Προς τα εμπρός και όχι στον αέρα πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, όπως αποτυπώνεται στο σχεδιάγραμμα της βλητικής διερεύνησης του τόπου της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έγινε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.


Από τις περιγραφές των ειδικών, οι οποίοι ήταν παρόντες και στην αυτοψία που διενήργησε ο ανακριτής Φ. Βλάχος παρουσία του εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη, προσδιορίζεται τόσο το σημείο του εποστρακισμού της σφαίρας όσο και η πορεία του βλήματος. Στοιχεία, που μαζί με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα (ιατροδικαστική έκθεση, τοξικολογική εξέταση, βαλλιστική έρευνα) θα αποτελέσουν την πυξίδα για τους δικαστές που θα κρίνουν τον κατηγορούμενο όταν φτάσει η ώρα της παραπομπής του στο εδώλιο. Αξιολογώντας τα ευρήματα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι: «Η απάντηση στα ερωτήματα περί θέσεων δράστη- θύματος, της πορείας- κατεύθυνσης της βολίδας, του σημείου εποστρακισμού της κ.λπ., είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και αυτό οφείλεται στο ότι τόσο ο δράστης όσο και το θύμα ήταν εν κινήσει με αποτέλεσμα οποιαδήποτε στοιχεία και να προκύπτουν και με οιονδήποτε τρόπο και αν εκτιμηθούν, είναι δυνατό να ανταποκρίνονται σε περισσότερες από μία εκδοχές και ερμηνείες. Συνεπώς οι εκτιμήσεις βασίζονται στις υποδειχθείσες θέσεις του θύματος, στην εκτιμώμενη θέση του βάλλοντος, στα πειράματα και τις προσομοιώσεις που διενεργήθηκαν στον τόπο και στα λοιπά ευρήματα». Παρ΄ όλα αυτά εκτιμάται ότι «η βολίδα που έπληξε θανάσιμα τον Αλέξη Γρηγορόπουλο προσέκρουσε στην τρίτη κατά σειρά πακτωμένη μπάλα από μπετόν, περίπου στο μέσον του αριστερού ημισφαιρίου της, εποστρακίστηκε και στη συνέχεια έπληξε το θύμα στην υποδειχθείσα θέση, χωρίς να είναι δυνατόν να αποκλειστούν και οι άλλες δύο θέσεις, με λιγότερες όμως, πιθανότητες» (σ.σ. αναφέρεται στα δύο σημεία που υποδείχθηκαν από τον ανακριτή με βάση τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων που περιλαμβάνονται στον φάκελο της δικογραφίας). Κούγιας: Δεν προκύπτει

Το βέβαιον είναι πάντως, ότι οι δύο πλευρές – υπεράσπιση και πολιτική αγωγή- ερμηνεύουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την αξιολόγηση των ευρημάτων και τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι ειδικοί. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αλ. Κούγιας επισημαίνει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο προφυλακισμένος ειδικός φρουρός στόχευσε και πυροβόλησε τον 15χρονο, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Δημ. Τσοβόλας αντιτάσσει ότι όλα τα ευρήματα διαψεύδουν τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί βολής στον αέρα και θεμελιώνουν την κακουργηματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

«Είναι βέβαιο», προσθέτει ο κ. Τσοβόλας, «ότι ο κατηγορούμενος όχι μόνο δεν έριξε στον αέρα, αλλά με δεδομένη την κλίση που είχε ο δρόμος, τις πιθανές θέσεις θύτη και θύματος και τη μικρή γωνία εποστρακισμού της σφαίρας, προκύπτει ότι ο αστυνομικός είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση».

ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ

Τσοβόλας: «Με δεδομένη τη μικρή γωνία εποστρακισμού της σφαίρας, προκύπτει ότι ο αστυνομικός είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση»

Μηνύσεις κατά αστυνομικών ετοιμάζουν δικηγόροι


ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ αστυνομικών καταθέτουν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι δικηγόροι που προσήχθησαν την περασμένη Παρασκευή στην Ασφάλεια και κρατήθηκαν για περίπου τρεις ώρες, χωρίς να έχουν διαπράξει- όπως αποδείχθηκε- καμία αξιόποινη πράξη. Επιπλέον, τον δρόμο της δικαστικής οδού είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν και όσοι συνάδελφοί τους έφτασαν έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ) όταν έμαθαν για τις αναίτιες προσαγωγές δικηγόρων και- όπως καταγγέλλουν- προπηλακίστηκαν από αστυνομικούς.

«Οι συλλήψεις αυτές δεν περιγράφουν περιστασιακή, μεμονωμένη συμπεριφορά κάποιων κρατικών υπαλλήλων. Ούτε οι αστυνομικές δυνάμεις ούτε η εισαγγελική αρχή ενεργούν “αυθορμήτως”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συντεταγμένη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, διά εισαγγελέων και αστυνομικών οργάνων, ενεργούντων κατά παράβαση του Συντάγματος και του Νόμου», επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, μέλη της οποίαςόπως έχουν καταγγείλει- έπεσαν θύματα της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων.

Προστίθεται επίσης ότι πρόκειται «για εκτεταμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που επιλέγουν να διεκδικήσουν συλλογικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η προσαγωγή δικηγόρων, στοχεύει αφενός στη δική τους τρομοκράτηση, με σκοπό να “πεισθούν” να απέχουν στο μέλλον από την πλήρωση του κοινωνικού τους ρόλου ως υπερασπιστών δημοκρατικών δικαιωμάτων και συλλογικών ελευθεριών. Αφετέρου όμως, και κυρίως, η εν λόγω παράνομη προσαγωγή απευθύνει το εκφοβιστικό της μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να ματαιώσει τη συμμετοχή τους σε συλλογικές διεκδικήσεις και κοινωνικοπολιτική δράση».