ένας από τους επτά Σοφούς, προσπάθησε να αλλάξει την σκληρή ζωή των φτωχών ανθρώπων της αρχαίας Αθήνας. Απέρριψε προτάσεις να γίνει τύραννος, αντί αυτού έκανε τον αξιομνημόνευτο νόμο Σεισάχθεια, μια λέξη που σημαίνει, ότι αποτίναξε από τους ώμους των φτωχών το φορτίο, που τους προκαλούσε τόσο πόνο και οδύνη. Ο νόμος Σεισάχθεια απάλειψε όλα τα συμβόλαια των φτωχών ανθρώπων, που είχαν βάλει ενέχυρο τον ίδιο τον εαυτό τους ή την περιουσία τους. Απαγορεύθηκαν όλα τα μελλοντικά δάνεια τέτοιου είδους και κατήργησε την δύναμη του πιστωτή, να υποδουλώνει ή να φυλακίζει. Ο νόμος, με την κατάργηση των πολυαρίθμων υποθηκών στις κτηματικές περιουσίες της Αττικής, απελευθέρωσε την γη από τα παλαιά χρέη. Με άλλους νόμους, βοήθησε τους πλουσίους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο Σόλων διέγραψε τα χρέη, ελευθέρωσε όσους είχαν γίνει δούλοι των δανειστών τους λόγω χρέους, υποχρέωσε τους μεγαλογαιοκτήμονες να επιστρέψουν στους μικρογαιοκτήμονες τα χωράφια που τους είχαν πάρει ως υποθήκη για τα χρέη, απαγόρευσε να δανείζεται ο πολίτης με εγγύηση την προσωπική του ελευθερία, όρισε ανώτατο όριο εδαφικής ιδιοκτησίας που θα μπορούσε να κατέχει κάθε πολίτης. Η πραγματική Νέα Σεισάχθεια: Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης. Να μπορέσεις να ξανα-διεκδικήσει ο πολίτης το σπίτι του που του κατέσχεσε η τράπεζα. Πόσα συνολικά σπίτια μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες; Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος! Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας! Αν ένας μισθωτός έχει μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ να δίνει το μέγιστο μόνο τα 500 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ! Φραγμός στην λειτουργία των εταιριών ενημέρωσης – κατασχέσεων. Η παραποιημένη Νέα Σεισάχθεια: Κάποιες τράπεζες έτρεξαν να ανακοινώσουν κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ελλιπείς και αποσπασματικές! Η διαφορά 9 μονάδες από το επιτόκιο Euribor φανερώνει την επίσημη κλεψιά του κοσμάκη! Επίσης αν δεχτείς να προσημειώσεις το σπιτάκι σου έχεις “δήθεν” καλύτερο επιτόκιο. Οπότε οι δήθεν ρυθμίσεις στοχεύουν σε μαζικές προσημειώσεις ειδάλλως με επιτόκια 10%! Αν δεν προσημειώσεις το σπίτι σου μικραίνει ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου! Καμιά ουσιαστική ρύθμιση για ανέργους! Όλα τα σπίτια των πολιτών προσημειωμένα από τους τραπεζίτες! Τι απληστία! Αν λάβουμε υπόψιν τα ανωτέρω, επείγει, να γίνει επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης και λειτουργίας των τραπεζών. Οι τράπεζες λειτουργούν ως ενδιάμεσες μεταξύ των πολιτών. Σκοπός των τραπεζών σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι ο εκβιασμός των πολιτών και η ληστεία τους μέσω των υπερβολικών – εκβιαστικών δανείων επιτοκίων. Τα χρήματα που καταθέτει ο ένας πολίτης τα δανείζεται ο άλλος μέσω της τράπεζας –ενδιαμέσου. Τα υπέρογκα υπερκέρδη των τραπεζών αποδεικνύουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του απομονωμένου – ανήμπορου κοσμάκη. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο πάνω από 5%. Οι τραπεζίτες έχουν πάρει συνολικά 39 δις για να μην καταρρεύσουν δήθεν, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εντούτοις ενώ ενισχύθηκαν από το υστέρημα της φορολόγησης των πολιτών, στη συνέχεια απειλούν και εκβιάζουν όλους τους πολίτες για να τους πάρουν και τα σπίτια και να τους αυτοκτονήσουν! Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Αντισταθείτε! Ανάλυση, Παρατηρήσεις, Προτάσεις. Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών, το οποίο πρέπει να καλύπτει και τους δανειολήπτες που έχουν και δικαστική απόφαση εναντίον τους και όλους τους. Στο νέο νομοσχέδιο , για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, για να μη φτάσουν και νέοι δανειολήπτες στην δικαστική ρύθμιση, θα μπορούσε να περιληφθούν, τα εξής: 1. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200. Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας! 2. Επείγει για αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις να ψηφιστεί ΤΩΡΑ. Να ψηφιστεί εδώ και τώρα (ας γίνει πολυνομοσχέδιο οικονομίας, όπως έγινε πολυνομοσχέδιο παιδείας). 3. Να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τραπεζών και πολιτών. Να αλλάξουν οι διοικητές με νέους που θα έχουν μια δημοκρατική αντίληψη περί του κοινωνικού ρόλου των τραπεζών. Να επιμορφωθούν όλοι οι υπάλληλοι περί του νέου δημοκρατικού ρόλου των τραπεζών. 4. Αν κάποιοι καθυστερούν ή αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών με πρόσχημα τη ρευστότητα των τραπεζών, να γνωρίζουν ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Πιθανά δεν θα είχαμε 3 νεκρούς και διαδηλώσεις αν είχε ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο! 5. Η κυβέρνηση αυτή του Πασοκ θα ανατραπεί, αν δεν ψηφιστεί ταχύτατα και αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και όχι τραπεζοϋπάλληλοι; Οι τράπεζες μπορούν να σωθούν και με τους μισούς υπαλλήλους τους και να κλείσουν οι εταιρείες ενημέρωσης – κατασχέσεων. 6. Καμία κατάσχεση σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων και όλα τα δάνεια να ρυθμιστούν, ούτως ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή τους από όλους τους πολίτες! Καμιά προσημείωση περιουσιακών στοιχείων δεν χρειάζεται. Καμία παρακράτηση μισθού από υπαλλήλους και ιδιώτες. 7. Κάθε είδους διευκόλυνση αποπληρωμών για τους πολίτες! Οι τράπεζες έχουν καταντήσει σύγχρονοι δήμιοι και οδηγούν τους πολίτες στην αυτοκτονία! Σταματήστε αυτό το μακελίο! 8. Οι εταιρίες ενημέρωσης και κατάσχεσης, να απειλούν τηλεφωνικά και να εκβιάζουν ακόμα και γέροντες με καρδιολογικά προβλήματα, οδηγώντας τους στην απόγνωση και στην αυτοκτονία! Να καταθέσουν οι πολίτες αγωγές εναντίον των εταιριών ενημέρωσης - εκφοβισμού, εδώ και τώρα! 9. Επείγει η αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. 10. Δεν πρέπει από τον πολίτη να ζητηθεί τώρα η πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων, για να μπει στη ρύθμιση που προτείνετε, αλλά μπορούν οι καθυστερημένες δόσεις να ενταχθούν μέσα στη συνολική οφειλή με ανάλογη χρονική επιμήκυνση... Ας προτείνει ο ίδιος ο κάθε πολίτης ένα πλάνο πληρωμών που δύναται να εφαρμόσει! 11. Μετατροπή υπολοίπων καρτών σε δάνεια σε κάθε τράπεζα και ενοποίηση διαφορετικών δανείων ανά τράπεζα, ή συνολικά δημιουργία πακέτων μεταφοράς υπολοίπων υπερχρεωμένων σε μία τράπεζα, κατά προτίμηση κρατική, χωρία αναγκαστική πληρωμή τώρα, των μέχρι σήμερα καθυστερημένων δόσεων! Πολλές τράπεζες ακόμα και τώρα για να κάνουν ρύθμιση οφειλών μη υπερχρεωμένων προσώπων, ζητούν ως προϋπόθεση να είναι πληρωμένες όλες οι έως σήμερα καθυστερημένες δόσεις, πράγμα αδύνατον! 12. Μη ξεχνάμε ότι μερικά πρόσωπα θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από το νόμο περί πτωχεύσεως που ήδη ισχύει και να πληρώσουν μόνο το 10% των δανείων τους, αλλά πολλά άλλα άτομα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας μπορούν να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό των δύο νομοσχεδίων προς όφελος και της τράπεζας και του πολίτη! 13. Άμεσα πραγματοποιήσιμο είναι η κάθε τράπεζα να μειώσει μόνη της τη δόση του κάθε πολίτη στο 1/3 (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις, ή έχει γίνει καταγγελία, ή είναι στον Τειρεσία, ή αν υπάρχει δικαστική διαταγή). Ευκολίες αποπληρωμής κάθε είδους δανείων. