Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται να πιέσει ώστε να μπει κατώτατο όριο στις θέσεις που θα καταλαμβάνουν στα επιτελεία των εισηγμένων εταιρειών. Ουσιαστικά η Κομισιόν θα ήθελε να δει το 40% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, οι εταιρείες στις οποίες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι άντρες σε ποσοστό πάνω από 60%, θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν προτεραιότητα σε γυναίκες υποψηφίους για τις θέσεις αυτές όταν οι γυναίκες έχουν τα ίδια προσόντα με τους άντρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Προηγούμενες προσπάθειες να προσλαμβάνονται γυναίκες για το 40% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών είχαν αποτύχει λόγω αντιδράσεων από πολλές χώρες. Τις προτάσεις αυτές είχαν μπλοκάρει η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών. Τις είχαν απορρίψει επίσης η Ουγγαρία και η Πολωνία επικαλούμενες ιδεολογικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών έχει διπλασιαστεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2015 το ποσοστό τους διαμορφωνόταν σε 22%, ενώ το 2005 δεν ξεπερνούσε το 10%. Ειδικά όσον αφορά τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου πάντως, οι γυναίκες είναι ακόμη πίσω, αφού το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 7%.

Σε δηλώσεις της στην «Γκάρντιαν», η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μια εταιρεία έχει σημαντικά οφέλη όταν οι υψηλόβαθμες θέσεις καταλαμβάνονται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Η επιδίωξη επιβολής κατώτατου ορίου στις προσλήψεις γυναικών για τις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών αποτελεί ένα βήμα στην προσπάθεια που γίνεται από την Κομισιόν για περισσότερη ισότητα στους χώρους εργασίας. Η Κομισιόν θέλει να επίσης να μειωθεί η διαφορά στις αποδοχές ανάμεσα στα δύο φύλα. Η διαφορά αυτή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 16% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γιούροβα παρουσίασε χθες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι μισθολογικές ανισότητες και πιστεύει ότι ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης της ψαλίδας είναι οι διακρίσεις που εξακολουθούν να γίνονται στους χώρους εργασίας όσον αφορά τις προαγωγές και τις αποδοχές. Αφησε επίσης να εννοηθεί στη βρετανική εφημερίδα ότι θα ήθελε να περάσει νομοθεσία ώστε να υποχρεώνονται οι ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν στοιχεία για την απασχόληση των δύο φύλων και τις αποδοχές τους.