«Το “βέγκαν” είναι τρόπος ζωής»

Αυξάνονται σταθερά οι Έλληνες που βγάζουν το κρέας οριστικά από την κουζίνα τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Εύη Σαλτού   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2009 07:00 |
 «Το “βέγκαν” είναι τρόπος ζωής»

«Επιτέλους αποφάσισα να ξεκινήσω vegan catering για μικρά πάρτι, τραπέζια και συναυλίες. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν ο φίλος μου μού ζήτησε να μαγειρέψω για κάποιο συγκρότημα που έκανε τουρ στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ που μαγείρεψα για άλλους χορτοφάγους».
Δημιουργός του vegan catering είναι η 20χρονη blogger Νίνα, η οποία ανέβασε στο Διαδίκτυο συνταγές και συμβουλές για όσους καταναλώνουν αποκλειστικά φυτικές τροφές. Και δεν πρόκειται για δυο- τρεις συνταγές. Έχει καταγράψει συνολικά 104 συνταγές. Οι φυτικές συνταγές περιλαμβάνουν από ορεκτικά και κυρίως πιάτα μέχρι ντιπς και γλυκά.

Στροφή στη χορτοφαγική διατροφή κάνουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες, μολονότι η χώρα μας δεν διαθέτει εστιατόρια για όσους δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας. Υπάρχουν ωστόσο «χορτοφαγικές» ιστοσελίδες, στόχος των οποίων είναι να προσελκύσουν πολίτες που επιθυμούν να ακολουθήσουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Επίσημα στοιχεία για το πόσοι είναι οι χορτοφάγοι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, εκτιμάται όμως ότι είναι αρκετές εκατοντάδες. Πριν από λίγο καιρό συστάθηκε η ομάδα «Βίγκανς της Αθήνας» (http://athensvegans. blogspot. com). Ο καθηγητής αγγλικής φιλολογίας κ. Χρήστος Γεωργιάδης εδώ και 7 χρόνια τρέφεται αποκλειστικά με φυτικές τροφές. «Πολλοί λένε ότι είναι χορτοφάγοι αλλά μπορεί να καταναλώνουν και λίγο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Για εμάς όμως το να είσαι βίγκαν είναι στάση ζωής», λέει στα «ΝΕΑ». Οι Έλληνες, όπως προσθέτει, έχουν ένα μεγάλο ατού: την ελληνική κουζίνα που διαθέτει μία τεράστια γκάμα χορτοφαγικών πιάτων. «Ακόμη και σε μία ταβέρνα μπορεί να βρει κανείς τέτοια φαγητά. Ένα απ΄ αυτά για παράδειγμα είναι η φάβα».

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός - κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης, το μυστικό για μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι να γίνεται πλήρης πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Προσθέτει δε ότι υπάρχουν αμινοξέα - δομικά συστατικά των πρωτεϊνώνπου ο άνθρωπος τα προσλαμβάνει μόνο από τις τροφές, «και τα οποία εάν έτρωγε κανείς κρέας, ψάρι ή αυγό θα μπορούσε να τα πάρει στο ακέραιο. Στην περίπτωση που έχει αποκλείσει αυτές τις τροφές μπορεί να κάνει συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα να φάει ρύζι με όσπρια».

Σε ποια ηλικία όμως μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη χορτοφαγική διατροφή; Η διατροφολόγος Κωσταλένια Καλανιώτη απαντά ότι παρ΄ όλο που υπάρχει η αντίληψη ότι η φυτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά, «με τον κατάλληλο σχεδιασμό του διαιτολογίου μπορούμε να επιτύχουμε κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών».

Το περιβάλλον
Σημειώνεται ακόμη ότι ακολουθώντας κανείς αυτήν τη διατροφή ωφελεί και το περιβάλλον. Έρευνα του

ΠΙΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει μια τεράστια γκάμα χορτοφαγικών πιάτων
Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ έχει δείξει για παράδειγμα ότι η κτηνοτροφία προκαλεί μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τις παγκόσμιες μεταφορές. Δηλαδή, παράγει 18% των αερίων του θερμοκηπίου όταν οι παγκόσμιες μεταφορές παράγουν 16%.

Την τάση για αποχή από την κρεοφαγία ακολουθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες κυρίως επειδή ανησυχούν για την υγεία τους, τονίζει από την πλευρά της η κ. Φλώρα Παπαδοπούλου που εδώ και τρία χρόνια καταναλώνει ωμές φυτικές τροφές. «Ακόμη και οι κρεοφάγοι φοβούνται για τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που μπορεί να περιέχονται στα κρέατα».


Τα χόρτα επιστρέφουν στο μενού

ΒΛΙΤΑ με ανθότυρο και βινεγκρέτ από χαρουπόμελο και σαλάτα με μέλι, όσπρια και ωμά λαχανικά είναι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα για χορτοφάγους και μη που σερβίρει στο εστιατόριό του ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης.

«Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα περισσότερα πιάτα που δεν περιέχουν κρέας ή κοτόπουλο και είναι χορτοφαγικά συγκαταλέγονται στα ορεκτικά. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετά εστιατόρια σερβίρουν ως κυρίως πιάτα αυτά που έχουν φυτικές τροφές», λέει ο σεφ. Τα χόρτα, τα όσπρια, ακόμη και ξεχασμένα δημητριακά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο μενού του εστιατορίου του. «Να φανταστείτε ακόμη και στην περίπτωση που φτιάχνω ένα μενού με μικρά πιάτα ίσα ίσα για να δοκιμάσει τις γεύσεις του εστιατορίου ο πελάτης, πάντα συμπεριλαμβάνω νοστιμιές για vegetarians. Η ελληνική κουζίνα άλλωστε έχει μία τεράστια γκάμα από πρώτες ύλες που μπορούν να δώσουν υπέροχα πιάτα για χορτοφάγους».


Τροφή και για τον εγκέφαλο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν βάλει εδώ και χρόνια στο «στόχαστρο» τους χορτοφάγους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους μάλιστα δείχνουν ότι η δίαιτα που ακολουθούν όσοι αποφεύγουν διά ροπάλου το κρέας μάλλον έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Έτσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνουιδιαίτερα του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστεως-, σε σχέση με όσους έχουν βάλει καθημερινά στη διατροφή τους το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό το 33% των ανθρώπων θα εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, για τους χορτοφάγους το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 29%.

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία έγινε σε δείγμα 8.000 εθελοντών και διήρκεσε 20 χρόνια, έδειξε ότι όσοι ακολουθούν διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία, έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας κατά πέντε μονάδες σε σχέση με εκείνους που προτιμούν το κρέας. Παρ΄ ότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να πουν ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι χορτοφάγοι είναι πιο έξυπνοι, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή που ακολουθούν θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την απόδοση του εγκεφάλου.


Το Χόλιγουντ «ψηφίζει» χορτοφαγία

ΑΡΚΕΤΟΙ είναι οι αστέρες της μεγάλης οθόνης που απαρνήθηκαν το κρέας και βάσισαν τη διατροφή τους στα χόρτα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πιο φανατική χορτοφάγος είναι η 33χρονη ηθοποιός Αλίσια Σιλβερστόουν, η οποία μάλιστα δεν δίστασε να εμφανιστεί γυμνή σε διαφημιστικό σποτ οικολογικής, φιλοζωικής οργάνωσης. Μεταξύ των άλλων, χορτοφάγοι είναι οι ηθοποιοί Άλεκ Μπάλντουιν, Χοακίν Φίνιξ και ο κινηματογραφικός «Spiderman», Τόμπι Μαγκουάιρ, χορτοφάγος τα τελευταία περίπου 15 χρόνια.

