Τι έδειξαν για την Ελλάδα τα στοιχεία από το τμήμα της στατιστικής υπηρεσίας του

«Η Γερμανία φταίει για την κρίση στην Ελλάδα»

Μιλάει ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΗΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2010 07:00 |
 «Η Γερμανία φταίει για την κρίση στην Ελλάδα»

Την ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση της Ελλάδας υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη UΝCΤΑD που εδρεύει στη Γενεύη.

Για τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Φλάσμπεκ ζήτησε από το τμήμα της στατιστικής υπηρεσίας του τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η εικόνα που δίνουν μιλά από μόνη της: το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί «με μία απίστευτη ταχύτητα σε ένα απίστευτο επίπεδο». Το 2008 έφτασε στο 19% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που «υπό κανονικές συνθήκες παλαιότερα λέγαμε ότι η χώρα- αν δεν έχει χρεοκοπήσει- έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση. Είναι μεγέθη που έχουν οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να καταφύγει στο εργαλείο της υποτίμησης». Βεβαίως, λέει ο Φλάσμπεκ, για να φτάσει μία χώρα σε τέτοιο σημείο υπάρχουν και δημοσιονομικά προβλήματα. Όμως την ώρα που η Ελλάδα συσσώρευε ένα υπέρογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η Γερμανία αποκτούσε ένα υπέρογκο πλεόνασμα. Αυτό «ερμηνεύει μέχρις ενός σημείου και το δημοσιονομικό έλλειμμα», λέει ο Φλάσμπεκ, διότι «το ένα έλλειμμα πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με το άλλο», ως δίδυμο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα, είναι «γενικότερο πρόβλημα για χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ακόμα και Γαλλία». Και το πρόβλημα αυτό, κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο της UΝCΤΑD, έχει μία αιτία: «Την έντονη συμπίεση (ντάμπινγκ) των μισθών που ακολούθησε η Γερμανία στο πλαίσιο της ευρωζώνης».

«Θα διαλύσει την ΟΝΕ». Η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει το ντάμπινγκ στους μισθούς, γιατί «θα διαλύσει την ΟΝΕ», λέει ο Φλάσμπεκ. Σχετικό άρθρο του δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Τimes Deutschland» (11.12.09) και ήταν εξαίρεση στην αρνητική κάλυψη από τον γερμανικό Τύπο. Τώρα, η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit» στο τελευταίο της πρωτοσέλιδο που κοσμεί τη σημαία της Ελλάδας με τη σφραγίδα «πτώχευση», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «ντόμινο για τον δρόμο της χρεοκοπίας που πήραν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία δεν άρχισε από τις εκθέσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch στο Λονδίνο, αλλά από τους μισθούς των επιχειρήσεων στη Γερμανία». Ο Χ. Φλάσμπεκ τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό «η Γερμανία απέσπασε τεράστια πλεονεκτήματα μέσα στην ευρωζώνη έναντι κυρίως των χωρών του Νότου και κυρίως έναντι της Ελλάδας».

Θα έπρεπε και η Γερμανία να ακολουθήσει τον γενικό κανόνα στην εξέλιξη των μισθών, στον οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ, και περιλαμβάνεται και στη Συνθήκη του Μάαστριχ: 2% πληθωρισμός συν το εθνικό ποσοστό αύξησης της παραγωγικότητας. Ο κανόνας αυτός «αγνοήθηκε πλήρως από τη Γερμανία».

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό «Stern». Η έρευνα δείχνει ότι στα μισά από τα 100 συνήθη επαγγέλματα στη Γερμανία, οι μισθοί είναι χαμηλότεροι απ΄ ό,τι το 1990, αν υπολογιστεί και το ποσοστό πληθωρισμού μέχρι σήμερα («Stern» 2/2010).

«Άμεση λύση το ευρωομόλογο». Η άμεση συνταγή για την Ελλάδα είναι η έκδοση ευρωομόλογου, διότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ. «Αγνοήστε τους οίκους αξιολόγησης», διότι «είναι αστείο» να δέχεται η Ευρώπη να της υπαγορεύουν τι επιτόκια θα πληρώσει η Ελλάδα. Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ απέρριψε τη λύση ως «ακριβή για τη Γερμανία». «Λάθος», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ, διότι το ευρωομόλογο θα έχει σίγουρα το ίδιο επιτόκιο με τα γερμανικά ομόλογα. Αντιστρέφει δε το επιχείρημα ότι «θα πληρώσουν οι Γερμανοί τα σπασμένα για τους σπάταλους Έλληνες», τονίζοντας ότι «όσο δεν επιτρέπεται να ζει μια χώρα πάνω από τις δυνατότητές της άλλο τόσο δεν επιτρέπεται να ζει και κάτω από τις δυνατότητές της, όταν έχεις ένα κοινό νόμισμα». Και η Γερμανία αυτό ακριβώς έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια.


«Παραβίασε τη νόρμα που επέβαλε η ΟΝΕ»

Σε έκθεση για την πορεία της ΟΝΕ που δημοσίευσε η FΑΖ, οι οικονομολόγοι της Commerzbank διαπιστώνουν ότι «τα βαθύτερα αίτια των εντάσεων» που καταγράφονται στην Ευρωζώνη και «απειλούν τη συνοχή της» βρίσκονται στις «αποκλίνουσες πορείες» που έχει η ανταγωνιστικότητα των χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα (FΑΖ, 8/1/10). «Συμφωνώ», λέει στα «ΝΕΑ» ο Χ. Φλάσμπεκ, τονίζει όμως ότι «για την ανταγωνιστικότητα στον χώρο της Ευρωζώνης το καθοριστικό μέγεθος είναι το μισθολογικό κόστος μονάδας». Το ποσοστό πληθωρισμού που επιτρέπει η ΕΚΤ είναι λίγο κάτω από 2%. Αν συνυπολογιστεί αυτό στο μισθολογικό κόστος μονάδας, ο μέσος όρος αύξησής του στα χρόνια λειτουργίας της ΟΝΕ είναι περίπου στο 21%. Στην Ελλάδα η πραγματική αύξηση ήταν 26%. Στη Γερμανία μόλις 8% και στην ΟΝΕ χωρίς τη Γερμανία 27%.