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι δόσεις στα δάνεια να είναι ίδιες! 14. Παράταση της απαγόρευσης τουλάχιστον 3 ετών για κάθε είδους πλειστηριασμού και κατάσχεσης, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης, κρίσης, και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ αι της ΕΕ. Επίσης, πάγωμα πληρωμών δόσεων έστω για λίγους μήνες ή και έτη, λόγω έκτακτων οικογενειακών και οικονομικών αναγκών (ασθένεια κλπ.), με ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση του συνόλου του δανείου. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης. Κατωτέρω παραθέτουμε ένα σκεπτικό και μερικές ωφέλιμες προτάσεις ταχείας εξόδου από την κρίση 15. Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Αφού δούμε συνολικά όλες τις οφειλές του πολίτη μέσω Τειρεσία, να υπάρξει διακανονισμός ούτως ώστε να μην πληρώνει μηνιαίες δύσεις στο σύνολο των οφειλών του προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα καταμερίζονται αναλογικά σε όλα τα δάνεια ή τράπεζες που χρωστάει. 16. Παράδειγμα Α. Αν ο πολίτης κ. Χ παίρνει τώρα μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, να δώσει για το σύνολο οφειλών και δανείων συνολικά σε όλες τις τράπεζες μόνο τα 300 ευρώ, δηλ. το 1/3 του μηνιαίου μισθού του.. Το ποσό των 300 ευρώ να πηγαίνει αναλογικά σε τράπεζες που χρωστάει ανάλογα του ύψους των δανείων, πχ, στην τράπεζα Α 65 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 200 ευρώ) , στην τράπεζα Β 45 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 150 ευρώ) κλπ…. 17. Παράδειγμα Β. Να δεχτεί μια κρατική τράπεζα μεταφορά υπολοίπων υπερδανεισμένων που είναι στον Τειρεσία ή έχουν διαταγή πληρωμής, ξεπερνώντας όλα τα κωλύματα ή υποθήκες κλπ και να κάνει πακέτα μεταφοράς υπερχρεωμένων, με ανάλογες μηνιαίες δόσεις. Για δάνειο 100.000 η δόση να είναι 200 ευρώ. Για δάνειο 200.000 η δόση να είναι 400 ευρών κλπ… 18. Παράδειγμα Γ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογραφεί και υποθήκες ή προσημειώσεις αυτές είτε μεταφέρονται ως έχουν στη νέα ρύθμιση, αλλά δεν θα ζητηθεί επιπλέον υποθήκη, ή προσημείωση ή εγγύηση. Αν η υποθήκη ή η προσημείωση αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί εντελώς, ειδικά για δάνεια κάτω από 300.000. 19. Παράδειγμα Δ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογράψει και εγγυητές, που συνήθως είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα μπορεί κατά τη ρύθμιση να απελευθερωθούν οι εγγυητές και τη νέα ρύθμιση να υπογράφει μόνο ο ένας οφειλέτης! Έτσι, θα απελευθερωθούν περίπου το 30% των πολιτών που είναι εγγυητές σε συγγενείς και φίλους (και πολλές φορές υπέγραψαν – εγγυήθηκαν, υπό την πίεση των συνθηκών)!. Επίσης εφόσον το προσδόκιμο ζωής του πολίτη αυξάνεται στα 90 περίπου έτη, οπότε έχουμε και αύξηση των ετών συνταξιοδότησης στα 67, επομένως αυξάνεται αναλογικά και το όριο χρόνου χορήγησης δανείων! 20. Παράδειγμα Ε. Αν η δόση του συνόλου των οφειλών μειωθεί στο 1/3 του μηνιαίου μισθού των πολιτών, τότε, παραδόξως, ενώ ουσιαστικά μειώνονται οι μισθοί λόγω της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, στην ουσία θα υπάρχει μια λειτουργική αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος, που τον ονομάζουμε και κοινωνικό μισθό ή πράσινο μισθό ή μισθό σεισάχθειας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ πριν ο μισθωτός που έπαιρνε π.χ. 1300 ευρώ μηνιαίο μισθό, έδινε για τις συνολικές οφειλές του στις τράπεζες πολλές φορές ΚΑΙ ΤΑ 1300 ευρώ και δανειζόταν και συνεχώς άλλα για να πληρώσει, φτάνοντας σε έναν φαύλο κύκλο υπερδανεισμού. Μετά την οικονομική κρίση ο πολίτης με τη μείωση του μισθού του παίρνει π.