Η νέα «πράσινη» διατροφική μόδα στο εξωτερικό πάντως λέγεται «Δευτέρα Χωρίς Κρέας» και την άρχισαν ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με τις κόρες του, με στόχο να πείσουν όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, προκειμένου να γίνουν χορτοφάγοι έστω μία ημέρα την εβδομάδα. Απώτερος σκοπός είναι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα βοοειδή- βασικοί υπεύθυνοι για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

34
μαρια
13/02/2011 22:25
Αν ακολουθουσαμε τη μεσογειακη διατροφη, κοκκινο κρεας στο τραπεζι μας θα επρεπε να υπαρχει το πολυ τεσσερις (4) φορες το μηνα! την εχουμε δει καθε μερα σουβλακια! δεν ειναι αναγκη να γινεις βεγκαν ή χορτοφαγος ή τελοσπαντων να βαλεις μια ταμπελα για τις... διατροφικες σου προτιμησεις! ας γυρισουμε στο παραδοσιακο μενου που τοσα χρονια ακολουθουσαν οι οικογενειες μας και γενικα οι λαοι της Μεσογειου... ψαρακι, λαχανικα, οσπρια. νομιζεις δηλ οτι θα βαλεις κατω μια σπαλομπριζολα και εισαι ενταξει. σκεψου οτι εντομοκτονα δε τρως μονο απο τα λαχανικα αλλα ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ τα οποια ταραζουν και με αντιβιωτικα!!!
Ευριπίδης Σιούρας
21/07/2009 01:30
Η Βάσω είπε: "Δηλαδη, φανταζεστε τους αθλητες που πρεπει να βρισκονται σε αριστη φυσικη κατασταση να μην τρωνε κρεας?" Για ρίξτε μία ματιά σε αυτή τη σελίδα http://almostvegetarian.blogspot.com/2008/02/famous-vegetarian-athletes.html Ενδεικτικά: Carl Lewis, Olympic Track Star Ruth Heidrich, Three-Time Ironman Debbie Lawrence, 5k Record Holder Joe Namath, Football Player Lawrence Phillips, Football Player (49ers) Edwin Moses, Olympic Champion Leroy Burrell, Olympic Champion Murray Rose, Olympic Swimmer Bille Jean King, Tennis Champion Peter Burwash, Tennis Champion Προσωπικά είμαι φυτοφάγος εδώ και 3 χρόνια και προπονούμε για μαραθώνιο. Δεν παίρνω κανένα συμπλήρωμα διατροφής, ούτε καν βιταμίνες. Το 90% περίπου της διατροφής μου είναι ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί. Είμαι αιμοδότης και δίνω αίμα κάθε 3-4 μήνες. Ποιος λοιπόν χρειάζεται το κρέας;
Χρήστος Γεωργιάδης
17/07/2009 09:15
Οι ζωικές τροφές δεν είναι απαραίτητες για να πάρουμε την πρωτεΐνη, τον σίδηρο, ή το ασβέστιο. Απόδειξη τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι βίγκαν σε όλον τον κόσμο, και οι οποίοι ζουν, κάνουν παιδιά(τα οποία είναι αυτονόητο ότι τα μεγαλώνουν με βίγκαν διατροφή), θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Τα ζωικά δεν τα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – τα τρώμε μόνο για την απόλαυση, την συνήθεια, και την ευκολία μας. Περισσότερα για την ανατροφή βίγκαν παιδιών στα παρακάτω λινκ: http://www.box.net/shared/cwq0tuoocc και http://xortofagia.blogspot.com/2009/07/vegan-rasine-25-vegan.html Και επαναλαμβάνω ξανά την κοινή θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφολόγων(ADA) και των Διατροφολόγων του Καναδά, η οποία δηλώνει ότι: "Η καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή και οι άλλοι τύποι χορτοφαγικών διατροφών είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της εγκυμοσύνης, της γαλακτοπαραγωγής, της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, και της εφηβείας." Ακόμη, ο φυτικός σίδηρος είναι αυτός που είναι κατάλληλος για το σώμα, ενώ ο ζωικός σίδηρος είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Και επίσης μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη, ειδικά αν αυτή προέρχεται από ζωικές τροφές, προκαλεί απώλεια ασβεστίου στο σώμα μας. Όσο η διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται, η ουρική έκκριση ασβεστίου αυξάνεται επίσης, έτσι μία διατροφή πλούσια σε ζωικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Περισσότερα για τον σίδηρο εδώ: http://xortofagia.blogspot.com/2007/01/lee-jerome-msc-nutrition-http-www.html Όσον αφορά τον αθλητισμό υπάρχουν πάρα πολλοί διάσημοι βίγκαν αθλητές, με ίσως τον πιο γνωστό απ’όλους, τον χρυσό ολυμπιονίκη σπρίντερ Carl Lewis. Περισσότερα για βίγκαν αθλητές εδώ: http://rawveganlife.blogspot.com/2008/12/raw-vegan-bodybuilding.html
Χρήστος Γεωργιάδης
17/07/2009 09:05
