Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα από την κίνηση στην εορταστική αγορά χθες, πρώτη Κυριακή από τις τρεις, κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά, έως το τέλος του χρόνου. Οι εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις πόλεις της χώρας αλλά και τα εμπορικά κέντρα ήταν γεμάτα από καταναλωτές που άρχισαν τις γιορτινές αγορές τους. Σύμφωνα με τους εμπόρους, ο τζίρος των Χριστουγέννων αναμένεται να κινηθεί έως και 2% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για αρκετές επιχειρήσεις κατά το δεκαπενθήμερο των γιορτών πραγματοποιείται περισσότερο από το 20% του ετήσιου τζίρου τους. Πόλο έλξης για χιλιάδες καταναλωτές αποτέλεσαν και οι διάφορες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Ο τζίρος του Δεκεμβρίου θα είναι βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,37 δισ. ευρώ τζίρο του 2009, αλλά η πρώτη Κυριακή ήταν ικανοποιητική. Η σωρευτική μείωση επταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, υπολογίζεται στο 35,2%, με απώλειες 1,9 δισ. ευρώ –τα 41,4 δισ. ευρώ πέρυσι -, εκτιμώντας μια αύξηση 1,5% και επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση, μπορεί τα στοιχεία του 2017 να δείχνουν σταθεροποίηση του επιπέδου τζίρου λιανικής στα 42 δισ. ευρώ, όμως ακόμα εκκρεμεί να διαπιστώσουμε τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Για φέτος η μέση δαπάνη των ελλήνων καταναλωτών για τις γιορτές των Χριστουγέννων υπολογίζεται στα 450 ευρώ και, όπως τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης, «η εν γένει πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής επηρεάζεται εν πολλοίς από την πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκατ. φορολογουμένους έως το τέλος του έτους».

Πάντως στη διάρκεια των φετινών γιορτών εκτιμάται ότι 1,6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην οικονομία από τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων σε 1,9 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δεν θα πάνε στην εορταστική αγορά, αλλά μέρος τους θα τονώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων.

ΨΩΝΙΑ ΜΕ ΦΕΙΔΩ. Παρότι έξι στους δέκα έλληνες καταναλωτές φοβούνται να μην υπερβούν τον διαθέσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό τους και οι δύο στους δέκα αισθάνονται άγχος και πίεση να καλύψουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες εστιάζουν στην εύρεση όμορφων δώρων για τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα από μικρούς εμπόρους που διαθέτουν ασυνήθιστα και ξεχωριστά είδη, με τη συνολική δαπάνη να φθάνει ακόμα και τα 240 ευρώ, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 340 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, η πλειονότητα των καταναλωτών αρχίζει τις αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνεχίζει πολύ έντονα την περίοδο 16-24 Δεκεμβρίου και μόνο το 11% κάνει τις αγορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα έως και την 31η Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών στρέφεται στα φυσικά καταστήματα και το παραδοσιακό εμπόριο, αφού το Διαδίκτυο επιλέγεται μόνο για ιδέες και τιμές.

Με εορταστικό ωράριο

Σήμερα Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο όπως και τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων είναι: από Δευτέρα 18/12 έως Παρασκευή 22/12 09.00-21.00, Σάββατο 23/12 09.00-18.00, Κυριακή 24/12 11.00-18.00, ενώ τη Δευτέρα 25/12 και την Τρίτη 26/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Από την Τετάρτη 27/12 θα επανέλθει το εορταστικό ωράριο.