Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσονται οι πλημμύρες στον Έβρο, καθώς δεν προβλέπεται εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την υπερχείλιση όλων των ποταμών του νομού, νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας: έως αργά χθες το βράδυ είχαν πλημμυρίσει πάνω από 150.000 στρέμματα με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.


Την ίδια ώρα χωριά είχαν εκκενωθεί ή οι κάτοικοί τους βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Oεφιάλτης της πλημμύρας επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο στον Έβρο, αφού είτε δεν υπάρχουν καν αναχώματα για να συγκρατήσουν τη δύναμη των νερών στη Βουλγαρία και την Τουρκία είτε τα φράγματα είναι αδύναμα να τα συγκρατήσουν. Ήδη, πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι οι ζημιές φέτος θα ξεπεράσουν ακόμη κι εκείνες του 2005, όταν είχαν πλημμυρίσει πάνω από 200.000 στρέμματα και είχαν αποτιμηθεί περίπου στα 76 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές κυρίως στη Βουλγαρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα προσκρούουν στο κόστος, αφού απαιτείται τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ για να γίνουν αναχώματα και να ενισχυθούν τα υφιστάμενα φράγματα, κόστος που η γειτονική χώρα δεν μπορεί να αναλάβει. Σε ναρκοθετημένη περιοχή

Ο Νομός Έβρου έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, εκκενώθηκε ο οικισμός Πόρος του Δήμου Φερών, ενώ μερικώς είχαν εκκενωθεί και τα Λάβαρα. Στη Νέα Βύσσα είχε σπάσει ανάχωμα με άμεσο κίνδυνο για τον οικισμό, ενώ πλημμυρισμένα ήταν τα πάντα γύρω από το Πραγγί και τα Λαγυνά. Στο συγκεκριμένο χωριό, μάλιστα, τα νερά είχαν περάσει και μέσα σε ναρκοθετημένη περιοχή, γεγονός που δημιουργεί τον επιπλέον κίνδυνο της μετατόπισης ναρκών.

«Ο Έβρος αντέχει το πολύ 1.300-1.500 κυβικά το δευτερόλεπτο. Τις προηγούμενες μέρες κράτησαν οι Βούλγαροι στα φράγματα όσο μπορούσαν. Πλέον μας ειδοποίησαν ότι δεν αντέχουν άλλο. Στο τριεθνές όπου συναντώνται ο Έβρος, ο Άρδας και ο Τούντζας η κατάσταση είναι εφιαλτική. Τώρα κατεβάζει νερά και ο Ερυθροπόταμος με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση απειλή και για το Διδυμότειχο», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Ζαμπουνίδης. Από το απόγευμα πάντως, είχαν κλείσει οι δύο από τις τρεις εισόδους του Διδυμοτείχου, αφού οι δρόμοι στη δυτική πλευρά της πόλης και στο Ελληνοχώρι είχαν κατακλυστεί από νερά.

Έλειωσαν απότομα τα χιόνια

Όλες τις προηγούμενες μέρες έβρεχε καταρρακτωδώς τόσο στον Έβρο όσο και στη Νότια Βουλγαρία. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λειώσουν απότομα τα χιόνια και να γεμίσουν τα φράγματα. Τέτοιο πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής.

Νωρίς το μεσημέρι χθες η Νομαρχία Έβρου κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς και επισκέπτες στο Δέλτα του Έβρου να το εγκαταλείψουν, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. «Είμαστε στα όρια του κόκκινου, γρήγορη ανακούφιση δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών (και πρώην νομάρχης Έβρου) Γιώργος Ντόλιος από την Ορεστιάδα και δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης πρόσθεσε: «Πρώτη μας μέριμνα είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ

Έχουν ήδη πλημμυρίσει πάνω από 150.000

στρέμματα με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ενώ εκκενώθηκαν και χωριά