«Να τεθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.»

O Γερμανός οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ (φωτό), 59 ετών, είναι διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίηση και Στρατηγικές Ανάπτυξης στη Διαρκή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UΝCΤΑD). Στο διάστημα Οκτωβρίου 1998- Απριλίου 1999 χρημάτισε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Όσκαρ Λαφοντέν στην κυβέρνηση Σρέντερ. Υποστηρίζει πως ενώ φταίει η Γερμανία, έγινε η Ελλάδα «ο καρπαζοεισπράκτορας» στην Ευρώπη και απορεί γιατί δεν τίθεται η διάσταση αυτή από την ελληνική πλευρά στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Όσο δε για την κριτική των Άγγλων, όπως λέει, «είναι γνωστό ότι βλέπουν χαιρέκακα κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο ευρώ και την ευρωζώνη».


«Να αποδεχθούν ότι είναι μέρος του προβλήματος»

«Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι μέρος του προβλήματος» έγραψε χθες σε άρθρο του στους «Financial Τimes» ο Σάιμον Τίλφορντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Όπως εξηγεί, «το πλεόνασμα μιας χώρας σημαίνει ότι κάποια άλλη αντιμετωπίζει πρόβλημα».

Η Ελλάδα όπως και οι άλλες αδύναμες χώρες, σημειώνει ο κ. Τίλφορντ, δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επιτύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να εξισορροπήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως μη αξιόπιστες τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε και άλλων, ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες πρέπει να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους και σημειώνει ότι αν η ευρωζώνη αποτύχει να βοηθήσει την Ελλάδα, αυτή θα οδηγηθεί σε πτώχευση και η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

60
Dimitris T
01/02/2010 14:50
Σχετικά με τους Ολυμπιακούς, κάποιοι που είχαν αντιταχθεί κατηγορήθηκαν για ''αντεθνική δράση". Για να θυμόμαστε που και πού πόσο επιπόλαια οι σε πλήρη ετοιμότητα εθναμύντορες εκτοξεύουν αυτόν τον όρο.
TWRA SAS FTENE OI GERMANOI
18/01/2010 08:03
PSAXNUME NA FORTWSUME TEIS VLAKEIES MAS SE ALLUS
AS GINUME KRATOS EPITELUS
.Σ.Σ.
17/01/2010 23:24
Για το χ''αλι της οικονμ''ιας είναι υπ''υθυνοιε''ιναι οι κυβερν''ησεις που δέχτηκαν η κ Αγγελοπούλου να κάνει του Ολυμπιακο''υς Τώρα να πληρ''ωση αυτ''η τις σπατάλες και ''οχι ο Ελληνικ''ος λα''οςο Ελληνικ''ος λαός
MARIA H KORINTHIA
17/01/2010 22:38
AAAA!!! POLLA TA LETE OXI MAS PEIRATE TIS EKLOGES
ME TA PARAMYTHIA ENANTIA STON FTAIXTH KOSTAKH
KAI TORA FTAIEI H GERMANIA .{ THS KONTHS.... KALTSAS???? OI TRIXES FTAIGANEI}PLAKA EXETE LOIPON
Βασίλης
17/01/2010 22:02
Γνωστά και αυτά και τα κίνητρα της Γερμανίας για την εν λόγω πολιτική (και όχι μόνο) που δεν αναφέρονται. Η ανυπαρξία εθνικής βιομηχανικής πολιτικής είναι εγκληματική και στηρίζεται στα εύκολα λόγια των ξένων, τους ητοπαθείς και ξενομαθείς οικονομολόγους και πολιτικούς και την έλλειψη στα κότσια...
Μέχρι στιγμής έπρεπε να είχε κλείσει η Βόνταφον με όποιο τίμημα στον προυπολογισμό (τότε), να είχε ξεδιαλύνει η υπόθεση Ζίμενς με γερά πρόστιμα, να είχαμε βελτιώσει τις σχέσεις μας με την Ιταλική και Γαλλική βιομηχανία και την Κίνα, να είχαμε διαμορφώσει ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πάνω απο όλα όμως να δείχνουμε σοβαροί και ότι και να κάνουμε και να εξαγγέλουμε να το στηρίζουμε απο μελέτες έστω και ατελείς.

