«Η αλόγιστη ανάπτυξη του οικονομικού συστήματος που διέπεται από δυστυχίες πλουτισμού κι όχι αξίες ανθρωπισμού ευθύνεται για την καταστροφή του πλανήτη», λέει η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη που και φέτος οργανώνει το Εcofilms Φεστιβάλ Ρόδου. Ένα φεστιβάλ που δίνει «βήμα» στο παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά.


Άλλο ένα Εcofilms Φεστιβάλ;

Γιατί ένας θεσμός οφείλει να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται, να ανθίζει, να μην προδίδει τις προσδοκίες των θεατών και των δημιουργών.

Υπάρχει «φιλοσοφία» στο φετινό Εcofilms;

Εδράζεται στο ότι το ανεξάρτητο σινεμά οφείλει να έχει βήμα διαλόγου με το κοινό και ότι μπορεί να συμβάλει κάνοντας αυτές τις φωνές να ακούγονται ηχηρά.

Τι σας εμπνέει και διοργανώνετε το Εcofilms στη Ρόδο;

Το νησί, το κοινό του φεστιβάλ και ότι δεν είμαστε κομμάτι ενός κατεστημένου με παγιωμένα έσοδα άρα και παγιωμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Τι είναι το Νέο Φεστιβάλ της Κω που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο;

Το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο που θα ασχοληθεί και θα προτείνει μια ευρύτατη θεματολογία για την υγεία και την καλή ζωή.

Πώς δηλαδή να ζούμε με τέτοια ποιότητα ώστε να αρρωσταίνουμε λιγότερο.

Τι διαφοροποιεί το Εcofilms από τα άλλα αντίστοιχα φεστιβάλ;

Ότι φιλοξενεί την ελεύθερη σκέψη, την χωρίς συμβιβασμούς κινηματογραφία, την πειραματική τέχνη, την τολμηρή σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή και την τέχνη.

Ανθρωπισμός, κλιματικές αλλαγές, ακτιβισμός, διατροφικά προβλήματα, κοινωνικές αναταραχές. Πού είναι η «αιχμή του δόρατος» του Εcofilms;

Η αιχμή του δόρατος είναι ο άνθρωπος. Η ομορφιά της ύπαρξης και πόσο πολύτιμο καθίσταται να έχουμε ομορφιά, ποικιλία, δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα κάθε μέρα.

Φέτος αρχίζετε μια συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Περί τίνος πρόκειται;

Αφορά την παρουσίαση κάθε χρόνο των πολύτιμων αρχείων του μουσείου που είναι ένας ιστορικός θησαυρός γνώσης και μνήμης, η θέση του οποίου είναι σημαντική και πολύτιμη για όλους.

Λένε ότι οι Έλληνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία, αλλά οι οικολόγοι εξέλεξαν ευρωβουλευτή…

Είναι μια νομοτέλεια η αύξηση των ποσοστών των οικολογικών κομμάτων όσο πιο αδιάφορη και εγκληματική γίνεται η στάση των κομμάτων εξουσίας απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τι σημαίνει οικολογική ευαισθησία;

Να είναι κάνει ανοικτός στα ερεθίσματα της ζωής και της φύσης, δίκαιος απέναντι στο περιβάλλον, στο φυσικό και το ανθρώπινο. Να σέβεται ό,τι φυσικό, να νοιάζεται για τη φύση και για τον διπλανό του άνθρωπο.

Πόσο είναι άμεσος ο κίνδυνος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Οι μελετητές έχουν επισημάνει τους κινδύνους και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν άμεσα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η οικολογία δεν αποτελεί «πολιτική πράξη»…

Η ηθική και αισθητική στάση απέναντι στη ζωή και η ισορροπία μας με το φυσικό περιβάλλον και τους διπλανούς μας αποτελούν καθημερινή φροντίδα του ενεργού πολίτη.

Πολλαπλασιάζονται στη Δύση τα οικολογικά κινήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Ακόμη κι αν δεν είναι κόμματα εξουσίας, επηρεάζουν με τον τρόπο τους τη χάραξη κάποιων πολιτικών από τα κόμματα εξουσίας. Τα συμφέροντα που διοικούν όμως τη σύγχρονη οικονομία διέπονται από τον κυνισμό μιας αλόγιστης εφήμερης κερδοφορίας.

Αυξάνεται η οικολογική συνείδηση του κόσμου, αλλά μεγαλώνει και η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών…

Θλιβερή νομοτέλεια ενός οικονομικού συστήματος που δεν διέπεται από αξίες ανθρωπισμού, αλλά από δυστυχίες πλουτισμού.

Ποιοι φταίνε, κυρίως, για την καταστροφή του πλανήτη;

Η αλόγιστη ανάπτυξη. Παρά την οικολογική ευαισθησία που ολοένα αυξάνεται, η

μόλυνση της ατμόσφαιρας μεγαλώνει.

Η ευαισθησία αναπτύσσεται στον πολίτη. Εκεί εγγράφεται η αύξησή της. Όμως εκείνοι που διαμορφώνουν πολιτικές δυστυχώς δεν αγγίζονται από αυτήν.

Ως σκηνοθέτις ετοιμάζετε νέα ιντερνετική ταινία. Περί τίνος πρόκειται;

Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα.

Είσαι ο καθρέφτης μου. Έριξα ένα μπουκάλι με ένα σημείωμα στη θάλασσα. Να ανιχνεύσουμε από κοινού την ομορφιά.

Τελευταία όλο και πιο πολύ σκηνοθετείτε ντοκιμαντέρ. Γιατί;

Με συγκινεί η προσέγγιση της πραγματικότητας. Πιστεύω ότι εγώ μαθαίνω και εξελίσσομαι μέσα από αυτές τις επαφές με τους κανονικούς ανθρώπους.

Το μη «εμπορικό» ελληνικό σινεμά σκίζει και βραβεύεται στα διεθνή φεστιβάλ. Τυχαία ή κάτι συμβαίνει;

Το εμπορικό σινεμά είναι η επανάληψη της τσιφλόφουσκας που σκάει στη μούρη σου και σου γεμίζει τις ρυτίδες της βαρεμάρας. Κάθε τολμηρή και γενναία υπογραφή που σπάει αυτήν τη βαρετή επανάληψη δικαίως διακρίνεται.

Η εξέγερση των νέων του Δεκεμβρίου τελείωσε ή κάτι αλλάζει;

Η εξέγερση γίνεται πια και με άλλους τρόπους. Η πραγματική επανάσταση γίνεται με αλλαγή ποιότητας και ηθικής στην καθημερινή ζωή.

Τι είναι το βιβλίο «Της αγάπης και της ελπίδας» που ετοιμάζετε;

Είναι παραμύθια που υμνούν τον εύφορο έρωτα, που κοιτάζουν με ελπίδα τη συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών, που προτείνουν μια ζεστή αγκαλιά.