Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών σκαρφάλωσε ξανά το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ έφτασε τα 1,1143 δολάρια.

Καθοριστικός παράγων για το ισχυρό ευρώ είναι η ολοκλήρωση των εκλογών στη Γαλλία όπου ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε το χρίσμα του προέδρου, γεγονός που υποδέχτηκαν με ανακούφιση οι αγορές. Επιπλέον η ευρωπαϊκή οικονομία δίνει ενδείξεις συνεχούς ανάπτυξης και ο πληθωρισμός αρχίζει να ανακάμπτει. Η άνοδος του πληθωρισμού πιστεύεται ότι φέρνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στην αλλαγή πολιτικής, κάτι που θα ήθελαν πάρα πολύ οι ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και ιδιαίτερα η Γερμανία. Παράλληλα έχουν αρχίσει να προκαλούνται αμφιβολίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι τα νέα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ανέφεραν πως φέτος το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες έχουν προκαλέσει κούρσα του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου. Αλλωστε το ευρώ έχει ενισχυθεί και έναντι του γεν καθώς βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2016 έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Επίσης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών έναντι της στερλίνας. Πλέον οι προβλέψεις αρκετών αναλυτών κάνουν λόγο ακόμη και για ράλι στα 1,17 δολάρια αν οι συνθήκες το ευνοήσουν. Οπως αναφέρουν οικονομολόγοι, το κλίμα έχει αναστραφεί καθώς στις αρχές του έτους οι περισσότεροι περίμεναν ότι η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει στα ίδια επίπεδα με αυτή του δολαρίου.

Η νίκη ωστόσο του Μακρόν μείωσε τον πολιτικό κίνδυνο που απειλούσε την ευρωζώνη και αύξησε τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Μακρόν αναμένεται ότι θα επιδιώξει να έχει στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία, ευνοώντας την πορεία του ευρώ. Πλέον οι αγορές περιμένουν αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου ή αν θα περιμένει μέχρις ότου βελτιωθούν κι άλλο τα μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ.