Οι επιστήμονες λύνουν τις απορίες των αναγνωστών

Οι ειδικοί απαντούν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2010 07:00 |
 Οι ειδικοί απαντούν

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1978. Εχω 4.500 και κάτι ένσημα. Είμαι 55 ετών. Δεν μπορώ να βγω σε σύνταξη, διότι στη μειωμένη χρειάζομαι 100 ένσημα τον χρόνο στην τελευταία πενταετία. Εγώ το 2007 είχα μόνο 46 ένσημα και μετά ήμουν άνεργη. Ετσι πάω για νέα πενταετία και θα βγω με μειωμένη το 2012. Φυσικά, με τα προηγούμενα. Τώρα με το νέο Αασφαλιστικό θίγομαι; Υπάρχει κάποιος νόμος που μπορώ να καλύψω το 2007 για τα 100 ένσημα; Τι θα ισχύσει για τη δική μου περίπτωση; Και αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη.

Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, αν κατά την πενταετία εντός της οποίας ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό ημερών ασφάλισης για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμποδίστηκε λόγω ανεργίας ή ασθενείας να εργασθεί και να πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο αριθμό ασφάλισης, τότε η πενταετία εκτείνεται προς τα πίσω κατά αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οπότε αν μέσα στην έτσι διευρυμένη πενταετία υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πρέπει να διερευνήσετε αν εμπίπτετε στην κατηγορία αυτή. Με το νέο Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να θίγεστε ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μόνο που η μείωση της σύνταξής σας θα είναι αυξημένη αν συνταξιοδοτηθείτε από το 2011 και μετά.

ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Είμαι μητέρα τριών τέκνων με 23 χρόνια στο Δημόσιο. Το νέο Ασφαλιστικό επηρεάζει τα όρια ηλικίας των τριτέκνων ή ισχύει το καθεστώς της 20ετίας χωρίς όριο ηλικίας;

Το νέο Ασφαλιστικό δεν θίγει όσες τρίτεκνες μητέρες, όπως εσείς, έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 3/12/2010. Σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί σε εκτέλεση του μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων «δεν θίγονται από τη παραμονή στην υπηρεσία, μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1983, έχω και τρία χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ (1980-1983). Είμαι γυναίκα εκπαιδευτικός και γεννήθηκα το 1957.

Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε πότε θα πάρω σύνταξη;

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη στις λεπτομέρειές του το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και την περίπτωσή σας, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να παραμείνετε αρκετά χρόνια ακόμη στην υπηρεσία ώσπου να θεμελιωθεί στο πρόσωπό σας συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ 55 ΤΟ 2011 ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Είμαι εκπαιδευτικός διορισμένος στις 16/9/1981 και εργάζομαι από 28/5/1979 ως αναπληρωτής. Εχω αναγνωρίσει τη στρατιωτική μου θητεία, 2 έτη και 4 μήνες. Το 2011 (15/8)

κλείνω τα 55 χρόνια και συνολικό χρόνο υπηρεσίας, μαζί με τη στρατιωτική θητεία που έχω εξαγοράσει, 34 έτη και 7 μήνες. Τα νέα μέτρα θα με επηρεάσουν ή μπορώ να συνταξιοδοτηθώ του χρόνου (55 ετών και 35 έτη);

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως αυτό έχει δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση και πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους τα όρια ηλικίας που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα όπως καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 143 του Ν. 3655/2008 (Νόμος Πετραλιά). Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, τα όρια ηλικίας όσων έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης ή 35 έτη αυξάνονται από 1-1-2013 και μετά. Από αυτό μπορεί, νομίζω, να συναχθεί ότι μέχρι 31/12/2012 δεν θίγονται τα όρια ηλικίας που υπάρχουν και συνεπώς εσείς θα μπορέσετε το 2011 να συνταξιοδοτηθείτε με τον χρόνο υπηρεσίας και την ηλικία που αναφέρετε. Αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο δεν θα τροποποιηθεί έως την κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο.

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΕΧΩ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Είμαι δημόσιος υπάλληλος- γυναίκα, νηπιαγωγός- διορίστηκα το 1981 και έχω συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο 30 χρόνια, μαζί με προϋπηρεσία ενός έτους ως αναπληρώτρια. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά ηλικίας σήμερα 25 και 20 ετών. Θα υπαχθώ στις νέες διατάξεις του Ασφαλιστικού ή μπορώ να φύγω όποτε θέλω, μιας και έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (σκέφτομαι να αποχωρήσω από την υπηρεσία το 2012);

Εφόσον ήδη έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορείτε να αποχωρήσετε το 2012, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα και ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα επέλθουν με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Στο άρθρο 71 αναφέρεται: «1. Κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται». Συνεχίζει να αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία με το νέο συνταξιοδοτικό; Από τη διάταξη του άρθρου 71 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν φαίνεται να θίγονται οι διατάξεις προηγούμενων νόμων που προβλέπουν την αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Διορίστηκα στην Α/θμια εκπαίδευση την 24η Σεπτεμβρίου 1982 με προϋπηρεσία αναπληρωτή 1 έτος 11 μήνες και 1 ημέρα επιπλέον. Είμαι στο μ.κ.

3, παίρνω το 2 τον Οκτώβριο του 2011. Γεννήθηκα 3/5/1957. Εχω αναγνωρίσει τη στρατιωτική μου θητεία 19 μήνες, πληρώνοντας το ανάλογο ποσό.

Είμαι πατέρας τριών παιδιών ηλικίας 8, 12 και14 ετών. Σας παρακαλώ, απαντήστε μου πόσο με θίγουν τα νέα μέτρα του Ασφαλιστικού; Πότε με συμφέρει να βγω στη σύνταξη;

Νομολογιακά (δηλαδή με δικαστικές αποφάσεις) έχει κριθεί ότι οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των τρίτεκνων μητέρων ισχύουν και για τους άνδρες με βάση την αρχή της ισότητας, άποψη που δεν αποδέχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με βάση την άποψη αυτή, έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν σας θίγουν τα νέα μέτρα.

ΤΟ 2012 ΘΑ ΕΧΩ 10.132 ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ 57 ΧΡΟΝΩΝ
Η πρώτη ασφάλισή μου ήταν το έτος 1973.

Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα με ασφάλιση ΙΚΑ. Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να βγω σε σύνταξη στις 31/12/2012, οπότε θα έχω 10.132 ένσημα και θα είμαι 57 χρονών. Γνωρίζω ότι με το παλιό Ασφαλιστικό δεν θα είχα πρόβλημα. Ισχύει και με το νέο Ασφαλιστικό;

Αν- όπως υποθέτω- είστε γυναίκα, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε μέχρι 31/12/2012 με τον χρόνο ασφάλισης και την ηλικία που αναφέρετε. Από 1/1/2013 όμως το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά ώς τα 60 έτη. Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν φαίνεται να επέρχεται αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα. Ωσπου να ψηφιστεί από τη Βουλή όμως, ενδέχεται να επέλθουν αλλαγές, αφού στο μνημόνιο που υπογράφτηκε και ήδη αποτελεί νόμο του κράτους περιέχεται η δέσμευση «για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους μέχρι τον Δεκέμβρη του 2015», και ασκούνται πιέσεις για εναρμόνιση του νομοσχεδίου με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις στα σημεία όπου υπάρχει απόκλιση από αυτές.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΩ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Είμαι εργαζόμενη στο Δημόσιο από το 1984, 47 ετών και μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 20 και 16 ετών. Τον Ιούλιο αυτού του έτους κλείνω 26 χρόνια υπηρεσίας. Εχω επίσης έναν χρόνο ασφάλιση στο ΙΚΑ, το 1983. Μπορείτε να με ενημερώσετε για το εάν και πόσο θίγομαι από τα νέα μέτρα;

Θεμελιώνετε δικαίωμα συνταξιοδότησης με καταβολή όμως της σύνταξης όταν συμπληρώσετε το 50ό έτος της ηλικίας σας. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όσοι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώνουν μέχρι 31/12/2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο Δημόσιο «δεν θίγονται από την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους».

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2010
Είμαι γυναίκα, έχω γεννηθεί 22-11-1955 και έχω ένα παιδί 15 χρονών. Στις 18 Μαΐου 2010 συμπλήρωσα 33 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Δημόσιο (είμαι νηπιαγωγός ΠΕ σε πρώην κρατικό παιδικό σταθμό, που έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους, με συνταξιοδοτικό φορέα το Δημόσιο). Μπορώ να φύγω με σύνταξη στις 20 Νοεμβρίου 2010 παρ΄ ότι γίνονται οι δημοτικές εκλογές; Η σύνταξη θα υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα; Οι επικουρικές συντάξεις ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ θα αποδοθούν κανονικά ή θα περικοπούν;

Εφόσον έχετε θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορείτε να αποχωρήσετε στις 20/11/2010 ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Η σύνταξή σας θα υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα. Οι επικουρικές συντάξεις θα αποδοθούν κανονικά. Ενδέχεται όμως στο μέλλον να υποστούν περικοπή και μάλιστα σημαντική, αν από τις αναλογιστικές μελέτες των φορέων που θα συνταχθούν υποχρεωτικά προκύψει αδυναμία τους να παρέχουν τις έως τότε επικουρικές συντάξεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ
Ασφαλισμένος διαδοχικά σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Από 1974-1999 πραγματοποίησα στο ΙΚΑ 5.030 ημέρες εργασίας και από το 2001 έως σήμερα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (65 ετών). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ΟΑΕΕ (15 έτη), η σύνταξη θα καταβληθεί από το ΙΚΑ και ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του. Πώς το ΙΚΑ θα υπολογίσει τις αποδοχές της περιόδου ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για να τεκμηριώσει την ασφαλιστική κλάση που θα αποδοθεί η σύνταξη;

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θα συνταξιοδοτηθείτε από το ΙΚΑ που είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός στον οποίο έχετε τον μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης, αφού έχετε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας σας που απαιτεί για τη χορήγηση σύνταξης ο τελευταίος ασφαλιστικός σας φορέας (ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ) και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού με περισσότερο χρόνο ασφάλισης. Σύμφωνα με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου «ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον καθορισμό της σύνταξης». Συνεπώς το ΙΚΑ θα υπολογίσει το ποσό της σύνταξης με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής σας (ΙΚΑ- ΤΕΒΕ) και με τον νέο τρόπο που καθιερώνεται από τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1953, ΕΧΩ 3.120 ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
Θα μπορούσατε να μου απαντήσετε εάν θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης και πότε θα μπορούσα να προχωρήσω στη χρήση αυτού του δικαιώματος, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι γεννήθηκα το 1953 (γυναίκα), έχω 3.120 ένσημα στο ΙΚΑ, ως ιδιωτική υπάλληλος και στη συνέχεια ασφάλιση στο Ταμείο Εμπόρων από τον Νοέμβριο του 1987 συνεχώς και μέχρι σήμερα.

Από αυτά που αναφέρετε προκύπτει ότι θα θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα όταν συμπληρώσετε 35 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ και Ταμείο Εμπόρων (τώρα ΟΑΕΕ) και το 60ό έτος της ηλικίας σας.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/8/1979
Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από την 1/8/1979. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω γεννηθεί στις 25/5/1956. Πότε δικαιούμαι να βγω στη σύνταξη;

Με βάση όσα ισχύουν έως τώρα, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε όταν συμπληρώσετε το 60ό έτος της ηλικίας σας και χρόνο ασφάλισης 35 έτη. Σύμφωνα όμως με το μνημόνιο που υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και έχει κυρωθεί ήδη με νόμο του κράτους, υφίσταται δέσμευση «για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους μέχρι το Δεκέμβριο του 2015».

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1977 μέχρι και σήμερα χωρίς διακοπή. Γεννήθηκα στις 21/11/1954. Πότε συμπληρώνω 35ετία ή 10.500 ένσημα; Μπορώ να εξαγοράσω 2 χρόνια τη στρατιωτική θητεία, με συμφέρει να το κάνω; Ποια θα είναι η σύνταξή μου με Μ.Μ.Ο. αποδοχών 2.200 ευρώ με 10.500 ένσημα και 35 χρόνια; Ποια θα είναι η σύνταξή μου με Μ.Μ.Ο. αποδοχών 2.200 ευρώ με εξαγορά της στρατιωτικής θητείας;

Αφού είστε ασφαλισμένος στο ΙΚΑ είναι εύκολο να υπολογίσετε μόνος σας πότε συγκεντρώνονται 10.500 ημέρες ασφάλισης, διότι αυτό εξαρτάται από το πόσες ημέρες ασφάλισης έχετε πραγματοποιήσει κάθε χρόνο. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης με 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης) δεν υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης πάνω από 25 κάθε μήνα ή 300 κάθε έτος. Για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ημέρες ασφάλισης συνυπολογίζεται ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον αναγνωριστεί με εξαγορά. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης που θα πάρετε με βάση τα στοιχεία που δίνετε.

ΣΤΙΣ 30-4-2012 ΘΑ ΕΧΩ 11.100
ΕΡΓΑΣΙΜΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ

Ημερομηνία γέννησης 22-10-1954. Εναρξη ασφάλισης 1-12-1973. Μέχρι 30-4-2010, εργάσιμα ημερομίσθια 10.489 ΙΚΑ ΤΕΑΜ και συνεχίζω εργαζόμενη. Από 1-10-2001 λαμβάνω σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου μου από το Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών, τελωνειακός).