''μη μου τους κύκλους τάρεττε''
Μιχάλης.
17/01/2010 21:43
Όπως έγραψα, η μάχη της Ελλάδας και του Ευρώ, τώρα αρχίζει και θα συμφωνήσω με τον Γάλλο αξιωματούχο ότι στο τέλος θα δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελλάδα!!!! Σωστά τα λέει ο Γερμανός Οικονομολόγος για τις ευθύνες της Γερμανίας, αλλά και η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο συμμάζεμα. Η Ελλάδα χρειάζεται διορθωτικές αλλαγές και σύγχρονο σύστημα διοίκησης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα του Ευρώ. Ή θα κάνεις υποτίμηση νομίσματος ή θα κάνεις υποτίμηση σε μισθούς. Κάτι μου λέει ότι ο Παπακωνσταντίνου δε θα έχει τόση μεγάλη πίεση. Η πραγματική ενοποίηση θέλει χρόνο για να γίνει. Όσο αφορά το αν η Ελλάδα θα βγει έξω από το Ευρώ, δε τίθεται θέμα. Είναι χαρτί που κερδίζει, αν θέλεις να κάνεις Black Jack! Αν οι Βρυξέλες λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι Ευρωπαϊκό, θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματική ενοποίηση. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν βοήθεια, αρκεί να έχουν χρόνο να ακούσουν ή να διαβάσουν και να κινηθούν. Ο ΙΑΝ Κερσοου έβγαλε ένα βιβλίο, μοιραίες αποφάσεις στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ελπίζω οι Γερμανοί του 2010, να μην είναι τόσο μοιραίοι. Ψυχραιμία για να μη σας τρώνε τα λεφτά τζάμπα. Σωστός ο Γερμανός Οικονομολόγος με τους Οίκους αξιολόγησης. Δε μπορούν να λένε στην ΕΕ με τι επιτόκια θα δανείζεται η Ελλάδα. Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδος είναι δομικό όπως και το πρόβλημα του Ευρώ. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα κράτος ή ένα κοινό νόμισμα;
chris (από Παλλήνη)
17/01/2010 21:29
Φίλοι, όπως πολλοί έτσι και εγώ έχω συγγενείς στην Ευρώπη. Η εικόνα που μου μεταφέρουν και μιλάμε, ότι αφορά απλό κόσμο, μεροκαματιάρηδες, άντε, στην καλλύτερη και κανένα στέλεχος... είναι ότι και εκεί τα πράγματα σκούρα είναι... Στη Γερμανία, έχω θείο στο Αμβούργο και μου περιγράφει την αναδουλειά με τα μελανώτερα χρώματα. Όσο για τους νέους, μου λέει ότι και εκεί, ναι και εκεί, δουλεύουν στη "μαύρη" καθώς τα μεροκάματα (τα επίσημα) δεν σου επιτρέπουν (ισχυρίζεται) να εξασφαλίζεις τα προς το ζειν. Από Αγγλία (Λονδίνο και Μάντσεστερ) μαθαίνω, ότι οι δικηγόροι (που μέχρι πέσυρι αμοιβόντουσαν με 30.000 στερλίνες) δεν βρίσκουν εφέτος δουλείες ούτε για 9.000 λίρες (με αυτά τα λεφτά, λένε, δεν φτάνουν ούτε να πληρώσουν τα ενοίκια 4 μηνών, όχι να ψωνίσουν από τα super markets). Όμως, και δύο ακόμα φίλοι, εργαζόμενοι ο ένας Ιταλία και ο άλλος Λιλ (Γαλλία) σε εταιρείες Διεθνών μεταφορών, σχολιάζουν ότι οι μισθοί έχουν περικοπεί κατά 15 έως 25% με την απειλή της απόλυσης, ενω την ίδια ώρα και εκεί, το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί κατά 10 έως 15%. Δεν είμαι οικονομολόγος (δεν έχω τις γνώσεις) αλλά η εικόνα είναι ανησυχητική για το σύνολο της Ευρώπης. Σε τελική ανάλυση, όλοι ίδια στομάχια έχουμε. Νομίζω πως ένας ελάχιστος ευρωπαϊκός μισθός θα βοηθούσε καθώς επίσης και η θέσπιησ ενός εννιαίου ΕυρωπαΪκού επιδόματος ανεργίας. Για όσους βέβαια θέλουν να εργαστούν και δεν δουλεύουν τον Κόσμο. Σίγουρα, όμως, η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα, που υποφέρει, όσο και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης θα συσσωρεύσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα αν οι κρατούντες την Ε.Ε. δεν κάνουν άμεσα κάτι. Η φτώχεια εν μέρει αντέχεται. Η πείνα, όμως ΟΧΙ
ΜΑΚΗΣ
17/01/2010 21:12
ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ.ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΧΩΡΑ ΔΙΧΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ(ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΑΚΟΜΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗ ΖΗΜΕΝΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΒΙΤΟΥΡΕΣ ΠΟΥΚΑΝΕ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ. ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΗΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
A.PALLIS
17/01/2010 19:57
ab to 1965 so stin germania edo kai 10 xronia stin anatoliki meria proto prowlima ine oti edo stin anatoliki germania 85% ine enation ton xenon kai afti pou genithikan edo stin germania den ehune melon ta merokamata ine toso hamilla ala o germanikos laos ine delos prin 20 hronia to merokamato itane 12 me 18 marka simera ine 5 me 6.80 €tin ora to megalo provlima ine oti i germania wasi alles hores kato ala edo ta pragmata ine pio poli sowara kathe 3 ikogenia den ehi esodima an sinihisi to kaos edo stin hora prowlepo to sistima apo to 1930 stin weimar rebublik enas ellinas horis melon stin germania
SKT
17/01/2010 19:53
Δεν φταίει μονο η Γερμανία αλλα και η Μοντανα, ο Παναμας και το Σουριναμ.
Όπως επίσης και οι μυστικές υπηρεσίες: CIA, MLB, NSA, NFL, FBI και FDA.
Δημοσθενης Μπογδης
17/01/2010 19:48
Η γνώμη σου , Κώστα Μανωλιδη ,
που αφορά στις εγγυήσεις που θα πρέπει να παίρνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τις συντάξεις και τα επιδόματα που δίδουν σε συνταξιούχους είναι και λογική και εφαρμόσιμη .

Τα ίδια τα ταμεία θα πρέπει να έχουν και μια ομάδα από
<< Ραμπο >> που θα προσέχουν αν τις συντάξεις τις περνούν πράγματι οι δικαιούχοι . Σε περίπτωση που ανακαλύπτουν αποδεδειγμένα κατεργάρηδες που εισπράττουν συντάξεις άλλων μεταστάντων η μη δικαιούχων ,να αμείβονται οι << Ραμποο >> αυτοί από τα ταμεία στα οποία γλυτώνουν τα κλεψιμαίικα.

Για δε τους κλέφτες των κόπων άλλων ,να υπάρχουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις . Αρμόδιοι Υπουργοί πιέστε τους << διευθυντάδες >> των υπηρεσιών σας να στρωθούν στη δουλειά και να αρχίσουν να αποδίδουν .
ΖΩΡΖ ΜΑΡΣΕ
17/01/2010 19:39
ΜΟΝΟ η κυβερνηση Σημιτη φταιει για την κριση στη χωρα.Γιατι οταν εφερε το ευρω .δεν προστατεψε την οικονομια της χωρας απο τους απατεωνες μεταπρατες εμπορους και εισαγωγεις που ενω ειχαν πλεων το ισχυρωτερο νομισμα του κοσμου στα χερια τους ,και εκαναν αγορες στο εξωτερικο και ιδιαιτερα σε χωρες υπο αναπτυξη στο 1/3 των τιμων που αγοραζαν με την δρχ. εφερναν τα φθηνα πλεων προιωντα στην χωρα και τα πουλουσαν εδω στο λαο τρεις φορες επανω απο την δρχ. Ετι λοιπον αντι τα προιοντα και οι τιμες στα ραφια να μειωθουν με το ισχυρο ευρω,οι Ελληνες μεγαλοαπατεωνες ληστεψαν για χρονια τον λαο μας ξεφτιλιζοντας το ισχυρωτερο νομισμα στον κοσμο.Κανονικα με την εισαγωγη του ευρω τα προιοντα και οι υπηρεσιες επρεπε να ειχαν νειωθει τρεις φορες. Εαν ειχε συμβει αυτι που ηταν και λογικο καμια κριση δεν θα υπηρχε σημερα. .
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
17/01/2010 18:35
Η σωστή αυτή ανάλυση του Γερμανού οικονομολόγου, δέν μας απαλάσσει βέβαια απο τις ευθύνες για το γεγονός ότι:
- Τουλάχιστον 60.000 (μάλον είναι πολύ περισσότεροι) πεθαμένοι, εισπράττουν ανελιλειπώς κάθε μήνα, τις πενιχρές ή παχυλές συντάξεις τους. Βρισκόμαστε στο 2010, καί στήν Αθάνατη Ελλάδα, καίτοι χρειάζεται άδεια ταφής καί παράδοση προσωπικών στοιχείων για να ταφεί κάποιος, τά υπό κατάρευση Ασφαλιστικά ταμεία, δέν έχουν βρεί τρόπο να ενημερώνονται για τους θανόντες συνταξιούχους. Κανείς δέν σκέφτηκε, να υποχρεώσει τα ληξιαρχεία της χώρας, να ενημερώνουν αυθημερόν με την καταχώρηση του θανάτου συνταξιούχου στο ληξιαρχείο, τον Ασφαλιστικό φορέα που του χορηγούσε τήν σύνταξη. Το αλαλούμ αυτό εκμεταλεύονται πονηροί συγγενείς του θανόντος, εισπράττοντας την σύνταξη.
ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ οι εισπράττοντες παρανόμως συντάξεις θανόντων συγγενείς, να επιστρέψουν με δήλωση συνοδευόμενη από αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, όλες τις παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις, χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις. Γι''αυτούς που θ''αμελήσουν, να προβλεφτούν αυστηρές ποινές όταν ο έλεγχος τους ανακαλύψει, ως καταχραστές δημοσίου χρήματος. Υπολογίζεται ότι, το 1% του ΑΕΠ, δίδεται σε πεθαμένους συνταξιούχους, η ανακάλυψη των οποίων καί μόνο, θα έδινε μιά ανάσα στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
- 22.000 επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, χορηγήθηκαν σε λαθρομετανάστες, οι οποίοι έλαβαν Α.Φ.Μ. στήν προσπάθεια νομιμοποίησής τους. Έλεος πιά με το κράτος-τσαπατσούλη!
- Δεκάδες χιλιάδες (κάποιοι τούς ανεβάζουν σε 200 χιλιάδες) πονηροί συμπατριώτες μας, επικουρούμενοι από βρώμικους πολιτικάντηδες καί επίορκους ιατρούς, λαμβάνουν μαϊμου συντάξεις αναπηρίας, ανερχόμενες σε αρκετά δις ευρώ ετησίως. Θα πρέπει άμεσα, να επαναξιολογηθούν όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ν''αποκαλυφθουν οι μαϊμούδες καί να επιστραφούν τα χρήματα.
Πως κ. Λοβέρδο να παραμείνουν υγιή τά δόλια ασφαλιστικά Ταμεία, όταν πληρώνουν τόσα δίς σε πονηρούς; Τόση ανικανότητα πιά στίς διοικήσεις των Ταμείων; Ή μήπως, συνειδητή συμετοχή στό μπάχαλο που χαρακτηρίζει την χώρα μας. Θα πιάσουν οι θυσίες μας τόπο όταν συμβαίνουν τόσο τραγελαφικά πράγματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα;
Pavlos Xanthopoulos
17/01/2010 17:58
Ftene osi senevalan oste na dioikoujn tin Ellada kathermata kai ksenoroufiani...
Mazi me tous akolouthous tous...
Ftei kai kathe Ellinas pou stirikse tous ksenoroufianous..
...
17/01/2010 15:43
Αν είναι έτσι τότε ας αντιδράσουμε και εμείς αναλόγως.
Ας γυρίσουμε την πλάτη σε οτιδήποτε Γερμανικό, Γαλλικό αλλά και Αγγλικό θα έλεγα εγώ εδρεύει στην Ελλάδα.

Υπάρχουν αρκετά μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, Γερμανικά και Γαλλικά, αλλά και πάροχοι υπηρεσιών Αγγλικής και Γερμανικής προέλευσης που δεν θα δουν με καλό μάτι πιθανή μεταστροφή μας στα μικρομάγαζα ή σε άλλης προέλευσης παρόχους.

