Συντάξεις χηρείας

Το μεγάλο φιάσκο με τις απίστευτες περικοπές

Εχουν μειωθεί πλέον σε επίπεδα φιλοδωρήματος και είναι ακόμη χαμηλότερες από τα 345 ευρώ των προσωρινών

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2017 08:00 |

Σε ένα απίστευτο φιάσκο κατέληξαν για την κυβέρνηση οι πρωτοφανείς περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας και τώρα τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα για να αποφύγει την κατακραυγή ζητώντας βοήθεια από τους... θεσμούς! Εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις χηρείας έχουν μειωθεί σε επίπεδα φιλοδωρήματος και είναι ακόμη χαμηλότερες από τα 345 ευρώ των προσωρινών συντάξεων. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων και στο πολιτικό κόστος που αναμένεται θα προκληθεί όταν χορηγηθούν οι νέες συντάξεις και αποκαλυφθεί το μέγεθος των περικοπών. Μάλιστα, σε όσους έχουν χορηγηθεί προσωρινές συντάξεις κινδυνεύουν να τους ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς δεδομένου ότι η σύνταξη χηρείας που τελικά θα πάρουν είναι μικρότερη από την προσωρινή που έλαβαν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει οριστικές συντάξεις χηρείας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 15.000 δικαιούχοι να περιμένουν στην ουρά.

ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ. Ως γνωστόν, ο νόμος Κατρούγκαλου τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016. Τον περασμένο Δεκέμβριο - εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου λογισμικού - δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό μηνιαίο ποσό ύψους 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου. Οταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε - από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ - η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ! Για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά τον Μάιο του 2016. Σημειώνεται ότι μεγάλες αλλαγές ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου. Οι δύο βασικές αλλαγές είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Ετσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ' όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ. Το υπουργείο Εργασίας, μετά το φιάσκο, προωθεί νέα ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας η οποία είναι άγνωστο πότε και αν εφαρμοστεί και κυριολεκτικά βρίσκεται στον αέρα αφού πρέπει να έχει την έγκριση - αποδοχή των θεσμών. Αυτές είναι:
n Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων: Θα μπει ένα κατώτατο όριο και όσοι δικαιούχοι είναι κάτω από αυτό δεν θα χάνουν τη σύνταξη χηρείας ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο.
n Απασχόληση: Θα πριμοδοτούνται οι χήρες που δεν έχουν δουλειά ώστε να βρουν απασχόληση είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα και να έχουν εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
n Προστατευόμενα τέκνα: σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η πολύ ειδική παράμετρος, θα συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας.
Στο μεταξύ στο «σκαμνί» βάζουν οι συνταξιούχοι τον νόμο Κατρούγκαλου με τις μεγάλες  περικοπές στις συντάξεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οργανώνει διαδήλωση έξω από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) την ερχόμενη Παρασκευή  6/10/2017 και ώρα 9.00 (Πανεπιστημίου 47-49) όπου συζητείται στο σύνολό του ο Ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