Παρακαλώ να με ενημερώσετε πότε και πώς μπορώ να συνταξιοδοτηθώ. Μέχρι 31-12-2010 ισχύει η μειωμένη σύνταξη 55 ετών με 10.000 ένσημα; Αυτό θεωρείται θεμελιωμένο δικαίωμα για μετά το 2010, ήτοι από 1-1-2011; Στις 30-4-2012 θα έχω 11.100

εργάσιμα ημερομίσθια. Θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ τότε; Τι με συμφέρει να κάνω;

Σύμφωνα με τα γραφόμενά σας μπορείτε να πάρετε σύνταξη και τώρα, δηλαδή το 2010, εφόσον κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχετε ανά 100 ημέρες ασφάλισης, η οποία όμως θα είναι μειωμένη κατά 4 1/2% για κάθε έτος που υπολείπεται για να συμπληρώσετε το 60ό έτος της ηλικίας σας. Αν όμως συνταξιοδοτηθείτε από 1-1-2011 και μετά, η μείωση θα είναι 6% για κάθε έτος που υπολείπεται. Κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα συνταξιοδοτηθείτε το 2012 με 11.100 ημέρες ασφάλισης, διότι στο μνημόνιο που υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ήδη αποτελεί νόμο του κράτους περιέχεται η δέσμευση για «αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015».

ΕΙΜΑΙ 48 ΕΤΩΝ, ΜΗΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ 1.1.1988
Είμαι 48 ετών (5.12.62) και μητέρα ανηλίκων.

Είμαι ασφαλισμένη από 1.1.1988 στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθήνας. Το 2001 διορίστηκα με ΑΣΕΠ στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικός. Το Γενικό Λογιστήριο μου απάντησε τότε ότι μπορώ να πάρω δύο συντάξεις (Ταμείου Νομικών και Δημοσίου) αφού πληρώνω όλες τις εισφορές κανονικά. Σκέφτομαι το 2012 να βγω με μειωμένη σύνταξη από το Νομικό Ταμείο (50 ετών, 25ετής ασφάλιση, ανήλικο τέκνο). Η σύνταξη αυτή θα είναι περίπου 800 ευρώ. α) Ισχύει αυτό με τα νέα δεδομένα; Τι ακριβώς αλλάζει για μένα; Θα συνεχίσω να εργάζομαι στο Δημόσιο. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; β) Θα καταβάλλεται κανονικά η μειωμένη σύνταξη από το Ταμείο Νομικών; γ) Πότε θα μπορώ να ζητήσω σύνταξηέστω μειωμένη- από το Δημόσιο και πώς θα υπολογίζεται αυτή (ο μισθός μου σήμερα είναι περίπου 1.300 ευρώ);

Εάν προτίθεστε να συνταξιοδοτηθείτε από τον Τομέα Νομικών του ΕΤΑΑ ως μητέρα ανήλικων τέκνων, πρέπει να το κάνετε στις 5/12/2012 αμέσως μόλις συμπληρώσετε το 50ό έτος της ηλικίας σας. Το ποσό της σύνταξης τότε δεν αλλάζει με τις διατάξεις τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου (εφόσον το περιεχόμενό του παραμείνει ως έχει στο νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα). Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο (άρθρο 16) περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αναστολή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Από ό,τι φαίνεται, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον, σύνταξη από το Δημόσιο θα μπορούσατε να πάρετε όταν συμπληρώσετε το 65ο έτος της ηλικίας σας, αφού έχετε διοριστεί μόλις το 2001. Το ποσόν της σύνταξης είναι αδύνατο να προσδιοριστεί από τώρα.

ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975.
Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3.000 ΕΥΡΩ

Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα αν ένας εργαζόμενος, όπως εγώ, είχε 35 χρόνια σε ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΙΚΑ) να πάρει σύνταξη στα 58 του χρόνια. Εγώ συμπληρώνω 35 χρόνια τον Οκτώβριο του 2011 σε ένα ταμείο, το ΙΚΑ, και τα 58 χρόνια στις 14/6/2012 και έχω ένσημα από το 1975. Είμαι γεννημένος στις 14/6/1954. Μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει για μένα σήμερα και αν θα πάρω σύνταξη το 2012; Και τι ποσό περίπου όταν ο μισθός μου είναι 3.000 ευρώ;

Μέχρι 31/12/2012 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε, εφόσον έχετε 10.500

ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 58ο έτος της ηλικίας σας. Από 1/1/2013 αρχίζει προοδευτικά να αυξάνεται το όριο ηλικίας. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον όπως είναι διατυπωμένο στο σχέδιο που κυκλοφορεί (διότι την τελική του μορφή θα τη δούμε μόνο όταν κατατεθεί στη Βουλή), δεν προβλέπει κάτι διαφορετικό, αποκλίνοντας όμως από τις δεσμεύσεις του μνημονίου: «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους». Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών δεν λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες ασφάλισης που υπερβαίνουν τις 25 τον μήνα ή 300 τον χρόνο. ΤΟ 2011 ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΧΑΡΤΙΑ. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;

Είμαι σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Το 2011 θα καταθέσω χαρτιά. Τι κερδίζω με το νέο καθεστώς; Μπορώ να πάω στα δύο ταμεία (Εθνική Τράπεζα, ΙΚΑ) και να ζητήσω ξεχωριστά σύνταξη για τα χρόνια που είχα;

Με τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που εισάγει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται κάποια βελτίωση στο ποσό της σύνταξης, αλλά εντελώς ασήμαντη. Για να πάρετε ξεχωριστή σύνταξη από τα δύο Ταμεία στην ασφάλιση των οποίων έχετε υπαχθεί διαδοχικά θα πρέπει να έχετε στο καθένα τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που τα διέπει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον εξειδικευμένο σε ασφαλιστικά θέματα δικηγόρο Γιάννη Γουσέτη με βάση το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Το σχέδιο όμως αυτό σε αρκετά σημεία έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζονται στο μνημόνιο και ασφαλώς θα αλλάξουν έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Το ποσό που αντιστοιχεί σε καθετί (αυτοκίνητο, σπίτι κ.λπ.) είναι το καθαρό ποσό που προκύπτει από κάθε φορολογική δήλωση εισοδήματος;

Δηλαδή είναι το ποσό μείον τις ασφαλιστικές εισφορές, μείον τα έξοδα μιας ατομικής επιχείρησης κ.λπ.;

Αν δηλαδή για το έτος 2010 μια ατομική επιχείρηση είχε μεικτά έσοδα 10.000 ευρώ και έξοδα:

Ασφάλιση 1.500 ευρώ Εξοδα ατομικής επιχείρησης 3.000 ευρώ Σύνολο 4.500 ευρώ Το τεκμήριο που μπορεί να δικαιολογήσει είναι τα 10.000 ευρώ ή τα 10.000-4.500= 5.500 ευρώ;

Oπροσδιορισμόs των καθαρών κερδών ατομικήs επιχείρησηs προσδιορίζεται από το έντυπο Ε3. Τα καθαρά κέρδη μεταφέρονται για φορολόγηση στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν με την κλίμακα. Τα τεκμήρια διαβίωσηs θα πρέπει να καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΦΕΤΟΣ (2010) ΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Θα μπορούσατε να μου πείτε εάν πάρω ένα στεγαστικό δάνειο φέτος (2010) για α΄ κατοικία με ποια φορολογία θα είναι;

Γνωρίζω πως έβγαλε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα νόμο που προέβλεπε επιστροφή του φόρου που αντιστοιχεί στο 40% των τόκων του στεγαστικού δανείου.

Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου, επειδή είναι πολύ κρίσιμο το θέμα και επικρατεί ένα κομφούζιο γύρω από αυτό.

Hέκπτωση των τόκων 40% στη λήψη δανείου α΄ κατοικίας έχει καταργηθεί με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Για το 2010 ισχύει έκπτωση των τόκων κατά ποσοστό 20%. Επίσης η τοκοχρεολυτική δόση αποτελεί τεκμήριο.

ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡ ΤΕΚΝΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ
Πληρώνω διατροφή υπέρ τέκνου η οποία δεν δηλώνεται μέχρι τώρα στο έντυπο Ε1 ούτε από εμένα ούτε από την εισπράττουσα. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά στρεβλώσεων (εις βάρος μου μεν, υπέρ της εισπράττουσας δε) σε σχέση με τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος, αναλογούντος φόρου, ύψους απαιτουμένων αποδείξεων κ.λπ. Υπάρχει κάποια σχετική μέριμνα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να δηλώνεται και να συνυπολογίζεται η υπέρ τέκνου διατροφή (ολόκληρη ή μέρος της, είτε στο αφορολόγητο είτε στο ύψος των απαιτουμένων αποδείξεων); Αν δεν υπάρχει σχετική μέριμνα, πώς μπορεί να υποβληθεί αίτημα προς το υπουργείο ώστε να εξεταστεί το θέμα;

Δυστυχώs, δεν υπάρχει σχετική μέριμνα ούτε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μπορούσατε να κάνετε σχετικό ερώτημα με τη σχετική επισήμανση στην αρμόδια Διεύθυνση Δ12 τμήμα Α του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να το λάβουν υπόψη σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Ονομάζομαι Μιχάλης και είμαι κάτοικος εξωτερικού (Ελβετία). Εχω ήδη ενημερώσει την Εφορία ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού και πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στην Ελβετία. Δεν κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα διότι δεν έχω ούτε ακίνητα ούτε εισοδήματα στην Ελλάδα.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: σε περίπτωση που θελήσω να αγοράσω ένα ακίνητο στην Ελλάδα τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για να δικαιολογήσω το πόθεν έσχες; Η ελβετική φορολογική δήλωση και η βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη αρκούν;

Επίσης, συνήθως όταν έρχομαι στην Ελλάδα φέρνω μαζί μου χρήματα και τα καταθέτω σε ελληνική τράπεζα. Αρκεί αυτό ή πρέπει να μεταφέρω τα χρήματα μέσω τραπεζικού εμβάσματος; Υπάρχει κάποια φοροαπαλλαγή ή κάποιο όφελος; Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και μου είχε πει ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά κίνητρα για την εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό.

Για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς ακινήτου όπως και του τεκμηρίου συντήρησης από κάτοικο του εξωτερικού, τώρα πια με τον νέο φορολογικό νόμο θα πρέπει να προσκομιστούν από τον ενδιαφερόμενο (στην προκειμένη περίπτωση κάτοικο Ελβετίαs) τα ροζ χαρτιά τoυ συναλλάγματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιον κωδικό πρέπει να δηλώσω χρήματα που πήρα από αποζημίωση ατυχήματος με δικαστική απόφαση (το ατύχημα έγινε το 2004, υπήρχε σωματική βλάβη και βγήκε αποζημίωση 20.000 ευρώ, η οποία εισπράχθηκε το 2009).

Η αποζημίωση δόθηκε από το Επικουρικό, γιατί η ασφαλιστική εταιρεία έκλεισε. Στα χέρια μου έχω μόνο φωτοτυπία από τις αποδείξεις πληρωμής.

Μήπως πρέπει να πάρω κάποιο άλλο χαρτί από το Επικουρικό; Τα χρήματα αυτά θα φορολογηθούν;

Και αν ναι, πόσο; Τα δικαστικά έξοδα που πλήρωσα ήταν 1.800 ευρώ (έχω μόνο φωτοτυπίες από: 1. Διπλότυπο είσπραξης προς τη ΔΥΟ 640 ευρώ. 2. Από το Ταμείο Νομικών (δικαίωμα επί δικαστικού ενσήμου) 125 ευρώ 3. Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. 4. Δικαστικό ένσημο (αγωγόσημο) 94 ευρώ. 5. Κατάθεση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 426 ευρώ για αμοιβή δικηγόρου. Αυτά μπορούν να μπουν κάπου ως έξοδα; Και αν ναι, πού;

Η αμοιβή του δικηγόρου ήταν 3.600 ευρώ. Σε ποιον κωδικό πρέπει να μπει;

Θα πρέπει να ζητήσετε βεβαίωση από τον φορέα που εισπράξατε τα χρήματα και το ποσό να το δηλώσετε στον κωδικό 659-660 του εντύπου Ε1. Αυτό δεν φορολογείται. Τα έξοδα δεν αναγνωρίζονται και δεν γράφονται πουθενά. Η δαπάνη των 3.600 ευρώ του δικηγόρου γράφεται στον κωδικό 041 του εντύπου Ε1 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε τι μελετά η κυβέρνηση για τον τρόπο φορολογίας των τόκων για τα φυσικά πρόσωπα.

i. tzellos Ηφορολογία των τόκων δεν έχει καμία αλλαγή. Εξακολουθεί η φορολόγησή τους να είναι 10% στην πηγή, δηλαδή στην τράπεζα. Οπωs επίσης εξακολουθεί να ισχύει ότι η βεβαίωση των τόκων των καταθέσεων καλύπτει τεκμήρια. Αναγράφονται δε στους κωδικούς (τα ποσά των τόκων) 659-660 του εντύπου Ε1.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Είμαι αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό.

Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης το εισόδημά μου ανεβαίνει περίπου στις 40.000.

Δεδομένου ότι διαμένω στη χώρα απόσπασής μου θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για περιπτώσεις όπως η δική μου, γιατί είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συγκεντρώσω αποδείξεις για να κατοχυρώσω το αφορολόγητο.

Στο άρθρο 1 του νόμου 3842/2010 ορίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε χώρες της Ε.Ε. και αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων. ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ
Είμαι σε διάσταση με την πρώην σύζυγό μου.