Η Vegan φιλοσοφία είναι η εφαρμογή των αξιών του σεβασμού, της ελευθερίας, του δικαίου, της μη εκμετάλλευσης/μη καταπίεσης και της μη βίας όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. Ο μόνος που μπορεί να "επιβάλλει" αυτήν την εφαρμογή είναι η συνείδηση κάποιου, γι αυτό και το Vegan κίνημα είναι το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει συνέπεια λόγων και έργων, γιατι ακριβώς έχει να κάνει με την συνείδηση των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή όμως, η διατροφή με ζωικά ως αυθεντία, κυρίαρχος και δυνάστης επιβάλλει καθημερινά τον χωρίς λόγο θάνατο 150 εκατομμυρίων ζώων την ημέρα (και πολλαπλάσιων εκατομμυρίων ψαριών) για να ικανοποιήσει την πλασματική ανάγκη που δημιούργησε η βιομηχανία κρέατος και γάλακτος, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1920. Κι ενώ την δεκαετία του 1950 οι άνθρωποι σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη βασίζονταν κατά 95% και πλέον στην φυτική διατροφή, μέσα σε μόνο 2-3 δεκαετίες η δύναμη της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος μέσω της διαφήμισης, της πρόσληψης στους κόλπους της χιλιάδων επιστημόνων-ερευνητών, τις διασυνδέσεις της με τις κυβερνήσεις και τις γενναίες επιδοτήσεις που τους δόθηκαν και συνεχίζουν να τους δίνονται, κατάφερε τελικά να επιβάλλει την πλήρη κυριαρχία των ζωικών τροφών στις δυτικές χώρες και προσπαθεί τώρα να εξάγει αυτό το διατροφικό μοντέλο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα έχουμε καταντήσει τον πλανήτη ένα παγκόσμιο γκούλακ-κολαστήριο ζώων, όπου συμβαίνουν όλα εκείνα τα αποτρόπαια και φρικαλέα τα οποία καταδικάζουμε και τιμωρούμε όταν αφορούν ανθρώπους: απαξίωση της ζωής, υποδούλωση και στέρηση ελευθερίας, αδικία, κλοπή(κλέβεται το γάλα των ζώων που προορίζεται για τα παιδιά τους, τα οποία σχεδόν αμέσως θανατώνονται), βία, καταπίεση, εκμετάλλευση, κακοποίηση, βασανισμός, βλάβη, έγκλημα, θάνατος, γενοκτονία. Αυτού του είδους η διατροφή εισάγει συνεχώς στην κοινωνία και στην ζωή μας ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις αρνητικής ενέργειας, και όπως είπε ο Martin Luther King: "Η αδικία κάπου είναι απειλή για το δίκαιο παντού." Όλες αυτές οι αρνητικές αντιλήψεις και πρακτικές μπαίνουν σε ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις στην κοινωνία μας μέσω της διατροφής με ζωικά, και υποβαθμίζουν και τελικά απενεργοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές αξίες. Με το να ευτελίζουμε κάθε έννοια σεβασμού των ζώων και με το να εμμένουμε απτόητοι στον ρατσισμό προς τα ζώα(speciesism), μη μπαίνοντας ποτέ στην θέση τους και απαξιώνοντας την ζωή τους, βλέποντας τα ως αντικείμενα και μέσα για να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας, δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Και εδώ φαίνεται η αξία της Vegan φιλοσοφίας, η οποία είναι μια συνολική πρόταση για να αναιρέσουμε το χάος και την δυσαρμονία που δημιουργήσαμε σ’αυτόν τον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μια νέα βάση για τον πολιτισμό μας, που θα στηρίζεται στον σεβασμό, την ευγένεια, την ισότητα, την ευαισθησία, και τη σύνδεση μας με τα υπόλοιπα πλάσματα και την αλλαγή της σχέσης μας μαζί τους, από σχέση εκμετάλλευσης και εχθρότητας σε σχέση φιλίας και συνύπαρξης. Η Vegan φιλοσοφία είναι η εμπροσθοφυλακή του νέου τρόπου ζωής, ο οποίος μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους ώστε να εστιάσουν και να υπηρετούν συνειδητά το καλό, μπορεί να μεταμορφώσει και τον σημερινό κόσμο προς τον ιδανικό, που όλοι θέλουμε και έχουμε μέσα στο μυαλό μας και στα οράματα μας.
Πατελάρος Βασίλειος
17/07/2009 06:27
Είναι εδώ κανείς βέγκαν ή έχει φίλους βέγκαν; Εγώ έχω αρκετούς. Φανατισμένοι δεν είναι, δεν προσπαθούν πάση θυσία να επιβάλλουν τις απόψεις τους, και επιπλέον, είναι σε ΑΡΙΣΤΗ φυσική φόρμα, και ας είναι βέγκαν πάνω από τρία χρόνια. Σώμα στητό, μύες κομψοί. Η ανάσα τους δε βρωμάει ποτέ. Πολύ δύσκολα κουράζονται. Κι άλλα πολλά καλά. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βεγκάν μπορεί να αποτελέσει έναν υγιέστατο τρόπο ζωής, και όχι αυτοκαταστροφή λόγω "παμφαγικότητας" όπως το παρουσιάζουν κάποιοι παρακάτω.
Τι ώρα;
16/07/2009 20:27
@Αλέξανδρος Αθ: Μην μπαίνεις στον κόπο ν'' απαντήσεις στον Άκη... Έχει μαλώσει με το διάλογο...Διαβάζει μοναχά για ν'' απαντήσει...Η μεγαλύτερη αυθεντία στην οποία έχει υποταχθεί είναι ο εγωισμός του...
akis
16/07/2009 20:08
Συνεχιζονται τα ακατανοητα επιχειρηματα . Ενας ανθρωπος με μια συγκεκριμενη επιλογη στην ζωη του προσπαθησε με απολυτη ευγενια να καταθεσει την αποψη του , για αυτο το συγκεκριμενο ζητημα . Δεν ειδα καμμια αυθεντια , καμμια επιβολη , δεν ειδα εξισωση μεταξυ παιδικης εργασιας και θανατωσης ζωων , αντιθετα θεωρω οτι ατομα σαν τον φιλο μας "βεγκαν" επιδεικνυουν μεγαλη ευαισθησια σε οτιδηποτε προκαλει πονο.
Τον βαπτισες Ταλιμπαν Κε Αλεξανδρε και μαλιστα χρησιμοποιεις το ρημα "μαχομαι " κατα καθε καταπιεσης (αλλο και τουτο παλι) ,θα ηθελα να δειξεις και μαχητικοτητα για την κακομεταχειριση των ζωων.
"Το επιπεδο πολιτισμου ενος εθνους , φαινεται απο τον τροπο που φερεται στα ζωα" ΓΚΑΝΤΙ..

