Μόνο μία από τις 3.210 καταγγελίες που υποβλήθηκαν το 2016 κατά δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις διαφθοράς κατέληξε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση!

Σε σύνολο 3.210 καταγγελιών που κατατέθηκαν πέρυσι κατά δημόσιων λειτουργών για κρούσματα διαφθοράς, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε μόλις 418 περιπτώσεις. Εξ αυτών, μόλις οι 23 κατέληξαν σε προανάκριση και σε έλεγχο του πόθεν έσχες των κατηγορουμένων. Και από τις 23 περιπτώσεις, μόνο μία κατέληξε σε ΕΔΕ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του ΣΕΒ υπό τον τίτλο «Καταπολέμηση της Διαφθοράς» και βασίζονται σε επεξεργασία των ευρημάτων των ετήσιων εκθέσεων του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Στην έκθεσή του ο ΣΕΒ καταλογίζει απροθυμία στην πολιτεία να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς. Οσο για την τύχη των καταγγελιών, «στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επίορκοι υπάλληλοι προσφεύγουν συνήθως στην (αργή) Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούνται πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής τους». Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τα στοιχεία της έκθεσης με τους κάθε είδους ελέγχους που έκανε πέρυσι η Εφορία προς τους φορολογουμένους, η εικόνα είναι ακόμη πιο απογοητευτική. Ενώ πέρυσι διεξήχθησαν συνολικά 24.000 έλεγχοι για φορολογικές υποθέσεις, οι αντίστοιχοι έλεγχοι σε δημοσίους υπαλλήλους για πόθεν έσχες δεν ξεπέρασαν τους 23. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2016 ελέγχθηκε συνολικά το 0,3% των φορολογουμένων (σ.σ.: 24.000 σε σύνολο 8 εκατομμυρίων), στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων ο έλεγχος αφορούσε μόνο το… 0,005% (σ.σ.: 23 σε σύνολο 500.000). Αρα, οι έλεγχοι των πόθεν έσχες των υπαλλήλων του Δημοσίου όχι μόνο δεν ακολουθούν τον αριθμό των ελέγχων προς τους άλλους φορολογουμένους, αλλά είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.