Είμαστε και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς άλλα εισοδήματα. Εχουμε μια κόρη 20 ετών φοιτήτρια στην επαρχία και η μητέρα της δηλώνει την επιμέλειά της. Της στέλνουμε και οι δύο από 350 ευρώ για τη διαβίωσή της. Το ενοίκιο που πληρώνει η κόρη μας εκεί που μένει είναι 350 ευρώ, δεν υποβάλει δε φορολογική δήλωση. Δικαιούμαι να δηλώνω στη δική μου φορολογική δήλωση το μισό ενοίκιο, δηλαδή 175 επί 12 μήνες; Κάποιος εφοριακός μου είπε να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι καταβάλω αυτά τα χρήματα και να βάλω μέσα και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένει η κόρη μου. Η πρώην γυναίκα μου ρώτησε στη δική της Εφορία και της είπαν πως μόνο εκείνη πρέπει να δηλώνει όλο το ποσό, ακόμα και αν καταβάλω εγώ ολόκληρο το ενοίκιο. Τι από τα δύο είναι σωστό;

Δυστυχώς, δεν μπορεί να αναγνωριστεί η δαπάνη κατά το μισό και σε σας. Το ενοίκιο του παιδιού που σπουδάζει εκπίπτει από τη μητέρα που έχει και την επιμέλεια.

ΑΓΑΜΟΣ, ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ 2009 Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΕΜΒΑΔΟΝ 107 Τ.Μ.
Ο γιος μου, άγαμος, αγόρασε το 2009 σπίτι α΄ κατοικία με εμβαδόν 107 τ.μ. και αντικειμενικές αξίες διαμερίσματος 216.273,75 ευρώ, χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου 3.543,75 και αποθήκης 1.128,75 ευρώ. Εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια και το ετήσιο εισόδημα του είναι 28.000 ευρώ. Απ΄ ό,τι γνωρίζω στο Ε1 δεν πρέπει να δηλώσουμε τις αξίες ως α΄ κατοικία, αλλά να δηλώσουμε την κατοχή του. Και επίσης να το δηλώσουμε στο Ε9.

Θέλω την άποψή σας.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε στο έντυπο Ε2 τη 2η σελίδα προσκομίζονταs στην Εφορία αντίγραφο του συμβολαίου αγοράs του ακινήτου. Επίσηs θα πρέπει να υποβάλετε και το Ε9 γράφονταs τα στοιχεία του ακινήτου.

127
Παπαδημητριου Μενελαος
06/05/2011 10:53
Ειμαι συντ/χος ιατρος του ΙΚΑ,απο το Φεβρουαριο του 2010.Διατειρω το ιατρειο μου ,εργαζομενος ως ελευθερος επαγγελματιας,πληρωνωνταςτις ασφαλιστικες μου εισφορες στο .ΤΣΑΥ Σας ερωτω,θα επελθει μελλοντικως καμμια μεταβολη στο ποσο της συνταξης μου,που παιρνω απο το ΙΚΑ.Εχω γεννηθει το 1944.-
ΜΠΑΚΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
22/03/2011 12:37
Γεννήθηκα το 1971 και είμαι μητέρα 3 ανήλικων τέκνων. Διορί στηκα στο ΙΚΑ(Ν.Π.Δ.Δ.) ως νοσηλεύτρια τον Μάρτιο του 2008.
Από το 1991 ως τον Φεβρουάριο του 2008 εργάστηκα στον ιδι
ωτικό τομέα με 4.385 ένσημα από τα οποία τα 4.000 βαρέα. Έχω επίσης 14 μήνες επιδοτούμενη ανεργία και 238 ημέρες ως χρόνο κύησης και λοχείας.
1.Πότε κατοχυρώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα?
2.Έχει ισχύ για μένα ο νόμος για τους τρίτεκνους στο Δημόσιο
που κατοχυρώνουν στα 21,23,25 από το 2011 ως το 2013?
3.Τι πλασματικά χρόνια δικαιούμαι και ποιά χρειάζονται να
αναγνωρίσω για τυχόν κατοχύρωση?

Σας ευχαριστώ
ΕΙΡΗΝΗ ΖΙΩΓΑ
01/03/2011 14:32
ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1960.ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΑΝ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1988.1ον)ΠΟΤΕ ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,2ον) Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 4 ΕΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, 3ον) ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 1978-1983 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑ 260 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΑΣΚΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
καλογηρου ευανθια
27/02/2011 12:25
γεννηθηκα τον δεκεμβριο 1961 και διορισθηκα στο δημοσιο (εκπαιδευτικος) τον ιουλιο 1986.δεν εχω ανιληκα παιδια. ποτε μπορω να βγω στη συνταξη με μειωμενη?ευχαριστω.
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
25/02/2011 21:30
διορισθηκα στο δημοσιο (εκπαιδευτικος) τον ιουλιο 1986.ποτε μπορω να βγω στη συνταξη με μειωμενη?
Κουρτακης Ιωαννης
17/02/2011 01:27
Ειμαι γεννημενος 7-3-1951.Απο 6-8-79 εως 31-12-96 ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ και εχω 5.010 ενσημα.Απο 1-1-97 εως σημερα ειμαι ασφαλισμενος στον ΟΑΕΕ.Μπορω να αναγνωρισω 28 μηνες θητειας και καθοτι ειμαι πτυχιουχος Πανεπιστημιου συμφωνα με το καινουργιο ασφαλιστικο μπορω να αναγνωρισω και καποια ετη σπουδων.Ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω?
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΜΕΜΥ
10/02/2011 21:05
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ 25/04/1955
ΕΧΩ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΚΑ > 4661 ΑΠΟ 7/1982 ΕΩΣ 12/2009
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ,ΟΠΟΥ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ.
ΕΠΕΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΠΟ ΟΑΕΕ( ΤΕΒΕ ) 1975,ΑΠΟ 8/10/1998 ΕΩΣ 2/2006
ΕΠΕΙΣΗΣ 1996 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΑΠΟ 71987 ΕΩΣ 12/2009 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
nikolaidis michail
08/02/2011 12:13
exo gennithi to 1949 eimai giatros sto esy apo 16/12/1985 exo kai anagnorismeh proypiresia se allous foreis 7 eti kai 3 mines eithimo na anagnoriso 17 mines stratou. pote mporo na paro sintaxi
θεοδωριδης χρηστος
07/02/2011 10:21
ΓΕΝΗΘΗΚΑ 14/2/1953 ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 58 ΧΡΟΝΩΝ. ΤΟ 2011 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΑΙ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. ΑΠΟ ΤΟ 1976 ΕΩΣ 1984 ΕΧΩ ΙΚΑ 1425 ΕΝΣΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ 4ΕΤΗ 9 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 10 ΜΕΡΕΣ. ΑΠΟ 23/ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1986 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. 25 ΕΤΗ ΣΤΙΣ 23/ΑΠΡΙΛΙΟΥ/2011 Α)ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ΄΄΄ β)ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΟΡΙΣΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 1437. ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ 3 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΙΣ 23/ΑΠΡΙΛΙΟΥ/2011.
ελενα καραθαναση
03/02/2011 20:43
Ειιμαι 54 ετων,στο τελος του 2011 συμληρωνω 10 χρονια ως ελευθερος επαγγελματιας ασφαλισμενος στον ΟΑΕΕ. Επειδη σκοπευω να σταματησω,για λογους υγειας,να εργαζομαι τελος του 2011,θα ηθελα να ρωτησω. πρωτον,εαν δικαιουμαι συνταξης και ποτε και δευτερον,σε περιπτωση που δεν δικαιουμαι συνταξης, εαν μπορω να μεταβιβασω τα ενσημα μου στα παιδια μου που ειναι 25 και 30 ετων και ακομα σπουδαζουν η'' να μου επιστραφουν τα χρηματα που κατεβαλα
ΚΟΓΙΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΤΡΑ
20/01/2011 15:17
Ειμαι 57 ετων . Ημουν ασφαλισμενη στο Ι.Κ.Α.απο τον Αυγουστο του 1972 εως το Σεπτεμβριο του1986 ( 14 χρονια ). Τωρα ειμαι ασφαλισμενη στο Τ.Ε.Β.Ε. εως σημερα (24 χρονια ). Ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω?
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΜΟΖΙΑΣ
06/01/2011 10:18
εργάζομαι σε ΔΕΚΟ απο τον Δεκέμβριο του 1981 έχω τρία παιδιά και θέλω να σας ρωτήσω αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
03/01/2011 14:25
Διορισμενοs στο δημοσιο απο 20/10/77 με ανηλικο παιδι.Ειμαι 53 ετων.Ποτε μπορω να παρω συνταξη ?
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
02/01/2011 20:30
Είμαι τρίτεκνη μητέρα και 14 χρόνια άμεσα ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ. Γεννημένη το 1967. Σε πόσα χρόνια θα έχω το δικαίωμα να πάρω κάποιο ποσό συνταξης απο το ΟΑΕΕ ? Σας ευχαριστώ
EΛΕΝΗ ΑΠ.ΠΛΕΞΙΔΑ
01/01/2011 20:00
Εχω 2900 ένσημα απο ΙΚΑ απο το 1978, ειμαι απο τον Φεβρουάριο του 1992 στο ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ως Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών. Εχω ανήλικη κόρη 10 ετών σήμερα και είμαι ακριβώς 51 ετών. Θα ήθελα να με πληροφορήσετε αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ τώρα ,αν με συμφέρει να μην χρησιμοποιήσω την διαδοχική ασφάλιση για να θεμελιώσω ή ποτε με συμφέρει να βγώ με σύνταξη απο το Ταμείο Νομικών ή και να συμπληρώσω απο το ΙΚΑ καποια ένσημα απο σπουδές και ΟΑΕΔ (ανεργίας καθώς και μητρότητα, γιατί έχω και ακόμα ένα παιδί ενήλικο 21 ετών σήμερα) ή και πότε για ολόκληρη ή μειωμένη.-
Γιώργος Καραμάνης
28/12/2010 13:52
Eίμαι τρίτεκνος και εργάζομαι στον ΟΣΕ από το 1981. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
13/12/2010 20:21
Γεννηθηκα 17-7-1950 ,εχω 2577 ενσημα στο ΙΚΑ και απο 1-1-1987 ειμαι στο ΤΕΒΕ και συνεχιζω .Εχω δυο κοριτσια το πρωτο ειναι 18 χρονων και ειναι ΑΜΕΑ και το δευτερο ειναι 15 χρονων. η συζηγος μου ειναι στον ΟΓΑ και εχω 24 μηνες στο στρατο ρωτω; αν μπορω να παρω συνταξη και ποσο. Ευχαριστω
Γεωργία Τσούτσικα
30/11/2010 12:11
Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1972 έχω 7.900 ημέρες εργασίας είμαι άνεργη με κάρτα ανεργίας εδώ και 6 χρόνια. Τον Αυγουστο του 2011 γίνομαι 55 ετών μπορώ να κατσθέσω για μειωμένη σύνταξη όταν θα κλείσω τα 55 χρόνια?
Μπεκος Λαμπρος
22/11/2010 21:14
Ειμαι 51 ετων (7/11/59) και εχω 2 ανηλικα παιδια (12/11/93).Μονιμος εκπαιδευτικος απο 23/8/96 με αναγνωρισμενη προυπηρεσια 1 ετος,10 μηνες και 13 μερες ως ωρομισθιος και αναπληρωτης καθηγητης μεταξυ των ετων 1983-1995.Ενδιαμεσα εχω 8 ετη και 6 μηνες Τ.Ε.Β.Ε (φροντηστηριο).Οταν διορισθηκα αναγνωρισα και την στρατιωτικη θητεια 1 ετος 10 μηνες 1 μερα.1)Θεμελιωνω συνταξη με ανηλικο παιδι με δεδομενο οτι θα κανει χρηση και η γυναικα μου στο Ι.Κ.Α;2)Θεμελιωνω δικαιωμα συνταξης με 25 ετη οποτε δεν υπαγομαι στα νεα μετρα;
ΠΑΜΠΟΡΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ
21/11/2010 18:11
Εχω γεννηθεί 17.05.1951.Έχω ένσημα ΙΚΑ από 01.09.1970 έως 31.05.1980 1143. Από 01.09.1981 είμαι ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ με μηνιαία εισφορά 405,50 Ευρώ. Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε. α) πότε μπορώ να βγώ στην σύνταξη. β) εαν υποβάλω τα χαρτιά μου για σύνταξη μέχρι την 31.12.2010 τι επιπτώσεις θα έχω. γ) εαν μπορώ ωα πάρω σύνταξη απο το ΙΚΑ και εαν με συμφέρει.
ΤΣΑΒΑΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
20/11/2010 17:07
ειμαι 50 ετων.14-1-1960.εχω 2 ανηλικα 4.5 κ 8.5 ετων.αναγνωρισα πληρωνοντας στο υπουργειο παιδειας 10 ετη 8 μηνες κ 19 μερες. ΦΟΡΕΑΣ ΤΕΒΕ. Εργασθηκα Αναπληρωτης καθηγητης 9 μηνες κ 19 μερες.Φορεας ΙΚΑ.Διορισθηκα μονιμος στην δευτεροβαθμια εκπαιδευση1-9-1997.στρατο 12 μηνες.σπουδες 4 πανεπιστημιακα ετη.Ποτε μπορω να υποβαλλω αιτηση συνταξης
Δήμητρα Δημαράκη
19/11/2010 10:11
Μητέρα ανηλίκων ασφαλισμένη στο ΕΤΑΑ (ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΑΔ). ΄ Εχω γεννηθεί στις 31-7-1962 . Είμαι ασφαλισμένη στο ΕΤΑΑ ως: α) ασκούμενη δικηγόρος από 2-12-1985 και έχω αναγνωρίσει το χρόνο της άσκησης και το μεσοδιάστημα και β) ως δικηγόρος από 21-8-1987. ΄Εχω 3 παιδιά από τα οποία τα δύο ανήλικα, γεννηθέντα την 6-2-1993 και 11-4-1997 . Πότε θεμελιώνω δικαίωμα για μειωμένη και πότε για πλήρη σύνταξη; Και αν δικαιούμαι να αναγνωρίσω και πόσο πλασματικό χρόνο μητρότητας ή έτη σπουδών;
Νινου Βανα
12/11/2010 14:29
Ειμαι 44ετων, τριτεκνη μητερα με ανηλικα παιδια, εκπαιδευτικος,διορισμενη στο δημοσιο το1996 ,με αλλα 4χρονια και 8 μηνες απο ιδιωτικη εκπαιδευση. Στις 31 -12-2010 εχω 19χρονια προυπηρεσιας. Ομως διατηρουσα εμπορικη επιχειρηση στο ονομα μου απο το 1988 εως το 1992 και αυτο σημαινει πως με βαση τη διαδοχικη ασφαλιση εξασφαλιζω παραπανω απο το ενα ετος που μου λειπει για να εχω 20ετια στις 31 12 2010, διοτι 2 ετη απο αυτα δεν συμπιπτουν χρονικα με την εργασια μου σαν εκπαιδευτικος. Θα ηθελα να ρωτησω αν κατοχυρωνω σ,υνταξιοδοτικο δικαιωμα, αν πρεπει να κανω κατι αυτη τη στιγμη παροτι δεν θελω να βγω ακομα σε συνταξη η αν εφοσον κατοχυρωνω μπορω να κανω χρηση οποτε θελω. Ευχαριστω
Γ. Ρ.
05/11/2010 09:49
-Διορίστηκα τέλος Οκτωβρίου 1981 σε ΝΠΔΔ.
-Μονιμοποιήθηκα μετά 5-6 χρόνια. Πλήρωσα και αναγνώρισα τα χρόνια αυτά ιδιωτ. ασφάλισης όπως επίσης τον 1,5 χρόνο στρατού και 3,5 χρόνια στον ιδιωτ. τομέα.
-Είμαι πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπ/σης με διδακτορικό.
-Έχω κλείσει τα 64 χρόνια.
-Εδώ και κάποια χρόνια υπηρετώ σε Υπουργείο ως απλός υπάλληλος..
Ερώτημα: τι συμφέρει από καθαρά οικονομικής απόψεως: να φύγω μέσα στο 2010 (αφού μπορώ να φύγω όποτε θέλω) ή να κάτσω κανένα-δύο χρόνια ακόμα; Μήπως όμως, σ'' αυτή την περίπτωση χάσω το εφ'' άπαξ;
Σας ευχαριστώ
Κοντού Βαΐα
03/11/2010 13:40
Είμαι Δημόσιος υπάλληλος, τρίτεκνη μητέρα και κλείνω 20ετία τον Απρίλιο του 2011. ΄πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης:
ΡΗΓΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
01/11/2010 12:10
Ειμαι 65 χρονών. Ημουν ασφαλισμένος στο ( ΤΕΒΕ 24 χρόνια από 1971-1994 ) και στο (Δημόσιο 16 χρόνια απο 1994 έως 2010). Πόση σύνταξη δικαιούμαι;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΕΝΕΛΗ
27/10/2010 14:51
Εργαζόμουν στην Ολυμπιακή από τον Ιούνιο του 1972 έωσ και Σεπτέμβριο 1979 .
Το 1983-85 σε ιδιωτικό πρακτορείο και το 1987 έως σήμερα εργάζομαι στον Δήμο.
Του χρόνου τον Οκτώβριο κλείνω τα 58.
Έχω θεμελιώσει τα χρόνια εργασίασς μου και έχω διαδοχική ασφάλιση .
Παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη??
Ευχαριστω
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
25/10/2010 22:35
ειμαι δημοτικος υπαλληλος με ημερομηνια γεννησης 08/01/1962 και προσληψης 28/07/1986.Εχω κανει αιτηση για αναγνωριση του στρατιωτικου (1 ετος καθοτι προστατης) και θελω να μαθω αν στις31/12/2010 θα κλεινω 25 ετη με την αναγνωριση της θητειας (γιατι αλλιως εχω 24 ετη,5 μηνες,και 3 ημερες)και αν μπορω να ενταχθω στο παλαιο νομοσχεδιο για συνταξη στα 35 ετη υπηρεσιας και 60 χρονων. ευχαριστω εκ των προτερων
παπ δημ
24/10/2010 23:17
ειμαι 42 ετων εχω τρι παιδια διοριστικα το 21/01/1991 ποτε βγαινο σε συνταξη΄΄
Στουρνάρης Γαβριήλ
20/10/2010 21:08
Είμαι 60 χρονών ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Έχω 3300 ένσημα στο ΙΚΑ κια 6000 ενσημα στο ΤΕΒΕ. Έχω υπηρετήσει 24 μήνες στο ελληνικό στρατό. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και ποιες διαδικασίες πρέπει ν ακολουθήσω?
Νικόλαος Ράγκος
19/10/2010 13:45
Διορίστηκα Μόνιμος Δημόσιος Υπάλληλος και υπηρετώ από 20-10-1979 στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης στις 7.10.2010 έγινα 60 ετών.
Πότε με συμβουλεύετε να αποχωρήσω από την υπηρεσία, αναγνωρίζοντας την Στρατιωτική μου θητεία που είναι 32 μήνες (Πολ. Ναυτικό)
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
15/10/2010 09:45
Γεννήθηκα στις 8/4/1954.
Από το 1972 έως το 1984 έχω 2.096 απλά ένσημα.
Από το 1972 έως το 1988 έχω 482 βαρέα ένσημα.
Από το 1995 έως το 2001 έχω 2.134 βαρέα ένσημα (κλάδος ασφάλισης: 24 [ΜΙΚΤΑ - ΒΑΡΕΑ / ασθένεια σύνταξη]).
Από το 2002 έως το 2009 έχω 2.496 βαρέα ένσημα (κωδικός πακέτου κάλυψης: 105 [ΜΙΚΤΑ ΒΑΡΕΑ, ΕΤΕΑΜ]).
Από τις αρχές του 2010 είμαι στο ταμείο ανεργίας (για 1 έτος).
Σύνολο απλών ενσήμων: 2.096
Σύνολο βαρέων ενσήμων: 5.112
Σύνολο ενσήμων: 7.208
Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;
Αναστάσιος Καράτζιος
06/10/2010 09:46
Γεννήθηκα 18-8-1951.Είμαι πολιτικός μηχανικός ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ απο 1-7-77.Έχω πληρώσει και τις εισφορές μου στον Ειδικό λογαριασμό απο 1-7-79 έως 31-1-85, Απο της 1-2-85 διορίστηκα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου υπηρετώ έως σήμερα. Επιπλέον, ως Έλληνας υπήκοος Πολιτικός πρόσφυγας έχω αναγνωρίσει 1500 ημέρες ως χρόνο εργασίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Παρακαλώ πολυ να μου απαντήσετε πότε και με ποιες προϋποθέσεις με συμφέρει να βγω στη σύνταξη. Ευχαριστώ πολύ.
Γλυκα αθηνα
27/09/2010 11:47
μητερα τριτεκνη ασφαλισμενη στον οαεε ποτε βγαινω στη συνταξη
αχιλλεοπουλος ιωαννης
27/09/2010 06:25
ειμαι τριτεκνος με ανηληκο παιδι ειμαι 62 ετων
εχω τρια χρονια ικα 2 χρονια τσπεαθ
και τωρα 17 χρονια τεβε
δικαιουμαι συνταξη?
απο που και πως?
ευχαριστω
Δημήτριος Ρουσσέας
24/09/2010 20:59
Ειμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από τον Απρίλιο του 1974 (μεσολαβεί στρατιωτική θητεία 28 μηνών,δεν έχει γινει εξαγορά)έως τον Νοέμβριο του1979 και από τον Φεβρουάριο του 1980 έως τον Σεπτέμβριο του 1987(σύνολο οκτώ [8]έτη και δύο[2] μήνες) .Ακολουθεί διορισμός στο Δημόσιο από 27.8.1987 έως και σήμερα στη δημόσια εκπαιδευση (23 έτη και 1 μήνας).Έτος γεννήσεως το 1954.Πότε κατοχυρώνω δικαίωμα για σύνταξη και πότε είναι ο προσφορότερος χρόνος για συνταξιοδότηση.
ΡΙΑ ΑΣΠ
16/09/2010 18:23
Γεννηθηκα 12/03/1955 εχω αναγνωρισμενα 2700 ενσημα απο καναδα <1974 / 1983> και ειμαι ασφαλισμενη στο ΤΑΕ (ΟΑΕΕ) απο 1989 εως σημερα . Μπορειτε να μου πειτε ποτε θα παρω συνταξη
Παπανικολάου Κωνσταντία
11/09/2010 05:30
Είμαι δικαστικός υπάλληλος στο Πρωτοδικείο Αθηνών = Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σκοπεύω να κάνω αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στον Σεπτέμβριο, η ερώτησή μου είναι αν, επειδή θα πάρω τις τρίμηνες αποδοχές, δικαιούμαι, λόγω επερχόμενων εκλογών, να πάρω και την εκλογική αποζημίωση, και αν νομιμοποιούμαι να διορισθώ σε αυτό το μεσοδιάστημα Δικαστική αντιπρόσωπος?
Τσώνης Νικόλαος
09/09/2010 10:15
Είμαι Καθηγητής ΠΕ Δ\θμιας Εκπάίδευσης.
Υπηρετώ από 8-9-1979.
Πότε με συμβουλεύετε να αποχωρήσω από την υπηρεσία.
Δεν έχω αναγνωρίσει την Στρατιωτική μου θητεία.