Μπορεις να τρως , οτι θελεις , απλα ακου και μια αλλη θεση .
ροδανθος
16/07/2009 17:14
Τι να πω, ολα στο ποδι σε αυτη τη χωρα ρε παιδι μου. Προβλημα Νο1. Βεγκαν ειναι αυτος που αντιτιθεται σε καθε ειδους εκμεταλλευση και αγριοτητας κατα των ζωων αλλα και της τροφης. Δηλαδη αυτο συνεπαγεται και την αρνηση χρησης δερματινων ειδων. Επισης ενα μεγαλο ποσοστο βεγκαν δεν δεχονται να φανε φυτικα τροφιμα τα οποια προερχονται απο μαζικη εκμεταλλευση η οποια ειναι εντατικη και καταστρεφει το περιβαλλον. Ορισμενοι βεγκαν δεν δεχονται να φανε φυτικα τροφιμα τα οποια εχουν κοπει απο το δεντρο αλλα μονο οτι εχει πεσει κατω για να μην χρησιμοποιησουν κατι που το δεντρο χρειαζεται. ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΓΚΑΝ. Αλλο λοιπον η χορτοφαγια αλλο το βεγκαν. Προβλημα νο2. Αυτο που δεν φαινεται στο αρθρο ειναι οτι ο βεγκαν δεν ειναι φυσιολογικος τροπος ζωης μιας και αν τρωμε μονο φυτικα τροφιμα δεν λαμβανουμε πολλα απο τα απαραιτητα συστατικα. Οπως λεει ο καθηγητης τοτε πρεπει να στραφουμε σε πολυ συγκεκριμενους συνδυασμους τροφιμων που πρεπει να τρωμε πολυ συχνα γιατι αλλοιως θα παρουσιασουμε καποιο σοβαρο προβλημα υγειας λογω ελλειψης καποιων συστατικων. Εγω θα ελεγα. Ειναι προφανες οτι το βεγκαν δεν ειναι ενας φυσιολογικος τροπος ζωης και διατροφης μιας και ο ανθρωπος ειναι παμφαγο ον. Εκτιμω τους Βεγκαν γιατι κανουν μια θυσια για προσπαθωντας να μειωσουν το κρεας που τρωνε ετσι ωστε να αντισταθμισουν την απιστευτη καταστροφη που προκαλουμε εμεις με την καθημερινη καταναλωση κρεατος. Η λυση θα ηταν να τρωμε κρεας 1 φορες την εβδομαδα.
Βασω
16/07/2009 15:35
Ας μου απαντησει καποιος vegan ή τελος παντων που δεν τρωει κρεας,εαν παιρνει συμπληρωμα σιδηρου?(μιλαμε για καποιον που κανει χρονια αυτην την διατροφη)Και εαν θα εφαρμοζε στα παιδια του την ιδια διατροφη?Εαν η απαντηση στο πρωτο ειναι ναι και στο δευτερο οχι,παραδεχτειται το οτι ειναι μια καθαρα δικη σας "λοξα" που βλαπτει σοβαρα την υγεια.
Οσο για τις "εναλλακτικες"πηγες σιδηρου (επειδη ειμαι πασχουσα απο σιδηρο και γενικαι ειμαι πολυ της υγειινης διατροφης και γυμναστικης ) ο αιματολογος μου ριχνει τρελα γελια μ''αυτες.
Δηλαδη, φανταζεστε τους αθλητες που πρεπει να βρισκονται σε αριστη φυσικη κατασταση να μην τρωνε κρεας?
Μετρο χρειαζεται ,απλο ειναι.
Πολίτης Χ
16/07/2009 14:41
Καλά είμαι Ντάριο Φο, ευχαριστώ! Απλώς βαρέθηκα να γράφω. Είδα όμως χθες το όνομά σου και ένιωσα την ανάγκη να σου πω ένα γειά και να είσαι καλά. Αν σε ενδιαφέρει και το θέμα των ταυρομαχιών μπες εδω! http://www.thepetitionsite.com/takeaction/638133842?z00m=19775436
tronik
16/07/2009 14:25
Vegan ειναι δεν τρωω τιποτα ζωικο (ουτε γαλα, ουτε αυγα κτλ) vegeterian ειναι δεν τρωω κρέας να συννενουμαστε
Αλέξανδρος Αθ.
16/07/2009 13:27
Αγαπητέ Akis, και εγώ εκπλήσσομαι πολλές φορές με τις αντιδράσεις των ανόητων νεοελλήνων. Αν κάποιος απλώς απαριθμούσε τα υπερ και τα κατά κάθε διατροφής, και προσπαθούσε να με πεισει για την ορθότητα των επιχειρημάτων του, φυσικά θα το δεχόμουν και θα συμμετείχα καλόπιστα στον διάλογο, και μπορεί μάλιστα να άλλαζα και τις απόψεις μου. Πολλές φιλοσοφικές θεωρίες καθώς και θρησκείες, από τον Πυθαγόρα ως τον χριστιανισμό, επιβάλλουν αποχή απο ορισμένες τροφές αλλά υπόκειται στην ελευθερη βούληση του ανθρώπου το αν θα τις ασπαστεί.
Αλλά επειδή γνωρίζω ικανοποιητικά ελληνικά, οταν κάποιος εξισώνει "κατ'' αναλογία" την διατροφή με κρέας με το δουλεμπόριο της παιδικής εργασίας, σημαίνει πως το βρίσκει το ιδιο εγκληματικό. Οταν κάποιος εξισώνει την κατάργηση της ανθρώπινης δουλείας με την κατάργηση της "δουλείας" των ζωικών μας τροφών, σημαίνει πως το θεωρεί ακριβώς το ίδιο. Οταν κάποιος λέει πως η διατροφή ΔΕΝ ειναι προσωπική υπόθεση, σημαίνει πως ελπίζει πως καποιος που γνωρίζει καλύτερα απο εμας, όπως ο ίδιος, θα μας επιβάλλει το τι θα τρωμε...
Εσύ μπορεί να δέχεσαι να υποτάσσεσαι σε αυθεντίες, αλλα εγω προσωπικά εχω κάποιο πρόβλημα στην υποταγή.
Οσο για τα επειχειρήματά μου, που τα βρήκες ακαταλαβίστικα... τί ακριβώς δεν κατάλαβες? Μπορώ να σου εξηγήσω ο,τι θέλεις... ισως και μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια θα σε βοηθούσε σε αυτό :)
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
16/07/2009 12:43
ΠΡΟΣ Πολιτης Χ.: Καλημερα! Εγω καλα ειμαι εσυ που χαθηκες;;; Αν ειναι για καλο να παραμεινεις χαμενος αν ομως οχι ευχομαι γρηγορα να τελειωσει!
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
16/07/2009 12:41
ΠΡΟΣ Αλέξανδρος Αθ. : Καλη σας μερα! Φυσικα και σας καταλαβαινω! Οπως δε θελω να με καταπιεζουν δε θελω και να καταπιεζω. Στο σπιτι τον εχω τον παμφαγο!!! Με τον κυριο Γεωργιαδη συμφωνω σε αρκετα ισως γιατι οντως θεωρω ανθρωπους και ζωα ισαξια οντα. Πονανε το ιδιο αισθανονται το ιδιο και δε μπορω παρα να προστατεψω τα πιο αδυναμα απο μενα. Οτι θα την αρμεξω την κατσικουλα μου θα την αρμεξω! Οτι θα το παρω το αυγο απο την κοτα θα το παρω! Δε θα αρνηθω καποια πραγματα ισως γιατι χωρις καμια διαθεση ειρωνιας πιστευω οτι οπως το αγαπαω και το ταιζω κι εκεινο με αγαπαει και με βοηθα να ταιστω. Ειναι ολοκληρη κουλτουρα. Επισης καταλαβαινω οτι ειναι πολυ δυσκολο οταν απο μικρο παιδι εχεις μαθει οτι εκτρεφω για να φαω και σε αυτο βοηθα και η ιδια η θρησκεια να δεχτεις την πραξη αυτη σα φονο. Οσο ομως και αν σας ξενιζει τα ζωα εχουν τα ιδια δικαιωματα με τα παιδια γιατι απεναντι στην ανθρωπινη απληστια ειναι και τα δυο ανυπερασπιστα. Αν τωρα εσας η καρδια σας αντεχει να δειτε το κατσικακι το οποιο επειδη ειναι μωρο ακομα εχει ατσαλες κινησεις να ερχεται προς το μερος σας και αντι να το χαιδεψετε να πραξετε τα εξης: 1) ακινητοποιω το ζωο και δε δινω καμια σημασια στις σπασμωδικες κινησεις που κανει για να σωθει ουτε στο κλαμα του απο τον πανικο 2) κοβω το λαιμο του και βλεπω το αιμα του να με λουζει καθως χτυπιεται ολοκηρο και βγαζει ηχους πνιγμου 3) του βγαζω το δερμα και τα ενοσθια 4) ξεκιναω διαδικασιες και σκεψεις για την καταναλωση του. Αν μετα απο ολα αυτα τα βηματα εχετε ακομα ορεξη να φατε σας προσκυνω ως τερας ψυχραιμιας! Αν αυτη η εικονα δεν ερχεται στο μυαλο σας καθε φορα που βλεπετε κρεας τοτε εισαστε σαφεστατα πιο κοινα αποδεκτος απο οτι εγω αλλα νομιζω οτι την ανθρωπινη φυση μου την εχω κρατησει λιγακι πιο ατοφια. Το να σας το επιβαλλω ουτε το θεωρω πρεπον ουτε το θελω. Δεν πιστευω οτι ακομα και αν υπαρξει νομος για το ο,τιδηποτε θα εχει αποτελεσμα. Οσο υπαρχουν νομοι θα υπαρχουν και παρανομοι. Το θεμα ειναι να μπορεσουμε να αιστανθουμε και μεσω αυτου να πραξουμε.
akis
16/07/2009 12:18
@Αλέξανδρος Αθ.

Επιβεβαιωνομαι , λεγοντας πριν για την αναμενομενη αντιδραση των ΑΝΟΗΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ.

Ακαταλαβιστικα επιχειρηματα , που αρχιζουν απο Ταλιμπαν και καταληγουν σε καταπιεση , με μεγιστο υπεραπιστη της "ελευθεριας" (τωρα που κολλαει αυτο) τον Τσε Γκεβαρα την τριγλυκεριδιων Αλεξανδρο . Ρε τι κοτσανες θα διαβασουμε ακομα σε αυτο το φορουμ .....ελεος
Αλέξανδρος Αθ.
16/07/2009 12:00
@ Χρήστος Γεωργιάδης 16/7/2009 09:54
"Η διατροφή δεν είναι προσωπική επιλογή όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι"

"Δεν είναι πλέον "απλά" μια προσωπική επιλογή όπως κατ’ αναλογία δεν είναι πχ ο καταναγκασμός των παιδιών σε παιδική εργασία "απλά" μια προσωπική επιλογή"

"Εύλογα αναρωτιέται ο καθένας: είναι ακραίο να σέβεσαι την ύπαρξη ενός άλλου πλάσματος, να μην παρεμβαίνεις στην ζωή του χωρίς την συγκατάθεση του, να μην το εκμεταλλεύεσαι και να μην το σκοτώνεις και δεν είναι ακραίο να επιδοτείς την στέρηση της ελευθερίας του, το μαρτύριο του και τελικά την σφαγή του; Επίσης θα λέγαμε ποτε ότι είναι αίρεση όσοι αγωνίζονταν και μιλούσαν για την κατάργηση της δουλείας των μαύρων;"

Ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τους φόβους μου... Ακριβώς εσενα κα αλλους σαν εσενα ειχα υπ'' όψη μου οταν ελεγα πως φοβάμαι τους ταλιμπάν... Οταν εξισώνεις την κατανάλωση ενος σφαγίου, που το αναθρέψαμε ακριβώς με αυτόν τον σκοπό, να τραφούμε απο αυτο, με την παράνομη και καταδικαστέα παιδική εργασία, και με την υποδούλωση των ανθρώπων, το επόμενο λογικό βήμα που θα κάνεις ειναι μόλις αποκτήσεις δύναμη να καταπνίξεις κάθε αντίθετη άποψη απο την δική σου, και μάλιστα με σκληρά μετρα, καθως θεωρείς την κατανάλωση κρεάτων μέγιστο έγκλημα.
Σε διαβεβαιώνω πως η διατροφή ΕΙΝΑΙ προσωπική επιλογή, και πως θα μάχομαι εναντίον κάθε καταπίεσης απο όπου και αν προέρχεται.
akis
16/07/2009 11:11
@Χρ.Γεωργιαδης

Ειχα πολυ καιρο να διαβασω ενα τοσο ξεκαθαρο και στερεο κειμενο , με εξαιρετικα επιχειρηματα και μεστο περιεχομενο.
Ενα μπραβο στο φιλο , που εδειξε και ενα αλλο δρομο , που ειναι ο σεβασμος στα δικαιωματα των ζωων ,τα οποια με την σειρα τους δεν μπορουν να εκφρασουν την αγωνια που ζουν. Περιμενω να δω τις αντιδρασεις των ανοητων Νεοελληνων !

@giorgos

Δεν καταλαβαινω το επιχειρημα σου , το οποιο θεωρω λαικιστικο και βαθια καφενοβιο.
Χρήστος Γεωργιάδης
16/07/2009 09:54
Μπορούμε να κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα αλλά η ουσία είναι μια: δεν έχουμε κανένα λόγο να παρεμβαίνουμε στην ζωή των ζώων, να υποδουλώνουμε πλάσματα που η Φύση τα δημιούργησε ελεύθερα, να τα εκμεταλλευόμαστε με ολοκληρωτικό τρόπο και να επιδοτούμε την σφαγή τους με τρόπο γενοκτονίας για να ικανοποιηθεί η γεύση και η ευκολία μας. Η διατροφή δεν είναι προσωπική επιλογή όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι, όταν αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τα δισεκατομμύρια αισθανόμενων ζώων που πρέπει να πεθάνουν με φρικτό θάνατο αφού έχουν υποφέρει αφάνταστα δεινά στην ζωή τους. Δεν είναι το ίδιο πχ με το να επιλέξεις να αγοράσεις Ford ή Toyota, ή να επιλέξεις να ζήσεις στο χωριό ή στην πόλη. Είναι μια επιλογή με άμεσες, πραγματικές, συνέπειες ζωής και θανάτου για τα ζώα που δεν έχουν καμία επιλογή στο θέμα. Είναι μια επιλογή μεταξύ της μη απαραίτητης σφαγής για την εγωιστική ευχαρίστηση και της μη σφαγής από συμπόνια. Δεν είναι πλέον "απλά" μια προσωπική επιλογή όπως κατ’ αναλογία δεν είναι πχ ο καταναγκασμός των παιδιών σε παιδική εργασία "απλά" μια προσωπική επιλογή. Η Vegan φιλοσοφία είναι η προσπάθεια να κάνεις περισσότερο καλό και λιγότερο κακό και προσπαθεί να καταρρίψει τον ανθρωποκεντρισμό και την ρατσιστική νοοτροπία απέναντι στα ζώα, έτσι ώστε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο ζωής και να περάσουμε σε έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα τηρούν τις βασικές αξίες του σεβασμού, της ελευθερίας, του δικαίου, της μη εκμετάλλευσης/μη καταμίεσης και της μη βίας. Αυτή είναι η πρόκληση του ανθρώπινου είδους και όχι οι υπεκφυγές και η απόρριψη της παραπάνω φιλοσοφίας με το να της προσάπτουμε κλισέ χαρακτηρισμούς ως ακραία ή ως αίρεση. Εύλογα αναρωτιέται ο καθένας: είναι ακραίο να σέβεσαι την ύπαρξη ενός άλλου πλάσματος, να μην παρεμβαίνεις στην ζωή του χωρίς την συγκατάθεση του, να μην το εκμεταλλεύεσαι και να μην το σκοτώνεις και δεν είναι ακραίο να επιδοτείς την στέρηση της ελευθερίας του, το μαρτύριο του και τελικά την σφαγή του; Επίσης θα λέγαμε ποτε ότι είναι αίρεση όσοι αγωνίζονταν και μιλούσαν για την κατάργηση της δουλείας των μαύρων; Στην θέση του σχεδόν αυτόματου ανακλαστικού μας που μας οδηγεί να σκεφτόμαστε πως θα εκμεταλλευτούμε περισσότερο τα ζώα, ας ανοίξουμε το μυαλό μας και την καρδιά μας και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτά και τι μπορούμε να τους δώσουμε. Ας δούμε τι τους χρωστάμε και ας κάνουμε το χρέος μας προς όλα τα ζώα, όχι μόνο για τους σκύλους και τις γάτες μας. Επιπλέον ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε το οξύμωρο που λέει ότι είμαι οικολόγος ενώ τρέφομαι με ζωικές τροφές. Από τον Νοέμβριο του 2006 γνωρίζουμε σύμφωνα με την έκθεση του FAO ότι η κτηνοτροφία είναι η νούμερο 1 αιτία καταστροφής του περιβάλλοντος, προκαλώντας περισσότερη καταστροφή από τις παγκόσμιες μεταφορές. Όσο για τα φυτά, αυτά είναι εξ ορισμού η βάση της τροφικής αλυσίδας και βέβαια σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις σκοτώνουμε τα φυτά που τρώμε. Στο 80-90% των περιπτώσεων παίρνουμε τους καρπούς τους. Επίσης κάποιος που τρέφεται με ζωικά καταναλώνει περισσότερα φυτά αφού για να παραχθεί 1 κιλό κρέας, το ζώο χρειάζεται να καταναλώσει έως και 10 κιλά φυτικές τροφές(σόγια, καλαμπόκι, κλπ).
akis
16/07/2009 08:57
H διατροφη ειναι θεμα επιλογης , ενημερωνεσαι, αποφασιζεις πραττεις. Εξακολουθω και τρωω κρεας , παρολο που θα ηθελα για διαφορους λογους να το ελαττωσω τουλαχιστον.