Κάτι μπορούμε να κάνουμε και εμείς.
parthenios christos
17/01/2010 14:19
ΟΧΙ κε Φλασμπεκ,
ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΛΛΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΩΝ ΑΥΤΗ,ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΕΘΝΗ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΝΑΥΔΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΩΣΑΝ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ.
Σ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΕ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΑΚΙΡΙ.
ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΜΑΓΚΙΑ.
ΚΑΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ.........................
Χ.Π
Λευτέρης
17/01/2010 12:36
Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα των πολιτικών της χώρας μας. Μονίμως τους πιάνουν αδιάβαστους. Οι εξελίξεις τρέχουν και αυτοί ανάμεσα στην ρουσφετιά, τη μάσα και τα μπυροκοίλια και τον οίστρο της εξουσίας, προσπαθούν να τις ακολουθήσουν. Α ρε καημένη πατρίδα... Ένα πλήθος ανίκανων σε κυβερνά.
Αλέξανδρος
17/01/2010 05:35
Ασφαλώς και ένα μεγάλο κομμάτι του τεράστιου χρέους μας οφείλεται στην μεγάλη ανεπάρκεια εγχώριας παραγωγής και στις τεράστιες εισαγωγές, γεγονός που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο τεράστιο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών εδώ και πολλά χρόνια.

Παρ'' ολα αυτά, οι ξένοι οικονομολόγοι δείχνουν να αγνοούν την τεράστια φοροδιαφυγή στη χώρα μας και ως εκ τούτου δεν την αναγνωρίζουν ως την σημαντικότερη αιτία διαμόρφωσης του τεράστιου χρέους. Κι αυτό γιατί ίσως, αφελώς, πιστεύουν ότι σε μια χώρα που χρόνια ανήκει στην ευρωζώνη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή τριτοκοσμικού τύπου. Κι όμως!
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
17/01/2010 05:17
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ, ΕΤΣΙ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΧΩΡΑ! ΕΠΙ ΝΔ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ.
Ellinas
17/01/2010 04:44
Panta oi alloi ftene .... POTE oi Ellines .... Mia zwi auto parami0i akoume kai pote den pernoume prwtoboulies ... POTE den allazoume miala ....
Y
17/01/2010 04:25
A common currency amongst such diverse economies was, to begin with a bad idea, and the problems it has resulted in should have been foreseen by its architects.

The whole idea of a united Europe is a fairy tale. The reality is that the continent is vastly different from place to place and no amount of wishful thinking is going to change this fact.

In my humble opinion Europe should have moved in a much slower pace towards this ideal of unification. It would have stood a better chance of ultimate success.

Greece is no Cinderella, but one of the girlsl who tried on the crystal slipper but found it did not fit her.
πολίτης Μπάμπης
17/01/2010 01:40
Ας ελπίσουμε πως σιγά σιγά θα αφυπνίζονται οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών, θα ενδυναμώνεται το αριστερό κίνημα ούτως ώστε να ακολουθηθούν προοδευτικές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
17/01/2010 00:19
ΒΡΕ ΠΩΣ ΜΠΑΤΗΡΗΣΑΜΕ......Λέγανε οι παλιοί τροβαδούροι..στα στενα της πλάκας..
Απορούμε όλοι....απορώ και εγώ ο καυμένος....
Τι να φταίεει τι να φταίει..και δεν πήγαμε μπροστά...τι γρουσουζιά έπεσε ρε και πάμε από το κακό στο μη χείρον.
Καμιά λαμογιά, δεν μας έκατσε όλα βγήκαν στη φόρα.
Από τότε που καρφώσανε τον Αθανασόπουλο...να βαφτίζει Ελληνικό το καλαμπόκι...και μας ψιλομυρίστηκε η Ευρω γιούρο..
Μάλαμα... ρέπος πιάνουμε, χαρτί υγείας γίνεται..!
Μέχρι και βαπτιστήρια....<<το όλον μυστήριον>> με κολασμένους κουμπάρους..πέσανε και κάτι...ατάκες...σαν μαρτυγιάτικα...συγχαρητηρίων ευχών ...
- Τα βραχιολάκια τα είδατε..?
-Αμέ ...και τα κουπόνια...είδαμε τα κράταγε ο Αλαφούζος σε τσάντες σαν να γύρναγε από Λαική...φουρκισμένος
Το κλάμα που έκανε ..ο άνθρωπος....πλήρωνα τζερεμέδες
μουρμούριζε...
Το Σιφοράι το είδατε... στου Ολυμπιακούς??
-Αμέεε και το Ζέπελιν...βλέπαμε...κουνάγαμε και τα χέρια στον πιλότο...Αλοοο Μίστερ....
-Μην κάνεις καμοιά απρεπή χειρονομία..μου λέει η γυναίκα μου..ούτε...πρόστυχη λέξη..
-Γιατί ρε γυναίκα?
-Εχουν μηχανήματα και πιάνουν τα πάντα...
-Κι έχω μιά ...φούσκωση....απο φασολάδα...
Αν δεν φταίνε λίγο πολύ ...τα παλαιά μας βάσανα που φύγανε και πάνε ,τότε τις πταίει..?
Η κ Μέρκελ?...λέτε να πέσει.. κανενα καινούργιο..?
Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...Κύπρος είναι αυτή....πολύ τα σκαλίζουν...οι Τούρκοι..σωστο το Τάιμινγκ..για εκβιασμούς
απαράδεκτους με πολλαπλούς αποδέκτες...
Κάνουμε τους ζόρικους με τα υποβρύχια που γέρνουν..καιρο έχουμε να αγοράσουμε στρατιωτικούς εξοπλισμούς....εσεις τι λέτε?
Κλείστε της το μάτι να δώσουμε τα χέρια...ρε παιδιά...κι αν κάνει το βαρύ πεπόνι στέλνουμε τον Σιμήτη, που ξέρει Γερμανικά...τόπε άλωστε και στον Ψηλό η.....Μαρίκα...

ΑΦΜ
16/01/2010 23:49
Πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη και να περάσουμε σε υποτίμηση
dimitris korinthios
16/01/2010 23:48
Πήγαν κι αυτοί στην Ε.Ε. ρεζιλεύοντας μας σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, μας έβαλαν επιτρόπους, έτσι για να αποδείξουνε στους αφελείς που τους ψήφισαν, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν, όχι γιατί είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΕΥΤΕΣ, αλλά γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν το επιτρέπει...