Ευχαριστώ για την στήριξή σας μέσω της εφημερίδας μας.
Πετρος Ανδρονικος
08/09/2010 21:59
Η σύζυγος μου είναι ιδιωτική υπάλληλος γεννηθείσα στις 12/02/1960 και είναι ασφαλισμένη στο Ι.Κ.Α συνεχώς από τον Ιανουάριο του 1978 με μοναδική διακοπή, την άδεια λοχείας στις κυήσεις των δύο παιδιών μας. Στις 31-12-2010 θα έχει συμπληρώσει 9.775 ημέρες ασφάλισης. Μπορεί να εξαγοράσει εντός του 2010 τις 225 ημέρες ασφάλισης που της υπολείπονται ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 10.000 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται γιαι να να βγει με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 57 ετών ή με μειωμένη σύνταξη στην ηλικία των 55 ετών; Εαν όχι, στις 31-12-2011 που θα έχει συμπληρώσει 10.075 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης ώστε να βγει με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 58 ετών ή με μειωμένη σύνταξη στην ηλικία των 56 ετών, με τις αντίστοιχες φυσικά απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης; Επίσης οι επιπλέον ημέρες ασφάλισης πέραν των απαιτουμένων για την συνταξιοδότηση, προσαυξάνουν την μειωμένη σύνταξη; Σας ευχαριστώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ
07/09/2010 22:40
Γεννηθηκα στις 13/12/1965.Ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ απο 1/10/1984 ως και σημερα συνεχομενα.Εχω 2 παιδια τα οποια γεννηθηκαν στις 29/4/1995 και το αλλο στις 4/10/1997. Δικαιουμαι συνταξη στα 50 με ανηλικο παιδι,η μειωμενη και ποτε?
ΑΣΤΡΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΚΟΣ1
06/09/2010 19:10
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ 11-2-58, ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑ 3-9-85 (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ). ΣΤΙΣ 23-11-2010 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 28 ΜΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΟ (ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ, ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ;). ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΟ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ 13-2-1992. ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ; ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 65;
Βασίλης Πιπιλής
06/09/2010 14:24
Παρακαλώ πολύ, μπορείτε να με πληροφορήσετε εαν ισχύει το άρθρο 16 του νεου ασφαλιστικού νόμου 3863/15-7-10 και για τις τρίτεκνες οικογένειες ή εσκεμμένα η κυβέρνηση τις ξέχασε πάλι. Ευχαριστώ.
Αλεκος χιος
06/09/2010 12:16
Γεννήθηκα 12-11-56 , προσλήφθηκα στην Ιονική τράπεζα 6-9-76, δεν εξαγόρασα τοτε το στρατό. Συνεχίζω να εργάζομαι στην αλφα τράπεζα. η ερώτηση μου είναι. 1)μπορώ να εξαγοράσω το στρτό τώρα με τα νέα μέτρα? 2)πότε θα βγω στην σύνταξη? 3) με ποιό τρόπο θα υπολογίζεται η σύνταξη μου?
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥΡΤΟΥΝΗΣ
05/09/2010 18:13
Γεννήθηκα 11-6-1961. Αποφοίτησα από το Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 4 Ιουλίου 1984). Από 1-1-1981 έως και 1-10-1984 έχω 156 ένσημα του ΙΚΑ (14 βαρέα οικοδομικά και τα υπόλοιπα ως εξασκούμενος φοιτητήςστη ΔΕΗ). Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος αξιωματικός από 15-10-1984 έως και 15-2-1987 (28 μήνες) για την οποία δεν έχω αίτηση εξαγοράς. Καταβάλλω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ από 8-9-1984 μέχρι και σήμερα. Διορίστηκα ως εκπαιδευτικος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δημόσιο την 27-08-1987 ήτοι την 31-12-2010 συμπληρώνω 23 έτη και 4 μήνες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. ΕΡΩΤΗΜΑ:Προκειμένου να συνυπολογιστούν και οι 24 μήνες του στρατού οπότε και θα έχω συνολική υπηρεσία 25 έτη και 8 μήνες συν το ΙΚΑ απαιτείται να προβώ τώρα στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας ώστε να θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να εμπίπτω στο παλαιό ασφαλιστικό ήτοι 35 χρόνια υπηρεσίας και 60οστό έτος ηλικίας ή μπορώ να το κάνω οποιαδήποτε χρονική στιγμή; Επειδή επιπλέον το ΤΣΜΕΔΕ θεωρείται και αυτό κύριο ταμείο (με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές την περίοδο της στρατιωτικής θητείας) σε ποιο ταμείο συμφέρει να αναγνωρίσω τη θητεία, στο Δημόσιο ή στο ΤΣΜΕΔΕ; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥΡΤΟΥΝΗΣ
Αλέξανδρος Μποζίκης
03/09/2010 11:20
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 6.000 ημέρες ασφάλισης και το 47ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Καπαρδελη
31/08/2010 16:50
Γεια σα. Ο πατερας μου ηταν κουρεας και ειχε ασφαλεια Τεβε . ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1977 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΝΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΑΝ ΣΥΖΥΓΟΣ Εγω γεννηθηκα το 1958 και εχω μονο 99 ενσημα . ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2001.Ξεχασα να σας πω οτι η μητερα μου ηταν κατακοιτη γυρω στα 9-10 ετη πριν το θανατο της το 2007 οπου και η σνταξη χαθηκε . Στο διαστημα που ειχα την μητέρα μου κατακοιτη δεν μπορουσα να δουλεψω . Ετσι εχασα 10 χρονια ασχετα αν δουλευα στο σπιτι Ουτε το βοηθημα που δινει το ΙΚΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΓΙΑΤΙ οι γιατροι κωφευαν και οταν ηρθαν να την δουν μετα παο 2 μηνες πεθανε .Το ξερουν το παραμυθι .....αν μου επιτρεπετε η εκφραση Ξεχασα ακομα να σας πω οτι η συνταξη του Τεβε επεσε στο ΙΚΑ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Οταν πεθανε η μητέρα μου εκανα αιτηση για να παρω την συνταξη του πατερα μου αφου δεν εχω αλλους πορους ζωης αλλα μου λενε οτι πρεπει να ειχε πεθανει μετα το 1999( εδω συγκεκριμενα πεθανε η μητερα μου που επαιρνε την συνταξη το 2007 μετα το 1999 δηλαδη )να ειμαι 65 ετων η να ειμαι αρρωστη η να ημουν ανικανη πριν τα 18 . Μπορειτε να μου πειτε τι λεει ο νομος ?Ευχαριστω πολυ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ,ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΙΜΟ ΠΟΥ ΑΡΓΕΙ τΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΡΗΣ
20/08/2010 21:18
Εργάζομαι στο Υπ. Γεωργίας:
από 3.7.1978- 15.3.1980 με σύμβαση αορίστου χρόνου και ασφάλιση Ι.Κ.Α. (514 ημερομισθια)
από 16.3.1980 - σήμερα ως μόνιμος, με ασφάλιση δημοσίου. (9.235 ημερομίσθια μέχρι 31.12.2010)
Η στρατιωτική μου θητεία είναι 28 μήνες. (700 ημερομίσθια)
Επίσης τον 12ο/1975 και τον 1ο/1976 δούλεψα ως εκτιμητής ζημιών στον ΟΓΑ για 47 ημέρες.
Την 24.11.2010 κλεινω τα 64 χρόνια. Επίσης υπάρχει ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%
Ποιά είναι η γνώμη σας, να υποβάλλω παραίτηση μέχρι τέλους του χρόνου; Αν παραμείνω θίγομαι και σε τι :
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
11/08/2010 18:31
ειμαι 68 χρονων εχω 7 χρονια ικα 27 χρονια οαεε με σημφερει να παρω σηνταξη φετοσ η του χρονου συμφερει να εξαγορασω το στρατο????
naso
02/08/2010 18:05
Είμαι 60 ετών, Έγγαμη με δύο ενήλικα παιδιά. Διορίστηκα στο δημόσιο το Φεβρουάριο του 1979.Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη χωρίς να έχω απώλεια χρημάτων. Βασικός μισθός 1300 € (με πτυχίο ).
Γιάννης Αθήνα
02/08/2010 12:04
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από την 1/3/1979 συνεχόμενα μέχρι και σήμερα, με δώδεκα μήνες διακοπή για το στρατό. Είμαι γεννημένος 1/11/1961. Έχω δύο ενήλικα παιδιά, μπορώ να πάρω εξαγορά ανατροφής παιδιών? Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ?
ΚΑΡΑΣΙΜΟΣ ΖΗΣΗΣ
28/07/2010 11:09
Γεννήθηκα στις 30/09/1960. Διορίστηκα στο Δημόσιο (εκπαιδευτικός) στις 10/09/1993. Με τον διορισμό μου αναγνώρισα άμεσα 5 χρόνια και 10 μήνες από διδασκαλία στο ΤΕΙ στο οποίο δούλευα από το τον Σεπτέμβριο του 1986 ως ωρομίσθιος με ΙΚΑ. Παράλληλα στο διάστημα από Σεπτέμβριο 1986 μέχρι Σεπτέμβριο 1993 ασκούσα ελέυθερο επάγγελμα αυτοαπασχολούμενος και ασφαλιζόμενος στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) (υπάρχουν ένσημα 4 ετών και 10 μηνών). Σήμερα έχω ΜΚ 7 (παίρνω το ΜΚ 6 στις 8/11/2010 συμπληρώνοντας 23 χρόνια προυπηρεσίας), έχω 4 παιδιά (1 σπουδάζει και τρία ανήλικα) και υπέβαλα τον Μάιο του 2010 δικαιολογητικά για αναγνώριση στρατιωτικής θητείας 21 μηνών.
Ερωτήματα: α) Δεδομένου ότι γίνομαι ακριβώς 50 ετών στις 30/9/2010, με συμφέρει τώρα να υποβάλλω χαρτιά για σύνταξη, ώστε να εκμεταλλευτώ την ανηλικότητα των παιδιών μου; β) Αν όχι, θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2010 μαζί με τον στρατό; Τα ένσημα του ΤΕΒΕ παίζουν κανέναν ρόλο στην περίπτωσή μου; Πότε προβλέπεται κατόπιν να συνταξιοδοτηθώ και με τι προυποθέσεις;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
27/07/2010 10:33
Καλημέρα σας.Είμαι υπάλληλος Δήμου,κατηγορίας ΔΕ,γεννημένη 2-2-1956,έχω διοριστεί το 1977 και στις 10-8-2010 κλείνω 33 χρόνια υπηρεσίας.
Εχω το 1ο μισθολογικό κλιμάκιο και είμαι ΑΓΑΜΗ.
Πότε μπορών να συνταξιοδοτηθώ?


