Καμπανάκι χτύπησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με νέα παρέμβασή του προσγειώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια. Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η χώρα μας έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμη προκειμένου να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές, με διατηρήσιμους όρους, από το 2018 και μετά. Πρόκειται για επισήμανση του διοικητή με την οποία αφενός προδιαγράφει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και αφετέρου δείχνει ότι η έξοδος στις αγορές με βιώσιμους όρους δεν είναι εξασφαλισμένη, άρα και τους κινδύνους που κρύβει η επόμενη μέρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση «σθεναρά» να υλοποιήσει τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse για τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση θα φέρει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αναστολή επενδύσεων και διόγκωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, και θα δυσχεράνει την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στη δημιουργία συνθηκών για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, είπε ότι η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων επτά ετών έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική στο επιχειρείν, ωστόσο οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Ετσι εκτός από την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και η δημιουργία συνθηκών που θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Για τα κόκκινα δάνεια ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε πως ο μεγάλος όγκος τους και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εμποδίζουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, καλώντας τις τράπεζες να τηρούν πιστά τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές Αρχές, που σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, πωλήσεις και εκποιήσεις κόκκινων δανείων.