Σας καλω να δειτε το ντοκυμανταιρ "ο αρτος ημων" που αναφερεται στα σφαγια και τοτε θα σας κοπει η ορεξη.

Και κατι τελευταιο , θα παρακαλουσα τους υπερμαχους της κρεατοφαγιας , να μην θεωρουν ηρωισμο το οτι πανε και αγοραζουν 5 κιλα μπριζολες απο το χασαπικο η πανε και φαταουλιαζουν 800 σουβλακια , κραζωντας "ζητω τα κοψιδια" , γιατι το θεαμα ειναι το λιγοτερο γελοιο.
giorgos
16/07/2009 06:07
Fantazeste mia koinonia vegans pou exoun faei tin proigoumeni oloi fasolia?!
giorgos
16/07/2009 06:05
@Χρήστος Γεωργιάδης Enas average Bretanos vegan pantos sebetai perisotero ti gata tou apo ena irakino paidaki.
Πολίτης Χ
15/07/2009 23:24
Γειά σου Ντάριο Φο! Ελπίζω να είσαι καλά!
Αναστασία Δ.
15/07/2009 23:07
Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο κάθε αδαής για θέματα διατροφής και περιβάλλοντος γίνεται ειδικός στη διατροφή όταν πρόκειται να υπερασπιστεί ένα μοντέλο διατροφής που είναι καταστροφικό για το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα, την ατμόσφαιρα, για τους φτωχούς του πλανήτη, και εκτός αυτών, χρησιμοποιεί αισθανόμενα ζώα (κάποια είδη, όχι όλα) σαν μηχανήματα. Ακόμα και οι διατροφολόγοι που προσεκλήθησαν να μιλήσουν για το παραπάνω αφιέρωμα αναπαράγουν μύθους που έχουν πια ξεπεραστεί. Η πρόταση για συνδυασμό των πηγών πρωτείνης εμφανίστηκε στις αρχές του 1970 και, αν και έχει καταρριφθεί από τις αρχές του 1990 συναντάμε ακόμα και σήμερα διαιτολόγους που την αναφέρουν. Αναρωτιέμαι αν οι παραπάνω διαιτολόγοι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αν ναι, θα ήξεραν όχι για το ανανεωμένο Position Paper της ADA που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009, αλλά τουλάχιστον για το προηγούμενο Position Paper του 2003. Έλεος πια. Ενημερωθείτε πριν μιλήσετε, ειδικά για ένα θέμα που αφορά μία ηθική στάση και όχι τη βολή μας. Φάτε ό,τι θέλετε, αλλά μην προσπαθείτε να το επιστημονικοποιήσετε. Και για να το κλείσω, η συζήτηση για το αν είναι στη φύση μας να τρώμε κρέας και γαλακτοκομικά είναι άσκοπη. Είναι θέμα επιλογής. Μπορούμε να ΜΗΝ φάμε, και μπορούμε να τραφούμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εξίσου υγιεινά. Πηγές: Για τους μύθους: http://www.examiner.com/x-5670-Seattle-Vegan-Examiner~y2009m6d3-Myths-and-truths-about-vegan-diet Τα πιο έγκυρα sites για ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή vegan διατροφή: http://www.examiner.com/examiner/x-5670-Seattle-Vegan-Examiner~y2009m6d19-Best-websites-for-vegan-nutrition-information Το αναθεωρημένο Position Paper της American Dietetic Association: http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/advocacy_933_ENU_HTML.htm Για την ηθική μας τοποθέτηση απέναντι στα μη-ανθρώπινα ζώα. http://www.abolitionistapproach.com
Αλέξανδρος Αθ.
15/07/2009 20:03
Ντάριο Φο, ζωικές πρωτείνες δεν βρίσκει κανείς μόνο στα μεγάλα θηράματα, αλλά και σε μικρά (που ηταν του χεριού μας ανέκαθεν), όπως και σε εντομα, ψάρια κλπ. Οπως και άλλα πρωτευοντα, που τρώνε επίσης εντομα, μερικές φορές και με χρήση εργαλείων. Επίσης, ψάρια, οστρακοειδή, ακόμα και σήμερα τα τρώμε και ωμά. Πολλοί γευσιγνώστες θεωρούν πως το κρέας πρεπει να τρώγεται σχεδόν ωμό (πολλές φορές, σε εστιατόρια πολλών αστέρων, επιστρέφω την μπριζόλα μου για να την ξαναψήσουν).
Ακριβώς η ποικιλία της διατροφής μας μας επέτρεψε να αναπτύξουμε πολιτισμό...
Εσένα σε καταλαβαίνω, και ελπίζω και εσύ να καταλαβαίνεις εμάς τους κρεατοφάγους.
Αυτός που φοβάμαι οτι μπορεί να μην μας καταλαβαίνει ειναι ο Χρήστος Γεωργιάδης, που ειναι vegan. Θεωρώ επικίνδυνο το να λες πως σέβεσαι τα ζώα, και δεν θέλεις να τα εκμεταλλευτείς. Αν, όπως δείχνουν έρευνες, εχουν και τα φυτά νοημοσύνη και αισθήματα, θα σταματήσουμε να τρώμε και φυτά και θα αυτοκτονήσουμε ομαδικα λόγω σεβασμού στα έμβια όντα?
Οσο βέβαια οι vegan σέβονται τους υπόλοιπους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό που σεβονται και τα ζώα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά φοβάμαι τους φανατικούς ταλιμπάν της κάθε νεας αιρεσης - κοσμοθεωρίας.
Εγώ προσωπικά,θεωρώ τον εαυτό μου οικολόγο, επιθυμώ να εργαστώ για πράσινη ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πλήρη διαφύλαξη της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Αλλά πάντα τρεφόμενος με ότι μας δίνει και μας επιβάλλει η φύση, ποτέ παρά φύση...
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
15/07/2009 19:30
ΠΡΟΣ Δημήτρης Β.: Ευχαριστω για το χρονο! Καλα εννοειται οτι δεν πιστευω λεξη απο αυτες τις ερευνες και σιγουρα πιστευω πως ο,τιδηποτε γινεται απο απαγορευση η για σκοπο εκτος του ιατρικου βεβαιως για μενα ειναι καταπιεστικο. Ο καθενας εχει δικαιωμα να τρωει ο,τι θελει αρκει να μην ειναι το δικο μου ζωο!!! Παντως και με διαφορους φιλους που εχουν ασχοληθει με επιστημες εχουμε συχνα τετοιες συζητησεις και δεν εχουμε καταληξει καπου. Αυτο που γραψατε ειναι μονο μια θεωρια απο τις πολλες. Παντως στο σπιτι μας ο αντρας μου τρωει κρεας το αγοραζει γιατι εγω ουτε απο χασαπικο δε μπορω να περασω και το μαγειρευει η παραγγελνει οταν θελησει. Στο παιδι θα δωσω γιατι δε μπορω να ρισκαρω. Εγω ομως ουτε να το δω δε θελω και οχι γιατι ειμαι αποκομενη απο τη φυση ,αποδειξη οτι εφυγα απο μονη μου απο την Αθηνα και ζω στην επαρχια σε παλια μονοκατοικια με τον κηπο μου και τα ζωα μου. Απλα θεωρω πολυ απανθρωπο να ταιζω ενα ζωο και μια μερα που αυτο περιμενει απο εμενα φαγητο να του κοβω το λαιμο. Λυπαμαι αυτο δε μπορω να το κανω ουτε να το υποστηριξω. Δεν εχει καμια σχεση το αν ειμαι χορασμενη γιατι θα προτιμησω να φαω ριζες. Με την ιδια λογικη αν δεν υπαρχει τιποτα αλλο φαγωσιμο να φαω και το παιδι μου! Το μονο που εχω να πω για οσους χορτοφαγους εχω γνωρισει ειναι οτι πραγματικα αγαπουν πιο πολυ τη φυση και νιωθουν υποχρεωση τους να την προστατευουν. Επισης απεχθανονται καθε μορφη βιας. Δεν εχω κανει καμια επιστημονικη ερευνα. Απο οσους γνωριζω. Τυχαιο; Ισως.
Κώστας Μ.
15/07/2009 19:22
Εντάξει ρε παιδιά, δεν είναι ανάγκη να γίνει Ανατολικό ζήτημα. Όσοι θέλουν να είναι vegans, τιμή τους και καμάρι τους. Όσοι τη βρίσκουν με κοψιδάκια, πάντα καλά. Είναι προσωπικό θέμα και δε χρειάζεται πολλή φιλοσοφία. Ό,τι ταιριάζει στον καθένα.