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ελισσαβετ Δακαναλη
27/07/2010 05:48
Ειμαι γεννημενη τοω Ιούνιο του 1954 και ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ απο 28-2-1975 χωρίς διακοπή . ποτε μπορώ να πάρω σύνταξη?Ευχαριστώ.
ΜΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
26/07/2010 17:52
Έχω γεννηθεί τον Ιούλιο του 1957.Το Μάρτιο του 2011 συμπληρώνω 11100 ένσημα στο ΙΚΑ εκ των οποίων τα 10500 είναι βαραία και ανθυγιεινά. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και αν μπορώ να εξαγοράσω τον στρατό.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
26/07/2010 16:35
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1971. Είμαι γεννημένος στις 20/01/57. Τον οκτώβρη του 2011 συμπληρώνω 37 χρονια συνεχούς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο ΙΚΑ με 11100 ένσημα. Μετά τα νέα μέτρα, τι ισχύει γι αυτή την περίπτωση; Το 2011 τον αύγουστο συμπληρώνω 40 ετη μαζί με τη στρατιωτική θητεία .Μπορεί να εξαγοραστεί; Η ηλικία μου σήμερα είναι 53 μισο.
ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
25/07/2010 16:26
Ημερομηνία γέννησης 17/7/1957.Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ σαν ιδιωτικός υπάλληλος άπό 1/9/1974 έως 29/11/1978.(1246 ημέρες ασφάλισης).Από 15/3/1984 έως 12/11/1985 εργάζομαι στο Δημόσιο σαν έκτακτος και από 13/11/1985 ,εως και σήμερα στο Δημόσιο σαν μόνιμος.Έχω υπηρετήσει 28 μήνες στο στρατό από 30/11/1978 έως 30/3/1981 τα οποία δεν έχω αναγνωρίσει.Από 1/5/1981 έως και 14/3/1984 ήμουν γραμμένος στον ΟΓΑ χωρίς να πληρώνω εισφορές.Μπορώ να εξαγοράσω τα χρόνια του ΟΓΑ?Πότε βγαίνω σε σύνταξη΄?Πόσο στοιχίζει η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας???
Darras Paraskeuas
24/07/2010 13:15
Είμαι 53 ετών κλεισμένα. Έχω από το 1973 ένσημα ΙΚΑ βαρέα δηλ. περίπου 10.300 ένσημα. Α) Αγοράζοντας του στρατού 200 μπορώ να βγώ στην σύνταξη με μειωμένη12%? Β) Θεμελιώνω δικαίωμα και δεν θίγομαι με τα νέα μέτρα οπότε και να βγώ στην σύνταξη δηλ. 2011-12 εως ότου πάω 55 ετών?
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 20/7/2010
20/07/2010 07:00
Ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ απο το 1977.Εχω 30 χρονια συνεχους εργασιας σε δημοτικη επειχιρηση υδρευσης-αποχετευσης με ενσημα βαρεα ανθυυγειυνα και ειμαι 53 ετων.Επισης εχω περασει και εμφραγμα του μυοκαρδιου το 2005 αλλα συνεχιζω και εργαζομαι ακομα.τι θα εισχησει με εμενα?Θα εισχηει το 10500 βαρεα ολα και 35ετεια και τα 58 χρονια οταν ερθει ο καιρος να παρω συνταξη?επισης με το θεμα του εμφραγματος που εχω τι μπορω να κανω σε σχεση με τη συνταξη μου,και εαν με συμφερει η αγορα του στρατου να φυγω νωριτερα.απαντηστε μου παρακαλω.Ευχαριστω πολυ.
Περπεριδου Σοφια
19/07/2010 15:48
Κύριοι, Είμαι δημόσιος υπάλληλος και συμπληρώνω 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας το Νοέμβριο του 2012. 60 ετών γίνομαι το έτος 2013. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και εφόσον μπορώ τι επιβαρύνσεις θα έχω;
ΦΛΑΜΠΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
17/07/2010 23:55
Ασφαλισμένος πριν το 1982
Τον Ιούνιο του 2011 κλείνω 25 έτη στο δημόσιο ως εκπαιδευτικός και θα έχω συνολική εργασία 32 έτη και ηλικία 57 ετών.
Τα νέα μέτρα θα με επηρεάσουν και πως;
ή μπορώ να συνταξιοδοτηθώ το 2011 με μειωμένη.
Στις 31-12-2010 δεν θα έχω 25 έτη στο Δημόσιο που απαιτούνται για να έχω μέχρι τότε κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Εργάστηκα
1. Το 1976 2 μήνες ΙΚΑ στην ΔΕΗ
2. Το 1981 ΙΚΑ 9 μήνες.
3. Από τον Νοέμβριο του 1982 έως τον Φεβρουάριο του 1991 ως έκτακτος καθηγητής στα ΤΕΙ (Αναγνωρισμένος χρόνος 6 έτη και 9 μήνες ).
4. Διορισμένος στις 5-9-1994 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι σήμερα
5. κλείνω ως εκπαιδευτικός 25 έτη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μαζί με τα στρατιωτικά και την εργασία μου στο ΤΕΙ ), τον Ιούνιο του 2011
6. Έχω επίσης άλλα 7 χρόνια στο ΤΕΒΕ-ΙΚΑ για τα οποία έχω ζήτηση όπως και για τα στρατιωτικά να τα εξαγοράσω.
7. Στις 6-9-2011 θα είμαι 57ετών με συνολικό χρόνο στο δημόσιο - ΤΕΒΕ και ΙΚΑ 32 έτη .ΜΕΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ
15/07/2010 11:16
Είμαι τρίτεκνη 43 ετών. Εργάζομαι απ'' το 1986 και έχω 5.120, όλα στο ΙΚΑ (στο ΤΕΒΕ έχω ένα χρόνο που δεν υπολογίζω στο σύνολο των ενσήμων) και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μήνες τις άδειας εγκυμοσύνης ούτε οι μήνες που ήμουν άνεργη επιδοτούμενη. Τους τελευταίου 10 μήνες είμαι άνεργη (εποχιακά εργαζόμενη). Μπορώ να βγώ σε σύνταξη ή να κατοχυρώσω σύνταξη;
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
14/07/2010 10:49
Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. 55 ετών τον Νοέμβριο 2010. Θα έχω τότε 10.500 ενσημα αλλά 7450 βαρέα. Τα 50 βαρέα ένσημα με οδηγούν στο 2011 και επιπλέον υποχρέωση παραμονής 9 μηνών με βάση τον νέο νόμο;
ΟΛΓΑ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΥ
13/07/2010 22:30
Είμαι γεννημένη στις 13-01-1957. Ο εργασιακός μου βίος άρχισε στις 10-05-1976. Όλα μου τα ένσημα είναι σε ένα ασφαλιστικό φορέα, το Ι.Κ.Α. Ήδη έχω κλείσει 34 χρόνια εργασίας. Με το νέο ασφαλιστικό, πότε μπορώ να βγώ σε σύνταξη?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ
13/07/2010 18:05
Αγαπητοί Κοι
Είμαι φανατικός αναγνώστης της εφημερίδας σας , μιας και οι απόψεις σας είναι απόλυτες ,ξεκάθαρες και εμπεριστατωμένες. Σαν εκπαιδευτικός , βρήκα πολύ ενδιφέροντα άρθρα για την παιδεία στη χώρα μας .
Παίρνοντας σαν αφορμή τη στήλη σας << Οι ειδικοί συμβουλεύουν>> και επειδή εδώ στο νησί μου ( Κάλυμνος ) η αυθαιρεσία αλλά και η ανοχή και εγκληματική συμπεριφορά των υπυθύνων της Πολεοδομίας έχει << χτυπήσει κόκκινο >> ,
θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις - αν είναι δυνατόν - :
1. Έχω οικόπεδο δικό μου και θέλω να κάνω μια απλή κατασκευή ( κλειστή ) για στέγαση του νέου μου αυτοκινήτου . Τι είδους άδεια πρέπει να ζητήσω ;
2. Γείτονας έχει καταπατήσει εδώ και χρόνια κοινόχρηστο χώρο και μάλιστα έχτισε ψησταριά , αποθήκη καθόλο το μήκος του τοίχου μου , αποθήκη μπροστά από το παράθυρο του σπιτιού μου στο πίσω μέρος !!! Τι πρέπει να κάνω ; Δικαιούμαι να ζητήσω να μου αφήσει << αέρα >> για το σπίτι μου ; Υπάρχει διάταξη γι''αυτό ;Τα κτίσματά του είναι άμεσα κατεδαφιστέα; Πρέπει να κινηθώ δικαστικά ; Σημειωτέον ότι ο Προϊστάμενος Πολεοδομίας κάνει τα << στραβά μάτια >> και υποκύπτει στα << γλειώδη μαρκαρίσματα >> του ανθρώπου αυτού . Να τονιστεί , ότι επικαλείται ότι η χούντα του τα έδωσε !!!!!!!!
Περιμένω αγωνιωδώς τις παρατηρήσεις σας . Για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί , ενημερώστε με .
Ένας αγανακτισμένος πολίτης
ANTONIS ALACHOUZOS
13/07/2010 17:48
Αγαπητοί Κοι
Στο τεύχος της Δευτέρας 12/7/2010 , στη στήλη << Οι ειδικοί συμβουλεύουν >> , στο κάτω μέρος υπάρχει πλαίσιο που λέει : ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ >>
θα ήθελα να ξέρω πού θα πρέπει να στείλω κάποιες απορίες μου .
Μετά Τιμής
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ
ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
13/07/2010 00:19
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1971. Είμαι γεννημένος στις 20/01/57. Τον οκτώβρη του 2011 συμπληρώνω 37 χρονια συνεχούς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο ΙΚΑ με 11100 ένσημα. Μετά τα νέα μέτρα, τι ισχύει γι αυτή την περίπτωση; Το 2011 τον αύγουστο συμπληρώνω 40 ετη μαζί με τη στρατιωτική θητεία .Μπορεί να εξαγοραστεί; Η ηλικία μου σήμερα είναι 53 μισο.
ΑΓΝΗ ΒΑΙΝΔΗΡΗ
12/07/2010 22:07
Κύριοι.
Ειμαι γεννημένη τον 2ο του 1952.Εργάζομαι από τον Σεπτέμβριο του 1970 ως τον Ιούλιο 1991 ασφαλισμένη στο ΙΚΑ,ήτοι 20 έτη και 10 μήνες,και από τον Αύγουστο του 1991
ως σήμερα είμαι ασφαλισμένη στον Ο.Α.Ε.Ε(πρώην Τ.Α.Ε),δηλαδή θα κλείσω 19 έτη τον Αύγουστο,σύνολο 39 έτη και 10 μήνες.Πότε μπορώ με τα νέα δεδομένα να συνταξιοδοτηθώ

