Πρακτορείο ειδήσεων στα... αρχαία ελληνικά!

Ισπανός καθηγητής δημιούργησε το Αcropolis World Νews στο Ίντερνετ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2009 07:00 |
 Πρακτορείο ειδήσεων στα... αρχαία ελληνικά!

«Τριάκοντα και πέντε άνθρωποι απέθανον εν τη Ρωσία, πολλοί δε άλλοι (περί εκατόν και τριάκοντα)
ετρώθησαν». Έτσι αρχίζει το ρεπορτάζ του Χουάν Κοντέρχ στο πρακτορείο ειδήσεων Αcropolis World Νews. Το μοναδικό ειδησεογραφικό μέσο που καταγράφει καθημερινά την επικαιρότητα στα αρχαία ελληνικά.

«Πριν από 8 χρόνια, όταν ακόμη δούλευα στη Βαρκελώνη, είδα πως υπήρχαν μερικές ιστοσελίδες που παρουσίαζαν την επικαιρότητα στα λατινικά. Έψαξα να βρω αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στα αρχαία ελληνικά και για να πω την αλήθεια εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πως δεν υπήρχε. Έτσι δημιούργησα το Αcropolis World Νews στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www. akwn. net» λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Κοντέρχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους στη Σκωτία όπου διδάσκει, φυσικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά.

«Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία των αρχαίων ελληνικών εκτός από τους μαθητές μου. Ύστερα από 16 χρόνια διδασκαλίας νομίζω πως οι αντοχές μου ξεπερνούν και του Ράμπο στα καλύτερά του», λέει γελώντας ο 41χρονος καθηγητής.

Η αγάπη του για τα αρχαία ελληνικά γεννήθηκε στο γυμνάσιο και από τότε του έχει γίνει δεύτερη φύση, όπως την αποκαλεί. «Στο ισπανικό γυμνάσιο είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε και τα αρχαία ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Αυτό έκανα και μαγεύτηκα». Άρχισε να διαβάζει τους Έλληνες φιλοσόφους στο πρωτότυπο, τις τραγωδίες, την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου και τον Ηρόδοτο.

«Ο Περικλής ίσως αποτελεί την αγαπημένη μου προσωπικότητα από την Αρχαία Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα του Χρυσού Αιώνα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που με ενθουσιάζει στην αρχαιότητα είναι πως το μεγαλείο το δημιούργησαν οι Έλληνες πολίτες και οι πολιτικοί τους ήταν απλώς το ΄΄κεφάλι΄΄ αυτού του κόσμου, το οποίο φαινόταν».

«Λατρεύω την Ελλάδα»
Όταν τελείωσε το λύκειο έπεισε τους γονείς του να επισκεφθούν την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τη χώρα που λάτρεψε μέσα από την αρχαία γραμματεία. «Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε με μαγεύουν η Ακρόπολη, η Πλάκα, η Πελοπόννησος, τα νησιά σας. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψη σε ένα μέρος που σπάνια επισκέπτονται οι τουρίστες. Έπεισα τους γονείς μου να επισκεφθούμε τις Πλαταιές όπου ήμασταν μόνοι μας. Έκλεισα τα μάτια και προσπάθησα να ακούσω τη φωνή του Παυσανία να ενθαρρύνει τους στρατιώτες του για την επερχόμενη μάχη».

Όμως, το κλασικό πρόβλημα του δρος Κοντέρχ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα παραμένει: «Απογοητεύτηκα όταν ήρθα στην Ελλάδα και διαπίστωσα πως ελάχιστοι μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά. Με παραξένεψε. Κάθε φορά που έρχομαι στη χώρα σας μιλάω στα αρχαία αλλά συνειδητοποιώ πως λίγο με καταλαβαίνουν. Αλλά νέα ελληνικά δεν θέλω να μάθω».

Η έκπληξή του στην ερώτηση τι ξεχωριστό έχουν τα αρχαία ελληνικά αντιστοιχεί μάλλον με την έκπληξη που θα ένιωθε κάποιος που βλέπει εξωγήινο. «Είναι μια γλώσσα που παίζει συνεχώς με το μυαλό σου. Σε βοηθάει να σκεφτείς με τη λογική. Η χρήση του υποθετικού λόγου, η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ του παρατατικού, του αορίστου και του ενεστώτα. Είναι σαν να συμμετέχεις σε ένα εγκεφαλικό άθλημα».

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
«Είναι μια γλώσσα που παίζει συνεχώς με το μυαλό σου. Σαν να συμμετέχεις σε ένα εγκεφαλικό άθλημα»

Η «Μόσκβη» και το «Πετροβούργον»

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά με τρεις- τέσσερις ειδήσεις από όλον τον κόσμο και τη διαβάζουν σε καθημερινή βάση 40-50 άνθρωποι. «Δυστυχώς, ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω στη συγγραφή των ειδήσεων είναι ελάχιστος. Μεταξύ διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο και ερευνών προσπαθώ να κρατώ το Αcropolis ενημερωμένο. Κάθε βοήθεια πάντως είναι καλοδεχούμενη», λέει και προτρέπει τους φίλους των αρχαίων ελληνικών να στέλνουν στο πρακτορείο τις ειδήσεις.