χ. μόνο 1.000 ευρώ το μήνα. Αν γίνει η ρύθμιση οφειλών νέας σεισάχθειας, που προτείνουμε τότε ο πολίτης θα δίνει ΜΟΝΟ 300 ευρώ στο σύνολο των δόσεων του. Έτσι, παραδόξως ο πολίτης θα έχει τουλάχιστον 700 άλλα ευρώ το μήνα υπόλοιπο για να κινηθεί και να ζήσει! Έτσι θα έχουμε και μια σχετική ρευστότητα και σχετική αναθέρμανση της αγοράς τη στιγμή που τίποτα δεν κινείται! 21. Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ καταγγελία δανείου ή κάρτας ύψους έως 10.000 ευρώ! Πόσα συνολικά σπίτια μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες; Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος! 22. Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του δάνειου ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί τη καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας ή καλύτερα να μην καταγγέλλεται ποτέ και όλες οι καθυστερημένες δόσεις να μετατίθενται χρονικά μετά την λήξη του δανείου.. . 23. Νέο πνεύμα στις σχέσεις λειτουργίας των τραπεζών και κατάργησης της λειτουργίας των μεσαιωνικών εταιριών ενημέρωσης – εκφοβισμού οφειλετών. Παραθέτω στη συνέχεια σκεπτικό αι αναλυτικότερες μακροπρόθεσμες προτάσεις. 24. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας! Αν ένας μισθωτός έχει μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ να δίνει το μέγιστο μόνο τα 500 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ! 25. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης, δηλ. Το δημόσιο να πληρώνει απευθείας την τράπεζα για οφειλές του πολίτη. Ας σημειώσουμε ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ αν οι τράπεζες πριν λίγα χρόνια είχαν δεχτεί μια συγκέντρωση οφειλών υπερδανεισμένων που οι ίδιες δημιούργησαν, αφού δεν έκαναν ευκολίες αποπληρωμής ή συγκέντρωση οφειλών, αν δεν είχε πληρωθεί όλες οι δόσεις! 26. Να ισχύσει και για τις τράπεζες η νομοθεσία περί παράνομου ταχύτατου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού μέσω των ληστρικών – εκβιαστικών επιτοκίων και κατασχέσεων. Η κατοικία εκάστου είναι άσυλο και δεν μπορεί να κατασχεθεί από κανέναν!! Μάλιστα υπάρχει νομοθεσία κατά του υπερβολικού, παράνου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού!! Τα 28 δις αντί για τις τράπεζες να τα πάρει ο λαός για την αποπληρωμή των δανείων του! 27. Η αποτυχία μιας τράπεζας επιβαρύνει τον ίδιο τον τραπεζίτη και τους μεγαλομετόχους της!!. Όταν η τράπεζα κερδίζει τα κέρδη τα καρπούνται ΜΟΝΟ οι ίδιοι. Όταν η τράπεζα χάνει τότε πρέπει - κατά κάποιους - να πληρώσει πάλι ο λαός κατά το κοινόν στον αγώνα όλοι μαζί και στην μάσα χώρια. Να κατασχεθεί ένα μέρος από τις υπέρογκες περιουσίες των μεγαλο – τραπεζιτών για απόσβεση της αποτυχίας. 28. Στήριξη των μικρομεσαίων και χαμηλόμισθων. Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις, σε κοινωνικά δράματα και αυτοκτονίες, για να δικαιώσουν οι νεοφιλελεύθεροι αντι-μαρξιστές μόνοι τους τον Μαρξ ότι οι καπιταλιστές με την απληστία τους βάζουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους!!. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να μειωθεί προς όφελος της τραπεζικής ολιγαρχίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν για τα καταλάβει τόσο απλά πως θα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα αλλά και ο κοινωνικός ιστός!! 29. Οι ψυχολογικές συνέπειες της κρίσης: Το στρες της οικονομικής κρίσης καταβάλλει τους εργαζόμενους, με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ακόμα και οι αυτοκτονίες. Σύμφωνα με την έρευνες, ο ένας στους τρεις εθελοντές που συμμετείχαν την έρευνα, εργάζεται πλέον περισσότερες ώρες και πιο σκληρά απ’ ό,τι μέχρι πέρυσι, ενώ σχεδόν το 50% αγωνιούν για το αν θα κρατήσουν την δουλειά τους. Επιπλέον, ο ένας στους πέντε έχει παρουσιάσει σωματικό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του στρες και ο ένας στους τέσσερις έχει ξεσπάσει σε κλάματα κάποια στιγμή στην δουλειά του, μη αντέχοντας άλλο την πίεση. Οι δανειολήπτες έχουν ήδη πεθάνει ψυχολογικά! 