Τέλος.
Παντελής Θαλασσινός
15/07/2009 18:59
ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ!
ΠΑ
15/07/2009 17:05
Νομίζω ότι η διατροφή βίγκαν που πέρα από το κρέας αποκλειει όλα τα ζωικά προϊόντα και παράγωγα όπως γαλακτομικά, αυγά ακόμα και το μέλι γίνεται πολύ πολύπλοκη υπόθεση για να μπορέσεις να έχεις πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Αλλά τί περιμένεις η μία υπερβολή της υπερφαγίας φέρνει την άλλη υπερβολή.
Χρήστος Γεωργιάδης
15/07/2009 15:28
Θα ήθελα να δώσω τον ορισμό του βίγκαν (Vegan) για να κατανοήσουν καλύτερα οι αναγνώστες ότι οι άνθρωποι που κάνουν την βίγκαν διατροφή(100% φυτική διατροφή) δεν το κάνουν ούτε από μόδα, ούτε από καταναλωτική τάση αλλά επειδή έχουν ενστερνιστεί την φιλοσοφία του σεβασμού και της μη εκμετάλλευσης/μη καταπίεσης όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων: Vegan είναι αυτός ο οποίος υιοθετεί έναν τρόπο ζωής, ο οποίος προσπαθεί να καταργήσει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης ζώων είτε πρόκειται για τροφή, ρουχισμό, ψυχαγωγία, καλλωπισμό και καθαριότητα, ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Όσον αφορά την διατροφή, η vegan διατροφή δεν περιλαμβάνει κανένα ζωικό προϊόν, δηλαδή: κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, ζωικά γάλατα, μέλι, και τα παράγωγά τους. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια φιλοσοφία και μιαν άλλη αντίληψη του κόσμου που ζούμε, και όπως είπε ο Donald Watson, ο εμπνευστής της λέξης vegan και ιδρυτής του vegan κινήματος και της Αγγλικής Vegan Society (www.vegansociety.com): Εάν το βίγκαν ιδανικό της μη εκμετάλλευσης υιοθετούνταν γενικά, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση που έγινε ποτέ, καταργώντας τεράστιους βιομηχανικούς κλάδους και καθιερώνοντας νέους, για το καλύτερο συμφέρον και των ανθρώπων και των ζώων. Από την παραπάνω φιλοσοφία απορρέει ένας τρόπος ζωής, του οποίου μία πτυχή είναι η φυτική διατροφή, ίσως η πιο κύρια γιατι στην σημερινή συγκυρία έχουμε φτάσει να θανατώνουμε για τροφή σε όλο τον πλανήτη πάνω από 55 δισεκατομμύρια ζώα τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του FAO(Οργανισμός Τροφής και Γεωργίας των Η.Ε.), χωρίς να υπολογίζουμε στον αριθμό αυτό τα δισεκατομμύρια των ψαριών και άλλων θαλασσίων ζώων. Για τους βίγκαν όμως τα ζώα δεν είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε τροφή, ούτε επίσης τα θεωρούν υπηρέτες/δούλους που υπάρχουν αποκλειστικά για τις ανάγκες των ανθρώπων. Και η ουσία του vegan τρόπου ζωής είναι η λέξη επιλογή, αφού στην σημερινή πολιτισμένη κοινωνία, έχουμε την δυνατότητα και την επιλογή να ζήσουμε μία υγιεινή ζωή χωρίς να συμμετέχουμε στην χρήση, εκμετάλλευση και θανάτωση ζώων για οποιαδήποτε ανάγκη. Επίσης κάτι που σχετίζεται με την κτηνοτροφία είναι ότι το 40% των δημητριακών παγκόσμια ταΐζεται στα ζώα, ενώ οι άνθρωποι πεινούν. (FAO) Επιπλέον όσον αφορά το κατά πόσο είναι ασφαλής και υγιεινή η φυτική διατροφή και επειδή κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι και κινδυνολογίες καλό είναι να κρατήσουμε μόνο την άποψη των ειδικών. Η μεγαλύτερη Ένωση Διατροφολόγων του κόσμου, η ADA(Ένωση Διατροφολόγων των ΗΠΑ) σε κοινή της θέση μαζί με τους Διατροφολόγους του Καναδά το 2003, λέει: "Η καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της εγκυμοσύνης, της γαλακτοπαραγωγής, της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, και της εφηβείας." Μόλις πριν λίγες ημέρες η ADA δημοσίευσε την νέα της θέση, όπου ακόμα πιο ενεργά υποστηρίζει την vegan διατροφή. Όσον αφορά το επιχείρημα ότι είμαστε παμφάγοι, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ακόμα πιο εύκολα να τρεφόμαστε με φυτικές τροφές, έτσι ώστε να μην υποφέρουν τα ζώα για την γεύση, την ευχαρίστηση και την ευκολία μας. Είναι φανερό ότι ο vegan τρόπος ζωής θέτει το πιο κύριο ζήτημα της πραγματικότητας που βιώνουμε: την αλλαγή της σημερινής σχέσης εκμετάλλευσης των ζώων και της Φύσης σε μια νέα σχέση σεβασμού. Κατά συνέπεια αναδεικνύεται ως βάση του νέου τρόπου ζωής που διαμορφώνεται στην εποχή μας και περιλαμβάνει ευαισθητοποιημένες επιλογές όπως ανακύκλωση, εξοικονόμιση ενέργειας και νερού, βιολογική καλλιέργεια, κλπ. και ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τέλος θα ήθελα να πω ότι οι λέξεις χορτοφαγία και χορτοφάγος είναι τελείως ανακριβείς και δημιουργούν παρανόηση και σύγχυση στον κόσμο όσον αφορά την διατροφή και αδυνατούν να περάσουν αυτήν την συνολική φιλοσοφία και στάση ζωής που περιέγραψα παραπάνω.
Δημήτρης Β.
15/07/2009 14:47
Το κρέας υπάρχει στη διατροφή του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του. Και για να απαντήσω στον Ντάριο Φο: 1) Από την προϊστορία όπου ο άνθρωπος ζει ως τροφοσυλλέκτης το κυνήγι γίνεται με τη βοήθεια εργαλείων κατασκευασμένων από ξύλο, πέτρα κλπ. Ο άνθρωπος αναπληρώνει την έλλειψη φυσικών προσόντων με το τα προσόντα του εγκέφαλού του . 2) Όταν ο άνθρωπος έμαθε να παράγει φωτιά αντικατέστησε το ωμό κρέαςπου έτρωγε μέχρι τότε από το ψημένο το οποίο ήταν περισσότερο γευστικό, εύπεπτο και απαλλαγμένο των μικροβίων. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής του. Ο λόγος που αηδιάζουμε με τα πτώματα ζώων είναι ο τρόπος ζωής μας-μετακινούμαστε στις πόλεις και ολοένα απομακρυνόμαστε από το φυσικό περιβάλλον. Οι παλαιότεροι Έλληνες-μόλις δύο γενιές πριν-που ζούσαν στην εξοχή εξέτρεφαν και έσφαζαν τα ζώα τους. Οι βετζετέριανς, οι βέγκανς και οι λοιπές "στάσεις ζωής" (όπως οι ανεκδιήγητοι φρίγκανς) και τα σαφώς οριοθέτημένα πρότυπα διατροφής και συμπεριφοράς τους είναι αποκυήματα του χορτασμένου δυτικού πολιτισμού ο οποίος έχοντας λύσει τα βασικά προβλήματα διαβίωσης τρώγεται με τα ρούχα του. Ποιά άραγε να είναι η απήχηση αυτών των "στάσεων ζωής" στο Μπαγκλαντές ή στη Σομαλία; Τα περί υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος και μόλυνσης του περιβάλλοντος από την συνεπακόλουθη υπερβολική παραγωγή ασφαλώς και δεν επιδέχονται αντιρρήσεις περί την ορθότητά τους. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτό τον τόπο, έχουμε από την παράδοσή μας ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής που εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει και εμείς εδώ να εντρυφήσουμε στους καταναγκασμούς και τις δήθεν ευαισθησίες των πολιτισμένων δυτικών. Τέλος, όσον αφορά τον ορυμαγδό των ερευνών- με τις οποίες μας έχουν ζαλίσει οι βρετανοί με τη μανία τους να μετρούν και να οριοθετούν τα ΠΑΝΤΑ- τα αποτελέσματά τους πρέπει να γίνονται δεκτά με επιφύλαξη. Οι παράμετροι που τα επηρεάζουν είναι πολλές και αρκετές φορές άγνωστες - δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί τη στιγμή διεξαγωγής τους. Δύο μόνο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την έρευνα του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον είναι α) το κοινό της έρευνας δεν διευκρινίζεται. Αν αφορά σύγκριση μεταξύ γενικού κοινού κρεατοφάγων και χορτοφάγων τότε είναι αδόκιμη καθώς οι δεύτεροι είναι συνήθως άτομα ανώτερου βιοτικού επιπέδου (εισόδημα, μόρφωση, συνθήκες ζωής) και β) τι μετρά αυτός ο δείκτης ευφυίας; συνήθως τέτοιοι δείκτες επικεντρώνονται στη λογική ενώ η ανθρώπινη αντίληψη έχει και άλλες παραμέτρους (π.χ. μνήμη).
Menelaos
15/07/2009 12:53
Η ΗΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΏΣΩ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΑ, ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΙΣΟ-ΑΔΕΙΟ, ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΑΤΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΩ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΜΟΝΟ ΩΦΕΛΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΖΗΤΩ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Βασω
15/07/2009 12:33
συμφωφν με τον Αλεξανδρο,μετρο σε ολα χρειαζεται και πανω απ ολα στην διατροφη.
Εαν ο ανθρωπινος οργανισμος ηταν φιαγμενος για να επιβιωνει αποκλειστικα με χορτοφαγια,θα ειχε προνοησει η ιδια φυση να μην ειμαστε παμφαγα οντα.
Το θεμα ειναι οτι αυτες τις "μοδες"δεν τις ακολουθουν καποιοι που εχουν παραπανω κιλα,χοληστερινες,καρδιοπαθειες ,ζαχαρο κλπ,αλλα κατι καχεκτικα κοριτσακια που ειναι ηδη πετσι και κοκαλο και μετα οι φεριτινες και το σιδηρο τους φτανει σε οριακο επιπεδο.
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
15/07/2009 12:23
Καλημερα σας! Σε οσα λενε υπερ του οτι ειμαστε παμφαγα οντα δυο ερωτησεις θελω μονο να κανω και οποιος εχει καποια απαντηση παρακαλω να τη μοιραστει μαζι μας. Αν οντως ειμαστε και σαρκοφαγα 1) πως ακριβως τα κυνηγουσαμε και τα σκοτωναμε; Με τα νυχια που δεν εχουμε η με τα τοσο κοφτερα δοντια; Μηπως ειμαστε προορισμενοι μονο για μικρα ζωα οπως πτηνα και κουνελια; 2) γιατι δε μπορουμε να τα φαμε ωμα οπως ολα τα υπολοιπα παμφαγα και σαρκοφαγα της φυσης; Ειμαι χορτοφαγος γιατι απλα με αηδιαζει η οψη του νεκρυ ζωου και δε μπορω να το φαω. Δεν κατακρινω κανενα και ουτε ξερω αν τελικα ειναι κατι απο τα δυο σωστο η οχι. Βεβαια παραγωγα ζωικα οπως γαλακτοκομικα τυρι και μελι τα τρωω ανευ αηδιας και τυψεων!
Αλέξανδρος Αθ.
15/07/2009 10:25
Ενδιαφέρον αρθρο, αλλά αμφισβητώ τόσο την αντικειμενικότητά του όσο και τα στατιστικά δεδομένα που παρουσιάζει. Οι διαφορές στις στατιστικές (4% στην ανάπτυξη καρκίνου υπέρ των χορτοφάγων, περίπου 3-4% μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης) είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, και ειδικά για τον καρκίνο δεν πιστευω πως υπάρχει μέγεθος δείγματος χορτοφάγων ικανό να μας δώσει πλήρη εικόνα για την διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής ακόμα.
Κατά τα άλλα, πρεπει να γίνει γνωστό πως ολοι οι στενώτεροι συγγενεις μας του ζωικού βασιλειου ειναι παμφάγα ζώα οπως και εμεις, αρα το να τρώμε ζωικές πρωτείνες ειναι απόλυτα φυσικό και αναγκαίο. Ο οργανισμός μας ειναι διαμορφωμένος να καταναλώνει αυτες τις τροφές, και αυτό φαινεται απο τον σχεδιασμό των οδοντοστοιχιών μας, το στομάχι μας και τα έντερά μας. Τα καθαρά φυτοφάγα ζώα όπως οι αγελάδες π.χ. εχουν δόντια ειδικά για βρώση χόρτων ενώ εμεις έχουμε δόντια για κατανάλωση και χόρτων, και καρπών, και κρεάτων. Οι αγελάδες έχουν 4 στομάχια, ενώ εμεις ενα μόνο, και το μήκος των εντέρων των χορτοφάγων ζώων ειναι πολύ μεγαλύτερο αναλογικά από το δικό μας, για να μπορούν να απορροφούν καλύτερα τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία της χορτοφαγικής δίαιτας. Θεωρώ πως μια ισορροπημένη διατροφή, οπως η κλασσική μεσογειακή, ειναι πολύ καλύτερη από κάθε ακραία δίαιτα.
Προφανώς ο καθένας μπορεί να τρώει οτιδήποτε θέλει, αλλά πιστευω πως η νέα μόδα εχει τάσεις επιβολής... Πολύ φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια θα προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν την χορτοφαγία, για το καλό μας...
ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ !