Οι λευκοί είναι μειοψηφία πλέον στη Βραζιλία. Κι όμως, οι κυνηγοί μοντέλων επιμένουν να αναζητούν στον Νότο της χώρας ψηλά, ξανθά κορίτσια με ανοιχτόχρωμα μάτια, ευρωπαϊκής καταγωγής, που να μοιάζουν στο τοπ μόντελ Ζιζέλ. Αυτές κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό.


Προτού αρχίσει με το ροζ τζιπ του την αναζήτηση μοντέλων στις αυλές των λυκείων και στα εμπορικά κέντρα της Νότιας Βραζιλίας, ο Αλισον Τσόρνακ μελετά βιβλία, χάρτες και ιστοσελίδες προκειμένου να κατανοήσει πώς εποικίστηκαν οι βραζιλιάνικες πόλεις και πώς πρέπει να μοιάζουν σήμερα οι απόγονοι εκείνων των ευρωπαίων αποίκων. Στόχος του Τσόρνακ αλλά και άλλων κυνηγών μοντέλων είναι να βρουν το σωστό γενετικό μείγμα- κορίτσια με προγόνους Γερμανούς και Ιταλούς και ει δυνατόν με λίγο ρώσικο ή σλαβικό αίμα μέσα τους. Τέτοιο μείγμα, υποστηρίζουν, δημιουργεί κοπέλες ψηλές, αδύνατες, με ίσια μαλλιά, λευκό δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια- καλλονές όπως αυτές που εξάγει με μεγάλη επιτυχία η Βραζιλία στις πασαρέλες της Νέας Υόρκης, του Μιλάνου και του Παρισιού.

Η Βραζιλία όμως έχει αλλάξει από το 1994, όταν «ανακαλύφθηκε» η Ζιζέλ Μπούντχεν, το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο του κόσμου, σε μια μικρή πόλη του Νότου. Πλέον Βραζιλιάνες με πιο σκούρο δέρμα έχουν επικρατήσει στη μόδα, διαμορφώνοντας νέες αντιλήψεις για την ομορφιά και την επιτυχία, σε σχέση με εκείνες που αντιπροσωπεύει η Ζιζέλ.

Το χάσμα

Τα τελευταία δέκα χρόνια το εισόδημα των μαύρων Βραζιλιάνων αυξήθηκε κατά 40%, με διπλάσιο ρυθμό από το αντίστοιχο των λευκών. Η οικονομική ανάπτυξη στη Βραζιλία συνέβαλε στο να γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και δημιούργησε μια πιο ισχυρή μαύρη καταναλωτική τάξη, υποστηρίζει ο Μαρτσέλο Νέρι, οικονομολόγος στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ακόμα και οι δικαστικοί πήραν μέρος στη συζήτηση για την εικόνα της βραζιλιάνικης κοινωνίας και πώς θα πρέπει να παρουσιάζεται. Οι τοπικές εισαγγελικές αρχές ανάγκασαν τους διοργανωτές της Εβδομάδας Μόδας στο Σάο Πάολο να προσλάβουν τουλάχιστον 10% μοντέλα αφρικανικής καταγωγής.

Παρ΄ όλες αυτές τις αλλαγές, σχεδόν τα μισά από τα μοντέ λα της Βραζιλίας προέρχονται από τις μικρές φάρμες του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, μιας πολιτείας η οποία φιλοξενεί μόλις το 1/20 του πληθυσμού της χώρας. Εδώ είχαν εγκατασταθεί κυρίως Γερμανοί και Ιταλοί άποικοι. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τουλάχιστον 70% των μοντέλων της Βραζιλίας προέρχονται από τρεις πολιτείες του Νότου οι οποίες ουδόλως ανταποκρίνονται στο μείγμα των πολλών φυλών που είναι τόσο χαρακτηριστικό της χώρας- μιας χώρας στην οποία περισσότερο από τον μισό πληθυσμό δεν είναι λευκοί.

Στις σελίδες των περιοδικών το φάσμα της βραζιλιάνικης ομορφιάς είναι πιο ευκρινές: τα λευκά μοντέλα στέκονται δίπλα σε γυναίκες κάθε χρώματος. Ομως δεν ισχύει το ίδιο στις πασαρέλες. Το 2008 στην Εβδομάδα Μόδας του Σάο Πάολο μόνο 28 από τα 1.128 μοντέλα δεν ήταν λευκά- γεγονός που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα, διότι πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντίληψης των Βραζιλιάνων για την ομορφιά και της εικόνας των καλλονών που εξάγει η χώρα στο εξωτερικό. «Πάντα μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Βραζιλία δεν μπόρεσε να εξάγει μια Ναόμι Κάμπελ. Και αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στο ότι δεν υπάρχουν αρκετές πανέμορφες μαύρες σ΄ αυτή τη χώρα» λέει η Ερικα Παλομίνο, στυλίστρια στο Σάο Πάολο.

Η τάση

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι κυνηγοί νέων προσώπων αναζητούν τη μελλοντική βασίλισσα της ομορφιάς και σε άλλες πολιτείες «λιγότερο λευκές». Ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής Ουόλτερ Ροντρίγκεζ άνοιξε πρόσφατα την Εβδομάδα Μόδας στο Ρίο με 25 μαύρα μοντέλα.

Ομως οι περισσότεροι κυνηγοί μοντέλων εξακολουθούν να αναζητούν την επόμενη Ζιζέλ στον Νότο, στις αυλές των σχολείων, συνεπικουρούμενοι καμιά φορά από τους ίδιους τους καθηγητές τους, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι πολλά από τα κορίτσια που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο πανεπιστήμιο θα περάσουν όλη τους τη ζωή δουλεύοντας σκληρά στα χωράφια. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η ελπίδα να αποκτήσουν φήμη και χρήμα στις πασαρέλες των μεγαλουπόλεων δεν φαντάζει και τόσο άσχημη.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Σε ζήτημα φυλετικών διακρίσεων έχει αναχθεί η προτίμηση της βιομηχανίας της μόδας στις λευκές Βραζιλιάνες

«Η μύτη να είναι ρωσική…»


Ο ΚΛΟΒΙΣ ΠΕΣΟΑ μελετά τα χαρακτηριστικά του προσώπου των μοντέλων που σημειώνουν διεθνή επιτυχία και αναζητά τις πόλεις του βραζιλιάνικου Νότου που έχουν αυτά τα γονίδια. «Εάν ένα διάσημο τοπ μόντελ μοιάζει Γερμανίδα με ρώσικη μύτη, θα κάνω μια επιστημονική έρευνα και θα αναζητήσω τις πόλεις τις οποίες εποίκισαν Γερμανοί και Ρώσοι στον Νότο της Βραζιλίας προκειμένου να βρω ένα παρόμοιο πρόσωπο» λέει. Ο Ντίλσον Στάιν που ανακάλυψε τη Ζιζέλ όταν εκείνη ήταν 13 ετών αποκαλεί το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ «θησαυρό» για τον εντοπισμό νέων μοντέλων. Εναν χρόνο πριν να ανακαλύψει τη Ζιζέλ, οι γονείς της οποίας έχουν γερμανική καταγωγή, είχε βρει την 12χρονη Αλεσάντρα Αμπρόσιο, σήμερα διάσημο μοντέλο της Victoria Secret.