Ευχαριστώ πολύ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑ
12/07/2010 12:14
Είμαι 52 ετών(3/4/58), δημοτική υπάληλος απο το 1987, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ,μαζί με 3 χρόνια ασφάλισης απο τον ιδιωτικό τομέα έχω 26 χρόνια συνολικά. Μητέρα ανηλίκου όταν ήμουν 50 ετών (ενηλικιώθηκε 12/1/2010) Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ εως το τέλος του 2010 με την σχετική μείωση ως μητέρα ανηλίκου παρά το ότι στο μεταξύ ενηλικιώθηκε; Επίσης μπορώ να συνεχίσω ως τα 55 για πλήρη και με ποιές συνέπειες;
ΚΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
12/07/2010 09:47
Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από την 1/8/1975. Είμαι μισθωτός και έχω γεννηθεί στις 21/3/1950. Πότε δικαιούμαι να βγω στη σύνταξη; Έπηρρεάζομαι από τον νέο ασφαλιστικό νόμο και σε τι; Εάν βγω σε μεταγενέστερο χρόνο (πχ 2012, 2013) θα ισχύσουν οι σημερινές συνθήκες ως προς το ύψος της σύνταξης κλπ;

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για τη βοήθειά σας.
ΚΑΡΑΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
11/07/2010 14:57
Γεννήθηκα την 9/7/1956.Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ απο τον Απρίλιο του1981.Είμαι μόνιμος Δημόσιος υπάλληλος απο τον Ιούλιο του 1983. Έχω ένα παιδί με αναπηρία 67%.Πότε παίρνω σύνταξη με εξαγορά χρόνου στρατού και σπουδών ή χωρίς εξαγορά καθώς και με την επίκληση της αναπηρίας του παιδιού μου ή και χωρίς αυτήν?
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΓΓΕΛΟΥ
09/07/2010 09:09
Ειμαι μητερα τριων ανηλικων και διοριστηκα στο δημοσιο τον Μαιο 1991. Ποτε μπορω να βγω στην συνταξη;
ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΖΟΥΛΟΜΙΤΑΚΗ
06/07/2010 22:34
Είμαι τρίτεκνη διορίσμένη στο δημόσιο από το 1986 εκ των οποίων τα 2 χρόνια είναι ΙΚΑ αναγνωρισμένα βαθμολογικά δεν τα έχω πληρώσει στο Γενικό λογιστήριο εργάζομαι δηλαδή 23 χρόνια δημόσιο -2 ΙΚΑ και έχω αναγνωρίσει αλλα 2 χρόνια της σχολής μου στο γενικό λογιστήριο και στα επικουρικά ταμεία΄ συνολικά 27 έτη 6ο κλιμάκιο ΤΕ κατηγορία..Το ερώτημα μου είναι ενώ ''εχω θεμελειώσει δικαίωμα έως το 2010 μπορώ να βγω το τέλος του 2013 με τις ίδιες προυποθέσεις ηλικιακά- τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχίουν σήμερα. Ποι''ος μου διαβεβαιώνει ''οτι δεν θα αλλαχθούν.
Δημητροπούλου Ακριβη
06/07/2010 18:08
είμαι παλιά ασφαλισμένη και έχω τέσσερα παιδιά τα δύο είναι ανήλικα και τα άλλα δύο έχουν ενηλικιωθεί. με το συζυγό μου έχουμε πάρει διαζύγιο. με δικαστική απόφαση ο τέως συζυγός μου πείρε την επιμέλεια του ενός ανήλικού τέκνου και την άλλη εγώ. δικαιούμαστε και οι δύο να συνταξιοδοτηθούμε με το νόμο που λέει ότι: Χήροι ή διαζευγμένη που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά κι έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των ανήλικων ή ανάπηρων (αναπηρία 50% και άνω) παιδιών, απαιτήται 20ετής πραγματική υπηρεσία (ασφάλιση) χωρίς όριο ηλικίας;
ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΦΝΗ
05/07/2010 15:38
Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα (26 χρονο σε τραπεζα μεχρι 2000) με ασφάλιση ΙΚΑ - γυναικα . Το ερώτημά μου είναι ποτε μπορώ να βγω σε σύνταξη , Θα έχω 9,900 ένσημα 31/12/2010 συν 491 αναγνοριζμενα απο Αγγλια και 1 χρονο επιδοτουμενη ΟΑΕΔ και θα είμαι 53,5 χρονών (γεν 1957). Τι ισχύει και με το νέο Ασφαλιστικό; ποτε θα παρω συνταξει, εστω και μειομενο.

Ευχαριστω.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑ
04/07/2010 15:58
Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Τον απρίλιο του 2011 θα έχω 10000 ένσημα και θα είμαι 57 χρονών, θα μπορώ να βγώ σε σύνταξη? Η μείωση του ποσού θα είναι μεγάλη? Ευχαριστώ!
ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΧΛΟΗ
01/07/2010 21:21
Είμαι εκπ/κός Δημοσίου γεννημένη το 1958, μητέρα 3 παιδιών. Διορίστηκα στο Δημόσιο στις 23/8/1996. Έχω προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα από το 1983. Συνολικά μέχρι τον Αύγουστο 2010, έχω: 14 χρόνια στο Δημόσιο και 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα . Συμφέρει να παραμείνω ένα ακόμα χρόνο στο Δημόσιο, δηλαδή να συμπληρώσω 15ετία στο Δημόσιο και 25ετία συνολικά (διαδοχική ασφάλιση) ή να συνταξιοδοτηθώ φέτος τον Αύγουστο; Εφάπαξ δικαιούμαι;
ΜΑΤΑΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
01/07/2010 09:00
Ειμαι 55 ετων,αρχιτεκτων-μηχανικος, ασφαλισμενη στο ΤΣΜΕΔΕ απο το 1982 και στο δημοσιο απο 15/01/1985 με τρια ενηλικα παιδια.Εαν παραμεινω στο δημοσιο εως οτου συμπληρωσω τα απαιτουμενα χρονια ασφαλισης στο ΤΣΜΕΔΕ (35 ετη εργασιας και 60 ετη οριο ηλικιας) κινδυνευω να χασω καποιο απο τα δικαιωματα μου; θα μειωθει η συνταξη μου;
ΦΛΕΣΣΑ ΕΛΕΝΗ
01/07/2010 08:52
Ειμαι 55 ετων πρωτη ασφαλιση στο ΙΚΑ το 1975 εως 1979 και απο το 1983 στο δημοσιο..ποτε συνταξιοδοτουμαι; Σας ευχαριστω.
ΑΓΑΠΗΤΙΔΗΣ ΑΓΑΠΙΟΣ
29/06/2010 12:36
Είμαι ασφαλισμένος 20 χρόνια στοΙΚΑ απο το Νοέμβριο του1987. Είμαι πατέρας με 3 ανήλικα παιδιά και θα ήθελα να μάθω ανμπορώ να πάρω πρόωρη σύνταξη.


Ρουβακη Ευαγγελια
28/06/2010 14:03
Εργάζομαι στο ΙΚΑ από το 1990 έχω είκοσι χρόνια υπηρεσίας και τρια τέκνα ηλικιας 7 ,8 και 13 ετων.Πότε θα πάρω σύνταξη ως τρίτεκνη με τα νέα ασφαλιστικά μέτρα?
Κ.Δεγαΐτα
27/06/2010 23:08
Είμαι μητέρα 46 ετών τριών τέκνων με 22 χρόνια στο Δημόσιο. Μπορώ να βγώ στη σύνταξη μετά τις 31/12/2010 χωρίς όριο ηλικίας; Παρακαλώ αναφέρατε και τα άρθρα του νέου ασφαλιστικού νόμου από τα οποία προκύπτει η απάντησή σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
27/06/2010 08:11
Κύριοι,
Θα ήθελα να υποβάλω και εγώ την ερωτήσή μου έάν έχω κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η υπαγομαι στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και ειδικότερα.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
- Εχω γεννηθεί 25/7/1958

-Από 21.1.79 έως 30.6.2000 είχα ασφάλιση ΙΚΑ (εργαζόμουν σε Ν .Π.Ι.Δ)

-Από 1-7-2000 μονιμοποιήθηκα στο Δημόσιο στο οποίο υπηρετώ μέχρι σήμερα ς μόνιμη Δ.Υ (Εμπίπτω στην κατηγορία συνταξιοδότησης 1983 - 1992 )

- Στις 25/7/2008 ήμουν 50 ετών και είχα ανήλικο παιδί (ημερ. γέννησης τέκνου 27.11.1993)

ΕΡΩΤΗΜΑ

Παρακαλώ θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν έχω κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή εμπίπτω στις διατάξεις του Νέου ασφαλιστικού.!

Σας ευχαριστώ.
Βενετια Σπηλιωτοπουλου
25/06/2010 14:10
Στις 15-6-2010 σας έστειλα μήνυμα,το οποίο ήταν το εξής; Είμαι 55 χρόνων.Έχω ένσημα ΙΚΑ 2.200, από εργασία στον ιδιωτικό τομέα προ 25ετιας.Έκτοτε δεν έχω εργασθεί.Είναι χαμένα για μένα αυτά τα ένσημα? Εάν μπορείτε,σας παρακαλώ, περιμένω μια απάντησή σας . Από κάποιο λάθος μάλλον ,στην δική μου ερώτηση ,έχετε βάλει το όνομα κάποιας άλλης Κυρίας και συγκεκριμένα Χαρά Λ. Δασκάλα, στο μήνυμα που σας έχω ξαναστείλει. Ευχαριστώ.
Μαστροδήμου Αναστασία
23/06/2010 23:55
είμαι 55 χρονών καθηγήτρια διορισμένη το 1979. κλείνω 31 χρόνια υπηρεσίας το σεπτέμβριο του 1910.
ερωτήσεις:
1. μπορώ να φύγω τώρα;
2. αν μπορώ να φύγω, τι με συμφέρει οικονομικά να μείνω ή να φύγω;(δεν με ενδιαφέρουν τα χρόνια)

Λάρισα 23/06/2010
ευχαριστώ.
Μ. Φ. ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ
23/06/2010 18:34
Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ . Γεννήθηκα στις 04/10/1952 . Συμπληρώνω 35ετία ή 10.500 ένσημα στισ 12/05/2012 και 60 χρονων στισ 04/10/2012. Μπορω να παρω την συνταξη μου με το παλιο/ισχυον συστημα?