Ίσως τελικά μετά από χρόνια οι ΠακιστανοΤουρκΑλβανοί που θα "βαφτίσει" Έλληνες να καλλιεργήσουν καλύτερο πολιτικό κριτήριο αξιολόγησης των πολιτικών από αυτό των σημερινών 3 εκατομμυρίων που τους ψήφισαν...
GOUDI POU THELETE OLOI
16/01/2010 22:04
xaxaxaTORA FTENE OI GERMANOI GIA TOUS KLEFTES POLITIKOUS MAS
Μ. Λομβ.
16/01/2010 22:01
Πού''σαι Παπακωνσταντίνουουουου;
Antonio
16/01/2010 21:51
....Υποστηρίζει πως ενώ φταίει η Γερμανία, έγινε η Ελλάδα ο καρπαζοεισπράκτορας στην Ευρώπη και απορεί γιατί δεν τίθεται η διάσταση αυτή από την ελληνική πλευρά στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε

Ela mou nte....giati arage ...??
Mipws na mas apantisei o upourgos oikonomikwn.....????
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
16/01/2010 21:08
ΓΙΑΤΙ ΠΑΜΕ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ 1943 ΥΨΟΥΣ 3ΤΡΙΣ ΔΡΑΧΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΝ .ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ...
NIKOS APO AGGLIA
16/01/2010 21:00
H GERMANIA FTEEI GIA TIN KRISI STIN ELLADA?

Mr editor of th nea is it a habit of your news paper to misinform
the greek public and why did you not include The United Kingdom and perhaps the U.S.A.

You know too well that the problem lies with Greece your citizens are complacent and they dont give a hoot what is happening to other countries particularly the European Union.

You need to educate yourselves and then the Greek people to whom you have to tell them the truth. Neither Germany or any other European country is at fault when your Doctors, Lawyers, Civil servants receive money under the board from citizens to perform jobs they are all ready paid for. So the fault lies within your country this is what you have to eradicate before you can blame other countries who are struggling and their citizens continually loose the value on their money.
COSTAS
16/01/2010 20:31
TO PROBLHMA OMWS Ke TILFORT GIA NA MPORESEI NA EKSISOROPISEI H ELLADA TIS EMPORIKES THS SYNALLAGES ME TIS YPOLOIPES XWRES THS EYRWZWNHS KAI NA ANAPTYKSEI YPSILOUS RYTHMOUS ANAPTHKSHS EINAI TO GEGONOS OTI DEN PARAGEI SXEDON TIPOTE EKTOS APO "TEMPELIA, PSEYTIA, KLEPSIA KAI POLY POLY MAGKIA" !!! TA PROIONTA OMWS AYTOU TOU EIDOUS DEN EXOUN PERASH STHN EYRWPH. MONO KANOUN GIA ESWTERIKH KATANALWSH !!!
MARIA H KORINTHIA
16/01/2010 20:22
AAAA!!! POLLA TA LETE OXI MAS PEIRATE TIS EKLOGES
ME TA PARAMYTHIA ENANTIA STON FTAIXTH KOSTAKH
KAI TORA FTAIEI H GERMANIA .{ THS KONTHS.... KALTSAS???? OI TRIXES FTAIGANEI}PLAKA EXETE LOIPON
LAKIS GALIOURIS
16/01/2010 20:12
SIGORA FTENE OI GERMANOI , OI EGLEZOI, OI AMERIKANOI.
OLOS O KOSMOS.

MONO OI ELHNES PRASINOKOKINOBLE POLITIKANTHDES DEN FTAINE. hahahahahahahahahahahahaha.

TO ASTEIO TOU 2010.
LAKIS GALIOURIS
16/01/2010 20:12
SIGORA FTENE OI GERMANOI , OI EGLEZOI, OI AMERIKANOI.
OLOS O KOSMOS.

MONO OI ELHNES PRASINOKOKINOBLE POLITIKANTHDES DEN FTAINE. hahahahahahahahahahahahaha.

TO ASTEIO TOU 2010.
Ν.
16/01/2010 18:12

Επιτέλους μια φωνή που βάζει το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση!
Το ζήτημα δεν είναι το ''''κακό πρόβατο Ελλάδα που κοροϊδεύει τους εταίρους'''' όπως μας πιπιλάνε το κεφάλι όσοι επιθυμούν την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και οι ιμάντες τους.
Το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο και έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική της ίδιας της Ευρωζώνης:υπέρ ποίων κοινωνικών τάξεων και υπέρ ποίων κρατών λειτουργεί.
Και αυτό,όσο και να προσπαθούν ορισμένοι να το συσκοτίζουν,θα αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα.
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιεί επιχειρήματα όπως αυτά του Γερμανού οικονομολόγου,να αποκρούει τις δήθεν ρεαλιστικές-τεχνοκρατικές (μα στην ουσία βαθύτατα αντιδραστικές) συστάσεις (που διατυπώνονται και στους κόλπους της) για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και να μην υποτάσσεται σε αυτές,και ταυτόχρονα να αναζητήσει συμμαχίες με τα άλλα κράτη που θίγονται από την σημερινή λειτουργία της Ευρωζώνης.Τα ''''PIGS'''' ,όπως ρατσιστικά τα αποκαλούν οι κυρίαρχοι της Ευρωζώνης,έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όσο πιστεύουν ορισμένοι και μπορούν να προωθήσουν μια άλλη πρόταση για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης,μακριά από μονεταριστικές λογικές και τραπεζικές δεσποτείες,με πρώτο βήμα την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
TOTE AS VALUN TUS GERMANUS NA PLHRWSUN TA VIOLIA
16/01/2010 17:41
AN 8ELUN OI GERMANOI NA PLHRWSUN TA SPASMENA OK...
ALLA NA AFHSUME TUS ALLUS SINETERUS EISHXUS
DIOTI DEN 8A MAS XANADANEISEI KANEIS POTE
AN SINEXISUME NA TRWME PERISOTERA APO OTI PARAGUME
ThrylosOLE
16/01/2010 17:33
Κώστας Βάρναλης: Οι Μοιραίοι (απόσπασμα)

― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ'' απ'' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!
Τερας
16/01/2010 16:49
η διάσταση αυτή δεν τίθεται από την Ελλάδα, γιατί οι πολιτικοί μας είναι εξυπνάκηδες και πάνω απ'' όλα αισχροί κλέφτες. Η κακοδιαχείρηση δεν έχει κανένα όριο στη χώρα μας...
kostas
16/01/2010 16:46
Το βρήκαμε τώρα! Όλοι οι άλλοι φταίνει, εκτός από εμάς. Φυσικά και η οικονομική, νομισματική πολιτική είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Γερμανίας, αλλά ΔΕΝ φταίει η Γερμανία για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ούτε για την κακοδιαχείριση, ούτε για τη διαφθορά, ούτε για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που απλώς κοιτάζουν να περικόπτουν τους μισθούς, αντί να βελτιώνουν τα προϊόντα τους... Ό Έλληνας εργαζόμενος φορολογείται και έχει ασφαλιστικές εισφορές, όσες κι ο Γερμανός, αλλά οι παροχές είναι πολύ λιγότερες. Κάπου αλλού χάνονται τα λεφτά...
ΜΑΚΗΣ
16/01/2010 14:53
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ. ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ(ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΤΑΙΧΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η Ε.Ε.? ΑΠΟ ΛΕΣΧΗ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ?
ΝίκοςΒ
16/01/2010 14:06
Ορίστε κύριοι που βρίζετε τον Αλογοσκούφη και όλους τους πριν από αυτόν. (Ξανα)φταίνε οι Γερμανοί για το κατάντημά μας. Και οι Αμερικανοί, οι Εβραίοι, οι Τούρκοι, οι Σλαύοι και οι Πέρσες (αν ξέχασα κάποιον ας μου συγχωρεθεί). Και αν βαρέσουμε τελικά την κανονιά, πάλι αυτοί θα φταίνε.
x
16/01/2010 13:54
ZHTW!!!! PALI OI ALLOI FTAINE!!!!!
giogud
16/01/2010 12:31
Ωραία τα λες. Ποι''ος σε ακούει.
ΦΩΚΙΩΝ
16/01/2010 12:29
ΠΕΣΤΑ ΧΑΡΑΜΠΕ
lazaros
16/01/2010 12:21
Είδατε ? και φαγωθήκατε όλοι οτι φταίει ο καημένος ο Κωστάκης
Μαρια Συνεφια - Williamson
16/01/2010 12:05
Με παραξενευει η αναλυση. Ειναι λαθος να αφηνει εξω απο τους υπολογισμους του το γεγονος οτι απο το 1990 η Γερμανια απορρωφησε την οικονομια της Ανατολικης Γερμανιας με ο,τι αυτο συνεπαγεται για την εθνικη απεικονηση των μισθων. Οποιαδηποτε εικονα -οσο και προσκαιρα ανακουφιστικη για μας τους Ελληνες-οτι αλλοι ''φταινε'' για την κατασταση μας ειναι ασπιρινη. Δεν θεραπευει την δικηα μας ασθενεια...
Ku Bi
16/01/2010 11:59
Kala ita pasifanes oti exoun afisi ksena idwtika symferonta na alwnizoun me ti sygathesi dikwn mas se teseis apofasewn.
Twra diladi ti mas leei o kos Flashbeck oti i Germania logw oikonomikis isxyos agnoei to fair play,mazeuei to xarti, meiwnei tin egxwria paragwgikota kai mas ti leei mazi me tus alloys boreius?
I istoria epanalambnetai distyxws.As kanoun loipon to euroomologo koino na mi dexetai piesi kamia xwra ONE apo eksw kai afou ta briskoun katw ka paw apo to trapezi me tous germanous na stamatisounoi teleftaioi na thelounkai tin pita olokliri kai to skylo(tous) xortato,an einai ta pragmat opws ta leei o k Flasheck!
Δε φταίω εγώ - φταίνε οι άλλοι
16/01/2010 10:32
Αντί να κοιτάμε και να προβληματιζόμαστε που μας έφεραν 40 χρόνια της μεταδιδακτορικής πολιτικής διαχείρισης, αντί κάνουμε επι τέλους της αυτοκριτική μας για την συντεχνιακή δημοκρατία που έχουμε αναπτύξει, αντί να σταματίσουμε να επιλέγουμε οικογένειες πολιτικών αφεντών ως κυβερνήτες μας, βρήκαμε πάλι τη λύση: για όλα φταίνε οι Γερμανοί που θυσιάζουν προσωρινά τη βολή τους για να ισχυροποιήσουν τη χώρα τους σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - και ενδεχομένως εμείς (οι αδύνατοι κρίκοι) να συμπαρασυρθούμε από την ανικανότητά μας να σταθούμε στα πόδια μας ... Ο ζητιάνος διαμαρτύρεται που ο περαστικός σταμάτησε να του δίνει όσα του έδινε πριν . Ο κος Φλασμπεκ μας κανει να νιώθουμε καλύτερα .... και να παραμένουμε στον εθνικό-πολιτικό μας ύπνο
Ή Παράγουμε ή Πτωχεύουμε
16/01/2010 10:30

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του :)
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
16/01/2010 10:26
Να και ένας σωστός οικονομολόγος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Οι Γερμαναράδες μάζεψαν με την πολιτική τους όλο το χρήμα πουλώντας μας ελεύθερα όλα τα προϊόντα τους. Τώρα μας μαλώνουν κιόλας, γιατί αγοράσαμε τις Μερσεντές τους, τίς Μπε-εμ-βε΄τους, τα Οπελ τους που μας πρόσφεραν απλόχερα, δανείζοντάς μας για να το πετύχουμε.
Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!
ΣΑ.ΒΑΣ.
16/01/2010 10:03
Ο ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΙΑ;
Δημήτρης Ν.
16/01/2010 10:02
Οι Γερμανοί ξανάρχονται..... με οικονομική προέκταση πια....
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
16/01/2010 09:53
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ.

