Με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά και τις νοικοκυρές να αναδιοργανώνουν τις ντουλάπες με τα ρούχα, τα απορρυπαντικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οικιακής μάχης για καθαριότητα. Καθαριστικά σε μορφή σκόνης, υγρά και ταμπλέτες, με αρωματικές ουσίες ή όχι, υπόσχονται άμεση αφαίρεση των λεκέδων, προστασία των χρωμάτων, διατήρηση της καλής λειτουργίας του πλυντηρίου και ένα σωρό ακόμα ιδιότητες που με το ζόρι χωράνε στις ετικέτες τους. Η πιο φρέσκια άφιξη στην αγορά είναι η λεγομένη νέα γενιά απορρυπαντικών που θέλουν να παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις στους καταναλωτές.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ. Η σταδιακή εξέλιξη των συνθέσεων στα υγρά απορρυπαντικά και στις σκόνες επιτρέπει τη συμπύκνωση, την αύξηση δηλαδή της ποσότητας των ενεργών συστατικών ανά γραμμάριο προϊόντος. Ετσι, ο καταναλωτής χρησιμοποιεί λιγότερο προϊόν αφού μειώνεται η απαιτούμενη δόση. «Τα πλεονεκτήματα αυτής της κατηγορίας προϊόντων είναι αφενός η αυξημένη χρηστικότητα για τον καταναλωτή, αφού οι συσκευασίες είναι μικρότερες, πιο ελαφριές, μεταφέρονται και αποθηκεύονται ευκολότερα» αναφέρει ο Διονύσιος Σουρλάς, υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων οικιακής και ατομικής φροντίδας στην εταιρεία Ελαΐς Unilever Hellas.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟΥ. Σημαντική είναι και η χρήση μαλακτικού μετά το κοινό απορρυπαντικό, αφού τα ρούχα γίνονται πιο απαλά στην αφή και έχουν ευχάριστο άρωμα. «Τα μαλακτικά προφυλάσσουν από τη φθορά και μειώνεται η εμφάνιση του ξεφτίσματος των ινών» τονίζει ο κ. Σουρλάς. Και συνεχίζει: «Στα οφέλη είναι και ο αρωματισμός των ρούχων που τους επιτρέπει να παραμένουν φρέσκα για μεγάλο διάστημα». Τα μαλακτικά νέας γενιάς περιέχουν άρωμα και σε μικροκάψουλες που με την κίνηση και την τριβή σπάνε απελευθερώνοντάς το στα ρούχα.

Τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι καταναλωτές σχετικά με τη σωστή χρήση των απορρυπαντικών; Κατ’ αρχήν, να ακολουθούν τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία και να χρησιμοποιούν την ενδεδειγμένη ποσότητα απορρυπαντικού ανάλογα με τις συνθήκες πλύσης. Ακόμα, να μην υπερδοσολογούν απορρυπαντικό και να μην πλένουν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς λόγο, γιατί αυτό είναι σπατάλη απορρυπαντικού και ενέργειας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ. Λίγο μεγαλύτερη συσκευασία δεν σημαίνει απαραίτητα και περισσότερες πλύσεις. Ο αριθμός των δόσεων που περιέχει κάθε συσκευασία απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων αναγράφεται με ειδικό σύμβολο στη συσκευασία και αντιστοιχεί σε δοσολογία για συνήθεις συνθήκες χρήσης (νερό μέτριας σκληρότητας και μέτρια λερωμένα ρούχα για πλυντήριο 4-5 κιλών).

Οσον αφορά τις κάψουλες, για την καλύτερη χρήση ο χειρισμός τους πρέπει να γίνεται με στεγνά χέρια, να τοποθετούνται στο βάθος του κάδου πριν από τα ρούχα, να μη σχίζεται ή ανοίγεται το περίβλημά τους, η συσκευασία τους να παραμένει μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ) και κλειστή ώστε να είναι προστατευμένες από υγρασία.