«Καμιά φορά, όταν υπάρχουν ειδήσεις για θέματα όπου οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν τις αντίστοιχες λέξεις όπως χώρες, πόλεις, νέες εφευρέσεις, προσπαθώ να δημιουργήσω λέξεις από τα νέα ελληνικά που να μοιάζουν κλασικές», αποκαλύπτει το μικρό δημοσιογραφικό μυστικό του. Κάπως έτσι η τρομοκρατική επίθεση στο Νιέφσκι Εξπρές μετέτρεψε την Αγία Πετρούπολη σε «Πετροβούργον» και τη Μόσχα σε «Μόσκβη».

«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον» λέει ο δρ Κοντέρχ, ο οποίος έχει κάνει το διδακτορικό του στους αρχαίους κλασικούς και έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Οξφόρδη ως βοηθός καθηγητής στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Σεν Άντριους στη Σκωτία τη σύνθεση του αρχαίου ελληνικού κειμένου. «Τώρα δουλεύω σχετικά με την Παγκόσμια Ιστορία, με τη φιλοδοξία να μεταφέρω στα αρχαία ελληνικά την ιστορία του κόσμου από τη δημιουργία του Σύμπαντος μέχρι το σήμερα» λέει και χαιρετά σε άπταιστη ερασμιακή προφορά.

9
ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ
04/01/2010 16:16
Φτου φτου. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ειδολολάτρεις. Εμείς είμαστε χριστιανοί. Τι σχέση έχουμε με αυτούς τους αντίχριστους;
AMAN
03/12/2009 11:02
δυστυχως ως λαος- στην πλειοψηφία μας- δεν κατανοούμε τη σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που είναι καθαρα μαθηματική γλώσσα χωρίς όρια... Όταν ο Bill Gates, πριν πολλά χρόνια- είχε δηλώσει πως για να εξελιχθούν οι Η/Υ πρέπει να μάθουν να "μιλάνε " αρχαία ελληνικά, πολλοί αντέδρασαν- περισυ ανακοινώθηκε πως στα επόμενα χρόνια αυτό θα γίνει. Κατά την προσωπική μου άποψη τα αρχαία ελληνικά θα έπρεπε να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία από το δημοτικό. εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν θέλουν να μάθει ο ελληνικός λαός τα αρχαία ελληνικά...
ευχαριστώ
Paliatsos Xipnate
03/12/2009 02:58
Autos o kirios o kathigitis stin patridatou, ti glosa mila..?? milaei tin Latiniki I TA Ispanika?? Ekei kolisame tora edw den mporoume na sinonoeithoume ....se ayta pou milame !!!! edw den mas mathenoun sosta ta neoellinika..............na mas mathoun ki ta arhea ?? tote einai sigoura oti tha milame ta alampournezika lol Pia hora ston kosmo milaei tin eidia glosa pou milage prin 2-3 xiliades hronia?? ki EHOUNE tin apetisei na milame emeis ta arhea !!!!!!!!!
EIREMISTE RE ELLINARES POU GINATE OLOI SOTIRES
chris
02/12/2009 20:34
@kostis agapite kosti mi ta vazeis me tin xenomania giati kai o kyrios kathigitis tou arthrou xenomanis einai...
Κάκιστος τις μαθητής
02/12/2009 19:34
Εκπλήττομαι με την εμμονήν τινών εξ ημών εις την προσπάθειαν αναβίωσης της απο καιρόν θανούσης Αρχαίας καλουμένης γλώττης των Ελλήνων. Μακρόθεν προτιμότερον να ομιλώμεν ορθά την δημοτικήν παρά να περιπλανώμεθα ασκόπως εις τας αβύσσους της αρχαίας. Κάκιστος τις μαθητής
Mimhs
02/12/2009 18:51
As pei kapoios ston kyrio kathighth oti kai aftoi pou kseroun arhaia Ellhnika mperdevontai otan ta akoun me erasmiakh profora
Γιόχαν φον Βέγκεν
02/12/2009 16:33
Εύγε κ. Καθηγητά..

σας εύχομαι το έργο σας να βρει την απήχηση και την συμπαράσταση που του αξίζει. Μακάρι το παράδειγμά σας να μιμηθούν και άλλοι.

Με σεβασμό
Βάγγος
02/12/2009 16:08
Εύγε!
Kostis
02/12/2009 15:02
Κάτι τέτοιοι άνθρωποι θα διατηρήσουν την πλούσιά μας παράδοση που εμείς προσηλωμένοι στην ξενομανία περιφρονούμε