30. Ο νόμος της εσχάτης προδοσίας είναι υπεράνω του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όσοι πολιτικοί του παρελθόντος και της διαφθοράς, φέρανε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, πιθανόν θα λογοδοτήσουν σύντομα.Υπάρχει ακόμα λύση: Να συσταθεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, (κατά τα πρότυπα του αμερικανικού κοινού ταμείου των ΗΠΑ), ως μόνη ελπίδα σωτηρίας της Ευρώπης και του Ευρώ και να επιστραφεί στο ΔΝΤ το ποσό που έδωσε στην Ελλάδα! Έτσι θα βγούμε από το ΔΝΤ, αμέσως. Αντισταθείτε! Σε μια επιστολή μας προς την κ. Κατσέλη γράφαμε: Σήμερα, πρέπει να απελευθερώσετε τους Έλληνες πολίτες από τη νεο-σκλαβιά στους τραπεζίτες γιατί εργάζονται μόνο και μόνο για τα χρέη! Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Υπάρχουν λύσεις και ανέξοδες γιατί θέλουν τον κόσμο μόνο για να ψηφίζει! Αντισταθείτε! Ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση. Επιτέλους, σώστε τον κοσμάκη από την αυτοκτονία! Χρέος κάθε έντιμου δημοκρατικού πολίτη είναι να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει τις προτάσεις του νέου έντιμου, γνήσιου ΠΑΣΟΚ, που είναι η μοναδική πλέον ελπίδα των εργατών, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών, υπαλλήλων, ανέργων, υπερδανεισμένων…Ο νεοφιλελευθερισμός καταρρέει παρά τα πρόσκαιρα υποστυλώματα. Καμιά λύπηση στους ληστρικούς τραπεζίτες που κατάσχουν τα σπιτάκια του κοσμάκη. Να πληρώσουν οι ίδιοι την κατάρρευση των τραπεζών τους και όχι ο λαός (το κράτος). Περίπου 8.500.000 ΄Ελληνες είναι υπερδανεισμένοι, 500.000 σπίτια κατάσχονται ακόμα και από άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα και για το ευτελές χρέος των 100 ευρώ!!! Οι υπάλληλοι των ληστρικών τραπεζών είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση επειδή δεν προτείνουν βιώσιμες λύσεις και το μόνο που τους απασχολεί είναι η υποθήκευση του μέλλοντος όλων των Ελλήνων!!! Τα κρατικά-λαϊκά χρήματα να πάνε στην στήριξη των υπερδανεισμένων και όχι των τραπεζιτών.!! Το μέλλον άδηλον εστί! Και ας μην ξεχνάμε...μετά τον Σόλωνα ήρθε ο τύραννος Πεισίστρατος! Αντισταθείτε! Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ
05/08/2010 16:44
Συγνώμη ρε παιδιά ποιός κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές το Πασόκ ή η ΝΔ; Πακέτα στήριξης στις τράπεζες έδινε μόνο η ΝΔ και ο Γιωργάκης φώναζε παντού πως τα χαρίζει. Χα,χα,χα,χα,χα... Τουλάχιστον με το Πασοκ γελάμε. Να ναι καλά οι άνθρωποι.
GOLDEN BOY
05/08/2010 16:19
25 δις είναι περίπου οι ζημιές που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες από το haircut στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι του χρόνου πιθανότατα σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κρατικοποιηθεί.
Ελενη
05/08/2010 16:08
Αχ ποσο ηρεμησα που ευχαριστηθηκε η Τροικα
Ευχομαι ολα τα λεφτα που μαζευουν απο εμας στους....γιατρους να τα φανε
Και ψηφισα και ΠΑΣΟΚ Η .......ΗΛΙΘΙΑ
σαταμας?
05/08/2010 15:47
Aσε μας ρε Παπακωνσταντινου.Τη μια ετσι,την αλλη γιουβετσι. Σε λιγο δεν θα πιστευουμε τιποτα απ''οσα λετε. Αφου σε λιγες μερες θα ακουμε για νεα μετρα.
Νασος
05/08/2010 15:26
@Αγύριγο κεφάλι Ναι ακριβώς το πρόβλημα της χώρας ήταν ανέκαθεν εάν θα κάνουν συμβόλαια οι δικηγόροι, καλά που το βρήκες και σωθήκαμε!!!! Τι παίρνετε άνθρωποι μου και λέτε τέτοιες αρλούμπες????