Ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα έδωσαν οι ξένες αγορές καθώς ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής –πρώτη τραπεζική έκδοση από το 2014 –σηματοδοτώντας την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία οι προσφορές των επενδυτών στην έκδοση τριετούς ομολόγου υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό το ποσό της έκδοσης αναπροσαρμόστηκε στα 750 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της έκδοσης ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι το βιβλίο προσφορών έμεινε ανοιχτό μόνο για τέσσερις ώρες, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας από το 2009 και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της διοίκησή της για την απεμπλοκή της τράπεζας από την μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. Η Εθνική είχε ξεκινήσει τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων επιλεγμένων επενδυτών από τον περασμένο Ιούλιο, προχωρώντας παράλληλα σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν για την προετοιμασία της συναλλαγής. Για τον σκοπό αυτό στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Μιλάνο, η δε θερμή υποστήριξη που εισέπραξαν αποτέλεσε το έναυσμα για την απόφαση της προηγούμενης Τρίτης για την έκδοση του τριετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα και η τράπεζα βασιζόμενη στην καλή ανταπόκριση των επενδυτών αποφάσισε να ανοίξει τα βιβλία προσφορών στις 10 ώρα Ελλάδος χθες το πρωί με αρχική εκτίμηση για την απόδοση στα επίπεδα του 3,25%.

ΖΗΤΗΣΗ – ΡΕΚΟΡ. Στα πρώτα τριάντα λεπτά τα βιβλία προσφορών είχαν συγκεντρώσει συνολικό ενδιαφέρον 700 εκατ. ευρώ, που αυξήθηκε σε 1,25 δισ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι τις 12:30 μ.μ. η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στο σημείο αυτό η Εθνική να αποφασίσει και με τη σύμφωνη γνώμη των αναδόχων τραπεζών να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της απόδοσης στα επίπεδα του 3% και οριστικοποίηση του μεγέθους της έκδοσης στα 750 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι ανάδοχες τράπεζες ειδοποίησαν τους επενδυτές ότι τα βιβλία θα κλείσουν στις 13:15 ώρα Ελλάδος. Παρά την επανεκτίμηση της απόδοσης η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στην ΕΤΕ να οριστικοποιήσει την απόδοση τελικά στο 2,90%. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 13:45 ώρα Ελλάδος συγκεντρώνοντας περισσότερους από 140 επενδυτές με τις συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

EYKAIΡΙΕΣ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η θερμή υποδοχή της συναλλαγής από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ανοίγει πλέον το παράθυρο ευκαιρίας για αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις από τις άλλες ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια από την έκδοση του ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ELA, καθώς στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο μηδενισμός του δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Goldman Sachs, Merrill Lynch, HSBC, RBS, NatWest, Deutsche Bank και συνανάδοχος η Commerzbank.