Σ.ΠΑΛΟΥΜΗ
22/06/2010 14:24
γεννηθηκα 1/9/1957 εχω 8550 ενσημα 1510 μικτα τεαμ και7040 βαρεα ανθυγιεινα στα 50 ειχα ανηλικο παιδι με συμφερει να βγω με ανηλικο η μειωμενη με βαρεα ανθυγιεινα .ποτε θεμελιωνω συνταξη και τι ποσο θα παρω ειτεμε ανηλικο ,ειτε μειωμενη.οι αποδοχεσ μου ειναι τα τελευται 10ετη
2000/19000
2001/20700
2002/21000
2003/21500
2004/22500
2005/24600
2006/26700
2007/26700
2008/27300
2009/28700
2010/30500
Αγγέλου Κωνσταντίνα
22/06/2010 12:43
Είμαι γυνάκα 56 ετών, με τρία ενήλικα παιδιά. Ασφαλισμένη στο ικα την περίοδο 1981-1984, και ελεύθερη επαγγελματίας στον οαεε από το 1985 έως σήμερα. πότε δικαιούμαι σύνταξη.
Τσιώλη Κατερίνα
20/06/2010 18:58
Εργάζομαι στο ΙΚΑ από το 1989 έχω είκοσι χρόνια υπηρεσίας και δύο τέκνα, τώρα είμαι έγκυος στο τρίτο αλλά μέχρι τις 31/12/2010 που είναι η ημερομηνία θεμελίωσης για τις συντάξεις δεν θεωρούμε τρίτεκνη διότι γεννώ τον Απρίλιο. Πότε θα πάρω σύνταξη ως τρίτεκνη με τα νέα ασφαλιστικά μέτρα?
Κατερίνα
Παπακώστα Ελισάβετ
19/06/2010 19:11
Διορίστηκα στο Δημόσιο ως αναπληρώτρια στις 22/10/1982 έως 24/06/1983. Διορίστηκα ξανά ως αναπληρώτρια στις 19/09/1983. Διορίστηκα ως μόνιμη στις 5/12/1983. Είμαι δασκάλα, 49 ετών, είχα ανήλικο παιδί όταν συμπλήρωσα τα 25 έτη υπηρεσίας και έχω συμπληρώσει 27 έτη υπηρεσίας στις 21/01/2010. Με επηρεάζει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικο; Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ; Η πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε με καλύπτει ως προς το όριο ηλικίας και το τρόπο υπολογισμού της σύνταξης; Ευχαριστώ.
Ανέστης Κοκκινιδης
19/06/2010 00:36
Ειμαι καθηγητής μεσης εκπαίδευσης. Γεννήθηκα στις 2/10/1955. Διορίστικα στις 13/9/1980. Ενημερώστε με αν εχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξης και μπορώ να βγω στη σύνταξη το 2011 [ 31 χρόνια υπηρεσίας] με βασει το νόμο Πετραλιά.Ο υπολογισμος της σύνταξης θα γίνει με τον πιο πανω νόμο?
Χαρά Λ. Δασκάλα
15/06/2010 11:21
Είμαι δασκάλα διορισμένη το Σεπτεμβρη του 1982, ήμουν αναπληρώτρια για 20 μηνες προτου διοριστω. Είμαι γεννημενη το 1959 και εχω 4 παιδια, το τεταρτο ενηλικιώνεται το Νοεμβριο του 2011.Αυτή τη στιγμή έχω Μ.Κ.3 και θα πάρω το Μ.Κ. 2 στις 21/01/2012. Πότε με συμφέρει να αυνταξιοδοτηθώ; Με επηρεάζουν τα νεα μετρα; Και πόση συνταξη θα παρω;
Ευχαριστώ εκ των προτερων.
ΒΕΝΕΤΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
14/06/2010 23:21
Είμαι 55 χρόνων.Έχω ένσημα 2.200 από εργασία στον ιδιωτικό τομέα προ 25ετίας.Έκτοτε δεν έχω εργασθεί. Είναι χαμένα για μένα αυτά τα ένσημα? Σας ευχαριστώ.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΗ
14/06/2010 10:16
Ειμαι γεννημένη το 1970, ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ από το 1988 Εχω 3 παιδιά εκ των οποίων το μικρότερο είναι 6 μηνων. Με τα σημερινά δεδομένα πότε μπορώ μπορώ να πάρω σύνταξη?
ΚΟΥΚΟΥΜΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
10/06/2010 13:52
Είμαι 55,5 ετών και ασφαλισμένος από το 1975 με βαρέα ένσημα. Αγοράζοντας τα ένσημα της στρατιωτικής μου θητείας συγκεντρώνω 10.375 ένσημα έως τις 31/12/2010, δηλαδή μου λείπουν 125 ένσημα για συμπληρώσω 10.500.
Μπορώ να αγοράσω αυτά τα 125 ένσημα για να πάρω σύνταξη από 31/12/2010? Εάν όχι πως θα επηρεαστώ από τα νέα μέτρα?Πότε θα πάρω σύνταξη και ποιά μείωση θα έχει αυτή?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!!!!!

Χαλκίδα, 10/06/2010
ΑΤΖΕΛΑ
07/06/2010 22:25
Είμαι δασκάλα σε δημόσιο δημοτικό σχολείο.
Διορίστηκα στις 14/4/1981 ως νοσηλεύτρια και εργάστηκα μέχρι τις 30/8/1995. Από τις 30/8/1995 μέχρι σήμερα υπηρετώ σε δημόσιο δημοτικό σχολείο, σαν δασκάλα.
Γεννήθηκα το 1956. Είμαι παντρεμένη και είμαι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 25 και 26 ετών.
Σας παρακαλώ να μου πείτε, πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
Θα με επηρεάσουν τα νέα μέτρα;
Τι μου προτείνετε να κάνω;
ΣΑΡΑΦΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
07/06/2010 17:49
Είμαι συντ/χος του Δημοσίου.Μετά τη σύνταξη άνοιξα ατομ.επιχείρηση.Πληρωσα στο ΤΕΒΕ για 10 χρόνια. Δεν μου δίνουν αναλογική σύνταξη, δεν μου επιστρέφουν τα ποσά που πλήρωσα.Το νέο νομοσχέδιο θα μου δώσει λύση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
07/06/2010 17:14
Στις 14.9.2010 συμπληρώνω τα 63 μου χρόνια. Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1963. Στο τέλος του 2010 θα έχω 6,500 ένσημα χωρίς την 28μηνη θητεία μου. Ο μισθός μου ανέρχεται σήμερα στα 1020 Ευρώ. Τί θα με συμβουλεύατε να κάνω; Να καταθέσω τα χαρτιά μου στο τέλος του 2010 και ποιο θα είναι το ποσό της σύνταξής μου; Θίγομαι από τα νέα μέτρα; Σας ευχαριστώ πολύ
Καρράς Χάρης
05/06/2010 22:08
Είμαι στρατιωτικός(αντισυνταγματάρχης) με σύζυγο και τρία παιδιά και θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία την 16-3-2011(κλείνω 24έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα).Έχω αποφασίσει 16-3-2011να αιτηθώ αποστρατείας με σκοπό να εργασθώ ως ιδιώτης στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.Έχω διαβάσει το νέο ασφαλιστικό αλλά θα ήθελα να μου απαντήσετε:
1.Θα δικαιούμαι συντάξεως και πόσης?
2.Αν εργασθώ ως ιδιώτης θα πάρω τη σύνταξη αυτή ή και μειωμένη μετά τα 55?
3.Αν γίνω πολύτεκνος(ήδη έχω υιο 17 ετών, κόρη 13 ετών και κόρη 2,5ετών) θα πάρω σύνταξη άμεσα ακόμη και αν εργασθώ ως ιδιώτης ?
4.Σε περίπτωση ιδιωτικής απασχόλησης και επομένως αναστολής της σύνταξης, μπορώ να μεταφέρω τα συντάξιμα χρόνια του στρατού(περίπου 25)στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων?
ΑΘΗΝΑ
05/06/2010 11:44
Eιμαι 47 ετών, έγγαμος, μητέρα με τρία τέκνα, από τα οποία δύο είναι ανήλικα. Ημουν ασφαλισμένη ως δικηγορος στο Ταμείο Νομικών από 23/03/89 έως 9/10/96. Από 19/11/96 είμαι ασφαλισμένη στο Δημόσιο ως διοικητικός υπάλληλος του ΙΚΑ. Πειτε μου σας παρακαλώ αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ σήμερα, με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Σας ευχαριστώ
Ιωαννα 4/6/2010
04/06/2010 09:01
είμαι μητέρα με τρια παιδια,εκ των οποίων το ενα ανήλικο,έχω συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο και από 1/5/2010 εργάζομαι στο ιδιωτικό τομέα.συγκεκριμένα είμαι ασφαλισμένη τωρα στο ΙΚΑ.Τι θα ισχύσει τωρα με τη καταβολή της σύνταξης μου.
Τσανακας Ζησης
04/06/2010 08:50
Από το 1979 μέχρι το 1981(2 χρόνια) ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Από το 1981 μέχρι το 1983(2χρόνια) ήμουν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Από το 1983 μέχρι το 1985 ΔΕΝ ήμουν ασφαλισμένος πουθενά. Από το 1985 μέχρι σήμερα(25 χρόνια) είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) Είμαι γεννημένος το Φεβρουάριο του 1955 . Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με 35 έτη το 2015-16 περίπου και αν ναι τι σύνταξη θα πάρω ; Ευχαριστώ
ΚΑΡΑΛΗ ΜΑΡΙΑ
02/06/2010 17:36
Είμαι γεννηθείς 27/04/55 δηλ.55 ετών και έχω ένσημα από 11/10/77 μέχρι 31/12/09 έχω 6.736 . Από αυτά 1.178 είναι βαρέα. Συνεχίζω να εργάζομαι, κανονικά στον Ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 20χρόνια. Την τελευταία 5ετία έχω από 300 ένσημα / χρόνο επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ). Με συμφέρει να προχωρήσω σε κατάθεση δικαιολογητικών; ή μπορώ να συνεχίσω την εργασία μου και μέχρι πότε ώστε να μήν ζημιωθώ από τις τελευταίας εξελίξεις; Γνωρίζω ότι θα είναι μειωμένη λόγω απουσίας ανηλίκου.
Ροδοπούλου Παναγιώτα
01/06/2010 19:38
Παρακαλώ να μου απαντήσετε αν μπορώ να βγω στη σύνταξη το 2010 και με ποιες προϋποθέσεις ή αν όχι, πότε θεμελιώνω το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Τα στοιχεία μου είναι τα παρακάτω: Γεννήθηκα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν στις 20.2/1954, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, όπου και έζησα μέχρι το 1977. Ήρθα στην Ελλάδα στις 26/12/1977. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση εργάστηκα από το 1971 μέχρι 8/1977 για συνολικά 4 έτη και 8 μήνες ή συνολικά 1400 ένσημα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί στο ΙΚΑ το 1994. Τα χρόνια αυτά αναγνωρίστηκαν το 1995 μισθολογικά και στο Δημόσιο από το Υπουργείο Παιδείας. Στην Ελλάδα εργάστηκα για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα από το 1978 μέχρι το 1979 με ασφάλεια στο ΙΚΑ και με συνολικά 326 ένσημα. Το 1986-87 εργάστηκα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε δημόσιο Γυμνάσιο με ασφάλεια στο ΙΚΑ και με συνολικά 224 ένσημα. Από τις 22/9/1987 και μέχρι σήμερα είμαι μόνιμη δημόσια υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και εργάζομαι ως καθηγήτρια σε Γυμνάσιο. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων. 1/6/2010
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
01/06/2010 18:21
Είμαι 64 ετών και υπηρετώ ως καθηγητής Λυκείου από την 1η Ιουνίου του 1983.
Έχω αναγνωρίσει και εξαγοράσει στρατιωτική θητεία δύο ετών.
Έχω προϋπηρεσία στο ΤΕΒΕ από 1-8-1975 έως 31-3-1983(7 έτη και 8 μήνες) και έχω πληρώσει τη διαφορά στο Δημόσιο με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (οι κρατήσεις έγιναν από τον Οκτώβριο του 1987 έως και το Μάϊο του 1998)
Με αυτά τα δεδομένα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα:
1)Έχω δικαίωμα να υποβάλλω αίτηση συνταξιοδότησης;
2)Από ποιόν φορέα θα συνταξιοδοτηθώ και πώς;