Α΄΄Α ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ
ΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (χρυσος) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΡΙΠ[ΟΥ ΣΤΑ 70 δις ΕΥΡΩ
ΚΑΙ ΤΟΤΕ
ΑΠΟΛΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,

ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΔΩΣΕ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑ !

ΙΣΩΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ.-

Πέτρος Κ.
16/01/2010 09:49
το ντόμινο για τον δρόμο της χρεοκοπίας που πήραν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία δεν άρχισε από τις εκθέσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch στο Λονδίνο, αλλά από τους μισθούς των επιχειρήσεων στη Γερμανία. Ο Χ. Φλάσμπεκ τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό η Γερμανία απέσπασε τεράστια πλεονεκτήματα μέσα στην ευρωζώνη έναντι κυρίως των χωρών του Νότου και κυρίως έναντι της Ελλάδας.

Ελπίζω όλα αυτά να τα διαβάζουν κάτι γερμανοτραφείς ''''Ελληνες'''' της πλάκας που ξεσπάνε χαιρέκακα εναντίον των Ελλήνων, διότι, λέει, αυτοί συνέβαλαν (!!!!!!!) στην ανόρθωση της γερμανικής οικονομίας, ενώ οι Έλληνες είναι τεμπέληδες...
Dimitrios Tsatsas
16/01/2010 09:44
Ypotimhsh san farmako, e? Oloi oi leomenoi oikonomologoi einai eksypnoi ektos apo autous pou plhrwnoun th nyfh, dhl. to laoutziko pou se ena apse sbhse xanei ena meors ths periousias tou.

Kai giati ftanei mia xwra sto shmeio opou h ypotimhsh einai h protinomenh lysh? Fysika dioti to kratos spatala anekselegkta ta forologika esoda (kathws kai daneia). Nwritera mporousan na typwnoun xrhma epishs. tera me to Eurw h eukairia auth ligostepse gia thn kathe xwra (alla oxi gia to synolo).

Desmeush tou nomismatos me to xryso kai apagoreush tou "fractional banking", isologismenoi kai elaxistopoihmenoi proypologismoi einai h lysh.

Oso gia to UN (OEE), th megalyterh farsa tou aiwna isws mono deuterh tou "global warming", exw rammata kai gia th gouna tous alla auta se prosexes sxolio.
Pavlos Xanthopoulos
16/01/2010 09:35
Diavaste Pasoki kai esis ilithia plasmata tis deksias:"O Γερμανός οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ (φωτό), 59 ετών, είναι διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίηση και Στρατηγικές Ανάπτυξης στη Διαρκή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UΝCΤΑD). Στο διάστημα Οκτωβρίου 1998- Απριλίου 1999 χρημάτισε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Όσκαρ Λαφοντέν στην κυβέρνηση Σρέντερ. Υποστηρίζει πως ενώ φταίει η Γερμανία, έγινε η Ελλάδα ο καρπαζοεισπράκτορας στην Ευρώπη και απορεί γιατί δεν τίθεται η διάσταση αυτή από την ελληνική πλευρά στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε."

Akomi kai oi kseni aporoun sto posos ipotagis kai ksenoroufiani einai oi Ellines politiki tis ton dio megalon paratakseon...
Ehete akousi ton Karantzaferi na mila gia afta ta themata?
Mono gia tous prosfiges theloune na milame...!
Palloi oi kseni tha poun tin alithia gia emas !
KKE dankoto kai zito tsimoudia apo kathe ilithio pou stirizi tin ksenoroufiania stin Ellada !
AL
16/01/2010 09:01
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=309781&dt=16/01/2010

sas parakalw poly diabaste auto to ANTISTIXO arthro. to kanw gia na sas dwsw sygxaritiria, kai na anadei3w poso kako pragma einai h tromolagneia kai h kyndinologia ston ellhniko typo. dyo arthra, ena thema, dyo ENTELWS diaforetikes parousiaseis. euxaristw kai sygxaritiria gia th douleia sas.

AL
AL
16/01/2010 09:01
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=309781&dt=16/01/2010

sas parakalw poly diabaste auto to ANTISTIXO arthro. to kanw gia na sas dwsw sygxaritiria, kai na anadei3w poso kako pragma einai h tromolagneia kai h kyndinologia ston ellhniko typo. dyo arthra, ena thema, dyo ENTELWS diaforetikes parousiaseis. euxaristw kai sygxaritiria gia th douleia sas.

AL
888
16/01/2010 08:44
<το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί με μία απίστευτη ταχύτητα σε ένα απίστευτο επίπεδο. Το 2008 έφτασε στο 19% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που υπό κανονικές συνθήκες παλαιότερα λέγαμε ότι η χώρα- αν δεν έχει χρεοκοπήσει- έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση.>

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ "ΚΑΘΗΓΗΤΑΚΟ" ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ.

ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΚΥΕΒΝΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ 100 ΗΜΕΡΕΣ.
ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΙΘΗΣΕΙ ΤΑ ΧΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΟΡΙΑΣ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΚΟΤΗΤΑΣ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
888
nionios
16/01/2010 08:43
Εγώ τα λέω εδώ και καιρό:

Να ασχοληθεί η Μέρκελ και ο Άξονας με τη Ρωσία που απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και την Κίνα που τρέχει με 8% ανάπτυξη και να μας αφήσει ήσυχους.
Δεν θα γίνει πιο πλούσια η Γερμανία εάν """"πείσει"""" την Ελλάδα να δανειστεί από την ίδια και όχι από αλλού.
Το πρόβλημα το έχει ο πυρήνας της ΕΕ. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ασχολούνται με το πως θα κόψουν τους μισθούς Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας τη στιγμή που οι μισθοί της Γερμανίας και άλλων (πάλαι ποτέ) ισχυρών της Ευρώπης πλησιάζουν γοργά τα επίπεδα του 1980.
Ξυπνήστε πριν ξυπνήσει ο κόσμος.