Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά χωρίς νερό θα

χάσει τη ζωή του μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό οφείλεται στο ότι το ανθρώπινο σώμα

αποτελείται κατά 50% έως 70% από νερό, με το πολύτιμο αυτό συστατικό να

συμμετέχει καθοριστικά όχι μόνον στη σύνθεση των διαφόρων σωματικών υγρών,

όπως το αίμα, αλλά και σε πολλές χημικές διεργασίες. Το νερό διευκολύνει την

απορρόφηση από το έντερο ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων

θρεπτικών συστατικών, συμβάλλει στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας και

είναι απαραίτητο για την καλή ισορροπία των ηλεκτρολυτών – κυρίως του νατρίου

και του καλίου – που με τη σειρά της μάς προστατεύει από την ανάπτυξη

παθολογικών διαταραχών, επικίνδυνων για τη ζωή, όπως η υπερνατριαιμία και η

υπερκαλιαιμία. Επειδή, λοιπόν, το νερό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον

οργανισμό μας, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων έχει ζωτική σημασία. Ο γενικός

κανόνας για τους υγιείς ανθρώπους είναι πως η δίψα αποτελεί τον αλάνθαστο

οδηγό για το πόσο νερό και πότε πρέπει να πιουν. Πιο πρακτικά, όσοι ακολουθούν

τις επιταγές της υγιεινής διατροφής και τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά,

ελάχιστα πικάντικα φαγητά και καθόλου αλάτι, πιθανώς δεν χρειάζονται πάνω από

2-3 ποτήρια νερό την ημέρα, διότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη

περιεκτικότητα σε νερό, ενώ κυρίως τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (λ.χ. ψωμί,

πατάτα, ζάχαρη) μετατρέπονται στον οργανισμό σε διοξείδιο του άνθρακα και

νερό. Από την άλλη πλευρά, όσοι τρέφονται συμβατικά, δηλαδή μεταξύ υγιεινής

και δυτικού τύπου διατροφής, χρειάζονται 5-6 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ όσοι

αποφεύγουν τα φυτικά προϊόντα και ζουν με πίτσες, τυρόπιτες και άφθονα

κρεατικά καλό είναι να πίνουν 7-9 ποτήρια νερό την ημέρα.

Ο Αντώνης Λαγγουράνης είναι παθολόγος – νεφρολόγος, διευθυντής στη

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».