Σας ευχαριστώ,
Ιωάννης Καραδήμας
Πάτρα

Μπληζιώτης Λεωνίδας
01/06/2010 12:15
Εχω γεννηθεί τόν 08/1953 σήμερα εχω 10400 ενσημα .επίσης παράλληλα εχω και OAEE 15 χρόνια . Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη από το ΙΚΑ αφού στό τέλος τού 2010 θα εχω 10500 και τί ποσό δεδομένου οτι ειμαι με μισθό πάνω από 2500€ μηνιαίως και κλείνω τα 58 τόν 08/2011. Πότε μπορώ να πάρω δεύτερη σύνταξη από τόν ΟΑΕΕ και σε ποιά ηλικία..
ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
31/05/2010 08:51
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Είμαι άνδρας ηλικίας 56 ετών(γεννήθηκα την 30/4/1955) και ασφαλίστηκα το πρώτον στο Ι.Κ.Α την 01/12/1975. 1. Έχω ένσημα στο Ι.Κ.Α για 1 χρόνο & 1 μήνα. 2. Διορίστηκα στον ΟΛΠ(όταν ήταν στο Δημόσιο Τομέα ως Ν.Π.Δ.Δ) την 30/12/1983 & εργάστηκα εκεί για 9 χρόνια & 9 μήνες. Από το 1999 οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. 3. Από την 15/10/1993 εργάζομαι σε Υπουργείο & την 31/12/2010 θα έχω στο Δημόσιο 17 χρόνια & 3 μήνες. 4. Δεν έχω αναγνωρίσει το χρόνο στο ΙΚΑ & 1 έτος του Στρατού. Πότε θα πάρω σύνταξη; Τα χρόνια στο ΟΛΠ θα υπολογιστούν με την διαδοχή ασφάλιση; Με συμφέρει να αναγνωρίσω τα χρόνια στο ΙΚΑ & στον Στρατό. Σας ευχαριστώ.
Ράνια
31/05/2010 01:37
Είμαι 46 χρονών και έχω τρία παιδιά. Εργάστηκα από το Μάρτιο του 1987 σε Ν.Π.Ι.Δ. (Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας) με ασφάλεια ΙΚΑ για 3 έτη και 9 μήνες. Τον Ιανουάριο του 1992 προσλήφθηκα σε Ν.Π.Δ.Δ. και ήμουν ασφαλισμένη στο Ειδικό Καθεστώς του ΙΚΑ. Το 1999 μετατάχθηκα σε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζοντας το ίδιο ασφαλιστκό καθεστώς. Μπορώ να αναγνωρίσω ως προϋπηρεσία το χρόνο εργασίας μου στον ΕΟΠ; Μπορώ να πάρω σύνταξη κι αν ναι με συμφέρει να φύγω άμεσα ή μπορώ να μείνω λίγα χρόνια ακόμη, χωρίς να χάσω το δικαίωμα συνταξιοδότησης; Σας ευχαριστώ!
ΤΖΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
31/05/2010 01:00
Εργαζομαι στο δημοσιο απο τις 12-7-1983.Εχω ομως και μια αρχικη προσληψη παλι στην ιδια υπηρεσια [υπουργειο εθνικης αμυνας]απο τιην 1-10 1974 σαν μαθητευομενος εως τις 21 -6-1979. Η υπηρεσια μου εχει αναγνωρισει το χρονικο διαστημα απο τις 8-12-1975 ημερομηνια που εκλεισα τα 15 δηλαδη 3χρονια και 7 μηνες.Εχω αναγνωρισει απο τον ιδιωτικο τομεα 15 μηνες και αλλους 13 απο στρ θητεια εχω δηλαδη αναγνωρισμενη προυπηρεσια 5ετη και 11 μηνες.Τον αυγουστο του 2012 συμπληρωνω 35ετια και θα ειμαι 52 ετων αλλαζει κατι με μενα ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω,και εαν οι 14 μηνες κατω των 15 ειναι χαμενοι συνταξιοδοτικα
Κώστας
30/05/2010 22:40
Γεννήθηκα στις 22/01/1962 και είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με βαρέα ένσημα σύνολο 8000.Παρακαλώ σε ποια ηλικία μπορώ να πάρω σύνταξη?Ενημερώστε με σας παρακαλώ γιατι με το παλιό καθεστώς μπορούσα να βγώ σε σύνταξη στα 55. Ευχαριστώ.
ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
30/05/2010 22:03
Συμπλήρωση στο από 30/5/2010 ώρα 19:11 ιστορικό μου: Στον ΟΛΠ διορίστηκα την 30/12/1983.
Sofia Maroula
30/05/2010 21:27
Tον Σεπτ. 2012 συμπληρωνω 35 χρονια ασφαλισης στο ΤΣΑΥ και θα ειμαι 58 ετων.Αλλαζει το δικαιωμα συνταξιοδοτησης μου με τον νεο νομο?
Δημήτρης Κορίνθιος
30/05/2010 21:21
Και ενώ είναι βέβαιο πως θα τους φυγαδεύσουν νύχτα… ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους χειρισμούς του στο Ασφαλιστικό και τις καθημερινές παραστάσεις που δίνει στα ΜΜΕ… δείχνει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα…
Έχει καλλιτεχνική φλέβα…
Εξελίσσεται σε μέγα Θεατρίνο και μέγα Θεατράνθρωπο…
Ανδρέα μετά την Πολιτική… το Εθνικό Θέατρο σε περιμένει… θα γίνεις ο Εθνικός Διασκεδαστής μας…
ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
30/05/2010 19:11
Είμαι άνδρας ηλικίας 56 ετών(γεννήθηκα την 30/4/1955) και πρωτοασφαλίστηκα στο Ι.Κ.Α την 01/12/1975. -Έχω ένσημα στο Ι.Κ.Α για 1 χρόνο & 1 μήνα. -Εργάτηκα στον Ο.Λ.Π για 9 χρόνια & 9 μήνες, όταν ήταν στο Δημόσιο Τομέα ως Ν.Π.Δ.Δ. Από το 1999 οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ ασφαλίζονται στο ΙΚΑ -Την 31/12/2010 θα έχω στο Δημόσιο 17 χρόνια & 3 μήνες. -Δεν έχω αναγνωρίσει το χρόνο στο ΙΚΑ & 1 έτος του Στρατού. Πότε θα πάρω σύνταξη; Τα χρόνια στο ΟΛΠ θα υπολογιστούν με την διαδοχή ασφάλιση; Με συμφέρει να αναγνωρίσω τα χρόνια στο ΙΚΑ & στον Στρατό. Σας ευχαριστώ.
ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑ
30/05/2010 17:23
Γεννηθηκα το 1947. Εργασθηκα απο το 1965 μεχρι το 1974. παντρευθηκα και απεκτησα δυο αγορια τα οποια σημερα ειναι λαμπροι επιστημονες στα καλιτερα πανεπιστημια του Λονδινου.Εκτοτε σταματισα να εργαζομαι εχω περιπου 2.500 ενσημα ΙΚΑ. Μπορειτε να μου πειτε αν εχω δικαιωμα συνταξιοδοτησης. Και αν οχι τι πρεπει να κανω για να εχω.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΑΠΠΑΣ ΤΑΣΟΣ
30/05/2010 10:52
ειμαι ασφαλισμενος στο ικα απο το το 1979 και συνεχιζω να δουλευω πρωτα ο θεος,γεννηθηκα το 1960 με το νεο ασφαλιστικο εχω θεμελιωση δικαιωμα? ποτε μπορω να βγω στη συνταξη? και σε ποια ηλικια? ευχαριστω
Μαρία Κατσέλη
30/05/2010 10:07
Εχω 1 χρόνο και 6 μήνες ΙΚΑ και δημόσιο από το 1989. Τα 20 χρόνια τα κλείνω μέ πραγματική υπηρεσία στο δημόσιο ή υπολογίζεται και το ΙΚΑ για 20 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Με συμφέρει να κάτσω ως το 2012 ή να φύγω άμεσα; Ευχαριστώ
ΚΑΡΕΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
30/05/2010 03:16
είμαι νοσηλεύτρια τριετούς φοιτήσεως - τει και διορίστιηκα στο δημόσιο στις 17 ιουλίου 1991
έχω τρια ανήλικα παιδιά και είμαι 41 ετών
συμπληρώνω 20ετία το 2011
ερώτηση
μπορώ να αναγνωρίσω την 6μηνη πρακτική άσκηση των τει που έκανα στο ίδιο νοσοκομείο όπου και διορίστηκα στη συνέχεια
αν όχι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής ή θα πάρω σύνταξη με όριο ηλικίας 60 ετών
ευχαριστώ
ΚΟΜΙΝΗ ΣΟΦΙΑ
30/05/2010 00:13
Γεννήθηκα στις 28 - 11- 1950. Ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στις 23 - 6- 1969 στη Γερμανία, όπου και εργάστηκα για 109 μήνες. Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα και μέχρι το έτος 1992 έκανα 1596 ημερομίσθια σε διάφορες δουλιές ασφαλισμένη στο Ι.Κ.Α. Από τις 10 -10 - 1995 μέχρι 30 - 10 -2002 εργάστηκα συνεχώς στον ΕΟΤ, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ ( δηλαδή σύνολο ημερομισθίων στην Ελλάδα στο ΙΚΑ 3789). Από 1 - 11- 2002 μετατάχτηκα στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, όπου εργάζομαι μέχρι σήμερα, έχοντας τώρα ασφάλιση δημοσίου. Έχω μπερδευτεί! Μήπως μπορείτε να μου πείτε πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη και με ποιες προϋποθέσεις; Σας ευχαριστώ.
Θεανώ Κουκά
29/05/2010 23:37
Είμαι μηχανικός, συνταξιούχος δημοσίου, και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας μόνο για την κύρια σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά έως τα 65. Τώρα τον Ιούνιο κλείνω τα 60 και με την κείμενη νομοθεσία μπορώ να πάρω σύνταξη μειωμένη κατά 6% για κάθε χρόνο που μου λείπει έως τα 65, δηλ. για πέντε χρόνια μείωση 30%. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πώς επηρεάζομαι; Μήπως πρέπει να κάνω παύσω επαγγέλματος τώρα για να πάρω τη μειωμένη σύνταξη που από ότι ξέρω δικαιούμαι; Σημειώνω ότι το Μάρτιο του 2010 συμπλήρωσα 30 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ. Δηλ. με την κείμενη νομοθεσία θα πάρω σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ 900Χ30/35Χ70%= 540 Ευρώ. Στο ΤΣΜΕΔΕ γράφτηκα το 1973, αλλά τα χρόνια 1973-1980 τα αναγνώρισα στο δημόσιο, οπότε στο ΤΣΜΕΔΕ έχω αφήσει τις εισφορές από το Μάρτιο του 1980 έως σήμερα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
29/05/2010 21:54
Εργάζομε στο δημόσιο από 26-2-86 και έχω γενηθεί 25-12-61 ,έχω ανήλικο παιδί που έχει γενηθεί στις 5-8-93 .
Παρακαλώ τι ισχύει για μένα στο συνταξιοδοτικό ,γιατί μέχρι σήμερα ήξερα ότι το 2011 είχα δικαίωμα συνταξιοδότησης.
ευχαριστώ.
Μαίρη
29/05/2010 21:40
Η κόρη μου είναι ανεργη από το 2008. Τον οκτώβριο του 2008 της αγοράσαμε ενα διαμέρισμα 53 τ.μ. Εκανε δήλωση το 2009 και τώρα {2010}μόνο για την ιδιοκατοίκηση, αφου δεν υπήρχε τεκμήριο ουτε πόθεν έσχες ουτε διαβίωσης. Για τον επόμενο χρόνο τί γίνεται, που θα ισχύει το τεκμήριο και το παιδί είναι ακόμα άνεργο? Την συντηρούμε εμείς. Μήπως πρέπει να της κάνουμε δωρεά? Είναι γραμμένη στον οαεδ, αλλά δεν παίρνει επίδομα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΝΙΤΗΣ
29/05/2010 20:01
Καλησπέρα σας Είμαι ιδιωτικος υπάλληλος ,στις 14 Αυγούστου 2010 κλείνω τα 58 έτη,συμπληρώνω 10500 ένσημα με την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας τον Απριλιο του 2011. Ενημερώστε με σας παρακαλώ αν αλλάζει κάτι για μένα και αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ τον ΑΠΡ 2011. Όλα τα ενσημα μου είναι στο ΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Κων/νος Σπανάκης
29/05/2010 17:53
Εργάζομαι στην Εθνική Τράπεζα απο 17/3/1980. Γεννήθηκα το 1960 και μέχρι τώρα έφευγα με 35ετία, δηλ. το 2015 στα 55 μου χρόνια με πλήρη σύνταξη. Αλλάζει κάτι για μένα;
ΛΟΥΛΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
29/05/2010 14:36
Εχω γεννηθεί στις 17/11/1962 και έχω συνολικά 26 έτη στο ΙΚΑ.Ετος εναρξης εργασίας 1982. Ειμαι μητέρα 2 τέκνων (το δεύτερο ειναι γεννημένο το 1998).Παρακαλώ άν μπορείτε να με ενημερώσετε για άν και πότε μπορώ τελικά να λάβω συνταξη από το ΙΚΑ, ως μητέρα ανηλίκου τέκνου. Ευχαριστώ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
29/05/2010 13:39
Είμαι άνδρας ιδ.υπάλληλος 55 ετ 6 μην.Στις 31/12/10 θα έχω 10.425 ένσημα,όλα βαρέα ανθυγ.Έχω εξαγοράσει στρ.θητεία. 1.Μπορώ τον 12/10 να βγώ σε σύνταξη και με τι επιπτώσεις;Τα 75 ενσ που λείπουν; 2.Μπορώ να βγώ σε σύνταξη κανονικά τον 04/11 γνωρίζοντας οτι θα έχω λιγότερη σύνταξη;Με πιάνουν τα νέα μέτρα περί ηλικιών; Ευχαριστώ
ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
29/05/2010 13:38
ειμαι πυροσβεστης με 28χρονια πραγματικης υπηρεσιας 1χρονο στρατο αναγνωρισμενο συνολο 29 ετη
εχω θεμελιωση δικαιομα συνταξις , και περιμενο μεχρι τον αυγουστο να υποβαλω παρετηση
θυγομε απο τα καινουργεια μετρα
σας ευχαριστω εκ των προτερων